jumisiak 04.07.24, 15:10 Imię to podoba mi się szalenie a w dodatku zdrobnienia Nikoś, Nikosiek, Niko, Nikodemek, Nikodek, Nikunio no proszę was są bardzo urocze, ale imię to stało się teraz starsznie popularne co troszkę odtrąca. A co wy o nim sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Nikodem 04.07.24, 15:52 Nie tylko ciebie ostatnio zachwyciło to imię, to widać w statystykach Mnie nie zachwyca. Nigdy nie zachwycało. A ta nagła szalona popularność tylko pogarsza sytuację 🤷. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Nikodem 04.07.24, 16:28 jumisiak napisał(a): > Imię to podoba mi się szalenie Cześć, mi podoba się średnio. 5/10. a w dodatku zdrobnienia Nikoś, Nikosiek, Niko, N > ikodemek, Nikodek, Nikunio Te zdrobnienia trochę infantylnie brzmią, jakoś nie pasują mi do dorosłego mężczyzny. Pozostawilabym to imię niezdrabnianym. no proszę was są bardzo urocze, ale imię to stało si > ę teraz starsznie popularne co troszkę odtrąca. To prawda, przez popularność odpada zupełnie (dla mnie). Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Nikodem 04.07.24, 18:06 Hej W moim odczuciu to bardzo miłe imię ) Można też skracać Niko, Kodo, Dem. U mnie 8/10. Nikodem, Maksymilian, Mikołaj i Miłosz przeplatają się wzajemnie ostatnio i są nadawane jedno obok drugiego albo zamiast. Mniej spotykany jest za to Nikon lub Nikos. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Nikodem 04.07.24, 18:47 IMO to imię ma spore szanse zostać wyśmiewaną sezonówką, tak jak Sebastian. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Nikodem 04.07.24, 19:14 Zawsze podobało mi się to imię. Nie wrzucałabym go do wora z Kevinami czy Oliwierami, a raczej z Tadeuszem i Stanisławem - ze względu na Nikodema Dyzmę. Kojarzy mi się z latami 20-stymi. Szkoda, że jest taki popularny Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Nikodem 05.07.24, 09:23 Uważam tak samo ) Szkoda, bo wcześniej był znany ogólnie ale niszowy w nadaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Nikodem 04.07.24, 19:23 Nie podoba mi się wcale, a te zdrobnienia już w ogóle. Gwałtownie wyskoczyła jego popularność, ma duże szanse stać się sezonówką, coś jak Darek czy Seba w starszych pokoleniach. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Nikodem 04.07.24, 20:32 Jest ok, ale dla mnie ma skojarzenia "kościołowe", których nie mogę się pozbyć. Fascynuje mnie, że Nikodem przebił Antka i był w 2022 najczęściej nadawanym męskim imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Nikodem 05.07.24, 09:19 katarzynkaa napisała: > Jest ok, ale dla mnie ma skojarzenia "kościołowe", > których nie mogę się pozbyć. Nie miałam takich skojarzeń (bo nie interesowałam się Nikodemem), teraz już mam- a to imo kolejny duży minus tego imienia 😱. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Nikodem 05.07.24, 00:44 A Nikodem mi się nie podoba i u mnie, owszem, ląduje w worku z Kevinami, Oliwierami i Alanami 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Nikodem 05.07.24, 11:35 Zawsze to imię było dla mnie bo po prostu było, mam sąsiada o tym imieniu, jest w 4 klasie i wiem, że koleżanki syn o tym imieniu jest w 3 technikum. Teraz bardzo popularne i pewnie byłoby po 3 w klasie Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Nikodem 05.07.24, 11:54 Kojarzy mi się z Dyzmą, a wizualnie z przefarbowanym na rudo Cezarym Pazurą z plakatu filmu "Kariera Nikosia Dyzmy". Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Nikodem 05.07.24, 15:44 U mnie ta wizja miesza się ze skojarzeniem kościołowym i książką "Listy do Nikodema" Dobraczyńskiego, którą czytała moja mama i często do niej wracała... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Nikodem 07.07.24, 09:27 Nigdy nie lubiłam. Chyba ta cząstka 'Nikowa' sprawia, że od zawsze był dla mnie pretensjonalny (może to skojarzenia z Nikolą). Wiem, że może się podobać, bo brzmienie ogólnie nie jest złe, masa zdrobnień, porządne pochodzenie, no ale dla mnie pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikodem 11.11.24, 19:43 Podobało mi się zawsze, ale nigdy nie zachwycało. Teraz jest dla mnie dużo zbyt popularne. Również sądzę, że to następca Sebastiana, Damiana, Dawida itp. imion. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Nikodem 13.11.24, 08:34 Od lat mi się bardzo podobało i należało do moich ulubionych. I nadal w sumie tak jest. Jego obecna popularność mocno mnie zaskoczyła. Chociaż pytanie jak długo utrzyma się tak wysoko, jeśli szybko spadnie, to w całej populacji wcale nie będzie ich tak dużo. Jeśli będzie się trzymać jak Jakub, w co bardzo wątpię, to już gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś