emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 05.02.26, 23:37 Lucja - przez L, nie Ł. 94 albo 95 lat, z nekrologu. Odpowiedz Link Zgłoś
muezza Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.02.26, 06:45 Klotylda, Ur. 1933. Nawoja - dwulatka. Obie przewinęły się jako pacjentki moich koleżanek, które wiedzą, że lubię smaczki imiennicze. Inna koleżanka zaś, trakcie dyskusji w swojej pracy o imionach nadawanych dzieciom (a pracuje akurat z dziećmi), dowiedziała się i doniosła nam, że jej ekskoleżanka z pracy rok wcześniej nazwała córkę Żywia. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 22.04.26, 05:31 Sluchajac tak, to mozna pomyslec, ze te imiona sa popularne 🤣. Moj siostrzeniec mnie zaskoczyl jak pytalam jakie imiona dla dzieci mu sie podobaja i wsrod tych dla dziewczynek powiedzial Zoja i Nawoja. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 14.02.26, 00:57 Radka Franczak - ur. 1977, pisarka Nie wiem, czy to rzeczywiście Radka lub Radosława, czy pseudonim. Radka ma w Polsce 35 nosicielek, Radosława 465. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 14.02.26, 01:00 Patrycjusz Tomaszewski - radiowiec z Poznania. Kiedyś wpisałam chyba dziennikarza Patrycjusza Wyżgę - to już drugi Patrycjusz z mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 09.03.26, 11:19 Nie do wiary, ale natrafiłam na trzeciego Patrycjusza z branży kulturalnej/medialnej. Nie pamiętam nazwiska, ale nie było to żadne z powyższych. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 09.03.26, 11:17 Faustyna - nauczycielka przedszkolna, Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 09.03.26, 11:27 Jagienka Michalik - dziennikarka, absolwentka politologii i dziennikarstwa na Uniwersytecie Jagiellońskim; sądząc ze zdjęcia - w wieku okołoemerytalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 18.03.26, 22:49 Poznałam kiedyś Jagienkę, obecnie może mieć około 45-50 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 18.03.26, 00:24 Justyn Hunia - tłumacz książek, absolwent anglistyki w UJ Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.03.26, 15:53 Alinka - ur. w marcu 2022 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.03.26, 20:31 Kafka Jaworska - dyrektorka jednego z festiwali filmowych. Taka forma imienia nawet na LinkedIn. Pogrzebałam w internecie i jednak to Katarzyna. Kafka na pewno rzuca się w oczy, a Katarzyn Jaworskich pewnie jest masa. Lalka Podobińska - właściwie Stanisława Lalla Fedorowicz-Podobińska www.encyklopedia.edu.pl/wiki/Lalka_Podobi%C5%84ska Skąd ta Lalla, jestem ciekawa. Pani z rocznika 1951... Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.03.26, 23:45 Lalla wg BTN: "Derived from Persian لاله (lāleh) meaning "tulip". This was the name of the heroine of Thomas Moore's poem Lalla Rookh (1817). In the poem, Lalla, the daughter of the emperor of Delhi, listens to a poet sing four tales." Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 29.03.26, 15:30 Emidia - imię włoskie o niejasnym pochodzeniu (najpewniej z łaciny lub greki), żeńska forma Emidiusza aka Emigdiusza (świętego patrona od trzęsień ziemi), takie trochę połączenie Emilii i Lidii, podoba mi się nawet Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 01.04.26, 01:13 Kama - psycholożka i dziennikarka Kama ma w populacji 155 nadań. Odpowiedz Link Zgłoś
hersyliaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 01.04.26, 11:41 * pani psychlog Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 03.04.26, 16:03 hersyliaa napisała: > * pani psychlog Pani "psychlog" to na pewno nie. A sama przedstawia się jako psycholożka. Odpowiedz Link Zgłoś
hersyliaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 03.04.26, 18:57 * psycholog miało być Te feminatywy brzmią okropnie. Na piśmie też wyglądają nieciekawie Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 03.04.26, 19:46 Nie widzę nic kontrowersyjnego w tej formie. Jest poprawna językowo; myślę że ludzie są po prostu nieprzyzwyczajeni i dlatego dziwnie to brzmi wg nich. Podobna opinia: sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/psycholozka-i-socjolozka;9859.html Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 04.04.26, 09:39 Feminatywów w polszczyźnie XIX-wiecznej i wczesniejszej było całe mnóstwo, była nawet forma "gościa" (co można sprawdzić u Doroszewskiego) - szkoda, że to nie ona teraz dominuje, tylko wymyślna "gościni" (a wystarczyło zajrzeć do słownika). Wracamy do korzeni, z tym zastrzeżeniem, że o ile kiedyś zawsze damy były wymieniane na pierwszym miejscu grzecznościowo, to teraz w ramach dążenia do równouprawnienia, w ramach którego koniecznie wymienia się formę i żeńską, i męską (jakkolwiek męska zawsze oznaczała w niektórych zastosowania także żeńską), zazwyczaj męska jest wymieniana jako pierwsza. Zawsze była też forma na -stwo, oznaczająca osoby płci obojga (choć nie w każdym zastosowaniu, czasem było to pojęcie ogólne, jak np. ziemiaństwo czy uchodźstwo) - szanowni państwo, szanowne koleżeństwo, doktorostwo (doktor z żoną). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 04.04.26, 09:40 gaudencja napisała: > wo) - szanowni państwo, szanowne koleżeństwo, doktorostwo (doktor z żoną). Lub doktorstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 06.04.26, 00:19 Nie wiem, czy odnosiłaś się do mnie, czy do Hersylii... Ale ja, mówiąc o tym, że ludzie są nieprzyzwyczajeni do pewnych form, mówię o ludziach żyjących obecnie. Nikt z nas nie żył w XIX w., całe życie słyszeliśmy określenia typu "Pani psycholog" , dlatego podejrzewam że to z nieprzyzwyczajenia bierze się niechęć do określeń typu "psycholożka". Nie chodzilo mi o to, ze wczesniej ich nie bylo, tylko nie bylo ich za naszego zycia. Wielu myśli, że "przedszkolanka" brzmi ok, to dlaczego "psycholożka" już wg nich brzmi źle? O to mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
hersyliaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 06.04.26, 08:02 Przyzwyczajamy się orzez osłuchanie z jakimś wyrazem. Feminatywy powróciły niedawno. Wciąż jeszcze nie brzmią dobrze dla większości społeczeństwa (w tym mnie). To trochę jak z imionami. Kiedyś dziwiły np. Beata czy Oliwia - teraz nikt nie uznaje ich za dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 07.04.26, 14:49 No dobrze, ale czym innym jest "nie brzmieć dobrze", a "brzmieć niepoprawnie". Tak jak mówisz, trzeba się przyzwyczaić. Więc po co poprawiać ludzi i pisać, żeby mówili "Pani Psycholog"? To jest przecież poprawna forma. Mnie też irytuje, gdy ktoś mówi "social media" zamiast "media społecznościowe", ale nie poprawiam nikogo (mimo swojego dyskomfortu), bo to poprawna forma. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 07.04.26, 19:56 remigia1 napisała: > gdy ktoś mówi "social media" zamiast "media społecznościowe", ale nie poprawiam > nikogo (mimo swojego dyskomfortu), bo to poprawna forma. Poporawna jest raczej forma spolszczona, a nie angielska równorzędna. Jestem za tym, żeby poprawiać, o ile się to uda zrobić z wdziękiem i sympatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 15.04.26, 14:38 Ok - zawsze myślałam, że poprawne są obie formy. Wgl dzięki pewnemu Twojemu wpisowi na forum, gdzie napisałaś, że znasz profesorów, którzy mówią "wyłanczać" zaczęłam zwracac na to uwagę. Od dłuższego czasu słucham sobie podcastów z pewnej dziedziny, gdzie wypowiadają się m.in. profesorowie zwyczajni i juz natrafiłam na trzech, którzy uzywaja formy "włanczać" - ot, takie odkrycie podczas podczas zwyczajnego słuchania sobie podcastów :ppp Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 16.04.26, 02:30 remigia1 napisała: > Ok - zawsze myślałam, że poprawne są obie formy. Generalnie tak, tylko że jedna jest polska, druga angielska. Raczej powinniśmy mówić po polsku, nie po angielsku, chyba że nie ma innego wyjścia - a w tym przypadku jest. > rowie zwyczajni i juz natrafiłam na trzech, którzy uzywaja formy "włanczać" - o Niestety! Tego typu nawyki językowe u wielu ludzi są trwalsze niż nabyta wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 07.04.26, 19:59 remigia1 napisała: > tylko nie bylo ich za naszego zycia. Wielu myśli, że "przedszkolanka" brzmi ok > , to dlaczego "psycholożka" już wg nich brzmi źle? O to mi chodziło. Mnie psycholożka nijak nie razi, a ludzie odczucia językowe mają różne - przecież na forum byłyśmy, jesteśmy i będziemy swiadkami różnic w odbiorze imion pomiędzy poszczególnymi osobami. Ci sami ludzie, którzy nie akceptują psycholożki, byc może mówią o dedykowanych sposobach zabezpieczania środków na zaadresowanie problemu i rozstrzygnięcie w przedmiocie, a wtedy mnie się w kieszeni czterokrotnie otworzy nóz Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 09.04.26, 22:30 gaudencja napisała: > remigia1 napisała: > > > tylko nie bylo ich za naszego zycia. Wielu myśli, że "przedszkolanka" br > zmi ok > > , to dlaczego "psycholożka" już wg nich brzmi źle? O to mi chodziło. > > Mnie psycholożka nijak nie razi, a ludzie odczucia językowe mają różne - przeci > eż na forum byłyśmy, jesteśmy i będziemy swiadkami różnic w odbiorze imion pomi > ędzy poszczególnymi osobami. > > Ale mi nie chodziło o negatywne odczucia same w sobie, a o negatywne odczucia polaczane z poprawianiem innych (że należy mówić "Pani Psycholog"). O to mi chodzi. Z tym miałyśmy do czynienia w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
hersyliaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 01.04.26, 11:40 W Krakowie spotkałam na oko 3-4 - letniego Tytusa. Miła odmiana od wszechobecnych Kacperków i Leonków Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 18.04.26, 15:16 W rodzinie urodził się Bogusław. Odpowiedz Link Zgłoś
hersyliaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 19.04.26, 11:33 Bardzo ładne imię Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.04.26, 04:09 Z Genetyki: Restytuty, urodzony krótko przed odzyskaniem niepodległości, pewnie stąd imię. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.04.26, 04:10 *Geneteki, przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 21.04.26, 01:07 kaga9 napisała: > Z Genetyki: Restytuty, urodzony krótko przed odzyskaniem niepodległości, pewnie > stąd imię. Możliwe! Oczywiście imię Restytut jak najbardziej istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 21.04.26, 01:09 O proszę, nie spotkałam się. Dzięki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.04.26, 14:06 Malina Marta - prof. ucz. dr hab. n. społ., po 40. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 21.04.26, 01:08 Lata temu znałam Malinę, teraz jest po 50. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 22.04.26, 05:32 Klaudiusz Jasza Szajrych- polski tenisista Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 25.04.26, 16:28 Paulina Felicja - dr filozofii, ok. 35 lat Niby tylko drugie imię, ale publikuje i występuje używając obu, więc zwraca uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 25.04.26, 16:39 Krzesio (Krzesimir), I klasa szkoły podstawowej Odpowiedz Link Zgłoś