04.09.21, 11:07
Poszukiwania imienia dla trzeciej córki (to już pewne, że córka) trwają. Na listę wskoczyła Wanda. Jak Wam się widzi to imię? Jak je odbieracie?
Obserwuj wątek
    • decadent46 Re: Wanda 04.09.21, 11:13
      Coraz bardziej podoba mi się to imię. Podobno popularność Wandy wzrasta, ale ja jej nie odczuwam. Osobiście znam tylko jedną Wandę, ma 19 lat. Jestem na "tak". Śmiało nadawaj 😁
      • katarzynkaa Re: Wanda 07.04.22, 11:17
        Ja znam albo starsze panie, po 70tce, albo malutkie dziewczynki. Nie przepadam za Wandą.
        • polik17 Re: Wanda 07.04.22, 12:26
          Mi to imię pomimo wzrostu nadań u małych dziewczynek kojarzy się tylko ze starszą panią😅 Przyznam, że gdyby mój rodzice dali mi na imię Zosia, Jadzia czy Wanda czułabym się bardzo pokrzywdzona😂 Może dlatego, że wolę po prostu bardziej "nowoczesne" imiona, nie kojarzące się z żadnym konkretnym pokoleniem.
    • paula.anna Re: Wanda 04.09.21, 12:14
      Podoba mi się 🙂.
      Bałabym się wersji Wandzia, jednak Ciebie ona pewnie nie zraża.

Przypomnisz imiona starszych córek?
      • lejdiinblack Re: Wanda 04.09.21, 12:33
        Zraża bardzo smile ale może nie będzie takie częste. Starsze to Jagna i Matylda
    • losninos Re: Wanda 04.09.21, 12:26
      miałam taki typ dla córki 🙃
    • emnilda.wolna Re: Wanda 04.09.21, 13:00
      Super imię, do starszych córek też bardzo pasuje - zestaw nieoczywisty, a dobrze brzmiący. Myślę, że odbiór będzie pozytywny, bo czemu nie? smile

Natomiast Wandzi w wieku wczesnoszkolnym raczej nie unikniecie. Niby imię spełnia Twoje kryteria, nie wymaga zdrabniania, w pracy itd. można przedstawiać się jako Wanda, ale to zdrobnienie jest tak oczywiste, że nauczyciele, lekarze itp. pewnie będą go używać automatycznie.
    • dasza_dm Re: Wanda 04.09.21, 13:39
      Piękne imię 😊
    • sulika Re: Wanda 04.09.21, 15:07
      Bardzo mi się podoba, być może udałoby się uniknąć Wandzi.
      I pasuje bardzo do imion starszakowsmile
      • sulika Re: Wanda 04.09.21, 20:28
        Dodam, że ja Wandzię lubię, ale jeśli Wam się nie podoba, to pewnie uda Wam się jej uniknąć. smile
    • katarzynkaa Re: Wanda 04.09.21, 17:09
      Ja się wyłamie i powiem, że niezbyt lubię Wandę. Takie "suche" wydaje mi się to imię. I kojarzy mi się ze słowem wanna i z niezbyt sympatyczną sąsiadką, z którą miałam spinę w dzieciństwie. Także osobiste skojarzenia + nie podoba mi się brzmienie.
      Kojarzę z Instagrama dwie małe Wandy. Jedną ma Monika z @dzieciaki_cudaki i nazywa ją czasem Łonda albo Wendy (Łendi).

PS Wandzia jeszcze jest ok, gorzej z Dziunią...
      • lejdiinblack Re: Wanda 04.09.21, 21:51
        No na Dziunię to bym nie wpadła, brrrr, aż mną wstrząsnęło...
      • emnilda.wolna Re: Wanda 04.09.21, 22:00
        Dziunia to raczej od Jadziuni, wątpię, czy ktoś w dzisiejszych czasach w ogóle na nią wpadnie.
    • ilia.1 Re: Wanda 04.09.21, 18:16
      Myślę, że Wanda to ładne, klasyczne imię.

Sugestie: Barbara, Janina, Nina, Ludwika, Weronika, Celina, Marcelina, Michalina, Helena, Leonia, Diana, Rozalia, Róża, Irena, Teresa, Milena, Matylda.
      • lejdiinblack Re: Wanda 04.09.21, 18:33
        Matylda Róża już na pokładzie smile
    • misslucky133 Re: Wanda 04.09.21, 20:20
      Podoba mi sie i pasowalaby do imion siostr. Lubie je jednak przez sentyment i gdyby nie on to chyba brzmieniowo nie pasowaloby mi za bardzo. Jako, ze kojarzy mi sie z cudowna osoba to lubie wszytkie formy: Wanda jak i Wandzia. Slyszalam to zdrobnienie wiele razy w uzyciu i dla mnie brzmi super przyjemnie, wogle mnie nie zraza i odbieram je za plus. Slyszalam tez zdrobnienie Wandzik, ktore tez mi sie podoba.
    • sulimira Re: Wanda 04.09.21, 21:36
      Wanda spodobala mi sie najbardziej po uslyszeniu zdrobnienia Dunia. Do imion siostr pasuje bardzo fajnie, ale nie jest zbyt oczywista. Imie krotkie i nie musi byc zdrabnianie. Dodam, ze nam moze sie nie podobac zdrobnienie, ale dziecku tak. Ja, jak teraz jestem juz "stara" to zdrabnianie mojego imienia przez mame rozczula mnie.
      Ogolnie imie podoba mi sie i jestem na tak
      • lejdiinblack Re: Wanda 04.09.21, 21:50
        Ze zdrobnieniem chodzi mi przede wszystkim o to, żeby imię było "używalne" w pełnej formie. Oczywiście, jeśli jest jakieś zdrobnienie lubiane przez dziecko to jasne, nich będzie w użyciu. Bardziej miałam na myśli to, że wołanie "Matylda" brzmi naturalnie, a "Małgorzata" mniej i lekko licząc 90 procent osób będzie zdrabniało - co gorsza, potem będzie pokusa mówienia "pani Małgosiu", nawet jak Małgorzata będzie panią profesor. W moim odczuciu Wanda jest "używalna" w tej formie, ale z drugiej strony imię jest dość rzadkie i nie mam doświadczenia, stąd pytanie o Wasze odczucia.
        • sulimira Re: Wanda 05.09.21, 00:45
          Wanda jest podobnie do Matyldy uzywalna w pelnej formie. Jest krotka i do kobiety pasuje mowienie Wanda bez zdrabniania. Takze w uzytku Wanda jest rowniez naturalna
        • paula.anna Re: Wanda 05.09.21, 10:33
          Też lubię imiona niewymagające zdrabniania.
          Co z tego, że może podoba mi się np Urszula, jeśli większość życia będzie po prostu Ulą.
          Wanda byłaby idealna, gdyby nie opcja Wandzia.
          Choć przyznaję, że na dźwięk Wandzi wzdryga mnie znacznie mniej niż Madzia, Edzia czy Matyldzia- ta jest najgorsza, bo mam córkę Matyldę. Na szczęście tę okropną wersję bardzo rzadko słyszę, jeśli już to nie dotyczy mojej córki. 😉

Podsumowując, Wanda podoba mi się i myślę, że poza okresem okołoprzedszkolnym, szczególnie obfitującym w zdrobnienia, Wandzia wcale nie musi być powszechnie używana 🙂.
    • dalenia Re: Wanda 05.09.21, 12:40
      Bardzo fajny pomysł smile lubię Wandę, jej urocze zdrobnienia. Mam wrażenie, że powoli staje się modna, sporo jest małych Wand na IG.
    • sajant Re: Wanda 05.09.21, 14:17
      Ciekawe, mocne imię. Będzie pasowało do imion sióstr, nie jest też popularne.
    • gaudencja Re: Wanda 06.09.21, 01:09
      Bardzo fajny pomysł MSZ. Zdrabniałabym do Wandeczki.
    • remigia1 Re: Wanda 13.03.22, 04:01
      Nie podoba mi się.
      • polik17 Re: Wanda 07.04.22, 07:08
        Mi też się nie podoba to imię. Mamy teraz w rodzinie małą Wandzię, doceniam je za oryginalność smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.