szalona.lawenda 01.01.25, 23:31 Jak dalibyście na drugie imię dla Piotra. Potrzebuję pomysłów. Imię nie może być zbyt wyszukane typu Anastazy, czy Wilhelm. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysz_w_malinach Re: Drugie imię dla Piotrusia 02.01.25, 00:25 Pasowałyby mi takie na przykład połączenia: Piotr Aleksander (moje ulubione) Piotr Adam Piotr Tadeusz Piotr Jakub Piotr Artur Piotr Dominik Piotr Ignacy Piotr Kajetan Piotr Mateusz Piotr Antoni Piotr Maksymilian Piotr Tymoteusz Do takiego klasycznego i bezpiecznego imienia jak Piotr w zasadzie wszystko pasuje, więc pytanie tylko co lepiej współgra z nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Drugie imię dla Piotrusia 02.01.25, 23:50 Jeszcze Piotr Bruno i Piotr Konstanty przyszli mi na myśl. Generalnie wolę Piotra sparowanego z jakimś dłuższym imieniem, ale nie znając nazwiska malucha trudno wyczuć, co będzie brzmiało lepiej... A czy Piotruś ma rodzeństwo? Jeśli tak, to jakie noszą imiona? Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Drugie imię dla Piotrusia 02.01.25, 02:15 Zgadzam się z Myszą, że do Piotra (niemal) wszystko pasuje. Unikałabym jednosylabowych i łamiących w zestawieniu z Piotrem język (oba kryteria spełnia Prot). Nie do końca wyczuwam, które imiona uznasz za zbyt wyszukane, bo Wilhelm wydaje mi się całkiem zwyczajny w porównaniu z Anastazym. Piotr jest wujkowato-dziadkowaty (mimo że niby klasyczny, widać spadek), więc chyba wybrałabym coś z tego pokolenia. Piotr Kacper, Piotr Aleksander. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Drugie imię dla Piotrusia 02.01.25, 09:48 Piotr jest tak przezroczystym i "bezpiecznym" imieniem, że wszystko do niego pasuje. Może za wyjątkiem imion jednosylabowych. Od tak samo "bezpiecznego" Michała czy Adama, przez topowego Nikodema czy Antoniego, aż do rzadkiego Gniewomira czy Amadeusza. Ja też bym się kierowała ładnym brzmieniem całego zestawu, czyli obydwa imiona z nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Drugie imię dla Piotrusia 02.01.25, 11:46 Piotr Amadeusz brzmi świetnie! (Chociaż mam przeczucie że to imię z kategorii Wilhelma). Podobają mi się wszystkie zestawienia na A wymienione powyżej. Za to nie leżą mi takie pary jak Piotr Kacper, Piotr Kamil, Piotr Jakub. Bardziej pasują mi „starsze” imiona niż te popularnie nadawane z ostatnich 20-30 lat. Inne nasuwające mi się zestawy: Piotr Stanisław Piotr Olgierd Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Drugie imię dla Piotrusia 02.01.25, 12:35 Ponieważ Piotr jest obłędnie popularny, a co za tym idzie przezroczysty, celowałabym w coś znacznie oryginalniejszego, rzadziej nadawanego. Chciałabym żeby ten Piotr się jednak czymś wyróżniał 🙂. Zdecydowanie unikałabym współczesnych topowych typu Kacper, Jakub, Mateusz itp. Dobierając drugie imię patrzyłabym oczywiście na to, jak brzmi z nazwiskiem. Bez znajomości nazwiska, proponuję na szybko Piotr Gustaw Piotr Witold Piotr Zbigniew Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Drugie imię dla Piotrusia 02.01.25, 15:27 paula.anna napisała: > Ponieważ Piotr jest obłędnie popularny, a co za tym idzie przezroczysty, celowa > łabym w coś znacznie oryginalniejszego, rzadziej nadawanego. Chciałabym żeby te > n Piotr się jednak czymś wyróżniał 🙂. Ja podobnie, dlatego tak mi pasuje na przykład Piotr Gniewomir albo Piotr Makary Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Drugie imię dla Piotrusia 02.01.25, 17:24 Mnie też podobają się te imiona, szczególnie Gniewomir. Jednak dla szalonej.lawendy mogą okazać się zbyt wyszukane. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Drugie imię dla Piotrusia 02.01.25, 23:17 Piotr Jakub Piotr Wiktor Piotr Bernard Piotr Artur Piotr Bartłomiej Piotr Kazimierz Piotr Kornel Piotr Józef Odpowiedz Link Zgłoś