remigia1 24.11.23, 03:21 Staropolskie imię męskie. pl.m.wikipedia.org/wiki/Minigniew Nie było jeszcze oddzielnego wątku o Minigniewie. Jest to imię nienoszone. Co o nim sądzicie? Mi się całkiem podoba, doceniam jego oryginalność. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niii Re: Minigniew 24.11.23, 11:51 Znalazłam jeszcze inne, Ninomysł. Ninogniew bardzo oryginalne Też mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Minigniew 24.11.23, 13:25 Dla mnie brzmi jak miniaturowy gniew, wolę Mirogniewa. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Minigniew 24.11.23, 13:34 Nie wiem jakie jest znaczenie tego imienia, ale brzmieniowo kojarzy mi się tylko z małym gniewem. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Minigniew 25.11.23, 10:00 Wole Mirogniewa i Ninogniewa, ale... przyznam, ze Mini dla malegi chlopca brzmi slodko I Gniewko, Gniewosz dla doroslego brzmi dobrze. Pelna forma Minigniew dla doroslego podoba mi sie srednio. Ogolnie odnosze wrazenie, ze to jakis neologism. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Minigniew 26.11.23, 10:14 To mini- brzmi mi jakoś niepoważnie 😉. Dla chcących pogodzić imię o staropolskich tradycjach z nowoczesnością i współczesną modą- Minigniewa mogą skracać do Mini. I jest krótko, modnie i światowo 😁. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Minigniew 26.11.23, 18:31 Moje propozycje zdrobnień i skrótów: Miszek - na zasadzie Zbyszka, Minion, Min, Gniewko, Gniewek, Mino, Gniewosz, Migi, Minik, Misiu, Misz, Mich, Mingo, Ninian, Niewek, Niewko, Gnieszko, Miszko, Gienek, Niwo, Migo. Niektóre ze zdrobnień są logiczne, analogiczne do innych, a inne fantazyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Minigniew 28.12.23, 12:35 Dla mnie też zbyt "miniaturowy" No i fanką gniewnych imion też jakoś nie jestem - jedynie Gniewomir jest dla mnie do zaakceptowania, choć nadal trochę za gniewny. Odpowiedz Link Zgłoś