scarbonka 23.03.05, 19:52 Po wielu burzliwych rozmowach i zasięnięciu porady na forum wybraliśmy dla synka imię Tadeusz Jędrzej. Jednak po poniedziałkowym USG okazało się, że prawie na pewno będzie dziewczynka i jesteśmy trochę w kropce (w sprawie imienia). Pytałam Was już o Hannę, Anielę i Marię, ale tera po głowie chodzi nam Róża. Ja po prostu zachorowałam na to imię, a mężowi tez się podoba. Wobec tego Hania, Róża a może Rozalka? A może podsuniecie coś jeszcze. Pozdrawiam Zosia z córcią Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: jednak dziewczynka :) 23.03.05, 20:11 Ja jestem za Różą najbardziej - to cudne imię No i mam duży sentyment do Róży Woźniakowskiej-Thun, która jest naprawde swietną babką. Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: jednak dziewczynka :) 23.03.05, 21:37 Z wymienionych przez Ciebie podoba mi się najbardziej Róża, choć nie przepadam za "kwiatowymi" imionami, na drugim miejscu postawiłabym Hannę Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: jednak dziewczynka :) 23.03.05, 23:10 Po 1 muszę przyznać, ze wybrałaś (a może wybraliście??) przesliczne imiona dla Córci Sama kiedyś- kiedyś myślałam o tym, aby nazwać swoje dzieciątko Hanią, jednak pomysł "ukradał" mi Brat Męża wraz ze swoją żoną. Praktycznie od zawsze podobało mi się także imię Aniela (które to wydawało mi się esencją kobiecości i łagodności) jednak "zdyskwalifikowało się" poprzez zaistniały stan rzeczy Róża to z kolei Moja Mama, wiec pasjami uwielbiam to imię Rozalia, natomiast to moja "naulubiensza" wariacja Róży (od której wydaje mi się wydaje łagodniejsza i nieco milsza) Jedynym spośród wskazanych przez Ciebie imion, do którego nie do końca potrafię się pozytywnie ustosunkować jest Maria... Zdecydowanie wolę Mariannę, nie wspominając nawet o Marcjannie Podsumowując: Zdecydowałabym się- chyba- na Rozalię ew Anielę (Hań jest jakby ciutkę przy dużo ostatnimi czasy) a- ewentualnie- rozważyłabym jeszcze Amalię, Florę (Florentynę), Laurę i Cecylię Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: jednak dziewczynka :) 23.03.05, 23:11 Zapomniałam pogratulować Córci!! Niech się maleństwo dobrze- a przede wszystkim ZDROWO- chowa!! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: jednak dziewczynka :) 23.03.05, 23:25 Mam podobne zdanie do Idy. Najbardziej podoba mi sie Rozalia, ktora mozna swietnie zdrabniac do Rozy. Na drugim miejscu proponuje Anielke. Wybralabym ktores z tych dwoch imion. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: jednak dziewczynka :) 24.03.05, 07:49 Najbardziej podoba mi się Rozalia, później Aniela Zresztą są to wg. mnie imiona mniej więcej "z tej samej bajki", ale to tylko atut Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: jednak dziewczynka :) 24.03.05, 13:34 Wszystkie wymienione przez Ciebie imiona podobaja mi sie z wyjatkiem Marii. Ale najbardziej podoba mi sie Rozalia i Aniela. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: jednak dziewczynka :) 24.03.05, 13:37 Róża albo Aniela. Rozalia kojarzy mi się z Rozalką z "Antka" (brr) Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: jednak dziewczynka :) 24.03.05, 15:04 Dzięki za wszystkie opinie i oczywiście prosze o jeszcze Dzisiaj mamy z mężem o tym rozmawiać więć może dojdziemy do jakichś wniosków. Nie nastawiam się jednak na zbyt szybki wybór. Pozdrawiam Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: jednak dziewczynka :) 24.03.05, 18:15 Zdecydowanie Róża. Na drugim miejscu Aniela, potem Rozalia, Hanna i Maria. Tez wole Marianne od Marii. Chyba Ida podsunela Cecylie-tez jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: jednak dziewczynka :) 25.03.05, 16:36 Rozmyślania nad imieniem nie ustają i w związku z tym mam do Was jeszcze dwa pytania: 1. Jakie imię pasuje jako drugie dla Anieli? 2. Co myślicie o Krystynie? Do Rozalki trochę zniechęca mnie fakt, że wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z upieczoną siostrą Antka. Jeśli chodzi o Różę to nie podobają mi sie zdrobnienia i chyba wolałabym dac Róża na drugie, ale Aniela Róża to znowu trochę przesłodzone. Zyczę wszystkim ciepłych, radosnych Świąt Zmartwychwstania i czekam na dalsze rady. Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: jednak dziewczynka :) 25.03.05, 16:49 Aniela Bogna Aniela Zofia Aniela Dorota Aniela Maria Aniela Klara Aniela Faustyna Aniela Wanda Aniela Ewa Aniela Helena Aniela Matylda Aniela Benigna To są moje propozycje na drugie imię dla Anieli. PS.: Imię Krystyna podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: jednak dziewczynka :) 26.03.05, 16:08 Super, że zdecydowaliście się na Anielę (chociaż Tadeusz też bardzo ładnie) Daj znać, kiedy drugie imię dla małej Anielki będzie wybrane Pozdrawiam! I niech się dziecko zdrowo chowa Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: jednak dziewczynka :) 25.03.05, 16:56 Scarbonko, czytam Twoje posty i aż się uśmiecham do ekranu )) Mój rozbójnik numer 2 ma na imię Tadeusz. Nie znając jeszcze płci, wybieraliśmy z mężem również imiona dla dziewczynek. Na liście była Róża, Rozalia, Aniela i Krystyna. Nawet założyłam dwa wątki na ten temat a forumowiczki podrzuciły mi wtedy całą masę ciekawych imion. Być może i Wy znajdziecie tam coś dla córci. Niestety nie umiem wklejać linków, ale spróbuję. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=15558356&v=2&s=0i forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=18219978&v=2&s=0 Życzę Ci duużo zdrówka i udanych wyborów Aurelka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jednak dziewczynka :) 25.03.05, 17:06 scarbonka napisała: > Rozmyślania nad imieniem nie ustają i w związku z tym mam do Was jeszcze dwa > pytania: > 1. Jakie imię pasuje jako drugie dla Anieli? > 2. Co myślicie o Krystynie? Krystyna podoba mi się, ale wolałabym Anielę... A do Anieli dałabym na drugie nieco staroświeckie, ale rzadsze imię, jak Aniela Delfina, Aniela Narcyza, Aniela Pelagia, Aniela Szczęsna, Aniela Józefina, Aniela Kwiryna, Aniela Saturnina, Aniela Teodozja, Aniela Ożanna, albo z kolei imię znane, jak Aniela Marta, Aniela Zofia, Aniela Jadwiga, Aniela Teresa. Byłabym tez w stanie wyobrazić sobie jako drugie imię jakies staropolskie, np. Aniela Niegosława, Aniela Tomisława. Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka będzie Anielka :) 26.03.05, 15:18 Dziękuję Wam wszystkim serdecznie za opinie. Po wczorajszej rozmowie zdecydowaliśmy, że pierwsze imie naszej córuni będzie brzmiało Aniela. Co do drugiego to czekam na dalsze propozycje. Muszę pozwolić mężowi odpocząć kilka dni od imion bo inaczzej całkiem odmówi współpracy Tak więc będzie Anielka lub Tadzio. Jak wybierzemy drugie imię to dam Wam znać. Pozdrawiam Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: jednak dziewczynka :) 28.03.05, 19:43 Aniela bardzo, bardzo ladnie. Ja tam jestem fanatyczka imienia Rozalia (niezmiennie) wiec nie bede nawet usilnie namawiac. To imie musi sie podobac. Nie przepadam za kwiatowymi i owocowymi imionami, wiec Róża wcale nie tak nie porywa. O wiele ladniej i milej- Aniela. Odpowiedz Link Zgłoś