maja0921 22.08.24, 18:34 Które z tych trzech byście wybrały - pytanie czysto teoretyczne: Gabriel, Fryderyk czy Olgierd? Z góry dzięki za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abckontogazeta Re: Wybór z 3 - pytanie 22.08.24, 19:05 Fryderyk, ale na prawdę wybrała bym to które częściej występuje w języku polskim. Żeby dziecko nie miało rzadkiego imienia. To nie dobre. Lepiej mieć imię dość częste, ale nie bardzo częste. Żeby dajmy na to w klasie , robocie było 2 -3 imienników , ale nie za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Wybór z 3 - pytanie 23.08.24, 14:14 2-3 imienników w klasie? 😳 Wtedy dziecko nie ma imienia, tylko woła się je po nazwisku. Tyle imienników to może być dobra proporcja na na szkołę. U męża powtarzalne imiona w zespole też stanowiły problem. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Wybór z 3 - pytanie 22.08.24, 19:10 Fryderyk - jedno z moich ulubionych imion. 🙃 Na drugim miejscu Olgierd, coraz bardziej go lubię 🙃 Gabriela nawet nie biorę pod uwagę - przesyt i osobiste skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Wybór z 3 - pytanie 22.08.24, 19:27 Na pewno NIE Gabriel. Zdecydowanie nie. Gabryjel, brak wersji dla nastolatka, w ogóle brak zalet. Fryderyk- trochę długi, aż boję się myśleć, jak "otoczenie" by go zdrabniało/skracało. Poza tym ok. Na duży plus rzadkość nadawania. Olgierd- mocne brzmienie, tak jak lubię, nie za długie, wygodne do używania bez skracania. Nie "wychodzi z lodówki" 😉. Wygląda na to, że Olgierd to mój faworyt. Odpowiedz Link Zgłoś
maja0921 Re: Wybór z 3 - pytanie 23.08.24, 16:55 Co myślicie o zdrobnieniu Fredi (Freddy?) 🤔 Zgadzam się, że Gabriel nie ma żadnych oczywistych zdrobnień dla nastolatka. Do jedynego Gabriela którego znam zawsze zwracano się pełnym imieniem. Myślę, że nie trzeba na siłę zdrabniać niektórych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Wybór z 3 - pytanie 23.08.24, 17:15 Też się zgodzę, że Gabriel nie ma oczywistych zdrobnień dla nastolatka 🙃 Fredi/Freddy - fajne!... Z Freddiem Mercurym mi się skojarzyło 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Wybór z 3 - pytanie 22.08.24, 19:49 Zdecydowanie Olgierd. Pozostałe dwa mi się nie podobają zupełnie, może Gabriel jest ciut lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Wybór z 3 - pytanie 22.08.24, 20:01 Gabriel, zdecydowanie. Fryderyk i Olgierd wydają mi się zbyt twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
wloczykijka55 Re: Wybór z 3 - pytanie 22.08.24, 21:31 Z tych trzech to zdecydowanie Fryderyk. Brzmi tak dostojnie, a zdrobnienia Frycek, Fred, Fredzio są przeurocze. Na drugim miejsce Gabriel, choć brakuje mu takiej pospolitej formy zdrobnieniowej, Gabrielek, Gabryś, Gabiś, Gabiniś, Gabuś - dość bolesne. Olgierd to imię które po prostu nie lubię. Zawsze gdy słodzę w głowie pojawia mi się "ogier". Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Wybór z 3 - pytanie 23.08.24, 01:48 Olgierd lub Fryderyk. Kiedyś Olgierd był bardzo wysoko na mojej krótkiej liście teraz mi się opatrzył. Fryderyk jest świeższy - ale nie przepadam za Frycem, a lepszych pomysłów na zdrabnianie brak. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Wybór z 3 - pytanie 23.08.24, 13:05 Fryderyk może być Fredem/Fredkiem. Znam chłopaka, na którego tak właśnie wołają. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Wybór z 3 - pytanie 23.08.24, 13:26 mebloscianka_dziadka_franka napisała: > Fryderyk może być Fredem/Fredkiem. Znam chłopaka, na którego tak właśnie wołają Dla mnie to jednak Alfred, a poza tym i tak nie przepadam. Jak bym miała nadać Fryderyka, żeby go zdrabniać to Freda, to już bym wolała nadać Olgierda. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Wybór z 3 - pytanie 23.08.24, 05:30 1. Gabriel - archanielski, o uroczystych razem głoskach, przyjemny w brzmieniu ale o trudnych zdrobnieniach 2. Olgierd - brzmi zdecydowanie i oryginalnie, choć zaczyna się już lekko upowszechniać i przypomina mi wyraz 'ogier', 'ogr' i 'orgie' ( facepalm) 3. Fryderyk - szlachetne, ładne ale przeszkadza mi - ryk na końcu i niewiele zdrobnień 4. Jeśli się wahasz, szukałabym jeszcze innego. Odpowiedz Link Zgłoś
maja0921 Re: Wybór z 3 - pytanie 23.08.24, 16:47 Pytanie teoretyczne, nie szukam imienia dla chłopca mam dwie córki 🩵 ale jestem ciekawa waszych opinii dot. imion. Dzięki za komentarz 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Wybór z 3 - pytanie 23.08.24, 07:23 Olgierd Fryderyk Gabriela nie lubię Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: Wybór z 3 - pytanie 23.08.24, 10:49 Kiedyś napewno Gabriel. Teraz Olgierd Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Wybór z 3 - pytanie 23.08.24, 13:03 Olgierd, potem Fryderyk i na końcu Gabriel. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Wybór z 3 - pytanie 23.08.24, 13:08 Olgierd zdecydowanie tak. Gabriel ewentualnie. Fryderyk absolutnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jumisiak Re: Wybór z 3 - pytanie 24.08.24, 00:28 Fryderyk, zdrabniałabym do frediego Gabriel wsm ładne ale złe skojarzenia przez chłopców noszące to imię a Olgierd jest dla mnie zbyt ciężkie przez to zgrubiajace g Odpowiedz Link Zgłoś
1.wetta.1 Re: Wybór z 3 - pytanie 24.08.24, 21:38 Zdecydowanie Olgierd. Żałuję do dziś, że nie nadałam, a miałam dwie okazje, ehhhh. Odpowiedz Link Zgłoś