remigia1 Re: Imiona zagraniczne. 11.12.23, 23:36 Rodrigo (imię hiszpańskie i portugalskie) - podoba mi się, Roderyk - nie Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: Imiona zagraniczne. 01.01.24, 22:38 Z imion zagranicznych bardzo podoba mi się Desiree, Avril oraz Astrid, natomiast ich polskie odpowiedniki - w ogóle. Uwielbiam również angielską Savannah, ale tutaj chyba nie ma naszego odpowiednika (nikt chyba jeszcze nie wpadł na pomysł nadania imienia "sawanna"... chociaż skoro jest Jagoda, Dalia i inna Róża, to kto wie, może i ktoś stwierdził, że to będzie dobry pomysł). Że mną jest jeszcze taki problem, że są imiona, które bardzo podobają mi się w pisowni, ale w mowie już niekoniecznie. Sporo jest takich pochodzących z języka irlandzkiego, a przynajmniej nadawanych w Irlandii. Są to na przykład Siobhan, Aisling, Saoirse, Aoife, Aine i Aoibheann. Natomiast jeżeli mowa o imionach męskich, tutaj już jest takich mniej. Uwielbiam wprost imię Cal, ale nie wiem, czy ma ono swój polski odpowiednik. Ostatnio też bardzo polubiłam imię Jack, ale może nie będę się wypowiadać na temat jego polskiej formy. A to z tego względu, że czytałam milion różnych tłumaczeń, że jest to polski, Jan, Jacek, Jakub i teraz już nie mam pojęcia, które jest prawdziwe 😂 — "Serce kobiety to ocean pełen tajemnic. A teraz wiecie, że istniał kiedyś Jack Dawson, który mnie ocalił. W każdym możliwym znaczeniu tego słowa. Nie mam nawet jego zdjęcia... Teraz istnieje tylko w mojej pamięci..." ~ Rose Calvert (DeWitt-Bukater), "Titanic" 1997 💔 Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imiona zagraniczne. 01.01.24, 23:54 Savannah znam z dodatkowych zajęć, uważam, że to urocze imię Desiree w oryginale jest przepiękna. Astrid pomimo popularności bardzo lubię do teraz. Avril podoba mi się tak samo w brzmieniu. I Avril to po prostu Kwiecień, sprostowała to Avril Lavigne w jednym z wywiadów, a Ewerylda to zupełnie inne imię, o całkiem innym znaczeniu. Imiona irlandzkie przeważnie lubię w wymowie, mniej w samym zapisie, uwielbiam brzmienie np. z najpopularniejszych: Niamh, Lasairfhiona, Deirdre, Aisling. Caoimhe, Dearbhla, Fiona, Fionnuala, Grainne, Kayleigh, Muireann, Rhiannon, Nuala, Roisin, etc. Przyjemny jest Jack wymawiane przez dż, a nie podoba mi się w ogóle polski Jacek, już bardziej podchodzi oryginalny Hiacynt. Jack to skrót od różnych imion, opartych na 5 językach, więc nikt się nie mylił i każdy miał rację Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imiona zagraniczne. 09.01.24, 04:22 Basanta- hinduskie imie. Ma oznacza " wiosne". Imie meskie. Podoba mi sie brzmienie. Odpowiedz Link Zgłoś