Dodaj do ulubionych

Cześć piękne 🥰Foremki grzybki

22.06.24, 10:31
Witam piękne panie w ten piękny lecz deszczowy dzień, jak Wam się rozpoczęła sobota???u mnie super,zaraz idę na rynek kupić starszej pani którą się opiekuję jabłka, dostałam takie foremki,tylko jak je użyć i jakie ciasto zrobić???pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego i pięknego dnia 🌻⚘️🌷🌺🌹
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 10:34
      Nadziałbym mielonym i upiekł w piekarniku.
      • krwawy.lolo Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 10:35
        A żeby było w temacie, mielone wymieszałbym z kurkami na przykład.
    • ichi51e Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 10:38
      To chyba na takie ciastka jak się u nas czasem robi co wyglądają jak orzechy wloskie
      • ga-ti Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 10:43
        O, taż mi się z tymi orzechami skojarzyły, ale znam je tylko z forum.
    • ga-ti Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 10:42
      Też zaraz idę na bazar i do biedronki, dzieci w domu cały dzień więc szybko robią się pustki w lodówce 😁
      A co kupiłaś starszej pani na imieniny?
      W tych grzybkach nie mam pojęcia co się robi, ale może ktoś będzie miał przepis z czeluści wyciągnięty, bo to grzybki-zabytki z epoki handlujących na rynkach i bazarach "ruskich" 😃
      Miłego dnia!
      • mariola233 Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 12:01
        Kupiłam wachlarz bo ostatnio wspomniała że by chciała i kwiatka jej kupię
    • chococaffe Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 10:49
      Baba rum? Ale nie jestem przekonana
    • kochamruskieileniwe Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 10:59
      Wylepis kruchym jak na nadziewane babeczki. Upiec. Środek nadziać kremem pâtissière lub budyniowym. Złożyć. Zanurzyć kapelusz w czerwonym lukrze (muchomory) lub polewie czekoladowej ( podgrzybki). Nóżki zanurzyć ( sam dół) w białym lukrze i maku niebieskim. Czerwone kapelusze ozdobić kropkami z białego lukru.
      Krem może być inny, np na bazie mascarpone i śmietany 30 lub 33 procentowej, z dodatkami, jakie lubisz.
      • igge Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 11:17
        O nie. Sporo pracy. I mnóstwo kaloriiwink.
        Te foremki startowe to zło
        U mnie po najmniejszej linii oporu jeśli chodzi o przekąski ( słodkiesmile). Marcheweczki. 2 minuty obierania i gotowe!

Dzisiaj wstałam - deszcz. Biegnę zobaczyć czy moje lilie zniszczyła burza...A lilie znikły. Małżonek troskliwie do mieszkania wstawił, brawo on.
        Krótko kwitną, nie mogę się nimi nacieszyć. W zasadzie trochę też z ich powodu plus z powodu opieki do psów i słuchania pisklaków kosich zrezygnowałam z wyjazdu weekendowego.

• igge Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 11:31
          Ta biała panna molestuje i przeszkadza w kawie i w jedzeniu śniadania podanego do łóżka sobotnio.
          Słońce wychodzi więc może cd leżaka i czytania będzie dzisiaj znowu. Musimy zakupić więcej czereśni oraz bobu , fasolki, malin i pomidorów malinowych oraz odebrać zamówione nowe 2 książki w centrum.
          Wracając lunch u przyjaciółki w lesie. Psy wybiegają się.
          Miłego dnia i weekendu !!
          • igge Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 11:48
            Shit shit and shit

Ja chilluję sobotnio, a w tym czasie Kićki nasze postanowiły ukraść 12 kilo britta care o smaku dzika. Mąż patrzy, a tylko tylne czarno białe łapki z poduszeczkami pionowo wystają z psiego worka. Dwie.
            Pini. Pinokia.
            Wyjął kota. Wraca a tu znowu dwie pionowo końcówki łapek tylnych wystają z 12 kilo suchego psiego. Szare, pręgowane tym razem. Tiramisu.Tiramiś
            Wyciągnął.
            Tylko biała staruszka , nasz trzeci koteczek szanuje się i woli kraść moje śniadanie białkowe zamiast wskoczyć całą do worka i ryć i napychać się psim suchym.
            Niezdrowym zresztą jak każde suche dla kota.
    • aqua48 Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 11:49
      W Krakowie przeszła biała ściana deszczu kładąc mi kwiatki na balkonie, miałam wyjechać na weekend ale w tej sytuacji jednak zostałam. Duszno nadal. Do kawy mam croissanta z kremem cytrynowym. Zdjęcia nie będzie bo nie robię a poza tym croissant już pożarty.
      Ciasto do foremek grzybków tylko kruche. Smarować dowolnym kremem albo dżemem i składać po dwa.
      • ichi51e Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 11:58
        U nas też przyszło ochłodzenie i mi calmondynka w nocy zrzuciła kwiaty.
        Jestem mega wkurzona
        • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 12:36
          Do nas jeszcze nie przyszło ocieplenie. Leje od prawie 2 miesięcy i jest zimno.
          • srubokretka Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 15:11
            wez od nas troche stopni. U nas 35, jutro jeszcze wiecej. Maz wczoraj powiedzial, ze zanajomego z pracy przyjaciel zmarl. Klimy nie wlaczyl. Jak policja otworzyla pokoj, to bylo tam 45stopni.
            • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 17:09
              Ja bardzo chętnie oddam połowę naszego deszczu za 10 stopni więcej. U mnie termometr aktualnie pokazuje 12 stopni i leje, znowu 😩
    • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 12:33
      Moja sobota zaczęła się wcześnie. O 7:45 byłam już w drodze wioząc syna na trening. Cały aktualny weekend, począwszy od wczorajszego wieczora, upływa u nas pod znakiem karate. Syn ma weekend treningowy, więc trzeba go zawozić, przywozić, a po 14 jest trening pokazowy dla rodziców, więc o 13 jedziemy też my. Dziś po południu syn zdaje też egzamin na kolejny pas. Będziemy ściskać kciuki.

Wieczorem może wpadniemy na street Food Festival, który odbywa się w tej samej miejscowości, w której syn ma treningi. Pod warunkiem, że nie będzie lało, bo aktualnie znów leje 🤬
    • bazia_morska Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 12:38
      Nie wiem, ale może wyrzuć to zdechłe awokado.
    • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 13:26
      Moja sobota zaczęła się o 5:30, słowami " mama, źle się czuje i boli mnie gardło".. 🙄 i to w jedyny dzień w tym tygodniu ( czy nawet miesiącu) kiedy nie pada 🙄
      • igge Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 14:58
        Moja sobota ok. Lody magnum x2 na zacienionym skwerku z futrzakami. Dostałam nową pelargonie w prezencie i...shit zostawiłam telefon na ławce. Jadłam tego loda, pilnowałam kilku psów, robiłam im fotki i świeżo wczoraj wykąpana seniorka przewrociła się znienacka w cudze psie gie. Wstałam więc i poszłam do ławek gdzieś dalej s zielone, żeby loda dokończyć. A telefon został. Przypomniałam sobie prawie 2 godziny później o nim bo nie było go w torebce.
        Mąż pobiegł szukać ale słabo mi było ile różnych rzeczy w nim straciłam i niektóre nie do odzyskania plus niespodziewany wydatek i czas na zorganizowanie nowego....sad
        Sobota do dooopy
        Po 20 minutach wrócił. Z telefonem. Ukrainiec młody ( dziękuję dziękuję dziękuję!!!) po drodze Do pracy w Żabce złapał fon z ławki. Zadzwonić do nas nie mógł bo pin.
        Ja tam mam bankowość mobilną i w ogóle, wszystko.
        Już drugi raz w tym miesiącu zgubiłam telefon. Raz klucze do domu.
        Wcześniej przez dziesiątki lat nic nie gubiłam. Za dużo stresów ostatnio czy starość?
        Ostatnio jakaś młodsza ode mnie 40letnia forumka napisała mi, że w moim wieku to powinnam cieszyć się, że jeszcze w ogóle żyjęwink
        • igge Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 15:01
          Pogoda u mnie dobra. Choć rano padało i chmury gdzieniegdzie są.
          • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 17:00
            A u mnie już nigdzie nie ma tych z biała czekolada😭😭

Rano wypiłam wodę z ryżu z cytrynà, a teraz siedzę i czekam na efekt.
            • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 17:09
              A jaki efekt daje woda z ryżu z cytryną?
              • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 17:11
                Chuda będę😌
                • igge Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 22:19
                  A sama woda z cytryną nie wystarczy?

Ja staram się taką ciepłą rano przed kawą i śniadaniem wypijać.
                  • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 23:07
                    Podobno nie. Rice-zempic to dię nazywa😹😹
                • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 23:32
                  Jak będziesz pić wodę z ryżu zamiast jeść, to pewnie będziesz 😁
    • igge Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 22:24
      Spotkania dzisiejsze.
      Oby jutrzejsza niedziela była podobna smile
      • igge Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 22:33
        I jeszcze wielkomiejskie AI w wodzie.
        • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 23:08
          Łomatko! 🤪
          • igge Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 24.06.24, 15:58
            Niedziela:
            • igge Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 24.06.24, 16:01
              I niedzielny wieczór:
              • igge Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 24.06.24, 16:05
                Lato jest więc MUSI być wodawink
                • igge Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 24.06.24, 16:11
                  Więcej wody

Był jeszcze kos.
                  Pisklę, które wypadło z gniazda.
                  Karmiony przez rodziców...
                  Ale dzisiaj sad((
                  Padłsad((
                  Myśleliśmy, że brak kotów i psów i obecność w ogrodzie kociego taty czy mamy wystarczy, żeby przeżył sad( w nocy było 14 stopni, nie tak zimno...
                  • ichi51e Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 24.06.24, 16:49
                    Lubię hipki wyglądają tak leniwie i ciężko ale jak chcą…
    • kropkaa Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 22:41
      Wstałam przed ósmą i pojechałam ma rowerze po jagodzianki. Jak już byłam gotowa, zaczęło padać. Potem stałam i stałałam, żeby nie stać w kolejce big_grin
      22 zł sztuka.
      Przygotowuję się mentalnie na własny wypiek.
    • kotejka Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 23:25
      czesć piękne
      u mni urlop
      dzien 1/56
      bajka
      ogarnelam chalupke, maz z synem pracowali w ogrodzie
      na obiad piersi z kurczka zapiekane z mozarella i szparagami i kuskus
      beznadziejny przepis - nie polecam, piers sucha jak wior
      pies mial radoche
      wieczorem smiechy, ploty i duzo wina, wlasnie wrocilam ze spotkania z kolezankami
      foremki wzielabym do pracy na rozliczn zajecia edukacyjne i terapeutyczne, uocze są
      w zyciu bym sie nie babrala w pieczenie w nich czegokolwiek, a juz na pewno nie nadziewanie i lukrowanie
      • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰Foremki grzybki 22.06.24, 23:34
        O tak! Moje dzieci, gdy były małe, ucieszyłyby się z takich foremek np. do ciastoliny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka