mashi 08.12.04, 01:09 jak wam się podoba? trochę jak ewa, ale na pewno rzadsze Iwka. hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: IWA 08.12.04, 16:49 pierwsze skojarzenie - krzyżówka. Wierzba iwa jest jednym ze standardowych haseł trzyliterowych. Hmmm, moze i jet to imię rzadkie, ale zbyt podobne do Iwony, żeby brzmiało naprawdę oryginalnie. Nie ma zresztą takiego samodzielnego imienia, jest to tylko skrócenie imienia Iwona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: IWA 08.12.04, 18:03 A gdzie? Bo ja znalazłam tylko Iwonę. Za to Iva jest w róznych językach odpowiednikiem polskiego Iwona. Odpowiedz Link Zgłoś
agunek1 Re: IWA 08.12.04, 18:13 Moja koleżanka ma na imię Iwetta, a wszyscy mówią do niej Iwa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: IWA 08.12.04, 18:19 No tak, Iwetta też jest nadawana jako imię, choć tak naprawdę jest to francuskie zdrobnienie Iwony W związku z tym nie potraktowałam go oddzielnie. Ale Iwy występującej jako imię jeszcze nie widziałam... Żeńską formą od imienia Iwo jest Iwona właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: IWA 08.12.04, 21:15 mashi napisała: > na www.bajbus.pl występuje jako odzielne Oj, ale bajbus, skarbczyk itd. to niestety nie są kompetentne źródła. Jest tam bardzo dużo błędów. W bajbusie nawet kiedyś, o ile pamiętam, Żegota występował jako imię żeńskie. Na szczescie to chyba akurat poprawili. > a słyszałyście że Komisja Kultury Języka Poskiego (czy jak jej tam) uznała za > dwa oddzielne imiona: > - Kubę i Jakuba > - Magdę i Magdalenę ? Jeśli już, bo nie mogę znaleźc odnośnej opinii, to Magdę, a Kuby nie: www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=363&letter=K > moze z Iwą też tak jest Nie ma też na stronach RJP żadnej opinii o imieniu Iwa. Natomiast Iwy (osoby tak nazwane) oczywiście też są, co by ich miało nie być (są naprawdę przedziwne imiona w naszym pięknym kraju, npp. Putencjanna, więc tym bardziej są Iwy), jest ich baaardzo niedużo, bo 53. Tak czy inaczej, poszukiwałabym oryginalności w trochę innym kierunku, bo Iwa, mimo iż jest jako imię bardzo rzadka, to jednak nie brzmi oryginalnie ze względu na popularność Iwony. MSZ nie widze też w nim nic szczególnie ciekawego... A musi być Iwa, czy masz jeszcze inne pomysły na imię dla córeczki? W ogóle, czy już sie spodziewasz dziecka, czy na razie jeszcze masz je w planach? Odpowiedz Link Zgłoś
mashi Re: IWA 08.12.04, 20:50 a słyszałyście że Komisja Kultury Języka Poskiego (czy jak jej tam) uznała za dwa oddzielne imiona: - Kubę i Jakuba - Magdę i Magdalenę ? moze z Iwą też tak jest Odpowiedz Link Zgłoś