Dodaj do ulubionych

Imiona dla sióstr Pelagii

31.08.21, 12:48
Staraliśmy się o dziecko, okazało się na tyle skutecznie, że spodziewamy się aż trzech córek!

Od początku wiedzieliśmy, że jakby trafiła nam się córcia nazwalibyśmy ją Pelagia Waleria (po babciach), a jak synek to Leonard/Teodor. Jednak w tej sytuacji zastanawiamy się czy nie nazwać osobno córek Pelagia i Waleria dobierając inne drugie imiona.

Ciężko nam się z mężem dogadać na temat imion, gdyż mamy całkowicie inne gusta, a jedyne w czym się zgadzamy to możliwość nazwania dziecka po kimś z rodziny.

Bardzo podoba mi się Rozalia, jednak M ma skojarzenie z Rozalką w piecu. Liliana jest również piękne, jednak tak nazwaliśmy psa ;/ Moje inne typy to Marcelina, Leokadia, na które mąż się krzywi bo w porównaniu do Pelagii i Walerii jakoś dla niego za długie. Jego typy to Oliwia, Laura i Maja. Tylko Oliwia by mi pasowała do Pelagii, ale wydaje mi się za popularne. Z rodzinnych imion została nam Leonia (prababcia M) jednak nie jesteśmy do tego imienia pewni. Myśleliśmy też nad Aurelią jednak siostra już zapowiada, że tak nazwie córkę która urodzi się szybciej od moich wink

Czy miałby ktoś jakieś sugestie?
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Imiona dla sióstr Pelagii 31.08.21, 13:55
      Pelagia, Waleria i Leonia to ładny zestaw i żadna z córek nie będzie pokrzywdzona brakiem patronki wśród przodkiń. Jeśli nie jesteście przekonani, to ewentualnie Leonia na drugie (albo na drugie po kimś bliższym, np. po Tobie). Aurelia jeszcze może wrócić do gry, jeśli siostrze się odwidzi - też by pasowała.
      Laura do Walerii i Pelagii najlepsza, Maję i Oliwię bym odrzuciła.
      Propozycje: Cecylia, Tekla, Adela, Marcjanna.
      • emnilda.wolna Re: Imiona dla sióstr Pelagii 31.08.21, 13:58
        Jeszcze: Aniela, Marianna.
        • klarajulitam1995 Re: Imiona dla sióstr Pelagii 31.08.21, 14:13
          Aniela bardzo mi się podoba, ale w rodzinie już mamy 8-letnią Anielkę. Cecylia bardzo śliczne, w sumie jak Celina, zaproponuję mężowi. Adela też ładne. Dziękuję za propozycje!
    • ilia.1 Re: Imiona dla sióstr Pelagii 31.08.21, 17:25
      Wybrałabym imiona: Pelagia, Oliwia i Leonia.

Sugestie: Liwia, Paulina, Letycja, Stella, Emma, Łucja, Zofia, Róża, Klara, Michalina, Alina, Kalina, Estera, Eryka, Oktawia, Olimpia, Agata, Antonia, Antonina, Weronika, Amelia.
      • ilia.1 Re: Imiona dla sióstr Pelagii 31.08.21, 17:26
        A może Lea?
    • gaudencja Re: Imiona dla sióstr Pelagii 31.08.21, 22:36
      Hm, jakoś nie mogę oprzeć się sugestii spakowania się na jutro na początek roku szkolnego... to silniejsze ode mnie. Przepraszam, jeśli jesteś prawdziwą trojaczkową mamą, inną niż wszystkie dotychczasowe ;-P
      • emnilda.wolna Re: Imiona dla sióstr Pelagii 31.08.21, 22:42
        Why not both? wink
      • sulika Re: Imiona dla sióstr Pelagii 01.09.21, 04:07
        Mnie również się wydaje, że to trolli g haha
      • paula.anna Re: Imiona dla sióstr Pelagii 01.09.21, 06:53
        Moja pierwsza myśl na widok tego wątku była podobna.
        I jeszcze Pelagia i "pasująca" do niej Oliwia 🤔.
        • dalenia Re: Imiona dla sióstr Pelagii 01.09.21, 08:22
          Hehe u mnie dokładnie takie same odczucia wink
      • annthonka Re: Imiona dla sióstr Pelagii 01.09.21, 09:06
        Ostatnia aktywność przed powrotem do szkoły smile
        • decadent46 Re: Imiona dla sióstr Pelagii 01.09.21, 10:33
          Oby to jednak nie był troll. Coś ostatnio za dużo trolli na "Wszystko o imionach". Dekadentowi się to nie podoba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.