mamax 27.11.04, 15:58 Jestem w ciazy, i wiem, ze bede miec blizniaczki. Niewiem czy bedzie parka, czy tez 2 chlopców, a moze 2 dziewczynki. Nie wiem jakie wybrac imiona dla nich. Musza to byc imiona ladne (czyli odpadaja typu Augustyna, czy Stefan itp.), nie za popularne (czyli odpada Kasia, Piotrek itp.) Czekam na wasze opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 16:46 mamax napisała: Musza to byc imiona ladne (czyli odpadaja typu Augustyna, czy Stefan > itp.), To może od razu napisz, jakie są dla Ciebie imiona ładne, bo mi np. Augustyna i Stefan podobają się i nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 16:57 No ale chodzi o to, zeby dziecko potem nie wstydzilo sie sie swojego imienia (mojej siostry kolega ma na imie Zbigniew Damian i uzywa tylko 2 imienia). A jak ty byc nazwala swoje dzieci, gdy bys miala 2 w drodze? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 18:12 mamax napisała: > No ale chodzi o to, zeby dziecko potem nie wstydzilo sie sie swojego imienia > (mojej siostry kolega ma na imie Zbigniew Damian i uzywa tylko 2 imienia). No cóż, ja bym się straszliwie wstydziła imienia Damian. A Zbyszek jest ładnie, co więcej, jest to teraz imię bardzo na czasie. A > jak ty byc nazwala swoje dzieci, gdy bys miala 2 w drodze? Hmmm, chyba by Ci się nie spodobało. Dla drugiego dziecka imiona mam już wybrane na 99% (i daj Boże, zebym je w swoim czasie miała), ale nastepna w kolejce jest Marcjanna (Marcysia) i być może Wincenty (Wicuś). Planuję może i 4 lub 5 dzieci, ale to wszystko zależy od mozliwości finansowych i pogodzenia wychowywania dzieci z pracą. A jeślibym miała wybierać dla jeszcze jednego dziecka każdej płci, to być może byłaby to Leontyna lub Eleonora, a dla chłopca nie bardzo wiem, bo nie pamiętam, o którym imieniu mówiliśmy z moim m. Mi się najbardziej podoba Melchior, ale niestety mojemu m. imię to kojarzy sie tylko z Wańkowiczem i nie podoba mu się to skojarzenie. Nie wiem, czy wstrzelę sie w Twój gust, bo za mało jeszcze o nim wiem, ale zaproponuję dla dziewczynki Laurę, Łucję, Mariannę lub Różę, a dla chłopca - Witolda, Floriana, Samuela, Tobiasza lub Emila. Czy podoba Ci się ktoreś z tych imion? Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 18:50 No z tych imon które mi podalas to imie Laura mi sie podoba, ewentualnie Róza. A co do chlopiecych to tylko Emil jest ladnie. Ale niewiem co sie porobilo z ludzmi bo ja w zyciu bym nie dala dziecku Wincent na imie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 19:04 mamax napisała: Ale niewiem co sie porobilo z > ludzmi bo ja w zyciu bym nie dala dziecku Wincent na imie. Pozdrawiam. Wincenty. Degeneracja, prawda? Też uważam, że to skandaliczne ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 20:19 Degenetacja? Boze takie imie w ogóle istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 21:15 Powaliłaś mnie. Jestem pod głebokim wrażeniem. Imię degenetacja ani degeneracja oczywiście nie istnieje. sjp.pwn.pl/haslo.php?id=9388 Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 28.11.04, 19:14 no to po co piszesz glupoty ze istnieje??? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona dla blizniaczków. 28.11.04, 19:20 mamax napisała: > no to po co piszesz glupoty ze istnieje??? Nie kompromituj się jeszcze bardziej, niż dotychczas. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Imiona dla blizniaczków. 28.11.04, 12:42 > Degenetacja? Boze takie imie w ogóle istnieje? DDD Magiczna rola forum - można sobie poprawić humor > No ale chodzi o to, zeby dziecko potem nie wstydzilo sie sie swojego > imienia (mojej siostry kolega ma na imie Zbigniew Damian i uzywa tylko 2 > imienia). Bez urazy, ale Damian to okropne imię, pretensjonalne i u wielu osób budzi raczej średnie skojarzenia. Normalnie nie wyrażam tak radykalnych opinii, ale ja Wstydziłabym się imienia Damian, a nie Zbigniew. Co nie znaczy, że jakoś szczególnie mnie ono zachwyca - ale w moim odczuciu jest dużo ładniejsze od Damiana. > Ale niewiem co sie porobilo z > ludzmi bo ja w zyciu bym nie dala dziecku Wincent na imie. A co się porobiło z ludźmi, że dają dziecku na imię Paula? Ani szczególnie zachwycające, ani samodzielne imię, na dodatek pretensjonalne strasznie. > ALe wola bym dac > napierwsze imie nie typu "stare", tylko jakies ladne. A czy "stare" = brzydkie? Poza tym - co rozumiesz przez "stare"? Imię faktycznie stare, czy takie które Tobie wydaje się stare? Wiktor na przykład nie jest nowym imieniem . > Ty > pewnie jestes duzo starsza ode mie skoro lubisz takie imiona. Czy wiek ma tu coś do rzeczy? Ja jestem zapewne od Ciebie młodsza, a bardziej podoba mi się Marcjanna od Pauli. OK, to teraz imiona, jakie ja bym proponowała: (część podoba mi się bardzo, część mniej, ale wydają mi się ciekawe, może Tobie coś się spodoba) Julianna Jaśmina Lea Liwia Dobromiła Hanna Ariadna Idalia Lilianna Ariana Iliana Joanna Alicja Gabriela Dominika Ligia Amelia Anastazja Konstancja Dla bliźniaczek np. Anastazja i Konstancja, Ariadna i Liwia, Jaśmina i Idalia, Hanna i Lea. (choć jestem raczej przeciwna dopasowywaniu imion do siebie) Tymoteusz Paweł Amadeusz Maksym Tymon Filip Aleksander Tobiasz Nataniel Dla bliźniaków np. Tymon i Maksym albo Nataniel i Tymoteusz. Odpowiedz Link Zgłoś
sosena Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 18:31 roland i edgar- łucja i aleksandra- oskar i liwia. mam nadzieje, ze któres przypadna Ci do gustu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 18:58 Wiesz Aleksandra jest bardzo ladne, ale chyba zbyt popularne. Roland calkiem, ale np. Ronaldo bylo by wg. mie ladniej. I jeszcze Oskar jest fajnie, bardzo dziekuj Ci Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 19:05 mamax napisała: > Wiesz Aleksandra jest bardzo ladne, ale chyba zbyt popularne. Roland calkiem, > ale np. Ronaldo bylo by wg. mie ladniej. Moze i ładniej, ale w PL dostępny jest tylko Ronald. I całe szczescie. Oskar jest teraz popularny, a pisałaś, że popularne imiona odpadają. Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 20:21 No tak Oskar tez jest popularne, ale chyba nie az tak jak np. Michal, czy Piotrek. A do Ronalda i tak bym mówila Ronaldo Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 21:20 mamax napisała: > No tak Oskar tez jest popularne, ale chyba nie az tak jak np. Michal, czy > Piotrek. No nie tak, ale jest. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=16005004&a=17721599 Z wyliczeń Cysi wynika, ze np. w Warszawie w czasie, kiedy prowadziła rachunki, Oskar został nadany 56 razy, Michał 135 a Piotr 104. Ale nie upieram się, bo moim zdaniem Oskar jest dużo lepszy od Ronalda. Zresztą muszę Cię rozczarowac - Ronald to zagraniczna wersja polskiego Reginalda. Roland za to istnieje po polsku na pełnych prawach. Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 28.11.04, 15:54 Moim zdaniem tez Oskar jest lepszy od Ronalda. Ale czy powiedzialam, ze to maja byc BARDZO zadkie? Wystarczy jak beda poprostu zadsze od tych wszystkich Michalów, Jakubów, Kasi, Oli. Odpowiedz Link Zgłoś
sosena Re: Imiona dla blizniaczków. 28.11.04, 21:49 mhhh. widzę, ze dyskusja na temat Oskara i Ronalda_Rolanda jest bardzo ożywiona ja osobiście uwazam te imiona za bardzo ładne. piszecie cos ze chciałybyście imiona mało popularne,ale zastanówcie sie dobrze czy Wasze dziecko w przyszłosci bedzie dobrze sie czuło z "dziwnym: imieniem. Mam kolege, któremu rodzice dali na imie Mikołaj-dzis ma 23 lata i jest ok, ale w przedszkolu dzieci mu bardzo dokuczały z powodu imienia(szczególnie przed Swiętami BN), mam tez kolegę Krzesimira-połowa naszych znajomych ze Stanów, nie umie wymówic jego imienia, mam też kolege Saturnina i tez bardzo czesto przezywali go Mars albo Jowisz. Wyraziłam tylko swoje zdanie, ale kobietki przemyslcie dobrze imie dla swojej pociechy ps. mój syn ma na imie Edgar tez ładnie nie?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona dla blizniaczków. 28.11.04, 22:15 sosena napisała: > Wyraziłam tylko swoje zdanie, ale kobietki przemyslcie dobrze imie dla swojej > pociechy To ile tu kobietek jest w ciąży, bo zauważyłam tylko jedną ;-P Za to z bliźniętami. > ps. mój syn ma na imie Edgar tez ładnie nie?? Pozdrawiam Bardzo ładnie. Ale Roland, hmmm, tego rodzaju imiona podobały mi sie w podstawówce, razem z lalkami Barbie. Potem przeszło. A już Ronald pachnie cudzoziemszczyzną na kilometr (Reginald jest naprawdę lepszy!), i akurat wśród moich znajomych pewnie imię to spotkałoby się ze skrywanymi uśmieszkami, w odróżnieniu np. od Wincentego, który sie akurat bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
amelia83 Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 19:01 to może antonina i rozalia dla dziewczynek,podobaja mi sie również melania i matylda a dla chłopców proponuje tymona, tymoteusza badź ignacego Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 20:23 O Matylda jest b. ladne i chyba nie jest bardzopopularne. ALe wola bym dac napierwsze imie nie typu "stare", tylko jakies ladne. A imie np, Ignacy jest ladne ale na drógie. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia0 Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 19:02 Mi sie podoba imie Patryk i Igor, a z dziewczynek to Ewelina, i Dominika. Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 20:24 Podalas bardzo ladne imiona. Niestety sa ona bardzo popularne, czyli niestety nie dla mie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 21:37 No dobra, to jedziemy z kolejnymi propozycjami: Lea, Zoe, Sara, Letycja, Emma, Nikandra, Diana, Jaśmina, Honorata, Delfina, Baldwina. No i podtrzymuję Laurę. Hugo, Bruno, Maksym, Zachary, Jonasz, Nikander, Kasjan, Jozue, Natan, Nataniel lub Natanael, Nikodem, Justyn, Noe, Eliasz, Jordan, Klaudiusz, Baldwin. Ciekawa jestem, czy ktoreś z tych imion Ci się podobają? Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 28.11.04, 00:03 Heh imiona nie trafiaja w mój gust. Z nich podoba mi sie Jasmina, Diana oraz Laura. A co do chlopiecych to Klaudiusz, reszte pozaostawie bez kometarza. Ty pewnie jestes duzo starsza ode mie skoro lubisz takie imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona dla blizniaczków. 28.11.04, 00:09 mamax napisała: > Heh imiona nie trafiaja w mój gust. Z nich podoba mi sie Jasmina, Diana oraz > Laura. A co do chlopiecych to Klaudiusz, reszte pozaostawie bez kometarza. Ty > pewnie jestes duzo starsza ode mie skoro lubisz takie imiona. Nie wiem, ile masz lat, 17? Większość imion, które Ci podałam, nie podoba mi sie szczególnie, tylko próbowałam wybadać, jaki Ty masz gust. Klaudiusz np. nie bardzo mi się podoba, Rolanda, Rolanda i Paulę uważam za imiona pretensjonalne, Oskara w pewnej mierze też, Artura za nijakie. No, ale każdy ma swój gust. Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 28.11.04, 19:18 Bardzo blizko jestes, bo mam 21 lat. No a do do imion to ja mam swuj gust, a ty mozesz mies swuj Odpowiedz Link Zgłoś
amelia83 Re: Imiona dla blizniaczków. 27.11.04, 23:01 podobają mi sie jeszcze imoina: hania, agata, paula, olga, anastazja,nadia, kornelia, konstancja a dla chlopców: wiktor, wojciech,miłosz,blażej, hubert, artur może któreś z tych imoin ci się spodoba Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 28.11.04, 00:00 Wiekszosc z tych imion jest b. ladna. Np, bardzo Agata, Paula, Anastazja mi sie podoba. Konstancja juz mniej, ale kazdy ma swój gust A co do imion chlopiecych to Wiktor jest slicznie, Artur tez, ale niestety Wiktrów mamy coraz wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Imiona dla blizniaczków. 28.11.04, 15:59 co dla jednych jest ladne dla innych jest brzydkie, ja na przyklad najbardziej lubie imiona slowianskie. tylko ze teraz akurat sa one w odwrocie, bo modne jest wszystko to co zachodnie. moze spodoba ci sie ktores z tych imion ocenianych przez wiekszoc osob jako ladne lub co najmniej neutralne: ida, emilia, juliana, klara, antonia, łucja, maja, maria, a dla chlopcow: julian, kajetan, wiktor, gabriel, jacek, cyprian, tymon, iwo, jeremi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 28.11.04, 19:12 Heh Emilia jest ladne, Klara, i bardzo ladnie jest Maja. A co do chlopców to tylko Wiktor jest ladne. Niestety zadne z tych imion mie nie uzeklo. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Imiona dla blizniaczków. 28.11.04, 19:16 wiesz co rzuce ci linke do pliku, gdzie jest mnostwo imion i mozesz tam wybierac, przebierac, az znajdziesz cos co ci sie spodoba: www.nasz-bocian.pl/pliki/imiona.doc Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Imiona dla blizniaczków. 28.11.04, 22:45 Wklejam jeszcze raz, bo chyba wypowiedź zaginęła w gąszczu innych . > Degenetacja? Boze takie imie w ogóle istnieje? DDD Magiczna rola forum - można sobie poprawić humor > No ale chodzi o to, zeby dziecko potem nie wstydzilo sie sie swojego > imienia (mojej siostry kolega ma na imie Zbigniew Damian i uzywa tylko 2 > imienia). Bez urazy, ale Damian to okropne imię, pretensjonalne i u wielu osób budzi raczej średnie skojarzenia. Normalnie nie wyrażam tak radykalnych opinii, ale ja Wstydziłabym się imienia Damian, a nie Zbigniew. Co nie znaczy, że jakoś szczególnie mnie ono zachwyca - ale w moim odczuciu jest dużo ładniejsze od Damiana. > Ale niewiem co sie porobilo z > ludzmi bo ja w zyciu bym nie dala dziecku Wincent na imie. A co się porobiło z ludźmi, że dają dziecku na imię Paula? Ani szczególnie zachwycające, ani samodzielne imię, na dodatek pretensjonalne strasznie. > ALe wola bym dac > napierwsze imie nie typu "stare", tylko jakies ladne. A czy "stare" = brzydkie? Poza tym - co rozumiesz przez "stare"? Imię faktycznie stare, czy takie które Tobie wydaje się stare? Wiktor na przykład nie jest nowym imieniem . > Ty > pewnie jestes duzo starsza ode mie skoro lubisz takie imiona. Czy wiek ma tu coś do rzeczy? Ja jestem zapewne od Ciebie młodsza, a bardziej podoba mi się Marcjanna od Pauli. OK, to teraz imiona, jakie ja bym proponowała: (część podoba mi się bardzo, część mniej, ale wydają mi się ciekawe, może Tobie coś się spodoba) Julianna Jaśmina Lea Liwia Dobromiła Hanna Ariadna Idalia Lilianna Ariana Iliana Joanna Alicja Gabriela Dominika Ligia Amelia Anastazja Konstancja Dla bliźniaczek np. Anastazja i Konstancja, Ariadna i Liwia, Jaśmina i Idalia, Hanna i Lea. (choć jestem raczej przeciwna dopasowywaniu imion do siebie) Tymoteusz Paweł Amadeusz Maksym Tymon Filip Aleksander Tobiasz Nataniel Dla bliźniaków np. Tymon i Maksym albo Nataniel i Tymoteusz. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Imiona dla blizniaczków. 29.11.04, 09:05 Boska ta Degeneracja. Wersja męska- Degenerat )) Dla bliźniaków jak znalazł, o ile to będzie parka. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Imiona dla blizniaczków. 29.11.04, 09:43 grzalka napisała: > Boska ta Degeneracja. Wersja męska- Degenerat )) ))))))))))))))) Propozycje dla blizniaczkow. Imiona zupelnie nie w moim guscie, ale moze trafia w Twoje oczekiwania. Parka mieszana Krystian i Elwira Miłosz i Milena Kasandra i Gracjan Alan i Nikola Chłopcy Igor i Patryk Konrad (to imie akurat lubie) i Sebastian Bartłomiej i Artur Fabian i Adrian Dziewczynki Lena i Pola Iga i Irmina Ida i Klaudyna Beata i Edyta Agata i Laura Odpowiedz Link Zgłoś
jemis Re: Imiona dla blizniaczków. 29.11.04, 11:06 proponuje ci imiona : dla dziewczynek: ALina, Amelia, Aniela, Balbina, Bernadeta, Blanka, Brygida, Daniela, Gabriela, Inga, Jadwiga, Julia, Klara, Kinga, Lilianna, Teresa, Wanda, Weronika, Wiktoria, Zuzanna dla chłopców: Arkadiusz, Cezary, Daniel, Dariusz, Dawid, Edward, Filip, Gabriel, Gerard, Janusz, Julian, Kamil, Karol, Krystian, Łukasz, Marcin, Mirosław, Norbert, Roman, Szymon, Wiktor. polecam ci również stronkę: www.skarbczyk.com/ i radze w czuć się chwilę w swoje dzieci - 1. ma 7 lat idzie do szkoły, a dzieci bywają okrutne - im dziwniejsze imię tym bardziej się śmieją, 2. dłuższe imię musi mieć jakiś skrót łatwy do wymówienia inaczej będą przekręcać je, 3. dzieci uwielbiaja dostawać prezenty (chyba jak i dorośli ) więc jeśli urodziny wypadają w zimę niech imieniny przypadają w lato pozdrawiam Luiza Odpowiedz Link Zgłoś
owiesia24 Re: Imiona dla blizniaczków. 29.11.04, 12:47 JENY-NO ZAŁAMAŁAM SIE!! DROGA MAMOX- COS MI SIE WYDAJE ZE CHYBA NIE DOROSŁAŚ DO DZIECI.ZASTANÓW SIE TROSZKE ZANIM IM ZROBISZ KRZYWDE.RONALDO??(!) DEGENERACJA (!)??HEHEHE-ALE NUMER!BŁAGAM CIE W IMIENIU TWOICH MALUCHÓW-POPROS KOGOS TROSZKE BARDZIEJ POWAŻNEGO I MOZE TROCHĘ WYKSZTAŁCONEGO O POMOC PRZY WYBORZE IMION.A CO NA DEGENERACJE LUB DEGENERATA(!)POWIE TATA??? :] Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona dla blizniaczków. 29.11.04, 12:49 Owiesiu prosze nie krzycz i naucz sie czytac ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
owiesia24 Re: Imiona dla blizniaczków. 29.11.04, 13:02 Przepraszam juz nie krzycze-no ale powiedz Aniu czy ciebie to nie wkurza?? Przeciez te dzieci beda biedne A jak mozna pomysleć ze degeneracja to imie?? No jak?? Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Imiona dla blizniaczków. 29.11.04, 17:01 to wszystko wina gaudencji. nie powinna tak trudnych slow uzywac. ps no coz, gaudencjo, stworzylas nowe imie. moze sie rozpowszechni i bedziesz umieszczana w slownikach imion jako jego tworczyni. gratuluje! ))) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Degeneracja 29.11.04, 19:10 pejsaty napisał: > to wszystko wina gaudencji. nie powinna tak trudnych slow uzywac. Kajam się!! > ps no coz, gaudencjo, stworzylas nowe imie. moze sie rozpowszechni i bedziesz > umieszczana w slownikach imion jako jego tworczyni. gratuluje! ))) )) Będzie do pary z Tradycją. Hmmm, zresztą, Degeneracja... to brzmi bardzo efektownie jak na imię żeńskie! Ps. a moja mama twierdziła, że studenci teraz nie znają czasami zupełnie banalnych słów. Z trudem jej wierzyłam... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona dla blizniaczków. 29.11.04, 20:43 owiesia24 napisała: > Przepraszam juz nie krzycze-no ale powiedz Aniu czy ciebie to nie wkurza?? > Przeciez te dzieci beda biedne A jak mozna pomysleć ze degeneracja to imie?? > No jak?? Owiesiu, to racja, tez bylam porazona. Nawet tego nie komentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Imiona dla blizniaczków. 30.11.04, 10:03 Mysle, że dla chłopców będą Ci się podobały Adrian i Damian a dla dziewczynek Sandra i Nikola Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 01.12.04, 00:06 )) Bardzo Ci dziekuje, bo jako jedyna podalas NORMALNE imiona. Sandra mi sie srednio podoba, ale Nikola przecierz to idealne imie Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Imiona dla blizniaczków. 01.12.04, 09:53 Tak własnie myslałam, ze Ci się spodobają Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona dla blizniaczków. 01.12.04, 09:55 Mamx to ja jeszcze dorzuce imiona Samanta, Wanessa, Arkadiusz, Patryk, Denis Co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty ech 01.12.04, 10:12 to chyba jakas prowokacja grubymi nicmi szyta. najpierw "mamax" udaje totalna idiotke, robi bledy ortograficzne jak siedmioletnie dziecko, a potem zachwyca sie najbardziej beznadziejnymi imionami... skonczmy juz ten temat moze - nie pozbedziemy sie z naszego jezyka alanow, brajanow, nicol, jessic, itp., podobnie jak nie pozbedziemy sie biedy, glupoty czy chorob. coz, tacy ludzie jak "mamax" tez musza istniec, nawet jesli ten przypadek jest tylko wymyslony, by udowodnic zalozona teze o dresiarskich i inteligenckich imionach. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: ech 01.12.04, 10:17 pejsaty napisał: > to chyba jakas prowokacja grubymi nicmi szyta. najpierw "mamax" udaje totalna > idiotke, robi bledy ortograficzne jak siedmioletnie dziecko, a potem zachwyca > sie najbardziej beznadziejnymi imionami... > skonczmy juz ten temat moze - nie pozbedziemy sie z naszego jezyka alanow, > brajanow, nicol, jessic, itp., podobnie jak nie pozbedziemy sie biedy, glupoty > czy chorob. coz, tacy ludzie jak "mamax" tez musza istniec, nawet jesli ten > przypadek jest tylko wymyslony, by udowodnic zalozona teze o dresiarskich i > inteligenckich imionach. AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ech 01.12.04, 10:52 pejsaty napisał: > to chyba jakas prowokacja grubymi nicmi szyta. najpierw "mamax" udaje totalna > idiotke, robi bledy ortograficzne jak siedmioletnie dziecko, a potem zachwyca > sie najbardziej beznadziejnymi imionami... (...) tacy ludzie jak "mamax" tez musza istniec, nawet jesli ten > przypadek jest tylko wymyslony, by udowodnic zalozona teze o dresiarskich i > inteligenckich imionach. Niestety, obawiam się, że mamax to autentyk, a od poczatku specjalnie nie proponowałam imion typu Nikola i Sandra, choć spodziewałam się, ze one własnie zostaną przyjęte przez mamęx z największym entuzjazmem... Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Imiona dla blizniaczków. 05.12.04, 10:57 dziewczynka i chłopczyk - Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 08.12.04, 21:45 o bardzo mi sie podoba zestawienie dziweczynek Maja i Patrycja. Ale Zuzuia i Lenka tez sa bardzo ladne. A co sadzicie o Zuzia i Nikola, albo Nikola i Patrycja? A co do chlopców to Dominik i Robert jest fajnie. Ale czy jest inne imie pasujace do Roberta? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona dla blizniaczków. 08.12.04, 21:58 To jakie chcesz w końcu imiona, popularne czy niepopularne? Zuzia (prześliczna również według mnie) w tej chwili jest według naszych forumwo-cysiowych szacunków w pierwszej piątce najpopularniejszych imion. Maja jest w pierwszej dziesiątce. Patrycja w różnych miastach na 7 lub 14 miejscu. Jeśli chodzi o urodę, doradzałabym Ci jednak z tych imion, które wymieniłaś, Zuzannę i Patrycję, ew. Maję i Patrycję. Zdecydowanie odradzam natomiast Nikolę. Imię to ma swoich zagorzałych zwolenników, ale jest też wiele osób, które uważają, że jest ono synonimem złego gustu. Z imion męskich Dominik i Robert nie są moimi faworytami, ale są całkiem w porządku. Jakie mogą być jeszcze do Roberta? Może - też nie moi faworyci zresztą, ale chyba pasujący - Konrad, Hubert, Sebastian lub Wiktor (który mi się akurat bardzo podoba)? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Imiona dla blizniaczków. 09.12.04, 21:45 popieram gaudencje ... Nikola nie jest bardzo ładną propozycją imienia dla dziewczynki ... mi wydaje się sztuczne i na siłe spolszczane ... przecież jest tyle pięknych imion słowiańskich że nie potrzeba zapożyczać z zachodu ... Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 12.12.04, 13:41 A wiesz Robert i Wiktor bardzo fajnie brzmi. A co imion to chodzi mi o to, zeby np. moja córka nie miala w klasie kilku kolezanek o takim imieniu jak ma swoje (np, Zuzia). A jakie sa imiona dziewczynek któe nie sa az takie popularne jak. Julki i Wiktrie, ale sa nadawane i to nie tak zadno jak np. Stanislawa (z calym szacunkiem do tego imienia)? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona dla blizniaczków. 12.12.04, 14:03 Robię Ci wyciąg z imion nadanych w 2000 roku (nie ma nowszych danych) ponad tysiąc razy, ale podaję te z końca listy, żeby byly trochę mniej popularne: Sara Laura Roksana Ewa Maja (to już było, ale teraz jest chyba znacznie popularniejsza), Ewelina Emilia Sylwia Małgorzata Z nich bym zdecydowanie doradzała Laurę. Z rzadszych, ale ładnych (moim zdaniem ) może być np. Letycja (tak jak Laetizia Casta) lub Emma. Moze być też Maura z innego wątku, Olimpia (teraz niezwykle popularne jest trochę podobne imię - Oliwia), Liwia, Kalista (tak jak Calista Flockhart), Melania (tak jak Melanie Griffith), Diana, Julianna. Czy podoba Ci się którekolwiek z tych imon? Odpowiedz Link Zgłoś
mamax Re: Imiona dla blizniaczków. 13.12.04, 19:37 Z tych imion podoba mi sie bardzo Ewelina (zupelnie o tym imieniu zapomialam). Wiec które imie pasuej do Eweliny? Odpowiedz Link Zgłoś
cwiatooschec Re: Imiona dla blizniaczków. 13.12.04, 19:52 Nie czytałam wszystkich wcześniejszych wypowiedzi, być może któreś z poniższych imion już odrzuciłaś, ale według mnie z Eweliną bardzo ładnie brzmią: Karolina Paulina Marcelina Kalina Michalina Antonina Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona dla blizniaczków. 13.12.04, 20:16 mamax napisała: > Wiec które imie pasuej do Eweliny? Z tych, o których pisałaś, ze Ci sie podobają, pasuje moim zdaniem i Matylda, i Patrycja, i Laura, i Emilia (w kolejności od najbardziej pasującego do najmniej). Moim zdaniem imiona bliźniaczek nie powinny być zbyt podobne, dlatego Emilię umieściłam na ostatnim miejscu, choć z drugiej strony bardzo różnie sie zdrabniają Odpowiedz Link Zgłoś