07.01.23, 01:16
To imię córki cesarza rzymskiego Konstantyna III ( pl.m.wikipedia.org/wiki/Honoria ).

Bardzo mi się spodobało. Z podobnych imion bardzo lubię Honoratę, ale Honorynę - już znacznie mniej.

Można zdrabniać do Honorki, Honi.

Co sądzicie o tym imieniu?
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Honoria 07.01.23, 01:17
      * cesarza rzymskiego Konstancjusza III.
    • gaudencja Re: Honoria 07.01.23, 01:18
      Podoba mi się.
    • emnilda.wolna Re: Honoria 07.01.23, 01:55
      Wolałabym Honoratę. Dla córki cesarza niezłe, ale dla nas maluczkich jakoś nie czuję.
    • sulimira Re: Honoria 07.01.23, 05:12
      Podoba mi sie.
    • paula.anna Re: Honoria 07.01.23, 09:34
      Niezłe.
      W Honoracie drażni mnie końcówka - ta (podobnie w Renacie, Anecie itp), Honoria dzięki jej brakowi brzmi w moich uszach znacznie subtelniej.
    • dalenia Re: Honoria 07.01.23, 21:13
      Ciekawe, choć chyba jednak wolę Honoratę.
    • niii Re: Honoria 10.01.23, 02:14
      Honoria lepsza niż Honorata raczej, a może podobna. Skrót oczywisty to Honia albo Nora. Też nie przepadam za Honoryną, brzmi fatalnie. Można też zmiksować jako : Honorita ( łącząc z Ritą) ale wtedy traci też urok. Jako Honoriana, Honorella, Honoressa czy Honorena analogicznie.
      • gaudencja Re: Honoria 21.01.23, 13:02
        Imion się raczej nie miksuje - zmiksować można zupę albo utwór muzyczny.
        • niii Re: Honoria 22.01.23, 20:09
          Tak zakładają księgi imion, jakie gromadzę oraz profesjonalne strony doradzające rodzicom. Przykłady istniejących zmiksowanych imion albo przekształconych : Jessamyn( zagraniczne połączenie Jessici z Jaśminą), Silvanessa ( Silvany lub Sylwii i Vanessy), imiona typu Naniela zamiast Danieli, Latasza zamiast Nataszy, Jessangela, Celestella, Lilibella. Nie ja je wymyśliłam, występują już jako niezależne imiona wink Samodzielnie na tym forum wymyśliłam tylko: Laurora ( Laura plus Aurora), Viviola ( Viviana plus Viola), Nixela( Nix, Nixe plus końcówka - La), Nevelia( Neve plus lia, podobne do Natalii i Hewelii), Violivia ( Viola plus Olivia lub Livia) Magialena( Magia plus Lena, jak Magdalena, Violangela ( Viola i Angela), a dla chłopca Fenix/ Feniks w Polsce (na zasadzie budowy Feliksa i postaci mitycznej)być może już istnieją gdzieś wink Codziennie wymyślam nowe, kiedyś wydam całą kompilację. Przeczuwam, że sporo z tych neologizmów i przekształceń spodoba się i przyjmie wink Moja siostra ma oryginalne pierwsze imię, wcześniej niedopuszczalne w Polsce - Vanilia Freya. Bez odwagi nie byłoby dzisiaj nawet nadań Marii, ani współcześnie zdrobnień jako imion czy imion pochodzących z natury. Dlatego wszystkim życzę po prostu konsekwencji i odwagi w dążeniu do swoich spontanicznych i zrównoważonych naraz
          przystanków imienniczych wink
          • gaudencja Re: Honoria 22.01.23, 20:34
            niii napisała:

> Tak zakładają księgi imion, jakie gromadzę oraz profesjonalne strony doradzając
            > e rodzicom.

Profesjonalnych stron doradzających rodzicom nie ma, a księgi tym bardziej zasługują na oddanie na makulaturę - nie są nawet dobrze przetłumaczone z angielskiego na polski (albo dobrze napisane po polsku). Miksowanie nie oznacza po polsku tego samego, co to mix po angielsku, w szczególności nie oznacza łączenia ani mieszania.
    • annthonka Re: Honoria 13.01.23, 16:09
      Zbyt dostojna jak dla mnie wink
      Jednak wolę Honoratę.
    • barlavento Re: Honoria 23.01.23, 23:06
      Lubię Honoratę, bo znam jedną bardzo miłą. Honoria dla mnie ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.