22.02.25, 14:12
Dziewczyny, co sądzicie o Maurycym? Ostatnio moja koleżanka została babcią i wnuk otrzymał takie imię. Gdy chodziłam do przedszkola takie imię nosił jeden chłopiec i wtedy wydawało mi się bardzo dziwne. Był to przełom lat 70 i 80-tych. To imię chyba zawsze było rzadkie, a miom zdaniem ładne.
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Maurycy 22.02.25, 14:16
      Podobało mi się, aż ktoś tu napisał, że to imię dla kota...
      A że nie lubię kotów, to Maurycy odrobinę stracił w moich oczach 😉.
      Boję się też myśleć, jak "otoczenie" może zdrabniać Maurycego 😱.
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Maurycy 22.02.25, 14:35
        No właśnie, pełna forma mi się podoba, ale imię ma aż 4 sylaby, a brak zgrabnego zdrobnienia.
        • emnilda.wolna Re: Maurycy 22.02.25, 18:36
          bylam.stara.mostowiakowa napisała:

> No właśnie, pełna forma mi się podoba, ale imię ma aż 4 sylaby, a brak zgrabneg
          > o zdrobnienia.

Zawsze wymawiałam jako 3 sylaby. indifferent
          • aequoreavictoria Re: Maurycy 22.02.25, 23:26
            Ja zawsze 4. Ma-u-ry-cy.
          • mysz_w_malinach Re: Maurycy 23.02.25, 02:22
            Ja też. Nawet mi do głowy nie przyszło, że można inaczej. 😶
            • emnilda.wolna Re: Maurycy 23.02.25, 20:44
              Ależ mnie zaskoczyłyście. Wiktionary stoi po mojej stronie wink ale to oczywiście żaden dowód. Jednak nigdy nie słyszałam, żeby ktoś wymawiał to "ma-u-ry-cy", w szkole był "małrycy" Mochnacki itd.

pl.m.wiktionary.org/wiki/Maurycy
              • mysz_w_malinach Re: Maurycy 24.02.25, 00:44
                Ale ja się akurat zgadzam z Tobą. big_grin Chodziło mi o to, że wymowa MA-U-RYCY by mi nawet do głowy nie przyszła. Koleżanka mojej mamy miała syna Maurycego i też wszyscy wymawiali to imię MAŁRYCY. Z akcentem na U to jest January.
                • emnilda.wolna Re: Maurycy 24.02.25, 11:04
                  Rozumiem, na telefonie źle odczytałam strukturę drzewka. wink
                  • atoness Re: Maurycy 24.02.25, 13:09
                    Trzy sylaby, zdecydowanie. Jak Paulina, nie jak Mateusz.
                    • emnilda.wolna Re: Maurycy 24.02.25, 15:03
                      atoness napisała:

> Trzy sylaby, zdecydowanie. Jak Paulina, nie jak Mateusz.

O masz. Paulinę z kolei wymawiałam przez 4 sylaby, sprawdziłam w wiktionary, że jest tak jak piszesz, 3 sylaby przez "ł", puściłam sobie wymowę i jest tak, jak sama tak wymawiam, tylko według mnie to są 4 sylaby, nie 3. surprised
              • gaudencja Re: Maurycy 10.03.25, 23:17
                emnilda.wolna napisała:

> Ależ mnie zaskoczyłyście. Wiktionary stoi po mojej stronie wink

Wielki słownik ortograficzny też dzieli to imię na 3 sylaby.

Do grupy szachowej z moim synem chodził kiedyś Maurycy i znałam dorosłego człowieka, na którego tak się mówiło, choć nie było to jego imię - co mu dodawało seksapilu.

Dużo propozycji zdrobnień przewinęło się na forum. Wystarczy użyć lupki.
    • aequoreavictoria Re: Maurycy 22.02.25, 15:02
      Nie podoba mi się znaczenie.
    • losninos Re: Maurycy 22.02.25, 17:30
      Bardzo mi się podoba, ale wolę Makarego.
    • emnilda.wolna Re: Maurycy 22.02.25, 18:34
      Tak, rzadkie, ładne, przez kogoś z forum kojarzy mi się z kotem, ale nie miałabym nic przeciwko, to przyjemne skojarzenie. wink Zdrabniałabym Moryś, jeśli ktoś nie lubi tego typu zdrobnień, to będzie mieć problem - to chyba odstręcza sporo osób.

Myślę, że na przełomie lat 70. i 80. było dużo rzadsze niż teraz.
    • katarzynkaa Re: Maurycy 22.02.25, 22:45
      Znam 14-letniego Maurycego. Mówił, że raczej nie miał sytuacji, że ktoś się dziwił jego imieniu.
      Imię ani mnie siebie, ani grzeje. Lepszy Maurycy niż Antek czy Kuba.
    • sulimira Re: Maurycy 23.02.25, 00:48
      Bardzo lubie Maurycego. Maurys, Morys sa calkiem fajnymi zdrobnieniami.
    • annthonka Re: Maurycy 24.02.25, 10:25
      Uwielbiam. Miałam kota Maurycego, ale gdyby nie to, że plany prokreacyjne już zakończone, bardzo chętnie nazwałabym tak syna.
    • nokturnus Re: Maurycy 26.02.25, 14:15
      Gdybym mieszkał w Polsce i żona by chciała, czemu nie!
      Podobają mi się zdrobnienia (Moryc, Mryś, Morysek itp. chociaż zapewne dałoby się wymyśleć jakieś swoje oryginalne).
      Za plus uważam to, że nie powinno być 5 Maurycych w klasie.
      Za minus - kojarzy mi się z bajką "Maurycy i Hawranek", mimo to wydaję mi się, że obecne dzieci nie powinny jej znać. wink
    • kocynder Re: Maurycy 27.02.25, 14:10
      Bardzo lubię Maurycego. Jedynie troszkę by mi brakowało ładnego zdrobnienia: Maniek, Marek, Rycek? uncertain No, nie. Ale pełna wersja - bardzo fajna.
      Może trochę "kocio" się kojarzyć, co ugruntował świętej pamięci Terry Pratchett, w swojej książce "Zadziwiający Maurycy i jego uczone szczury", ale ponieważ nie mam nic przeciwko kotom a Pratchetta kocham miłością ponadczasową - dla mnie to plus. smile
    • dalenia Re: Maurycy 06.03.25, 21:34
      Uwielbiam to imię. Moje ukochane, ale mąż od początku mocno na nie, więc bez szans 😉

Mocno zdziwiły mnie dywagacje na temat wymowy. Dla mnie to 'Małrycy' i jestem bardzo zaskoczona, że można go wymówić inaczej. Nigdy nie słyszałam innej wymowy.
      • kocynder Re: Maurycy 06.03.25, 22:34
        A ja jestem zdziwiona wymową przez "ł". Dla mnie to zawsze Ma-u-rycy. Tak jak jest muze-u-m, a nie muzełm.
        • dalenia Re: Maurycy 07.03.25, 15:06
          A jak wymawiasz Laurę?
          • kocynder Re: Maurycy 10.03.25, 07:50
            Normalnie. La-u-ra. A jak inaczej?
            • emnilda.wolna Re: Maurycy 10.03.25, 12:15
              Czyli konsekwentnie. wink Ja wymawiam "lałra". "laura" to dla mnie jakaś wielka laurka.
            • dalenia Re: Maurycy 10.03.25, 23:17
              W języku polskim połączenia typu 'au' czy 'eu' stanowią jedną sylabę, co też wpływa na wymowę takich słów. 'u' nie tworzy w takich przypadkach sylaby. Więc jest Lau-ra, Mau-ry-cy, Eu-ro-pa, pau-za, au-to itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.