11.02.05, 15:15
Co sądzicie o tym imieniu? Czy ono wogóle jest w kalendarzu. Skąd się
wywodzi. Kiedy obchodzi imieniny?
Obserwuj wątek
    • tawananna Re: Nadia 11.02.05, 15:20
      Skorzystaj z wyszukiwarki, duuuużo na temat tego imienia było.
      • jagoda56 Re: Nadia 11.02.05, 19:32
        Nadia ma imieniny 1 sierpnia.Jest to rumuńskie imię.Podoba mi sie.Zastanawiałam
        się czy nie dac tak na imię córce,nadal sie zastanawiam.
        • gaudencja Re: Nadia 11.02.05, 20:01
          Jagodo, nie jest to imię rumuńskie; już to ustaliłyśmy w innym wątku ze stauą,
          której mąż jest Rumunem i tylko tak żartował. Nadia jest zdrobnieniem od
          Nadieżdy, po polsku Nadziei. Imieniny obchodzi w Nadziei.
    • anka241 Re: Nadia 12.02.05, 10:34
      Piękne - tak będzie miała na imię moje kwietniowa córeczka.Imieniny obchodzi 1
      sierpnia.Tylko radzę upewnij się że w urzędzie zarejestrują to imię bo w Polsce
      jest uważane za zdrobnienie od Nadzieji. Na szczęście u mnie w urzędzie nie
      będzie problemu.Pozdrawiam
      ania i 31tc nadia
      • kingusi Re: Nadia 14.02.05, 22:26
        z cala pewnoscia rejestrowne jest imie Nadia, imieniny 1 sierpnia
        • gaudencja Re: Nadia 14.02.05, 23:17
          Dziewczyno, o jedno cię proszę - nie dezinformuj. Nadia jest rejestrowana w
          niektórych urzędach, a w innych nie; gdybyś poczytała sobie inne watki o tym
          imieniu, wiedziałabyś o tym. Podstawą do odmowy rejestracji w niektórych USC
          jest negatywna opinia Rady Jezyka Polskiego - ponieważ wszystko, co jest
          napisane w internecie, bardzo szanujesz, wkleję Ci link:
          rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=454&letter=N
          • kingusi Re: Nadia 16.02.05, 11:40
            musisz wobec tego napisac postulat w tej sprawie do USC w LODZI, bo tam imie
            zdrobniale mojej corki zarejestrowano.To skandal, na prawde zrob cos! Moze
            jeszcze cofna je mojej corce i unikniemy tak kompromitujacego bledu!
            • kingusi Re: Nadia 16.02.05, 11:51

PONIEWAZ NAPISALAS MI WCZESNIEJ IZ INTERNET NIE JEST WIARYGODNYM ZRODLEM I
              OPIERAJAC SIE NA NIM SZERZE NIEPRAWDE - TWOJ LINK STAL SIE MALO WIARYGODNY WIEC
              NIE DEZINFORMOJ LUDZI I BADZ KONSEKWENTNA W WYPOWIEDZIACH.
              • tawananna Re: Nadia 16.02.05, 12:45
                Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy linkami podawanymi przez Ciebie a stroną
                RJP?

Nikt tu nie ma nic przeciwko Internetowi, tyle że w sieci są źródła bardziej i
                mniej wiarygodne. Co innego Rada Języka Polskiego (sprawdź sobie skład Rady), a
                co innego - strona zrobiona przez niekoniecznie zorientowanego internautę.

P.S. Mogłabyś pisać przy wyłączonym Caps Locku?
                • maciuslodz Re: Nadia 18.02.05, 12:06
                  www.nowakowska.piwko.pl/materialy/teoria/imiona.htm
                  • maciuslodz Re: Nadia 18.02.05, 12:14
                    Prosze uwaznie przeczytac pkt.4 -mozna nadac dziecku imie zdrobnial jesli jest
                    ono powszechnie uznawane za samodzielne- imie Nadia jest powszechnie uznawane
                    za samodzielne totez nie ma przeszkod by w U.S.C.zarejestrowano to
                    imie.Pozdrawiam.
                    • dobimigdal Re: Nadia 20.02.05, 20:22
                      Witam! z tego co wiemto Nadia swoje swieto obchodza 1.08,a Nadia to po prostu
                      Nadzieja.Pozdrawiam
                      • formica25 Re: Nadia 01.04.05, 13:40
                        Nadia obchodzi imieniny 1 08 a Nadzieja 15 05 wiec chyba nie to samo imie! na
                        • gaudencja Re: Nadia 01.04.05, 15:25
                          formica25 napisała:

> Nadia obchodzi imieniny 1 08 a Nadzieja 15 05 wiec chyba nie to samo imie!

To zalezy według którego kalendarza. Grzenia odsyła w sprawie imienin Nadii do
                          Nadziei. Nadia to zdrobnienie od Nadieżdy, a Nadzieja jest polskim
                          odpowiednikiem Nadziei. W tym sensie masz rację, bo np. Tomeczek nie jest tym
                          samym imieniem, co Thomas, a Kasieńka - co Catherine. To są trochę różne
                          kategorie...
        • zania222 Re: Nadia 29.03.05, 22:57
          moja córeczka ma na imie nadia imie wybrał mój mąż ,można je fajnie zdrabniać
          my mówimy ,
          nadunia
          nadka
          nadinka smile
    • maciuslodz Re: Nadia 18.02.05, 12:18
      www.rjp.pl/?mod=dokumenty&id=17 ,RJP podobnie interpretuje ten przepis
      • gaudencja Re: Nadia 18.02.05, 16:14
        maciuslodz napisała:

> www.rjp.pl/?mod=dokumenty&id=17 ,RJP podobnie interpretuje ten przepis

owszem, ale akurat Nadia ma negatywną opinię RJP:
        www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=454&letter=N
        • pejsaty Re: Nadia 18.02.05, 17:25
          Zaleca się nadawanie imion w postaci przyswojonej przez język polski, a więc
          np.: Jan, nie John lub Johann; Katarzyna, nie Catherine; Klara, nie łacińskie
          Clara ani włoskie Chiara; Małgorzata, nie Margareta; Marcin, nie Martin; Piotr,
          nie Peter itp.

tak wiec LEPIEJ nadac: Nadzieja, a nie Nadieżda, Nadia, Nadine, Spes czy Hope.
          • maciuslodz Re: Nadia 20.02.05, 19:37
            Prosze wziac pod uwage, ze nie kazdemu moze podobac sie imie Nadzieja, mnie sie
            osobiscie nie podoba gdyz rownie dobrze mozna nazwac dziecko:
            Milosc,Przyjazn,Zazdrosc, Nienawisc itd itd, wiec czemu Pani pisze, ze lepiej?
            Wcale nie lepiej,Nadia brzmi lepiej, bardziej subtelnie i kobieco[ oczywiscie
            to moje subiektywne zdanie].
    • agusia.p1 Re: Nadia 20.02.05, 20:29
      bardzo ładne imie...ja urodze w kwietniu chłopczyka Igorka..ale jak p"rzez
      przypadek" będzie dziewczynka to będzie Nadia...smile)))
      • patrycjaa21 Re: Nadia 21.03.05, 00:16
        Moja córeczka ma na imię Nadia.Imię pochodzi z jezyka rosyjskiego. U mnie nie
        bylo problemow z zarejestrowaniem. Pani w urzedzie na początku tylko dziwnie
        zapytala czy to jakis skrot. Odpowiedziaalam ze nie. wtedy ona wyciagnela jakis
        wyswiechtany kalendarzyk z imionami i po chwili odparla:"rzeczywiscie"
    • majka-28 Re: Nadia 30.03.05, 15:34
      Moją córeczkę nazwałam Nadja i nie było żadnego problemu w usc, nawet gdy
      chciałam żeby było pisane z literką "j" zamiast "i". Uważam to imię za bardzo
      ładne i orginalne.
    • iza131 Re: Nadia 18.04.05, 12:15
      Moja córeczka to Nadia i nie mielismy zadnego problemu w USC,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.