mamaemmy 10.03.05, 16:11 Właśnie czytam Opinie Rady Języka Polskiego z Centrum Doksztalcania Kadr USC,gdzie pisze,że można dac takie imię,mimo,że jest to w zasadzie zdrobniała forma od np.Weroniki. Co sądzicie o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziarek_edziecko Re: Nika 11.03.05, 11:23 Zdrobnienie, ale bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Nika 11.03.05, 11:57 swietne jak zdrobnienie lub pseudo, ale na imie wolalabym cos dostojniejszego Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nika 11.03.05, 12:01 Dla mnie to tylko i wylacznie zdrobnienie Dominiki badz Weroniki. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Nika 11.03.05, 13:14 Tak zdrobniam imię mojej przyjaciółki - Moniki. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Nika 11.03.05, 13:19 Dla mnie też zdrobnienie. Ale skoro można zarejestrować Polę, to czemu nie Nikę Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Nika 11.03.05, 13:29 Na Nikę można zdrobnić jeszcze Berenikę, która nie jest obecnie zbyt częstym imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: Nika 11.03.05, 15:02 hihi Ja swoją kotkę, która nazywa się Nikita zdrabniam Niki A do tego Henryka Bochniarz jest nazywana przez bliskoch znajomych Niką (i to dlatego jej firma doradcza nazywa się Nicom a nagroda literacka, którą współfinansuje Nike). Dowolność pochodzenia tego zdrobnienia dowodzi, że raczej nie powinno być samodzielnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Nika 19.07.05, 18:19 wij-drewniak napisała: > hihi > Ja swoją kotkę, która nazywa się Nikita zdrabniam Niki > > A do tego Henryka Bochniarz jest nazywana przez bliskoch znajomych Niką (i to > dlatego jej firma doradcza nazywa się Nicom a nagroda literacka, którą > współfinansuje Nike). Jej pelne imie i nazwisko brzmi Henryka Teodora Bochniarz i z tego co przeczytalam w "Przekroju" kolezanki podsmiewywaly sie z tej Heniusi ;O Jednak oficjalnie jest nadal pani Henryka i dobrze nie wyobrazam sobi prezydent Niki Bochniarz, pomijajac to, ze szanse na prezydenture sa bardzo, bardzo nikle. > Dowolność pochodzenia tego zdrobnienia dowodzi, że raczej nie powinno być > samodzielnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Nika 19.07.05, 18:22 szczekuszka napisała: > Jej pelne imie i nazwisko brzmi Henryka Teodora Bochniarz i z tego co > przeczytalam w "Przekroju" kolezanki podsmiewywaly sie z tej Heniusi ;O > Teodora - przepięknie! Zresztą Henryka też mi się podoba, a najbardziej "zagramaniczna" Harriet Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Nika jako spolszczenie od Nike 13.03.05, 12:13 Nika moze tez funcjonowac jako spolszecze od Nike - greckiej wersji Wiktorii. I wtedy jest dla mnie do przyjecia, gdyz pomimo to, ze znam osobiscie Polke o imieniu Nike w tej wlasnie formie: Z -e na koncu; to do polskiego nazwiska zawsze brzmialo mi to imie duzo za sztucznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nika jako spolszczenie od Nike 18.12.05, 18:56 Może to być również zdrobnienie od Nikanory, Nikandry lub Nikazji. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam a ja swoja spiewke ... 13.03.05, 13:16 spojrzalam z ciekawosci, ile jest ich w Polsce (a raczej bylo w 1994) Nika - 20 Nike - 13 Niki - 36 Co ciekawsze, zarowno Nika jak Niki sa imieniem zarowno zenskim, jak i meskim. A nadania imienia Nike zaczely sie dopiero w latach 60-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: a ja swoja spiewke ... 15.03.05, 14:13 Corka artystow Katarzyny Kobro i Wladyslawa Strzeminskiego miala na imie Nika, a urodzila sie grubo przed latami szescdziesiatymi. (Ale moze w Rosji... Niestety nie jestem w stanie tego w tej chwili sprawdzic.) Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Nika 15.03.05, 10:46 Jako zdrobnienei od weroniki, Bereniki czy Dominiki-jak najbardziej. Jako samodzielne imie-dla mnie nie do przyjecia. Odpowiedz Link Zgłoś