07.01.23, 01:16
To imię córki cesarza rzymskiego Konstantyna III ( pl.m.wikipedia.org/wiki/Honoria ).

Bardzo mi się spodobało. Z podobnych imion bardzo lubię Honoratę, ale Honorynę - już znacznie mniej.

Można zdrabniać do Honorki, Honi.

Co sądzicie o tym imieniu?
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Honoria 07.01.23, 01:17
      * cesarza rzymskiego Konstancjusza III.
    • gaudencja Re: Honoria 07.01.23, 01:18
      Podoba mi się.
    • emnilda.wolna Re: Honoria 07.01.23, 01:55
      Wolałabym Honoratę. Dla córki cesarza niezłe, ale dla nas maluczkich jakoś nie czuję.
    • sulimira Re: Honoria 07.01.23, 05:12
      Podoba mi sie.
    • paula.anna Re: Honoria 07.01.23, 09:34
      Niezłe.
      W Honoracie drażni mnie końcówka - ta (podobnie w Renacie, Anecie itp), Honoria dzięki jej brakowi brzmi w moich uszach znacznie subtelniej.
    • dalenia Re: Honoria 07.01.23, 21:13
      Ciekawe, choć chyba jednak wolę Honoratę.
    • niii Re: Honoria 10.01.23, 02:14
      Honoria lepsza niż Honorata raczej, a może podobna. Skrót oczywisty to Honia albo Nora. Też nie przepadam za Honoryną, brzmi fatalnie. Można też zmiksować jako : Honorita ( łącząc z Ritą) ale wtedy traci też urok. Jako Honoriana, Honorella, Honoressa czy Honorena analogicznie.
      • gaudencja Re: Honoria 21.01.23, 13:02
        Imion się raczej nie miksuje - zmiksować można zupę albo utwór muzyczny.
        • niii Re: Honoria 22.01.23, 20:09
          Tak zakładają księgi imion, jakie gromadzę oraz profesjonalne strony doradzające rodzicom. Przykłady istniejących zmiksowanych imion albo przekształconych : Jessamyn( zagraniczne połączenie Jessici z Jaśminą), Silvanessa ( Silvany lub Sylwii i Vanessy), imiona typu Naniela zamiast Danieli, Latasza zamiast Nataszy, Jessangela, Celestella, Lilibella. Nie ja je wymyśliłam, występują już jako niezależne imiona wink Samodzielnie na tym forum wymyśliłam tylko: Laurora ( Laura plus Aurora), Viviola ( Viviana plus Viola), Nixela( Nix, Nixe plus końcówka - La), Nevelia( Neve plus lia, podobne do Natalii i Hewelii), Violivia ( Viola plus Olivia lub Livia) Magialena( Magia plus Lena, jak Magdalena, Violangela ( Viola i Angela), a dla chłopca Fenix/ Feniks w Polsce (na zasadzie budowy Feliksa i postaci mitycznej)być może już istnieją gdzieś wink Codziennie wymyślam nowe, kiedyś wydam całą kompilację. Przeczuwam, że sporo z tych neologizmów i przekształceń spodoba się i przyjmie wink Moja siostra ma oryginalne pierwsze imię, wcześniej niedopuszczalne w Polsce - Vanilia Freya. Bez odwagi nie byłoby dzisiaj nawet nadań Marii, ani współcześnie zdrobnień jako imion czy imion pochodzących z natury. Dlatego wszystkim życzę po prostu konsekwencji i odwagi w dążeniu do swoich spontanicznych i zrównoważonych naraz
          przystanków imienniczych wink
          • gaudencja Re: Honoria 22.01.23, 20:34
            niii napisała:

> Tak zakładają księgi imion, jakie gromadzę oraz profesjonalne strony doradzając
            > e rodzicom.

Profesjonalnych stron doradzających rodzicom nie ma, a księgi tym bardziej zasługują na oddanie na makulaturę - nie są nawet dobrze przetłumaczone z angielskiego na polski (albo dobrze napisane po polsku). Miksowanie nie oznacza po polsku tego samego, co to mix po angielsku, w szczególności nie oznacza łączenia ani mieszania.
    • annthonka Re: Honoria 13.01.23, 16:09
      Zbyt dostojna jak dla mnie wink
      Jednak wolę Honoratę.
    • barlavento Re: Honoria 23.01.23, 23:06
      Lubię Honoratę, bo znam jedną bardzo miłą. Honoria dla mnie ok.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.