emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 15.09.21, 18:19 Na B. Blanka Bernard Barnim i Bruno Bertold, Borys i Brygida Bohdan, Bolemysł, Bronisław, Barbara i Berenika Beatrycze, Bożena, Brenda i Burchard Myślałam, że będzie dużo lepiej. Na plus: uświadomiłam sobie, że jest imię, które mogłabym nadać i można je skracać do Tolka (Bertold). Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 15.09.21, 18:21 Errata: Beatrycze, Bożena i Bazyli Czy ja cały czas miałam za dużo córek? Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 15.09.21, 18:47 T wygląda obiecująco. Teresa Tadeusz Tymoteusz i Tytys Teobald, Trofim, Tamara, Tekla i Tulia Tespezjusz, Tobiasz i Tychon Taida, Tryfonia i Tolisław Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: 16 dzieci - zabawa 15.09.21, 21:15 U mnie na B byłoby tak: Benigna Benedykt Brunon, Bolebor Bronimir, Bernard, Berenika, Bibianna, Brygida Bohdan, Błażej, Barnaba Bogna, Blanka, Bazyli Żal mi Benona, ale jest już Benedykt, i Borzysława, ale jestem pewna, że często byłby zapisywany jako Bożysław. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: 16 dzieci - zabawa 15.09.21, 21:19 Na J poszło sprawnie. Józefina Joachim Jonasz, Jeremi Jacenty, Jazon, Janina, Jagna, Jaśmina January, Jakert, Jerzy Julianna, Judyta, Jurand Wszystkie bardzo chętnie! Od np. Januarego wolałabym Juliusza, ale gryzłby się z Julianną. Zastanawiałam się też przez chwilę, czy Jurand i Jerzy to dobry pomysł, ale mój Jerzy byłby Jerzykiem, a nie Jurkiem. Ogromnie podoba mi się też Jaromir, ale nie nadałabym ze względu na zdrobnienie Jarek. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: 16 dzieci - zabawa 15.09.21, 21:28 Na E też mi się podoba. Emnilda Ewaryst Efrem, Eustachy Ernest, Euchary, Eunika, Estera, Eleonora Edgar, Emmeran, Ezdrasz Elfryda, Elmira, Eliasz Wszystkie bardzo chętnie i jeszcze kilka, które lubię, by się znalazło Bo i Eufrozyna, i Ezechiel, i Eligiusz, i Eufemia, i Eugenia... Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 15.09.21, 23:13 > Emnilda ❤️ Mnie by chyba zabrakło odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 17.09.21, 23:02 W zabawie i ja w końcu nadałam. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 16 dzieci - zabawa 18.09.21, 01:57 Ja tez bym sie odwazyla- ladne imie z fajnymi zdrobnieniami Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: 16 dzieci - zabawa 15.09.21, 21:31 Spróbuję wszystkie na literkę K, chociaż może być ciężko😆🤣 Córka - Kornelia Syn - Kordian Bliźnięta - Karol i Ksawery Pięcioraczki - Kacper, Kosma, Kinga, Kaja i Klaudia Trojaczki - Krzysztof, Kajetan i Konstanty Trojaczki - Katarzyna, Kalina i Konrad Udało się A realnie mogłabym nadać w sumie Kornelię, Katarzynę, Kordiana i może Klaudię Kacper i Kinga są już w rodzinie, Kaja mogłaby być, ale mam już kuzynkę Maję i mogłoby się mylić, na Kosmę zabrakłoby mi odwagi, Kalina nawet ładna, tylko trochę za bardzo podobna do imienia mojej siostry Karolina, a reszta jakoś nie podchodzi mi z brzmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 16 dzieci - zabawa 15.09.21, 21:35 To ja biore sie za B Bronisława Barnim Bogdan i Bolebor Blizbor, Będzimir, Bozena, Berenika i Biruta Bromir, Bartosz i Besarion Brygida, Barbara i Bazyli Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 16 dzieci - zabawa 15.09.21, 21:49 Moj zbior na S Sulisława Sambor Siemowit i Stanimir Stefan, Seweryn, Serafina, Samboja i Sybilla Strogobor, Sieciech i Samogost Sofronia, Satomi i Siedlewit Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 15.09.21, 23:12 > Satomi > Siedlewit O, nie znałam! Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 16 dzieci - zabawa 15.09.21, 23:21 Ja odnosze wrazenie, ze jak co jakis czas wejde na wikipedia ze slowianskimi imionami meskimi to znajduje jakies nowe. Podoba mi sie kilka imion japonskich np. Tomiko. Satomi podoba mi sie bardziej niz Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 15.09.21, 23:36 No to J. Julianna Józef Jeremi i Joachim Jonatan, Juniesław, Jagoda, Janina i Jaśmina Jacenty, January i Jędrzej Jagna, Jolanta i Jerzy Wolałabym nie. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 00:01 Na E byłoby... Emilia Edgar Erazm i Eustachy Edwin, Ernest i Eleonora Efrem, Eliasz, Ezdrasz, Eliza i Emma Emnilda, Estera i Edbert Nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 04:23 T wyglada ciekawie rzeczywiscie Tomiła Toligniew Tosław, Torsten, Tekla, Telimena i Taida Teodor, Telesfor i Tytus Talus, Tacjan i Tomiko Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 04:24 poprawka: Talus, Tacjana i Tomiko Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 09:02 Na R. Rozalia Roch Rodryk i Ruben Rudolf, Ryszard i Regina Radowit, Romaryk, Ronald, Roma i Ruta Ramona, Rycheza i Rafał O dziwo, nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 12:38 Na R było lepiej, niż myslałam: Róża Radowit Racibor, Roch Remigiusz, Roland, Rachela, Ruta, Regina Rufin, Romaryk, Radzimir Rozalia, Roma, Ryszard Wszystkie bardzo lubię, jedynie Romaryk trochę na siłę, ale nie jest zły. I Ryśka bym nie nadała, bo jest w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 15:18 A Różę i Rozalię byś nadała? Ja się wahałam, no i jednak zrezygnowałam z Róży. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: 16 dzieci - zabawa 17.09.21, 13:41 Nie nadałabym wtedy, gdybym miała tylko dwie córki. Ale tu jest więcej rodzeństwa, więc bez problemu. Zwłaszcza, że Różę zdrabniałabym raczej jako Różyczkę, Różankę, a Rozalię jako Rozalkę, Rozalcię. A i pełne formy się znacznie od siebie różnią. Nie nadałabym np. Romaryka i Romana. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 12:48 Na S: Stefania Stanimir Sambor, Samuel Sulisław, Szczepan, Sabina, Sydonia, Salomea Siemowit, Switun, Sobiemysl Saskia, Sofronia, Syriusz Wszystkie bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 15:19 O, Saskia! Zapomniałam o niej, pewnie bym coś na nią podmieniła. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 19:18 Tak samo, zapomnialam o Saski Pewnie podmienilabym Sybille lub Sofronie Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 19:26 Switun tez jest fajny (brzmi podejrzanie swojsko tak w ogole) Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 20:41 Taki Perun i Światowid w jednym? A mnie się skojarzył z Oswinem. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 16 dzieci - zabawa 18.09.21, 02:00 Wlasnie plus jak dodami polskie znaki to wychodzi : Śwituń i tutaj juz raczej ciezko wytluamczyc niemiecki pochodzenie tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 12:59 Myslałam, że z T będzie cieżko, ale poszło gładko: Teofila Teodor Tolisław, Telesfor Tobiasz, Tymoteusz, Tekla, Teodozja, Tarsycja Tytus, Tankred, Tomir Tulia, Telimena, Tezpezy Wszystkie bardzo lubię, jedynie Tespezy trochę na siłę. Gdyby można było dorzucić zagraniczne, to byłby Tarjei Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 14:51 Na R Ruta Roch Rajmund i Ryszard Rachela, Regina, Rebeka, Ruben, Radowit Rambert, Rufus, Remigiusz Remus, Róża i Raisa Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 15:04 Na T Taida Tobiasz Tytus i Teofil Talita, Tekla, Tarsylia i Tycjan, Tolisław Tadeusz, Tomir, Tristan Tulią, Teodozja, Tespezy Mogło być gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 15:17 Dekadent leci z literką K! Kornelia Kordian Kajetan i Ksawery Klaudiusz, Krzysztof, Kinga, Karolina i Krystyna Krzesimir, Konstanty i Klemens Klementyna, Konstancja i Kazimierz U-ła! Ale ciężko! Może niech tylko mamusia pozostanie na K Strasznie trudno. W rzeczywistości mogłabym rozważyć tylko Kazika i Kordiana, ewentualnie Krzemka. I Krzysztofa, po Kowalewskim. Do pozostałych non-stop mam jakieś "ale" - Kornelia zbyt popularna, Ksawery tak samo, dodatkowo przy Ksawerym mam skojarzenie z bajką z dzieciństwa - był w niej pies, który właśnie tak się wabił. Kingi przewijały się regularnie przez cały okres mojej edukacji od zerówki do liceum - i pamiętam, że było ich dużo. Kudre, wszędzie jakieś "ale". Tak samo jak z pozostałymi imionami na K, które lubię... W rodzinie mam już Konrada, Karola, Kamilę, Ksenię, Klaudię i dwie Kasie (z czego jedna o tym samym nazwisku) - dużo imion odpada Mogłaby być Klara, ale w naszym bloku mieszka już jedna. Lubię Kacpra, ale swojego czasu, ilekroć tylko spotykałam na spacerze jakiegoś małego chłopczyka, to często okazywał się on Kacperkiem... Kiedyś podobał mi się Kalikst, ale teraz jest dla mnie nie do nadania z powodu osobistych skojarzeń Ech, ciężko! #soschrzanowy Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 15:28 Może ja spróbuję na S... Stefania Stanisław Stefan i Sergiusz Samuel, Sławomir, Salomea, Sara i Sofronia Salomon, Sambor i Siemowit Stanisława, Serafina i Sulisław Might be worse. Stefcia, Stasiu i Stefek to szczyt moich imienniczych marzeń. Sergiusza lubię coraz bardziej - osobiście znam tylko jednego, ma ok. 18 lat (a innych siedmiu kojarzę z cmentarza, na którym spoczywa kilka osób z mojej rodziny). Samuel był moim ulubionym imieniem męskim w okresie fascynacji kulturą żydowską (czytaj: około pięciu lat temu ), teraz bym nie nadała. Sławomir po moim tacie, który zmarł w lipcu tego roku Salomea bardzo chętnie. Sara - tak jak Samuel. Sofronia podoba mi się, ma dla mnie taki lekko "antyczny" urok. Trochę też się kojarzy z Sofronowem. BTW - czy Anioł z "Alternatywy 4" nie cytował przypadkiem Sofronowa pasjami?... Salomon też tak jak Samuel- kiedyś na tak, teraz raczej na nie (BTW - jako dziecko myliłam postaci biblijne o tych imionach). Sambora lubię coraz bardziej. Siemowita też, chociaż wolę Ziemowita przez Z jak zupa Stanisława mogłaby być, ale Stasio i Stasia?... Serafina z musu, Sulisław w porządku Poprzestanę na Stefci, Stasiu, Stefku i Sławku. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 15:36 > Sergiusza lubię coraz bardziej - osobiście znam tylko jednego, ma ok. 18 lat Jak go zdrabniają? > Stanisława mogłaby być, ale Stasio i Stasia? ... > Poprzestanę na Stefci, [...] Stefku Ale jak to? Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 17:51 Sergiusz nie jest zdrabniany, funkcjonuje pod pełnym imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 20:37 Dekadencie, wczytałam się uważniej i przepraszam, że taki trywialny komentarz wcześniej zostawiłam. Wyrazy współczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 20:40 Dziękuję, Emnildo 💖 A propos komentarza... nic się nie stało. Dekadent miał dzisiaj cholewnie ciężki dzień, nic go już nie zaskoczy, nawet na komentarze nie zwraca uwagi 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 15:43 A może teraz T? Teresa Tadeusz Tomasz i Tycjan Tobiasz, Teodor, Tulia, Tamara i Tekla Teofil, Tytus i Terencjusz Tarsylia, Tarsycja i Tymon Sama nie wiem, co powiedzieć. Tytus i Tadzio to moje marzenia imiennicze, reszta - no comment Teresa mogłaby być, po mojej wychowawczyni z gimnazjum. Ewentualnie po Lipowskiej, zasłużyła sobie rolą w moim ulubionym serialu. Tomasza lubię, ale spotykam dużo małych Tomków, więc w rzeczywistości odpada. Tycjan coraz bardziej mi się podoba, może kiedyś wejdzie do mojej czołówki Czuć to coś w tym imieniu. Eviva l'arte, mam nadzieję, że nie zrobiłam literówki. Tobiasz neutralny, ale w zabawie mógłby być. Teodor?... Znacie moją historię z Teodorem. Może i wyzbyłam się skojarzenia pt. "pies docenta", ale w realu nadal bym nie rozważała. Ale w zabawie - czemu nie?... Ładne imię. Tulia piękna, ale zbyt podobna do megapopularnej Julii. Tamara dla mnie neutralna. Teklę lubię, ale "Pszczółka Maja" robi swoje. Teofil - jak Teodor: w realu odpada, w zabawie mógłby być. Poza tym nie jestem szczególną fanką imion "teowych" i "bogowych" (poza ukochanym Bogumiłem ). Terencjusz z lekkiego musu. Imię samo w sobie ładne, ale zupełnie nie wiedzieć dlaczego, kojarzy mi się z jakimś oszustem udającym wróżbitę i wyłudzającym bajońskie sumy. Chętnie poczyta ci z linii na dłoniach, wywróży świetlaną przyszłość z fusów po kawie i oleju po smażeniu frytek, a potem jeszcze chętniej wyciągnie ci portfel z kieszeni. Hehe. Idziemy dalej. Tarsylia i Tarsycja neutralne, w realu raczej bym nie nadała. Tymon tylko z braku laku i laku braku - w realu dla mnie zbyt popularny, bez przerwy spotykam małych Tymków Realnie do nadania tylko Tadzio, Tycjan i Tytus, ewentualnie Tereska #soschrzanowy Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 16:28 A może W? Wanda Wiktor Wawrzyniec i Witold Wilhelm, Wincenty i Weronika Walenty, Walter, Wigbert, Wisława i Wirydiana Wiltruda, Witalia i Władysław Im dalej w las, tym gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 19:45 Walenty miał być Walerym, musiała mi autokorekta zmienić. Ale w sumie... Gdyby w urzędzie pomylili, też bym machnęła ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 19:49 Na W mogłaby być jeszcze Wiktoria😀 Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 20:15 A faktycznie, nie zauważyłam😂 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 20:38 Pola, a Ty spróbujesz z W? Już wiem, że Wiktoria... Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: 16 dzieci - zabawa 17.09.21, 12:58 Tak, mogę spróbować Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 19:36 To ja zmierze sie z K teraz Kasandra Kajmir Krzesimir i Kazimierz Kalikst, Kosma, Kalina, Ksenia i Kleonika Konrad, Kanimir i Kilian Klara, Kleonika i Kasjan Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 19.09.21, 05:39 No Kleoniki to już na pewno by się myliły. A przez tych kajmakowych Kajmirów od paru dni w kółko myślę o mazurku... Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 16 dzieci - zabawa 20.09.21, 00:22 Tak to sie wlasnie konczy jak ktos chce miec 16 dzieci z imionami na ta sama litere Kleonika 1 i Kleonika 2 Kleonika zmieniona na Kalliope Kajmir mogl miec znacznie gorsze skojarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 16 dzieci - zabawa 22.09.21, 22:42 Kajmir to mógłby być mój pseudonim, utworzony od kawałka mojego imienia i końcówki imienia mojego taty. Mógłby. Gdyby tylko Dekadent był do niego przekonany. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 22:28 H jest miłym zaskoczeniem. Mało imion, ale dużo ładnych. Helena Hieronim Herbert i Hugo Henryk, Herman i Hanna Harald, Hektor, Heron, Hadriana i Hortensja Halina, Honorata i Horacy Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 16.09.21, 22:29 Hortensja aż się prosiła o Hiacyntę do pary, ale jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 19.09.21, 05:41 Halszka zamiast Hadriany lub Haliny. Naprawdę bym to mogła ponadawać. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: 16 dzieci - zabawa 17.09.21, 13:24 Na H: Hiacynta Hieronim Hilary Hektor Hugo Hezychiusz Halszka Hilda Honorata Heliodor Himisław Huniemir Hersylia Hortensja Horacy Nie jest źle. Zauważyłam, że w przypadku jakiejkolwiek litery bardzo lubię wszystkie imiona żeńskie, a nawet mogłabym z chęcią nadać jeszcze kilka, a z męskimi muszę się głowić. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 18.09.21, 02:17 O, Halszka! 👍 Znowu coś fajnego mi wyleciało z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 18.09.21, 02:19 Wydaje mi się, że H dla dziewcząt była wyjątkowo wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: 16 dzieci - zabawa 17.09.21, 13:27 To teraz spróbuję z literką W, choć boję się ogromnie😂😂❤️ Córka - Wiktoria Syn - Wojciech Bliźnięta - Witold i Wincenty Pięcioraczki - Walerian, Wawrzyniec, Weronika, Wioletta i Wiwiana Trojaczki - Waldemar, Władysław i Wilhelm Trojaczki - Wacław, Walentyna i Waleria Oo kurczaczki, co za zestaw😱🤣 Jestem przerażona i jednocześnie dumna, że się udało😀 Realnie mogłabym nadać tylko Wiktorię, gdyby nie popularność Wojciech jest zajęty w rodzinie i to podwójnie (choć samo imię podoba mi się i gdyby nie to+popularność mogłabym go nadać), Witold i Wincenty nie zachwycają mnie ani w pełnych formach ani w zdrobnieniach (zdaje sobie sprawę, że Wicek i Witek dla bliźniaków to trochę za dużo tego dobrego🤣😂), ale jakoś tak wyszło😀 Na Waleriana i Wawrzyńca po 1 zabrakłoby mi odwagi, a po 2 niezbyt mi się podobają, Weronika mogłaby być, bo podoba mi się w pełnej formie, ale jest trochę za popularna i nie przetrawiłabym niezbyt wdzięcznego skrótu "Wera", którym pewnie zostałaby ochrzczona prędzej czy później😅 Wioletta i Wiwiana to nie moja bajka, kojarzą mi się trochę pretensjonalnie i na pewno nie nadałabym ich, poza tym nie podoba mi się zdrobnienie Wiola. Z kolei Waldemar, Władysław, Wacław i Wilhelm to też nie moja bajka, ale u kogoś doceniam za oryginalność A Walentyna i Waleria też do mnie zupełnie nie przemawiają, u kogoś doceniam, ale możliwego skrótu do nich "Wala" chyba nie muszę komentować😂 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 16 dzieci - zabawa 19.09.21, 05:43 Nadawaj Wawrzyńca śmiało, to nie jest bardzo odważne imię! Chyba że chodzi o to, że pasta warzywna popsuła... Odpowiedz Link Zgłoś