ninamalina 06.06.24, 08:52 Które imię najbardziej się Wam podoba? Które z imion według Was najlepiej będzie funkcjonowało za granicą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annthonka Re: Adam, Leon czy Jan? 06.06.24, 09:06 Jak dla mnie Jan. Wiem, że jest najbardziej popularny z tych trzech, ale ja go i tak lubię. Leona nie lubię, Adam jakiś taki bez wyrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Adam, Leon czy Jan? 06.06.24, 09:15 Z tych 3 najbardziej lubię starego, dobrego Adama 🙂. Nie lubię Jana 🤷. Nie tylko dlatego, że wyskakuje mi z lodówki i nie lubię formy Jaś. Za granicą trzebaby go zmienić lekko, np w krajach anglojęzycznych na Johna. Leon też nie należy do moich ulubieńców. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Adam, Leon czy Jan? 06.06.24, 11:21 Imiona te nie sa w moim guscie, ale Jan Moze byc problematyczny za granicami. Jedynie kraje skandynawskie wypowiedza je poprawnie. Anglojezyczny John jest zupelnie bez charakteru. Adam i Leon lepiej sie przekladaja. Tutaj zalezy od kraju. Francuski Leon brzmi troche lepiej niz angielski dla przykladu. Adamowi tez brakuje charakteru szczegolnie za granicami. W Polsce jest dosyc slodki Adas Jak dla mnie Leon chyba jest najlepszym wyborem za granicami Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Adam, Leon czy Jan? 06.06.24, 12:50 sulimira napisała: > Anglojezyczny John jest zupelnie bez charakteru. Zgadzam się co do Johna, ale za to bardzo dobrze sprawdza się Ian I w pisowni i w wymowie Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Adam, Leon czy Jan? 06.06.24, 19:38 Napewno jest krotki wiec latwo literowac 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Adam, Leon czy Jan? 06.06.24, 12:36 Wszystkie są ładne, a oto moja perspektywa : 1. Jan i Adam równoważnie 2. Leon. Za granicą polecam Adama i Leona. Jana mogą się domyślać ale i tak będzie zniekształcony. Można też spróbować jak będzie brzmiał z nazwiskiem lub nadać któreś z nich jako 2, np. Leon Jan, Jan Leon, Adam Jan, Jan Adam, Adam Leon, Leon Adam. Inne podobne: Adrian, Kilian, Jonatan, Dominik, Noel, Jordan, Jonasz, Dalwin, Dalmir, Maks ( Max), Dorian, Olaf, Albin/ Alvin, Edgar, Edmund, Milan, Alfred, Arian, Tankred, Samuel, Albert, Armand, Armin, Elon, Amadeusz ( ale duża rozbieżność w pisowni) Leonard, Leonel, Noe, Wadim/ Vadim, Damian, Daniel, Nolan, Ninian, Dajan ( nie za granicą w tym zapisie), Namir, Ruben, Abel, Marcel, Marek, Alan, Montan, Melchior ( problem za granicą), Medard, Arden, Donald, Roland, Donat, Edwin, Arsen, Artur, Fabian, Sebastian, Hadrian, Bastian, Kasjan, Kaspian, Kastian, Krystian, Basjan, Dacjan, Marcjan, Tycjan, etc. Leon w Polsce może też być w skróconej wersji Leo. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Adam, Leon czy Jan? 06.06.24, 14:32 Wszystkie mi się podobają, mniej lub bardziej. Mi najbliżej jest do Jana, tak sentymentalnie. Natomiast to imię jest tak częste, że aż przezroczyste. Nie wydaje mi się też, żeby był najlepszym możliwym wyborem na imię międzynarodowe. Z pozostałych dwóch wybrałabym Adama. Kiedyś nie przepadałam, dziś doceniam. Myślę, że za granicą sprawdzi się lepiej niz Janek. Leon okej, też dość międzynarodowy. Chyba też nieco rzadszy od Adasia. Ostatnio coś mnie w nim drażni, nie umiem nawet do końca określić co. Odpowiedz Link Zgłoś