nszoczi31 30.01.25, 16:07 Cześć, pisałam jakiś czas z temu z prośbą o pomoc w wyborze imienia dla córki. Teraz mam kolejną prośbę. Napisałybyście co sądzicie o tych dwóch imionach? Które z nich bardziej do Was przemawia? Wpadło mi w oko Dobrawa, ale jak przeczytałam znaczenie "dosyć dobra/dość dobra", to zaczęłam mieć wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annthonka Re: Dobrawa czy Dobromiła 30.01.25, 16:31 Tak szczerze, to żadne z tych imion do mnie nie przemawia, ale na pewno zweryfikowałabym informacje podane w Wikipedii i powielane na wszystkich "dzidziusiowych" portalach. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Dobrawa czy Dobromiła 30.01.25, 23:05 annthonka napisała: > Tak szczerze, to żadne z tych imion do mnie nie przemawia, ale na pewno zweryfi > kowałabym informacje podane w Wikipedii i powielane na wszystkich "dzidziusiowy > ch" portalach. Dokładnie tak samo myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Dobrawa czy Dobromiła 30.01.25, 16:51 Nie przywiązywałabym aż takiej wagi do rzekomego znaczenia. Dobrawa kojarzy się przede wszystkim z żoną Mieszka I, a znaczenia imion mało kto tak naprawdę pamięta, chyba tylko najwięksi fani imiennictwa. Osobiście Dobrawa podoba mi się bardziej, Dobromiła (dobra i miła) to już trochę za wiele tej dobroci Dobrawa jest bardziej charakterna. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Dobrawa czy Dobromiła 30.01.25, 17:15 Oba bardzo mi się podobają i oba rozważyłabym dla swojej własnej córki. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Dobrawa czy Dobromiła 30.01.25, 17:20 Zdecydowanie zgadzam się z Myszką. Dobra i miła w jednym to za dużo słodyczy. Zdecydowanie wolę Dobrawę - brzmienie z lekkim pazurem. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Dobrawa czy Dobromiła 30.01.25, 18:05 Wolałabym Dobromirę, zamiast Dobromiły. Dobrawa lub Dobromira. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Dobrawa czy Dobromiła 30.01.25, 18:15 Ja z imion dobrusiowych najbardziej lubię Dobrochnę. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Dobrawa czy Dobromiła 30.01.25, 21:25 "Dosyc dobra" jest tylko jednym z mozliwych znaczen i do tego moim zdaniem najmniej prawdopodobnym jako imie w rodzinie krolewskiej. Zwykla obywatelka mogla sie nazywac Dobrawa, ale ksiezniczka to malo prawdopodobne. Pomiedzy Dobrawa i Dobromila wole Dobrawe. Mi rowniez przeszkadza przeslodzone znaczenie Dobromily. Ja bardzo lubie Dobrawe, Dobrosulke i Dobroniege. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dobrawa czy Dobromiła 31.01.25, 00:06 nszoczi31 napisał(a): > re z nich bardziej do Was przemawia? Wpadło mi w oko Dobrawa, ale jak przeczyta > łam znaczenie "dosyć dobra/dość dobra", to zaczęłam mieć wątpliwości. To jakaś fantastyczna etymologia. Naprawdę ma ona raczej związek z dąbrową. Mimo to wolałabym Dobromiłę, a najbardziej - Dobroniegę. Odpowiedz Link Zgłoś
moira369 Re: Dobrawa czy Dobromiła 31.01.25, 12:49 Ja wolę Dobromiłę, ma więcej ładnych zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Dobrawa czy Dobromiła 31.01.25, 17:50 Dąbrówka > Dobrawa > Dobromiła Nie przepadam za imionami wyraźnie rozpadającymi się na dwa znaczenia (dobro + miła), stąd Dobromiła nie ma u mnie szans. Dobrawa może i brzmi jak "lekko dobra", ale mało kiedy używa się tego słowa (dobrawa, zława, miława - dużo mniej naturalne niż np. głupawa), a etymologia jest zupełnie inna (taka, jak Dąbrówki). Sama wybrałabym Dąbrówkę, bo Dobrawa jest dla mnie zbyt dostojna, się to czysto subiektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
nszoczi31 Re: Dobrawa czy Dobromiła 31.01.25, 18:00 Jejku, moje dziecko zostanie chyba bezimienne. Jakoś ta "lekko dobra" zbytnio wpadło mi do głowy i w połączeniu z drugim imieniem (u nas jest tradycja nadawania dwóch imion) - Dobrawa Maria, brzmi dla mnie jak "dosyć dobra Maria". A już myślałam,że mam swoje typy imion, ale muszę szukać dalej 😞 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Dobrawa czy Dobromiła 31.01.25, 18:56 > Dobrawa Maria Mnie się bardzo podoba ten zestaw i w tych dwóch znaczeniach nieco inaczej brzmi (niby akcenty bez zmian, ale kiedy Dobrawa jest samodzielnym rzeczownikiem, kładzie się na nią więcej nacisku, niż kiedy jest to przydawka - nie wiem, jak to lepiej opisać, ale wychwyciłabym różnicę ze słuchu). Ale skoro nie masz przekonania... Co do drugich imion - oczywiście, że należy zapełnić wszystkie sloty. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Dobrawa czy Dobromiła 31.01.25, 19:37 Dobrawa Maria brzmi pięknie! Nikomu nie będzie się kojarzyło z 'lekko dobrą', naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Dobrawa czy Dobromiła 01.02.25, 01:02 Dobrawa Maria brzmi naprawde pieknie chociaz w ogole nie lubie Mari, ale ten zestaw jest idealny. To dziwne znaczenie nie wiem skad sie wzielo i zignorowalabym. Jak corka przyjdzie na swiat to nie bedzie kojarzona jako "dosyc dobra" tylko "moja kochana Dabrowka" gdy przestanie byc teoretyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Dobrawa czy Dobromiła 31.01.25, 20:09 Ja bym brała Dobrawę, zdrabnianą do Dąbrówki. Albo Dobrej. Byle nie Dobrusi, co dla mnie brzmi jak "Dobra Dosia", czyli slogan z reklamy proszku do prania. I masz rację, tej "lekko dobrej" nikt w życiu nie kojarzy! Do tego to tłumaczenie "dobrawa jak biaława, zimnawa - czyli nie do końca dobra, biała, zimna - to wymysł PÓŹNIEJSZY, a nie oryginalny! Kronika Thietmara, na której niby się opierano tworząc tę "genealogię imienniczą", tłumaczy to słowo jako po prostu „dobra”. Nie "czasem dobra", nie "trochę dobra" czy inne takie, a po prostu DOBRA. Nie wyklucza on zresztą etymologii imienia od słowa "dąbrowa". Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Dobrawa czy Dobromiła 01.02.25, 10:27 Cześć 1. Dobroniega - Niega, Nieżka, Niegusia, Gusia, Dobra, Bronia, Bronka, Donia, Donka, Ronia, Dnieżka 2. Dobrochna, Dobrosułka - Dochna, Broszka, Dosia, Dobroszka, Doszka, Sułka, Dobra, Donia, Donka, Suska, Susia oraz Dobromiła - Miłka, Miła, Miłochna, Miłoszka, Broma, Domiła, Domiłka, Bromka, Bromiłka, Dobra, Domka 3. Dobromira - Mira, Dobra, Mirka, Dora, Bromka, Dobromka, Broma, Domka 5. Dobrosława - Broszka, Dobra, Dosia, Sława, Doszka Druga lista: 1. Damroka - Dama, Damka, Roka, Doka, Daka, Droka, Mroka, Damra, Oka 2. Dąbrówka - Dąbka, Dąbróweczka, Brówka 3. Dobrawa - Dobra, Brawa, Dobrawka, Dowa, Bra, Doba, Rawa Pominęłam inne imiona z dobrą -, które mi się nie podobają, jak Dobrogniewa, Dobrowoja, Dobrowieść, Dobrożyźń. . Oczywiście, każda z listy A) to głównie będzie dla innych Dobrusia, Dobka, etc. A z B ) też może być, poza Damroką. Wolałabym Dobromiłę niż Dobrawę, z podanych przez Ciebie propozycji. Od Dobrawy natomiast Dąbrówkę. A osobiście, kieruję się kolejnością swojej listy Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Dobrawa czy Dobromiła 01.02.25, 15:30 Dobrawa jes fajnie dostojna i trzyma dystans - duży plus jak się nie lubi zdrabniać imion 😉 Za to Dobrawa Maria rzeczywiście może nasuwać takie skojarzenia, jak Tobie się pojawiły. Chociaż nie wiem czy istnieje drugie imię, które by niwelowało to odczucie. Za to Dobromiła to moje ulubione imię z tych co zdrabniają się do Miłki. I Dobrusia też jest bardzo sympatyczna 🙂 Dobromiła Maria Dobromira Maria - też ciekawe połączenie. Do tego bardziej dorosły skrót - Mira. Znam dziewczynkę, która ma tak na pełne imię Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Dobrawa czy Dobromiła 03.07.25, 12:22 Nie wiem czy gdzies nie pominelam, ale jakie imie ostatecznie najbardziej spodobalo sie wam ? Odpowiedz Link Zgłoś
nszoczi31 Re: Dobrawa czy Dobromiła 03.07.25, 12:56 Mała jest nadal bezimienna. Z "dobrusiowych" imion rozważamy jedynie Dobrawę. Odpowiedz Link Zgłoś
muezza Re: Dobrawa czy Dobromiła 03.07.25, 20:04 To bardzo ładne imię sama mam je na short-long liście imion dla drugiej córki. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Dobrawa czy Dobromiła 05.07.25, 12:13 Piekne imie. Dostojne w pelnej formie i sliczne zdrobnienia. Trzymam kciuki za Dobrusie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dobrawa czy Dobromiła 17.08.25, 20:58 nszoczi31 napisał(a): > Mała jest nadal bezimienna. Z "dobrusiowych" imion rozważamy jedynie Dobrawę. I jak, udało się Wam zdecydować? Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Dobrawa czy Dobromiła 18.09.25, 21:35 O, ogromne gratulacje! Dopiero teraz zobaczyłam ostatni wpis Dobrawa ma wiele zdrobnień, podoba mi się też Brawka. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Dobrawa czy Dobromiła 19.09.25, 13:37 nszoczi31 napisała: > Tak, mamy małą Dobrawę. Gratulacje! <3 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dobrawa czy Dobromiła 20.09.25, 18:06 Serdecznie gratuluję Niech się dobrze chowa Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Dobrawa czy Dobromiła 08.07.25, 21:30 Dopisze, ze urodzila sie kolejna Dobrawa w tym roku. Wylapalam juz kilka, a wiadomo, ze jest ich napewno wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Dobrawa czy Dobromiła 18.09.25, 21:34 A Dobroniega? Można skracać do Niegi, Nieżki, Niesi. Mój hit imion podobnych do wspomnianych to Damroka. Odpowiedz Link Zgłoś