08.12.04, 01:09
jak wam się podoba?
trochę jak ewa, ale na pewno rzadsze
Iwka.
hmmm...
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: IWA 08.12.04, 16:49
      pierwsze skojarzenie - krzyżówka. Wierzba iwa jest jednym ze standardowych
      haseł trzyliterowych.

Hmmm, moze i jet to imię rzadkie, ale zbyt podobne do Iwony, żeby brzmiało
      naprawdę oryginalnie. Nie ma zresztą takiego samodzielnego imienia, jest to
      tylko skrócenie imienia Iwona.
      • mashi Re: IWA 08.12.04, 17:42
        to są dwa różne
        sprawdzałam
        • gaudencja Re: IWA 08.12.04, 18:03
          A gdzie? Bo ja znalazłam tylko Iwonę. Za to Iva jest w róznych językach
          odpowiednikiem polskiego Iwona.
          • agunek1 Re: IWA 08.12.04, 18:13
            Moja koleżanka ma na imię Iwetta, a wszyscy mówią do niej Iwa
            • gaudencja Re: IWA 08.12.04, 18:19
              No tak, Iwetta też jest nadawana jako imię, choć tak naprawdę jest to
              francuskie zdrobnienie Iwony smile W związku z tym nie potraktowałam go
              oddzielnie. Ale Iwy występującej jako imię jeszcze nie widziałam... Żeńską
              formą od imienia Iwo jest Iwona właśnie...
              • mashi Re: IWA 08.12.04, 20:48
                na www.bajbus.pl występuje jako odzielne
                • gaudencja Re: IWA 08.12.04, 21:15
                  mashi napisała:

> na www.bajbus.pl występuje jako odzielne

Oj, ale bajbus, skarbczyk itd. to niestety nie są kompetentne źródła. Jest tam
                  bardzo dużo błędów. W bajbusie nawet kiedyś, o ile pamiętam, Żegota występował
                  jako imię żeńskie. Na szczescie to chyba akurat poprawili.

> a słyszałyście że Komisja Kultury Języka Poskiego (czy jak jej tam) uznała za
                  > dwa oddzielne imiona:
                  > - Kubę i Jakuba
                  > - Magdę i Magdalenę ?

Jeśli już, bo nie mogę znaleźc odnośnej opinii, to Magdę, a Kuby nie:
                  www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=363&letter=K
                  > moze z Iwą też tak jest

Nie ma też na stronach RJP żadnej opinii o imieniu Iwa. Natomiast Iwy (osoby
                  tak nazwane) oczywiście też są, co by ich miało nie być (są naprawdę przedziwne
                  imiona w naszym pięknym kraju, npp. Putencjanna, więc tym bardziej są Iwy),
                  jest ich baaardzo niedużo, bo 53.

Tak czy inaczej, poszukiwałabym oryginalności w trochę innym kierunku, bo Iwa,
                  mimo iż jest jako imię bardzo rzadka, to jednak nie brzmi oryginalnie ze
                  względu na popularność Iwony. MSZ nie widze też w nim nic szczególnie
                  ciekawego... A musi być Iwa, czy masz jeszcze inne pomysły na imię dla
                  córeczki? W ogóle, czy już sie spodziewasz dziecka, czy na razie jeszcze masz
                  je w planach?
              • mashi Re: IWA 08.12.04, 20:50
                a słyszałyście że Komisja Kultury Języka Poskiego (czy jak jej tam) uznała za
                dwa oddzielne imiona:
                - Kubę i Jakuba
                - Magdę i Magdalenę ?
                moze z Iwą też tak jest
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.