04.07.24, 15:10
Imię to podoba mi się szalenie a w dodatku zdrobnienia Nikoś, Nikosiek, Niko, Nikodemek, Nikodek, Nikunio no proszę was są bardzo urocze, ale imię to stało się teraz starsznie popularne co troszkę odtrąca. A co wy o nim sądzicie?
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Nikodem 04.07.24, 15:52
      Nie tylko ciebie ostatnio zachwyciło to imię, to widać w statystykach

Mnie nie zachwyca.
      Nigdy nie zachwycało.
      A ta nagła szalona popularność tylko pogarsza sytuację 🤷.
    • remigia1 Re: Nikodem 04.07.24, 16:28
      jumisiak napisał(a):

> Imię to podoba mi się szalenie

Cześć, mi podoba się średnio. 5/10.

a w dodatku zdrobnienia Nikoś, Nikosiek, Niko, N
      > ikodemek, Nikodek, Nikunio

Te zdrobnienia trochę infantylnie brzmią, jakoś nie pasują mi do dorosłego mężczyzny. Pozostawilabym to imię niezdrabnianym.

no proszę was są bardzo urocze, ale imię to stało si
      > ę teraz starsznie popularne co troszkę odtrąca.

To prawda, przez popularność odpada zupełnie (dla mnie).
    • niii Re: Nikodem 04.07.24, 18:06
      Hej smile
      W moim odczuciu to bardzo miłe imię smile)
      Można też skracać Niko, Kodo, Dem.
      U mnie 8/10. Nikodem, Maksymilian, Mikołaj i Miłosz przeplatają się wzajemnie ostatnio i są nadawane jedno obok drugiego albo zamiast.
      Mniej spotykany jest za to Nikon lub Nikos.
    • aequoreavictoria Re: Nikodem 04.07.24, 18:47
      IMO to imię ma spore szanse zostać wyśmiewaną sezonówką, tak jak Sebastian.
    • dasza_dm Re: Nikodem 04.07.24, 19:14
      Zawsze podobało mi się to imię. Nie wrzucałabym go do wora z Kevinami czy Oliwierami, a raczej z Tadeuszem i Stanisławem - ze względu na Nikodema Dyzmę. Kojarzy mi się z latami 20-stymi. Szkoda, że jest taki popularny
      • misha.parajanov Re: Nikodem 04.07.24, 21:07
        Myślę dokładnie to samo tongue_out
      • niii Re: Nikodem 05.07.24, 09:23
        Uważam tak samo smile) Szkoda, bo wcześniej był znany ogólnie ale niszowy w nadaniach.
    • annthonka Re: Nikodem 04.07.24, 19:23
      Nie podoba mi się wcale, a te zdrobnienia już w ogóle.

Gwałtownie wyskoczyła jego popularność, ma duże szanse stać się sezonówką, coś jak Darek czy Seba w starszych pokoleniach.
    • katarzynkaa Re: Nikodem 04.07.24, 20:32
      Jest ok, ale dla mnie ma skojarzenia "kościołowe", których nie mogę się pozbyć.
      Fascynuje mnie, że Nikodem przebił Antka i był w 2022 najczęściej nadawanym męskim imieniem.
      • katarzynkaa Re: Nikodem 04.07.24, 20:33
        *2023
      • paula.anna Re: Nikodem 05.07.24, 09:19
        katarzynkaa napisała:

> Jest ok, ale dla mnie ma skojarzenia "kościołowe", > których nie mogę się pozbyć.

Nie miałam takich skojarzeń (bo nie interesowałam się Nikodemem), teraz już mam- a to imo kolejny duży minus tego imienia 😱.
    • kaga9 Re: Nikodem 05.07.24, 00:44
      A Nikodem mi się nie podoba i u mnie, owszem, ląduje w worku z Kevinami, Oliwierami i Alanami 😉
    • nokturnus Re: Nikodem 05.07.24, 11:35
      Zawsze to imię było dla mnie bo po prostu było, mam sąsiada o tym imieniu, jest w 4 klasie i wiem, że koleżanki syn o tym imieniu jest w 3 technikum. Teraz bardzo popularne i pewnie byłoby po 3 w klasie
    • emnilda.wolna Re: Nikodem 05.07.24, 11:54
      Kojarzy mi się z Dyzmą, a wizualnie z przefarbowanym na rudo Cezarym Pazurą z plakatu filmu "Kariera Nikosia Dyzmy". Niestety.
      • katarzynkaa Re: Nikodem 05.07.24, 15:44
        U mnie ta wizja miesza się ze skojarzeniem kościołowym i książką "Listy do Nikodema" Dobraczyńskiego, którą czytała moja mama i często do niej wracała...
    • dalenia Re: Nikodem 07.07.24, 09:27
      Nigdy nie lubiłam. Chyba ta cząstka 'Nikowa' sprawia, że od zawsze był dla mnie pretensjonalny (może to skojarzenia z Nikolą). Wiem, że może się podobać, bo brzmienie ogólnie nie jest złe, masa zdrobnień, porządne pochodzenie, no ale dla mnie pretensjonalne.
    • gaudencja Re: Nikodem 11.11.24, 19:43
      Podobało mi się zawsze, ale nigdy nie zachwycało. Teraz jest dla mnie dużo zbyt popularne. Również sądzę, że to następca Sebastiana, Damiana, Dawida itp. imion.
    • niwius Re: Nikodem 13.11.24, 08:34
      Od lat mi się bardzo podobało i należało do moich ulubionych. I nadal w sumie tak jest. Jego obecna popularność mocno mnie zaskoczyła. Chociaż pytanie jak długo utrzyma się tak wysoko, jeśli szybko spadnie, to w całej populacji wcale nie będzie ich tak dużo. Jeśli będzie się trzymać jak Jakub, w co bardzo wątpię, to już gorzej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.