adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 00:43 Eureka, Eunika czy Boudika? Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 20:26 Zdecydowanie Eunika, uwielbiam to imię 😍❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 19:42 Tylko Eunikę rozpoznaję jako imię i bardzo ją lubię, więc oczywiście ona. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 🌼 To czy to? 🌻 29.01.24, 13:21 Eunika, ale Boudika jest niesamowicie ciekawa postacia Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 20:15 1. Eunika - lubię "Quo vadis". 2. Boudika - niby ok, ale zbyt silne skojarzenia z jedną postacią. 3. Eureka - to jest takie imię? Nigdy nie słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 00:47 Lorna, Lorina czy Loretta? Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 12:52 Najlepiej brzmi moim zdaniem Loretta Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 18:27 Loretta, ma tą magiczną podwójną literę. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 20:27 Zupełnie nie mój gust, z musu Lorina. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 19:41 Nie ma za bardzo w polszczyźnie takich imion. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 23:45 Zapożyczyłam dla zabawy z amerykańszczyzny. 😉 Mamy zresztą aktualnie w Polsce 16 Lorn, 25 Lorin i (aż) 136 Lorett. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 12:59 W rejestrze PESEL - nie wiadomo, czy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 00:49 Zbigniew, Zenon czy Zygmunt? Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 07:57 adalia_decempunctata napisała: > Zbigniew, Zenon czy Zygmunt? Kiedyś bez wahania Zygmunt, ostatnio tracę do niego serce, więc może i Zbigniew. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 10:12 Ciężko wybrać, bo lubię i Zbigniewa, i Zygmunta, a do Zenona mam wielki sentyment. Chyba jednak Zbigniew. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 18:27 Zbigniew, bo mój dziadek miał tak na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 20:28 Przyparta do muru wybrałabym Zygmunta, którego u kogoś doceniam za oryginalność Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 19:41 Zygmunt. Zbigniew powinien być poprawnie Zbygniewem. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 23:51 Zbygniew to już zupełnie niespotykana współcześnie forma. To tak jakby wymagać, by Hortensja była Hortenzyą, bo tak ją zapisywano w czasach Dunin-Borkowskiego. Albo żeby nie nadawać imienia Jacek, jedynie Hiacynt (w właściwie Hyacynt). Język ewoluuje, a imiona wraz z nim. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 13:12 Jeszcze u Rymuta jest dwóch Zbygniewów, stosunkowo młodych zresztą, zakładam, że jeden z nich żyje nadal. Zbygniew występuje też w mediach, np. zbygniew.pl/ Trochę się mylisz co do oceny procesów językowych. Zbigniew bynajmniej nie wyewoluował ze Zbygniewa. Zbigniew jest imieniem wskrzeszonym przez entuzjastów po długotrwałym zapomnieniu, ale z błędem odczytu. Zanim zaczął być znów nadawany, z pewnością ówczesna adalia_decempunctata nauczałaby ówczesną gaudencję, że imię to zostało całkowicie zapomniane i będzie już na zawsze zapomniane, ponieważ już zostało zapomniane, a ewolucja języka jest nieuchronna. Tymczasem ktoś to imię wskrzesił i zyskało ogromną popularność - tylko, jako się rzekło, zapisywane z błędem. Ponieważ błąd ten nie wynika z logiki języka polskiego, już zdrobnienie, tj. Zbyszek i Zbyszko, zawierają "y", a nie "i". W imiennictwie nic nie dzieje się raz na zawsze, wszystko może ulec zmianie wraz z kimś, kto imię przywróci do obiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 17:11 Muszę dopytać z ciekawości - kiedy zniknęło imię Zbygniew i kiedy wróciło w formie Zbigniew? Póki co - po przejrzeniu prawie połowy książki - u Dunin-Borkowskiego nie natrafiłam chyba na żadnego Zbyszka (czy to przez Y czy przez I), więc w XVIII i XIX w. raczej nie był popularny (a przynajmniej nie wśród arystokracji). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 18:55 Według Grzeni forma Zbigniew powstała (w wyniku błędnego odczytania imienia Zbygniew) w XVI wieku, ale do XVIII wieku była rzadka, a moda na to imię nastała w XIX wieku wraz z modą na imiona słowiańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 18:57 Arystokracja mogła nie krzewić tej mody szczególnie, z przyczyn kościelnych. Problemem był brak świętego patrona. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 20:20 Lubię wszystkie. Przy Zenonie wyjątkowo nie mam skojarzeń z Zenkiem Martyniukiem (choć ja z Podlasia i Zenek z Podlasia ), tylko z Przesmyckim Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: 🌼 To czy to? 🌻 08.02.24, 08:48 Zbigniew Uwielbiam Zbyszka, Zbyszko. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 00:50 Pojedynek Guciów: August czy Gustaw? Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 01:13 adalia_decempunctata napisała: > Pojedynek Guciów: > > August czy Gustaw? Gustaw ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 10:13 Gustaw. Byle tylko nie zdrabniać do Gucia. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 20:22 Kiedyś August, teraz Gustaw. Chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 07:54 adalia_decempunctata napisała: > Matylda czy Otylda? Matylda. Co to Otylda? Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 10:32 Może miała być Otylia? 😅 Trzeba poczekać na odpowiedź Adalii. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 15:38 Będzie dziś w ciekawostkach ze starego herbarza 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 18:29 Otylda jest ciekawa, ale jednak pozostanę wierna Matyldzie. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 20:23 Matylda. Otylda to dla mnie takie połączenie Matyldy z Otylią Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 01:30 Zelda, choć nie jest w ulubionych również Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 19:39 Zelda to angielskie zdrobnienie Gryzeldy. Jednak Zyta. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 00:02 Ale nadawane również jako samodzielne imię, w dodatku dużo częściej niż Griselda. Zelda Fitzgerald była po prostu Zeldą, podobnie wiele innych jego nosicielek. W Stanach Zelda szczyt popularności osiągnęła w 1911 roku (miejsce 376. w rankingu nadań), Griselda natomiast najwyżej w statystykach była w roku 1981 - na miejscu 654. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 13:11 adalia_decempunctata napisała: > Ale nadawane również jako samodzielne imię, w dodatku dużo częściej niż Griseld > a. W Polsce na odwrót - Gryzeld jest więcej, a Zelda w ogóle nie występuje w typowym polskim imiennictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 18:30 Dorian, kocham go 😍😍 Nadałabym bez wahania. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 20:32 Dorian, chociaż nie lubię tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 19:38 Nie ma takiego polskiego imienia "Zorian" Dorian Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 20:26 Dorian, jak Dorian Grey (uwielbiam Wilde'a). Zorian zalatuje mi jakąś grą fantasy z magią, czarnoksiężnikami i elfami w roli głównej Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 20:35 Wybrałabym Stefanię, gdyby nie okropne zdrobnienie Stefa, od którego dostaję dreszczy. Dlatego Lucyna. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: 🌼 To czy to? 🌻 23.06.23, 07:35 Stefania. To w moim odczuciu takie "ciepłe", "przytulne" imię Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: 🌼 To czy to? 🌻 23.06.23, 20:01 No i tu miałabym problem. Obydwa lubię tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 20:27 Stefcia, przez Dekadenta ukochana <3 Choć i Lucynę lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 21:35 polik17 napisała: > Roksana czy Ewelina? Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 20:28 Ewelina przynajmniej miło mi się kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 21:35 polik17 napisała: > Diana czy Gloria? Diana Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 22:09 Gloria. Jedno z moich ulubionych imion Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 23:40 Bardzo trudny wybór, ale chyba jednak Gloria. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: 🌼 To czy to? 🌻 23.06.23, 07:34 Brzmieniowo bardziej podoba mi się Gloria, ale córeczkę prędzej nazwałbym Diana Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 20:33 Gloria - sentyment zwyciężył Gloria to główna bohaterka mojego ulubionego słuchowiska, mam ogromny sentyment do tego imienia. Dianę też lubię, ale Gloria wygrywa Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 21:34 polik17 napisała: > Malwina czy Malina? Malwina Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 22.06.23, 23:41 Malwina, Malina mi się wyjątkowo nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 23.06.23, 11:37 Jonasz, uwielbiam go 😍. — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🔥❤️🩹 Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: 🌼 To czy to? 🌻 23.06.23, 19:59 Tobiasz - bardzo lubię. Jonasz brzmieniowo zbyt podobny do Janusza. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 23.06.23, 18:11 Tobiasz, ale Jonasz też fajny Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 01:06 Najchętniej żadne, przyparta do muru wybrałabym Tobiasza Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 01:16 Oba za bardzo kojarzą mi się z 'kościółkowymi' środowiskami żebym chciała nadać którekolwiek, ale z musu wybrałabym Jonasza. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 19:36 Tobiasz, choć ze zmniejszonym ostatnio entuzjazmem. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 20:36 Tobiasz. Przy Jonaszu odzywa się ten Jonasz, któremu było nie po drodze z wielorybami Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 01:07 Etan, chociaż brzmieniowo mocno kojarzy mi się ze słowem „ e tam” 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 00:10 Efraim, bo Etan kojarzy mi się tylko z etanem chemicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 20:38 Nic. Efraim zbyt "biblijny", a Etan to gaz Chociaż lubię chemię i na zaliczeniu z niemieckiego opowiadałam o Mościckim. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 19:35 Donata - Aldon mam więcej w otoczeniu, a Donaty żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 20:55 Obie mi się nie podobają, z musu Aldona. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 21:00 karoleena napisała: > Aldona czy Donata? Aldona, ze względu na miłe prywatne skojarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 00:04 Aldona, ale tylko dlatego, że można zdrabniać do sympatycznej Ali. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 00:13 Donata, poznałam jedną Donatę, bardzo miła osobą, dlatego wybieram właśnie to imię. — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś, kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🔥❤️🩹 Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 23:02 Amanda. Nie przepadam, ale nie jest najgorsze, można by zdrabniać do Andzi. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 00:05 Amanda. Samanta w Polskich warunkach kojarzy mi się zbyt "dżesikowato". Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 00:16 Samanta, chociaż nie lubię "dżesikowatych" imion, jak to określiła Adalia, to nie jest wcale takie najgorsze. Szczerze, to bardziej Amanda kojarzy mi się "dżesikowato". — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🔥❤️🩹 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 20:58 gaudencja napisała: > Sambor. Orest jest po ukraińsku. Jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 20:57 Orest. Sambor kojarzy mi się jedynie z nazwiskiem lekarza, który kiedyś grał w „Na dobre i na złe” 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 20:58 polik17 napisała: > Orest. Sambor kojarzy mi się jedynie z nazwiskiem lekarza, który kiedyś grał w > „Na dobre i na złe” 😅 A nie: był grany? Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 21:03 To on, może ktoś skojarzy 😀 Emnildo wybacz, ale kompletnie nie czaje, o co Ci chodzi 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 06:27 polik17 napisała: > To on, może ktoś skojarzy 😀 > Emnildo wybacz, ale kompletnie nie czaje, o co Ci chodzi 😆 Napisałaś, że w "Na dobre i na złe" grał lekarz. Myślałam, że to serial z profesjonalnymi aktorami, którzy grają lekarzy, a prawdziwi lekarze tam nie występują, ale mogłam się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 11:07 Dokładnie tak, jak piszesz To aktorzy, którzy grają lekarzy😀 Michał Sambor był grany przez Radosława Krzyżowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: 🌼 To czy to? 🌻 24.06.23, 23:02 Sambor, ale obydwa mi się nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 00:18 Orest, chociaż jest po ukraińsku, podoba mi się od jakiegoś czasu. — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś, kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🔥❤️🩹 Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 20:42 Lubię oba Sambor bardziej podoba mi się brzmieniowo, ale do Oresta mam większy sentyment, bo "Ojciec Mateusz" i Możejko Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 00:19 Henryk, chociażby ze względu na to, że tak miał na imię mój pradziadek. Poza tym, nie lubię Eryka. — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🔥❤️🩹 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 06:25 adalia_decempunctata napisała: > Henryk czy Eryk? Henryk Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 28.06.23, 10:51 Oba nie są w moim guście, z musu Eryk😅 Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 20:42 Henryk. Chociaż ten wysyp Heniów u celebrytów - to boli Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 00:22 Chyba Symeon, Szymon jest dla mnie zbyt popularny, poza tym nie ma "tego czegoś". — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🔥❤️🩹 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 06:24 adalia_decempunctata napisała: > Szymon czy Symeon? Szymon. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 20:45 Szymon, choć Szymków u mnie w rejonie na pęczki Symeon niby ok, ale zbyt silne skojarzenia z wiadomo czym Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 00:23 Bardzo trudny wybór, ale wybieram Leonadra, bo tak miał na imię mój pradziadek. — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🔥❤️🩹 Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 16:38 Leonard, ale za nim też nie przepadam. Wolę Leona mimo popularności. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.07.23, 02:00 Najchętniej żadne, z musu może być Leonard Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 20:51 Adalio! Serca nie masz! Ja wiem, że podpadłam kilku osobom z tego forum, ale żeby być aż tak okrutną dla biednego Dekadenta?... Będzie ciężko, bo oba imiona mam w swojej ścisłej czołówce i do obu mam ogromny sentyment. Leopold kojarzy mi się z Tyrmandem, który jest jednym z moich ulubionych polskich autorów (póki co, po długiej awersji do literatury polskiej spowodowanej doświadczeniami gimnazjalno-licealnymi, jest jednym z nielicznych rodzimych twórców, do którego naprawdę się przekonałam). Poza tym kompozytor Leopold Kozłowski też zrobił swoje Mam też sentyment do kreskówki o kocie Leopoldzie (tak, wiem, nie wypada), więc kolejny plusik Na minus fakt, że Leopold to trzecie imię Bismarcka, a na sam dźwięk nazwiska Bismarcka dostaję nerwicy (zasługa mojej pani od historii z liceum) Przejdźmy do Leonarda. Na plus: Leonard Pietraszak (mój ulubiony aktor, nieodżałowana strata ), Leonardo di Caprio (mam słabość do filmu "Całkowite zaćmienie"), Leonardo da Vinci (choć ostatnio mam etap jakiejś niechęci do renesansu i baroku, może przejdzie), Leo Ferre (choć on Leonardem nie był). Na minus - Cohen (nie pytajcie, dlaczego, Dekadent nie lubi o tym mówić)... Ech, ciężko... Poddaję się, Adalio! Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 17:15 Agnieszka, Franciszka czy Halszka? Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 18:01 adalia_decempunctata napisała: > Agnieszka, Franciszka czy Halszka? Halszka, chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 27.06.23, 14:00 Franciszka, zdecydowanie. — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś, kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🔥❤️🩹 Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 20:54 1. Agnieszka (bo moja pani od słownictwa z I roku studiów) 2. Franciszka (bo Francoise d'Eaubonne - autorka ulubionej książki) 3. Halszka (podoba mi się brzmieniowo, ale brakuje mi jakiejś ważnej dla mnie imienniczki) Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 17:16 Żaneta, Żanna czy Żaklina? Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 18:02 adalia_decempunctata napisała: > Żaneta, Żanna czy Żaklina? Żadna. Ale potrafię zróżnicować, więc Żaneta. Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 20:11 "Żadna" pięknie pasuje do schematu, więc właściwie mogłabym uznać odpowiedź 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 23:37 Słusznie - właściwie uznałabym ją za najładniejszą z tych 4 ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 27.06.23, 14:00 Żadna, ale jeżeli muszę, to Żaklina. — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś, kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🔥❤️🩹 Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.07.23, 02:01 Kurcze - nie wiem Niech będzie Żaneta. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 22:17 Jak nie lubię Joanny, to jakby była Żanną to bym ją lubiła ;P Odpowiedz Link Zgłoś
adalia_decempunctata Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 20:13 Sebastian, choć stereotyp Sebiksa z memów skutecznie psuje to ładne w sumie imię 😒 Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 27.06.23, 14:01 Sebastian, chociaż stereotypy obrzydzają to imię. — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś, kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🔥❤️🩹 Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.07.23, 02:02 Nie wiem x2 Przyparta do muru i z nożem przy gardle wybrałabym chyba Sebastiana. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 21:10 Sebastian. Robert to mój nielubiany wykładowca z poprzedniego roku Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: 🌼 To czy to? 🌻 25.06.23, 21:06 adalia_decempunctata napisała: > Filomena czy Filipina? Filomena Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 27.06.23, 14:02 Filomena. — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś, kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🔥❤️🩹 Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.07.23, 02:04 Nie wiem x3 XD Ogólnie tego typu imiona są dla mnie zbyt wymyślne. Z musu, ale takiego ogromnego musu Filipina Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 21:13 Filomena, choć to nie do końca moje klimaty Filipina zbyt geograficzna. Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: 🌼 To czy to? 🌻 26.06.23, 15:07 Antena brzmi lepiej, ale tak naprawdę to żadne Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 27.06.23, 14:03 Antea, nawet mi się podoba. — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś, kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🔥❤️🩹 Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.07.23, 02:05 Atenaida, mimo, że pierwszy raz słyszę o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.02.24, 21:14 Nic Z musu Atenaida, taka trochę Atena, trochę Artemida. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: 🌼 To czy to? 🌻 27.06.23, 14:03 Hilda, ale żadna mi się nie podoba. — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś, kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🔥❤️🩹 Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: 🌼 To czy to? 🌻 07.07.23, 02:05 Boże i znowu nie wiem No niech będzie Hilda. Odpowiedz Link Zgłoś