24.11.23, 03:21
Staropolskie imię męskie.
pl.m.wikipedia.org/wiki/Minigniew

Nie było jeszcze oddzielnego wątku o Minigniewie. Jest to imię nienoszone. Co o nim sądzicie? Mi się całkiem podoba, doceniam jego oryginalność.
Obserwuj wątek
    • niii Re: Minigniew 24.11.23, 11:51
      Znalazłam jeszcze inne, Ninomysł. Ninogniew bardzo oryginalne smile Też mi się podoba
    • sferoplast Re: Minigniew 24.11.23, 13:25
      Dla mnie brzmi jak miniaturowy gniew, wolę Mirogniewa.
    • annthonka Re: Minigniew 24.11.23, 13:34
      Nie wiem jakie jest znaczenie tego imienia, ale brzmieniowo kojarzy mi się tylko z małym gniewem.
      • n.ataleczk.aa Re: Minigniew 29.11.23, 12:23
        Mnie tak samo smile
    • sulimira Re: Minigniew 25.11.23, 10:00
      Wole Mirogniewa i Ninogniewa, ale... przyznam, ze Mini dla malegi chlopca brzmi slodko I Gniewko, Gniewosz dla doroslego brzmi dobrze.
      Pelna forma Minigniew dla doroslego podoba mi sie srednio.
      Ogolnie odnosze wrazenie, ze to jakis neologism.
    • paula.anna Re: Minigniew 26.11.23, 10:14
      To mini- brzmi mi jakoś niepoważnie 😉.
      Dla chcących pogodzić imię o staropolskich tradycjach z nowoczesnością i współczesną modą- Minigniewa mogą skracać do Mini. I jest krótko, modnie i światowo 😁.
    • niii Re: Minigniew 26.11.23, 18:31
      Moje propozycje zdrobnień i skrótów: Miszek - na zasadzie Zbyszka, Minion, Min, Gniewko, Gniewek, Mino, Gniewosz, Migi, Minik, Misiu, Misz, Mich, Mingo, Ninian, Niewek, Niewko, Gnieszko, Miszko, Gienek, Niwo, Migo.
      Niektóre ze zdrobnień są logiczne, analogiczne do innych, a inne fantazyjne.
    • gaudencja Re: Minigniew 27.12.23, 22:35
      Bardzo lubię.
    • dalenia Re: Minigniew 28.12.23, 12:35
      Dla mnie też zbyt "miniaturowy" wink No i fanką gniewnych imion też jakoś nie jestem - jedynie Gniewomir jest dla mnie do zaakceptowania, choć nadal trochę za gniewny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.