Dodaj do ulubionych

Dobrawa czy Dobromiła

30.01.25, 16:07
Cześć, pisałam jakiś czas z temu z prośbą o pomoc w wyborze imienia dla córki. Teraz mam kolejną prośbę. Napisałybyście co sądzicie o tych dwóch imionach? Które z nich bardziej do Was przemawia? Wpadło mi w oko Dobrawa, ale jak przeczytałam znaczenie "dosyć dobra/dość dobra", to zaczęłam mieć wątpliwości.
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: Dobrawa czy Dobromiła 30.01.25, 16:31
      Tak szczerze, to żadne z tych imion do mnie nie przemawia, ale na pewno zweryfikowałabym informacje podane w Wikipedii i powielane na wszystkich "dzidziusiowych" portalach.
      • remigia1 Re: Dobrawa czy Dobromiła 30.01.25, 23:05
        annthonka napisała:

> Tak szczerze, to żadne z tych imion do mnie nie przemawia, ale na pewno zweryfi
        > kowałabym informacje podane w Wikipedii i powielane na wszystkich "dzidziusiowy
        > ch" portalach.

Dokładnie tak samo myślę.
    • mysz_w_malinach Re: Dobrawa czy Dobromiła 30.01.25, 16:51
      Nie przywiązywałabym aż takiej wagi do rzekomego znaczenia. Dobrawa kojarzy się przede wszystkim z żoną Mieszka I, a znaczenia imion mało kto tak naprawdę pamięta, chyba tylko najwięksi fani imiennictwa. Osobiście Dobrawa podoba mi się bardziej, Dobromiła (dobra i miła) to już trochę za wiele tej dobroci wink Dobrawa jest bardziej charakterna.
    • aequoreavictoria Re: Dobrawa czy Dobromiła 30.01.25, 17:15
      Oba bardzo mi się podobają i oba rozważyłabym dla swojej własnej córki.
    • kocynder Re: Dobrawa czy Dobromiła 30.01.25, 17:20
      Zdecydowanie zgadzam się z Myszką. Dobra i miła w jednym to za dużo słodyczy. Zdecydowanie wolę Dobrawę - brzmienie z lekkim pazurem.
    • paula.anna Re: Dobrawa czy Dobromiła 30.01.25, 18:05
      Wolałabym Dobromirę, zamiast Dobromiły.
      Dobrawa lub Dobromira.
    • katarzynkaa Re: Dobrawa czy Dobromiła 30.01.25, 18:15
      Ja z imion dobrusiowych najbardziej lubię Dobrochnę.
    • sulimira Re: Dobrawa czy Dobromiła 30.01.25, 21:25
      "Dosyc dobra" jest tylko jednym z mozliwych znaczen i do tego moim zdaniem najmniej prawdopodobnym jako imie w rodzinie krolewskiej. Zwykla obywatelka mogla sie nazywac Dobrawa, ale ksiezniczka to malo prawdopodobne.
      Pomiedzy Dobrawa i Dobromila wole Dobrawe. Mi rowniez przeszkadza przeslodzone znaczenie Dobromily.
      Ja bardzo lubie Dobrawe, Dobrosulke i Dobroniege.
    • gaudencja Re: Dobrawa czy Dobromiła 31.01.25, 00:06
      nszoczi31 napisał(a):

> re z nich bardziej do Was przemawia? Wpadło mi w oko Dobrawa, ale jak przeczyta
      > łam znaczenie "dosyć dobra/dość dobra", to zaczęłam mieć wątpliwości.

To jakaś fantastyczna etymologia.
      Naprawdę ma ona raczej związek z dąbrową. Mimo to wolałabym Dobromiłę, a najbardziej - Dobroniegę.
    • moira369 Re: Dobrawa czy Dobromiła 31.01.25, 12:49
      Ja wolę Dobromiłę, ma więcej ładnych zdrobnień.
    • emnilda.wolna Re: Dobrawa czy Dobromiła 31.01.25, 17:50
      Dąbrówka > Dobrawa > Dobromiła

Nie przepadam za imionami wyraźnie rozpadającymi się na dwa znaczenia (dobro + miła), stąd Dobromiła nie ma u mnie szans. Dobrawa może i brzmi jak "lekko dobra", ale mało kiedy używa się tego słowa (dobrawa, zława, miława - dużo mniej naturalne niż np. głupawa), a etymologia jest zupełnie inna (taka, jak Dąbrówki).

Sama wybrałabym Dąbrówkę, bo Dobrawa jest dla mnie zbyt dostojna, się to czysto subiektywne.
      • nszoczi31 Re: Dobrawa czy Dobromiła 31.01.25, 18:00
        Jejku, moje dziecko zostanie chyba bezimienne. Jakoś ta "lekko dobra" zbytnio wpadło mi do głowy i w połączeniu z drugim imieniem (u nas jest tradycja nadawania dwóch imion) - Dobrawa Maria, brzmi dla mnie jak "dosyć dobra Maria". A już myślałam,że mam swoje typy imion, ale muszę szukać dalej 😞
        • emnilda.wolna Re: Dobrawa czy Dobromiła 31.01.25, 18:56
          > Dobrawa Maria

Mnie się bardzo podoba ten zestaw i w tych dwóch znaczeniach nieco inaczej brzmi (niby akcenty bez zmian, ale kiedy Dobrawa jest samodzielnym rzeczownikiem, kładzie się na nią więcej nacisku, niż kiedy jest to przydawka - nie wiem, jak to lepiej opisać, ale wychwyciłabym różnicę ze słuchu). Ale skoro nie masz przekonania...

Co do drugich imion - oczywiście, że należy zapełnić wszystkie sloty. big_grin
        • aequoreavictoria Re: Dobrawa czy Dobromiła 31.01.25, 19:37
          Dobrawa Maria brzmi pięknie!

Nikomu nie będzie się kojarzyło z 'lekko dobrą', naprawdę.
        • sulimira Re: Dobrawa czy Dobromiła 01.02.25, 01:02
          Dobrawa Maria brzmi naprawde pieknie chociaz w ogole nie lubie Mari, ale ten zestaw jest idealny.
          To dziwne znaczenie nie wiem skad sie wzielo i zignorowalabym. Jak corka przyjdzie na swiat to nie bedzie kojarzona jako "dosyc dobra" tylko "moja kochana Dabrowka" gdy przestanie byc teoretyczna.
      • kocynder Re: Dobrawa czy Dobromiła 31.01.25, 20:09
        Ja bym brała Dobrawę, zdrabnianą do Dąbrówki. Albo Dobrej. Byle nie Dobrusi, co dla mnie brzmi jak "Dobra Dosia", czyli slogan z reklamy proszku do prania. smile
        I masz rację, tej "lekko dobrej" nikt w życiu nie kojarzy! Do tego to tłumaczenie "dobrawa jak biaława, zimnawa - czyli nie do końca dobra, biała, zimna - to wymysł PÓŹNIEJSZY, a nie oryginalny! Kronika Thietmara, na której niby się opierano tworząc tę "genealogię imienniczą", tłumaczy to słowo jako po prostu „dobra”. Nie "czasem dobra", nie "trochę dobra" czy inne takie, a po prostu DOBRA. Nie wyklucza on zresztą etymologii imienia od słowa "dąbrowa". smile
    • miaumia Re: Dobrawa czy Dobromiła 01.02.25, 10:27
      Cześć smile

1. Dobroniega - Niega, Nieżka, Niegusia, Gusia, Dobra, Bronia, Bronka, Donia, Donka, Ronia, Dnieżka

2. Dobrochna, Dobrosułka - Dochna, Broszka, Dosia, Dobroszka, Doszka, Sułka, Dobra, Donia, Donka, Suska, Susia
      oraz Dobromiła - Miłka, Miła, Miłochna, Miłoszka, Broma, Domiła, Domiłka, Bromka, Bromiłka, Dobra, Domka

3. Dobromira - Mira, Dobra, Mirka, Dora, Bromka, Dobromka, Broma, Domka

5. Dobrosława - Broszka, Dobra, Dosia, Sława, Doszka

Druga lista:

1. Damroka - Dama, Damka, Roka, Doka, Daka, Droka, Mroka, Damra, Oka

2. Dąbrówka - Dąbka, Dąbróweczka, Brówka

3. Dobrawa - Dobra, Brawa, Dobrawka, Dowa, Bra, Doba, Rawa

Pominęłam inne imiona z dobrą -, które mi się nie podobają, jak Dobrogniewa, Dobrowoja, Dobrowieść, Dobrożyźń.
      . Oczywiście, każda z listy A) to głównie będzie dla innych Dobrusia, Dobka, etc.
      A z B ) też może być, poza Damroką.

Wolałabym Dobromiłę niż Dobrawę, z podanych przez Ciebie propozycji.
      Od Dobrawy natomiast Dąbrówkę.
      A osobiście, kieruję się kolejnością swojej listy smile

Pozdrawiam serdecznie smile
    • 128ju Re: Dobrawa czy Dobromiła 01.02.25, 15:30
      Dobrawa jes fajnie dostojna i trzyma dystans - duży plus jak się nie lubi zdrabniać imion 😉
      Za to Dobrawa Maria rzeczywiście może nasuwać takie skojarzenia, jak Tobie się pojawiły. Chociaż nie wiem czy istnieje drugie imię, które by niwelowało to odczucie.

Za to Dobromiła to moje ulubione imię z tych co zdrabniają się do Miłki. I Dobrusia też jest bardzo sympatyczna 🙂

Dobromiła Maria
      Dobromira Maria - też ciekawe połączenie. Do tego bardziej dorosły skrót - Mira. Znam dziewczynkę, która ma tak na pełne imię
    • sulimira Re: Dobrawa czy Dobromiła 03.07.25, 12:22
      Nie wiem czy gdzies nie pominelam, ale jakie imie ostatecznie najbardziej spodobalo sie wam ?
      • nszoczi31 Re: Dobrawa czy Dobromiła 03.07.25, 12:56
        Mała jest nadal bezimienna. Z "dobrusiowych" imion rozważamy jedynie Dobrawę.
        • muezza Re: Dobrawa czy Dobromiła 03.07.25, 20:04
          To bardzo ładne imię smile sama mam je na short-long liście imion dla drugiej córki.
        • sulimira Re: Dobrawa czy Dobromiła 05.07.25, 12:13
          Piekne imie. Dostojne w pelnej formie i sliczne zdrobnienia. Trzymam kciuki za Dobrusie smile
        • gaudencja Re: Dobrawa czy Dobromiła 17.08.25, 20:58
          nszoczi31 napisał(a):

> Mała jest nadal bezimienna. Z "dobrusiowych" imion rozważamy jedynie Dobrawę.

I jak, udało się Wam zdecydować?
          • sulimira Re: Dobrawa czy Dobromiła 18.09.25, 03:47
            Ja rowniez jestem ciekawa
          • nszoczi31 Re: Dobrawa czy Dobromiła 18.09.25, 16:22
            Tak, mamy małą Dobrawę.
            • sulimira Re: Dobrawa czy Dobromiła 18.09.25, 19:59
              Gratuluje! Pieknie 😍
            • miaumia Re: Dobrawa czy Dobromiła 18.09.25, 21:35
              O, ogromne gratulacje! Dopiero teraz zobaczyłam ostatni wpis smile
              Dobrawa ma wiele zdrobnień, podoba mi się też Brawka.
            • paula.anna Re: Dobrawa czy Dobromiła 19.09.25, 07:14
              Gratulacje!
              Witaj Dobrawo.
            • emnilda.wolna Re: Dobrawa czy Dobromiła 19.09.25, 13:37
              nszoczi31 napisała:

> Tak, mamy małą Dobrawę.

Gratulacje! <3
            • gaudencja Re: Dobrawa czy Dobromiła 20.09.25, 18:06
              Serdecznie gratuluję smile Niech się dobrze chowa smile
    • sulimira Re: Dobrawa czy Dobromiła 08.07.25, 21:30
      Dopisze, ze urodzila sie kolejna Dobrawa w tym roku. Wylapalam juz kilka, a wiadomo, ze jest ich napewno wiecej.
    • miaumia Re: Dobrawa czy Dobromiła 18.09.25, 21:34
      A Dobroniega?
      Można skracać do Niegi, Nieżki, Niesi.
      Mój hit imion podobnych do wspomnianych to Damroka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.