Dodaj do ulubionych

Inicjały typu WĆ lub SŚ

10.02.24, 14:16
Pytanie do osób, które unikałyby przy nadawaniu imienia inicjałów typu SS czy WC. Czy unikałybyście również podobnych inicjałów z polskimi znakami? Świętożyźń Sawicka i Wanda Ćwiklińska mogą być, czy wykluczone?
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Inicjały typu WĆ lub SŚ 10.02.24, 16:01
      Raczej tak, bo w dobie globalizacji bardzo wiele osób pracuje w firmach z zagranicznym kapitałem i ma kontakt w pracy z obcokrajowcami. A obcokrajowcy pomijają polskie znaki, więc "WĆ" czytaliby jako "WC". Nie można też wykluczyć, że nasze dziecko wyemigruje.
    • annthonka Re: Inicjały typu WĆ lub SŚ 10.02.24, 18:42
      WC bym unikała i WĆ również, bo i tak przez wiele osób będzie odbierana jako WC. Nie wiem w czym miałyby przeszkadzać inicjały SS albo SŚ.

• emnilda.wolna Re: Inicjały typu WĆ lub SŚ 10.02.24, 19:05
        annthonka napisała:

> WC bym unikała i WĆ również, bo i tak przez wiele osób będzie odbierana jako W
        > C. Nie wiem w czym miałyby przeszkadzać inicjały SS albo SŚ.

Ciekawe. Ja bym nie chciała mieć inicjałów SS, SB, UB, ale może dla młodszych pokoleń to już będzie obojętne.
      • kocynder Re: Inicjały typu WĆ lub SŚ 11.02.24, 10:46
        Na prawdę nie wiesz co to Schutzstaffel, w skrócie SS (ᛋᛋ)?
        A ad rem: raczej wolałabym uniknąć, ale i bez przesady - moje panieńskie nazwisko zaczynało się na "S", a jednym z imion, które bardzo lubię i rozważałabym nadanie jest Sergiusz. No, miałby inicjały SS. Nie przywiązywałabym do tego jakiejś ogromnej wagi, inicjałów nie używa się aż tak często, by był to realny problem. smile
        • annthonka Re: Inicjały typu WĆ lub SŚ 11.02.24, 15:53
          kocynder napisała:

> Na prawdę nie wiesz co to Schutzstaffel, w skrócie SS (ᛋᛋ)?

To pytanie to tak na serio?

Rozumiem, że takie inicjały mogły stanowić problem w czasach powojennych, chociaż nie przypominam sobie, żeby mój starszy krewny miał jakiekolwiek przykrości ze względu na takie inicjały. Nie sądzę, żeby w pokoleniu obecnych dzieci miało to jakiekolwiek znaczenie.

• gaudencja Re: Inicjały typu WĆ lub SŚ 12.10.24, 20:45
      Nie mam negatywnych odczuć wobec takich inicjałów. A w praktyce to przecież one raczej w życiu nie przeszkadzają, każdy wie, jaka jest różnica między inicjałami a skrótem, który budzi złe skojarzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.