mamaaa 02.02.26, 12:48 Zastanawiam się nad formą imienia dla synka. Bardzo podoba mi się imię Wincenty. Vincent rozważam tylko ze względu na to, że nie wiemy czy bedziemy mieszkać w Polsce i zagranicą byłoby łatwiej, syn nie musiałby za kazdym razem tłumaczyć jak piszę się jego imię. Co byście doradzali? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Wincenty czy Vincent 02.02.26, 13:24 Tylko Wincenty. Najwyżej kiedyś, jeśli zamieszka za granicą, będzie używał bardziej międzynarodowej formy. A dopóki mieszka w Polsce, będzie miał niepretensjonalne imię 🙂. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Wincenty czy Vincent 02.02.26, 13:32 Wincenty. Żebyście nie musieli za każdym razem tłumaczyć, jak się pisze jego imię. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wincenty czy Vincent 02.02.26, 20:56 Wincenty. Za granica w zyciu codziennym bedzie sie przedstawial jak chce. Co do pisowni to nawet najprostsze rdzenne imiona czesto sie tlumaczy np. Caleigh i Kelly, Kellie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Wincenty czy Vincent 03.02.26, 20:02 Wincent. I po polsku i bez y. Kiedy wyjedziecie za granicę, ktoś może to uznać jako zbitkę: ' win' + 'cent' ale tylko ktoś złośliwy lub ignorant. Najładniejszy w zapisie jednak jest Vincent. Litera V posiada także specjalną wibrację mocy w ujęciu numerologicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaaa Re: Wincenty czy Vincent 03.02.26, 21:00 Dziękuję wszystkim za sugestię. Zdecydowane - jest Wincenty. Już dzisiaj doceniłam w przychodni, że nie musiałam tłumaczyć jak pisać. Litera "y" na końcu zupełnie mi nie przeszkadza, więc "Wincent" w ogóle nie był opcją. Kojarzy mi się trochę jak Andżelika lub Brajan. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wincenty czy Vincent 04.02.26, 01:08 Bardzo sie ciesze, bo bardzo lubie Wincentego, a na Vincenta mnie telepie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Wincenty czy Vincent 04.02.26, 09:49 Ja również cieszę się, że padło na Wincentego 🙂. Odpowiedz Link Zgłoś
hersyliaa Re: Wincenty czy Vincent 04.02.26, 16:03 Bardzo dobry wybór. Pozdrowienia dla Wincentego Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Wincenty czy Vincent 04.02.26, 19:43 Świetny wybór! Dużo zdrówka dla Wincusia Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Wincenty czy Vincent 05.02.26, 08:33 Nie będę odkrywcza - super, że wybrałaś Wincentego, a nie pretensjonalnego Vincenta. Oczywiście, jeśli synek trafi za granicę swobodnie może używać obcojęzycznej wersji swojego imienia, ale w Polsce? Wszystkiego dobrego dla ciebie i maluszka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wincenty czy Vincent 07.03.26, 23:51 Pozostaje mi się tylko przyłączyć do gratulacji (w tym dobrego wyboru formy) i życzeń Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Wincenty czy Vincent 09.03.26, 07:14 Gratulacje !! ) Myślę, że to najlepszy wybór. Rzeczywiście, obcięcie Y byłoby tu nieestetyczne. Najważniejsze, że przez W, po polsku Odpowiedz Link Zgłoś