21.01.24, 18:46
W Polsce przyjęło się dość dużo biblijnych imion. Lecz u nas niektóre są prawie nieużywane. Natomiast w USA występują często. Tym imieniem jest Kaleb (Caleb). Męskie imię pochodzenia hebrajskiego. Mi szybko wpadło w ucho, bardzo się spodobało, takie niecodzienne. W 201.. którymś roku nadano w Polsce 2 razy dziecku tak na imię. Planuję nadać tak na imię mojemu synowi. Co sądzie o tym imieniu? Czy urząd zgodzi się?
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Kaleb 21.01.24, 23:03
      Urząd powinien się zgodzić (a wręcz nie ma prawa się nie zgodzić), bo jest to imię z tradycją, nieośmieszające, wskazujące na płeć dziecka, nie jest zdrobnieniem.
      Mi się nawet podoba smile Choć z drugiej strony kojarzy mi się z bohaterem takiego komiksu dla dzieci, który był popularny 15-20 lat temu. Skojarzenia z popkulturą to raczej minus, ale chyba większości osób nie będzie się tak kojarzyć.
    • niii Re: Kaleb 22.01.24, 13:34
      Jestem za, ma przyjemne brzmienie smile
    • annthonka Re: Kaleb 22.01.24, 14:27
      Kaleb (w takiej właśnie pisowni) powinien zostać zarejestrowany bez problemu.

Mnie akurat wyjątkowo się nie podoba, a w polskich warunkach to już w ogóle. Brak rozsądnych zdrobnień. poza tym z wieloma nazwiskami będzie tworzył dość ryzykowne połączenie.

• paula.anna Re: Kaleb 22.01.24, 17:52
        Nie podoba Ci się Kalebek? 😉 Kalebuś? Kalebcio?
        • katherynn91 Re: Kaleb 22.01.24, 22:07
          paula.anna napisała:

> Nie podoba Ci się Kalebek? 😉 Kalebuś? Kalebcio?
          >
          Ja bym mówiła do niego Kal, Kali i Kalebek
    • gaudencja Re: Kaleb 28.09.24, 22:27
      Urząd powinien się zgodzić. Imię mnie nie zachwyca.
    • sulimira Re: Kaleb 29.09.24, 01:15
      Nie jestem zachwycona. Brzmieniowo zbyt kojarzy mi sie z gleba i chlebem
      • emnilda.wolna Re: Kaleb 29.09.24, 01:57
        Też mi się kojarzy z chlebem.
      • aequoreavictoria Re: Kaleb 29.09.24, 08:26
        Mnie też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.