katherynn91 21.01.24, 18:46 W Polsce przyjęło się dość dużo biblijnych imion. Lecz u nas niektóre są prawie nieużywane. Natomiast w USA występują często. Tym imieniem jest Kaleb (Caleb). Męskie imię pochodzenia hebrajskiego. Mi szybko wpadło w ucho, bardzo się spodobało, takie niecodzienne. W 201.. którymś roku nadano w Polsce 2 razy dziecku tak na imię. Planuję nadać tak na imię mojemu synowi. Co sądzie o tym imieniu? Czy urząd zgodzi się? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigia1 Re: Kaleb 21.01.24, 23:03 Urząd powinien się zgodzić (a wręcz nie ma prawa się nie zgodzić), bo jest to imię z tradycją, nieośmieszające, wskazujące na płeć dziecka, nie jest zdrobnieniem. Mi się nawet podoba Choć z drugiej strony kojarzy mi się z bohaterem takiego komiksu dla dzieci, który był popularny 15-20 lat temu. Skojarzenia z popkulturą to raczej minus, ale chyba większości osób nie będzie się tak kojarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Kaleb 22.01.24, 14:27 Kaleb (w takiej właśnie pisowni) powinien zostać zarejestrowany bez problemu. Mnie akurat wyjątkowo się nie podoba, a w polskich warunkach to już w ogóle. Brak rozsądnych zdrobnień. poza tym z wieloma nazwiskami będzie tworzył dość ryzykowne połączenie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Kaleb 22.01.24, 17:52 Nie podoba Ci się Kalebek? 😉 Kalebuś? Kalebcio? Odpowiedz Link Zgłoś
katherynn91 Re: Kaleb 22.01.24, 22:07 paula.anna napisała: > Nie podoba Ci się Kalebek? 😉 Kalebuś? Kalebcio? > Ja bym mówiła do niego Kal, Kali i Kalebek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kaleb 28.09.24, 22:27 Urząd powinien się zgodzić. Imię mnie nie zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Kaleb 29.09.24, 01:15 Nie jestem zachwycona. Brzmieniowo zbyt kojarzy mi sie z gleba i chlebem Odpowiedz Link Zgłoś