maja0921 21.11.21, 15:25 Jak w temacie, pytanie teoretyczne, które byście wybrały? Przy córce rozważaliśmy Adriannę (ostatecznie wybraliśmy Dianę) a ostatnio spodobało mi się imię Marianna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
decadent46 Re: Adrianna vs Marianna 21.11.21, 15:28 Adrianna dla mnie neutralna. Mariannę bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Adrianna vs Marianna 21.11.21, 17:05 Zdecydowanie wolę Mariannę. Choć i Adriannę lubię 🙂. Odpowiedz Link Zgłoś
misslucky133 Re: Adrianna vs Marianna 21.11.21, 20:01 Definitywnie Adrianna poniewaz bardzo podoba mi sie skrot Ada. Jest taki lekki, neutralny, nieprzekombinowany. Marianna od dziecka kojarzyla mi sie bardzo ''obciachowo'', jako przestarzale imie dla starej babci a skrot Mania byl dla mnie okropny. Natomiast teraz jak mam 30 lat calkiem podoba mi sie to imie ale nie nadalabym ze wzgledu na to, ze balabym sie, ze potencjalna corka nie polubilaby tego imienia. Sama nie wiem czemu. U kogos fajnie, chcialabym spotkac mala Manie / Marianne / Marianke. Odpowiedz Link Zgłoś
ala3 Re: Adrianna vs Marianna 21.11.21, 20:42 Wybrałabym Mariannę, Adrianny nie lubię. A tak przy okazji twoja córeczka ma śliczne imię! Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Adrianna vs Marianna 21.11.21, 20:50 To może na wstępie powiem, że bardzo podoba mi się imię Twojej córki Jeśli musiałabym wybrać z tych 2 imion zdecydowanie wybrałabym Adriannę, chociaż w sumie oba mi się nie podobają. Marianna nie jest w moim guście, a u Adrianny bardzo nie lubię skrótu Ada😕 Znam nieosobiście Adriannę, która nawet przedstawia się jako Ada, nie Adrianna. Naprawdę bardzo mi nie leży to imię. Za to przy Mariannie całkiem podoba mi się zdrobnienie Mania U kogoś jednak doceniłabym oba te imiona, chociażby za to, że nie jest to kolejna Lenka, Zuzia albo Hania Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Adrianna vs Marianna 22.11.21, 13:18 Nie ma za co I jeśli Maja to Twoje prawdziwe imię, też mi się bardzo podoba😍❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Adrianna vs Marianna 21.11.21, 22:36 Adriannę jakoś coraz mniej lubię, zdrobnienie Ada OK. Marianna OK, zdrobnienia Mania nie znoszę. Pod przymusem wybrałabym Mariannę i zdrabniała do Marysi. Odpowiedz Link Zgłoś
emalia_z_brokatem Re: Adrianna vs Marianna 22.11.21, 00:38 Zdecydowanie Marianna. Znam kilka dorosłych i żadna nie jest Manią, raczej Marianna, Marianką, ew. Mari. Diana tez ślicznie Odpowiedz Link Zgłoś
ilia.1 Re: Adrianna vs Marianna 22.11.21, 08:32 Wybrałabym osobiście Adriannę. Sugestie: Ada, Adelajda, Adelina, Adelinda, Adela (Adelka), Matylda, Marcelina, Michalina, Magdalena, Malwina, Julian(n)a, Róża, Rozalia, Lilla, Lilia, Lilian(n)a, Celina, Blanka, Bianka, Helena, Milena, Natalia, Flora, Florian(n)a, Florencja, Florentyna, Diana, Aurelia, Amelia, Weronika, Łucja, Klara. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Adrianna vs Marianna 22.11.21, 09:23 Adrianna podoba mi się bardziej, ale od niedawna, kiedyś byla dla mnie neutralna. Poznalam bardzo fajna mała Adusie więc chyba dlatego. Aga zdrobnienie Ada lubię. Marianny kiedyś nie lubiłam, ale z roku na rok coraz bardziej zyskuje w moich oczach, chociaż nie lubię zdrobnienia Mania. Ps Zawsze zastanawiaja mnie wpisy Ili.1 kiedy ktos pyta teoretycznie które ładniejsze z 2 imion ona zawsze dodaje swoje propozycje /sugestie czyżby kopiuj wklej😀 Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Adrianna vs Marianna 22.11.21, 17:04 olinininka napisała: > Ps Zawsze zastanawiaja mnie wpisy Ili.1 kiedy ktos pyta teoretycznie które ładniejsze z 2 imion ona zawsze dodaje swoje propozycje /sugestie czyżby kopiuj wklej😀 Mnie też właśnie czasem zastanawiają Bo przecież pisze wyraźnie, że to jest pytanie teoretyczne, z ciekawości itp., i żeby napisać mimo tego swoje propozycje trzeba chyba nie umieć czytać🤣 Albo właśnie takie kopiuj-wklej, chociaż tutaj widzę, że są inne sugestie niż w moim wątku. No, ale dobra nie będę wnikać, dlaczego tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Adrianna vs Marianna 22.11.21, 09:01 Z nozem przy gardle wybralabym Adrianne poniewaz zdrobnienie Ada toleruje. Marianna nie podoba mi sie, ani troche. Podobne imie z -anna, ktore natomiast calkiem mi sie podoba to Marcjanna. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Adrianna vs Marianna 22.11.21, 09:48 Ani jedno, ani drugie. Jeżeli już to Adrianna, ze względu na zdrobnienie Ada, chociaż wolałabym od Adeli. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Adrianna vs Marianna 22.11.21, 19:40 Wolę Mariannę - to jedna z kandydatek na imię dla kolejnej córki. Aczkolwiek Adrianna też mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adrianna vs Marianna 09.01.22, 16:57 Marianna bardzo mi się podoba, Adrianna znacznie mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Adrianna vs Marianna 15.01.22, 21:45 Zdecydowanie Marianna. Adrianny w ogóle nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Adrianna vs Marianna 16.01.22, 12:51 Oba mi się podobają, ale bardziej Adrianna. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Adrianna vs Marianna 30.01.24, 08:37 Wolę Mariannę, to imię jest dla mnie bardziej uniwersalne, bo nadawane już w średniowieczu. Adrianna jest co prawda imieniem z tradycją, ale kojarzy mi się z przejściową modą z lat 90. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Adrianna vs Marianna 30.01.24, 13:14 Ani jedno, ani drugie, ale gdybym musiała wybierać tylko spośród tych dwóch to raczej Adrianna ze względu na zdrobnienie Ada, które bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Adrianna vs Marianna 30.01.24, 13:15 Moim typem w tym zestawieniu od zawsze była melodyjna Adrianna. Uwielbiam Marię i lubię wszystkie jej pochodne. Marianna podoba mi się także w nowoczesnej wersji Mariana - trochę jak Ariana, trochę jak Oriana w brzmieniu. Na cmentarzu leży mnóstwo Marian(n), więc wygląda na to, że imię na pewno od dawna podoba się brzmieniowo. Na pewno wolę Mariannę niż kolejną Zosię i Zuzę spośród imion poprzednich pokoleń. Boomu Adrianny natomiast nie kojarzę i jest w moim odczuciu 'świeżym' i wdzięcznym imieniem Przepadam także za Adrią Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: Adrianna vs Marianna 30.01.24, 16:18 Ja od Adrianny wolę Adrianę. Znam 2 Adriany pisane przez jedno "n" i dla mnie brzmi to ładniej. Marianna bardzo mi się podoba. Znam też 1 Marianę przez jedno "n", jednak nie jest Polką. W tym wypadku głosuję za tradycyjnym zapisem przez "nn". Odpowiedz Link Zgłoś