Dodaj do ulubionych

Bronisława w 2026

26.08.26, 01:56
Ostatnio widzę mały przełom w sprawie nadań.
Co myślicie o tym imieniu?
Czy widać powrót imion z końcówką - sława? Czy tylko - mira?

Inne propozycje: Bronimira- Bromira

Zdrobnienia: Bronia, Bronja, Bronka, Bro, Brosia, Broszka, Bronisia, Browka, Browa, Broka, Bronika, Broniszka, Broslawka, Broska, Brośka, Bra, Brawa, Broni, Bronisa, Broniska, Brisa, Broja, Brona, etc.

A które - sławy wydają się na tyle 'niestrawne', że już raczej nigdy nie powrócą?
Obserwuj wątek
    • sulimira Re: Bronisława w 2026 26.08.26, 07:26
      Napewno - slawy weszly w po kilka nadan po dekadach zero nadan. Nie lubie ich wszystkich, ale Bronia bardzo mi sie podoba. Wydaje mi sie, ze ogolnie jest jedna z najladniejszych -slaw. Jezeli nadchodzi powrot imion ze - slaw to Bronia bedzie wsrod nich napewno
    • czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Bronisława w 2026 27.08.26, 14:22
      Nie przepadam za Bronisławą, wolę od niej Czesławę, Stanisławę czy Radosławę, ale nie jest znowu taka zła. Zestawienie 'br' jest wg mnie dość niewygodne do wymowy. Bronia jest w porządku zdrobnieniem. Bromira kojarzy mi się z bromem i slangowym 'bro'

Wydaje mi się, że jej nadawalność pewnie nieco podskoczy w związku z powrotem do tradycyjnych imion, ale też nie zbliży się do popularności. Strzelam, że jak już to Stanisława może kiedyś stać się średnio popularnym imieniem, bo Stanisław jest osłuchany i lubiany, poza tym Stanisława nie kojarzy się z żadną rzeczą/czynnością, jak np. Bronisława z obroną, co imo jest głównym powodem, dla którego ludzie nie nadają dwuczłonowych imion - dodając jeszcze to, że wiele z nich brzmi praktycznie tak samo. W podobnym klimacie, ale jednak nie dwuczłonowe imiona pewnie Dobrawa, czy Franciszka dotrą jeszcze do imion o średniej nadawalności

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.