szczekuszka 02.04.05, 10:20 Czy znacie wypadki kiedy starsze rodzenstwo wybralo imie dla swojego mlodszego braciszka, siostrzyczki?! Moi kuzyni, Jakub chcial zeby siostrzyczka miala na imie Olenka. Wawrzyniec chcial by jego bracieszek mial na imie Jakub. Moja ciotka Irena wymyslila imie dla mojej mamy-Scholastyka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
forencja Re: Dzieci dzieciom 02.04.05, 10:26 Moja koleżanka Dorota mając kilka lat wybrała imię dla młodszej siostry, która nazywa się Aniela Odpowiedz Link Zgłoś
patunia13 Re: Dzieci dzieciom 02.04.05, 11:43 Sistrze mojego meza imie nadalo rodzenstwo. Zostala Ewa. Czy to rozsadne? Moinm zdaniem decyzja pow2inna nalezec jednak do rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dzieci dzieciom 02.04.05, 11:51 Moje dwie koleżanki, Marta i magda, wybrały dla swojej młodszej o ~8 lat siostry imię Delfina. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Dzieci dzieciom 02.04.05, 13:53 Moje dwie kuzynki wybrały dla swojej młodszej siostry imię Ewelina. Córka znajomej wybrała dla braciszka....oczywiście Kubuś Żółwik Franklin wybrał dla siostrzyczki Harriet Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Dzieci dzieciom 02.04.05, 23:22 kiedy rodziła się moja najmłodsza kuzynka, jej starsza siostra, wtedy 12-to letnia ostro forsowała zestaw Virginia Delfina )). stanęło na Natalii. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dzieci dzieciom 02.04.05, 23:47 lilith76 napisała: > kiedy rodziła się moja najmłodsza kuzynka, jej starsza siostra, wtedy 12-to let > nia ostro forsowała zestaw Virginia Delfina )). A moze i te panienki z poprzedniego postu miały lat około 12? Tak, chyba jednak tak, bo sama też byłam starsza, kiedy je poznałam! Więc moze jest to imię, które podoba się 12-letnim panienkom? Pamiętam, że kiedy opowiedziały mi o swoim wyborze, piałam z zachwytu, bo wtedy było to moje najulubieńsze imię ))) Lubiłam jeszcze wtedy Roksanę i nieco później Jessicę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dzieci dzieciom 04.09.05, 12:57 Mój synek ma przypływy weny jeśli chodzi o imiona zamówionego młodszego rodzeństwa - tym razem, skoro nie zgodziłam się na Homera, proponował Bartusia i Anitkę Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Dzieci dzieciom 05.09.05, 00:34 Gdy 15 lat temu urodziła się moja siostra na próźno usiłowaliśmy ( ja i brat) przeforsować dla niej imię Dobrochna ,rodzice wybrali Joanna ( po prababci ),trochę przekornie powiedziałam wtedy ,że może na drugie Natasza ( tato często tak do mnie mówił w ramach "zaczepki"-"no i co tam Nataszo Pietropawłowna ?",zupełnie nie wiem skąd mu się to brało ),skoro się tacie podoba i wyobraźcie sobie ,że potraktował sprawę serio . Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Delfina 03.04.05, 10:23 gaudencja napisała: > Moje dwie koleżanki, Marta i magda, wybrały dla swojej młodszej o ~8 lat > siostry imię Delfina I ich rodzice zaakceptowali ten wybor?! A jak Delfinka czula sie z tym imieniem?! Jak mialam kilkanascie lat to imie Delfina (oczywiscie poznane na lekcji historii- Delfina Potocka), nadal mam do niego sentyment, ale nie nazwalabym tak coreczki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Delfina 03.04.05, 10:58 szczekuszka napisała: > gaudencja napisała: > > > Moje dwie koleżanki, Marta i magda, wybrały dla swojej młodszej o ~8 lat > > siostry imię Delfina > > I ich rodzice zaakceptowali ten wybor?! Owszem, dziewczynka została tak nazwana... > A jak Delfinka czula sie z tym imieniem?! Trudno powiedzieć, poznałam tę rodzinę wtedy, kiedy mała dopiero co się urodziła, a potem straciłam z nimi kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: Dzieci dzieciom 02.04.05, 23:57 kiedy urodziła sie moja siostra(mialam 15lat) bardzo chcialam zeby miala na imie roza natalia, a jest magdalena beata...mysle, ze moja propozycja byla o niebo lepsza, wiec moze maja racje ci rodzice co sie dzieci o zdanie pyatja Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: Dzieci dzieciom 03.04.05, 12:18 Myślę, że to bardzo ważne aby dzieci uczesniczyły w wyborze imona dla rodzeństwa, rodzi to swoistą więź, mojego kolego córka Hania wybrała dla brata imię Miłosz. Ja chciałam aby moja młodsza siostra nazywała się Hania bo tak nazywała się moja lalka. Nazywa się jednak inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Dzieci dzieciom 03.04.05, 15:43 Moja koleżanka (16-letnia) i córka sąsiadki, w tym samym wieku i w tym samym czasie (połowa lat 90) wybrały dla swoich braci imię Mateusz... Odpowiedz Link Zgłoś
samboraga Re: Dzieci dzieciom 03.04.05, 18:55 ja wybrałam bratu - imię mojego ulubionego kolegi z przedszkola teraz mój synek wymyśla imię dla ewentualnego brata - też wzoruje się na kolegach to chyba niedobry pomysł choć w założeniu moich rodziców (miałam 6 lat)miało mnie to zblizyć do młodszego brata....owszem cieszyłam się ale myślę ze dziecko jest dxzieckiem swoich rodziców i oni powinni je nazwać bo to najważniejsze słowo w życiu człowieka; drugie dziecko nazwę w porozumieniu z mężem.... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Dzieci dzieciom 03.04.05, 19:29 samboraga napisała: > ja wybrałam bratu - imię mojego ulubionego kolegi z przedszkola > teraz mój synek wymyśla imię dla ewentualnego brata - też wzoruje się na > kolegach Podaj imiona, jesli mozna, imiona sa najbardziej interesujace, nawet te najbardziej oklepane > > to chyba niedobry pomysł choć w założeniu moich rodziców (miałam 6 lat)miało > mnie to zblizyć do młodszego brata....owszem cieszyłam się ale myślę ze dziecko > > jest dxzieckiem swoich rodziców i oni powinni je nazwać bo to najważniejsze > słowo w życiu człowieka; drugie dziecko nazwę w porozumieniu z mężem.... To zalezy nie kazdy rodzic przywiazuje wage do imienia swego dziecka. Wychodzi z zalozenia, ze dziecko musi miec jakies imie o noc wiecej. Sadze, ze w wielu, wielu wypadkach rodzice nie zastanawiaja sie nad imieniem dla dziecka, tylko nazywaja go tak jaka jest aktualnie moda immienicza. Odpowiedz Link Zgłoś
samboraga Re: Dzieci dzieciom 03.04.05, 21:06 mojego brata nazwałam Wojtek (pół roku później byłby Maciek - mój ulubiony kolega z I kl. miał tak na imię) mój syn chce mieć brata Krystiana, ewentualnie Melchiora albo Baltazara bo ma kolegę Kacpra, ale-uwaga-samo to imię mu się nie podoba, więc dobrał sobie imona pozostałych dwóch z Trzech Króli (to się nazywa inwencja dziecięca)), bo kolega ma 'królewskie' imię zgadzam sie ze czasami rodzicom jest wszzystko jedno inna wersja to nazwanie dziecka imieniem ojca np. Tomasz junior (u znajomych moich moich rodziców!) albo imieniem po dzidku, babci (częściej jako drugie imię) czymś jeszcze innym jest nadanie dziecku imienia osoby której coś zawdzięczamy, uhonorowanie tej osoby - ale to inny temat, na inna bajkę.... mi nie jest wszystko jedno jakoś 'od zawsze' miałam swoje ulubione imiona dla chłopca i dla dziewczynki i chyba nie ide też za modą, chyba żeby modą nazwać powrót do imion dawnych, z pokolenia moich dziadków czy pradziadków Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Dzieci dzieciom 04.04.05, 09:53 Tak Ja wybrałam imię dla mojego brata - Wojtuś. Wtedy był jeszcze w brzuszku u mamy, nie bylo wiadomo czy to chłopiec czy dziewczynka.Ale dla mnie to był Wojtuś. Mialam 3 i pół roczku jak sie urodził . Sąsiadki syn Maksymilian(prawie 7 letni) wybrał imie dla swego brata urodzonego 24.03.2005r - Nikodem. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Dzieci dzieciom 04.04.05, 11:27 Ja wybralam imie mojemu brata (ktory dzis ma urodziny)- Marcin. Wtedy imie dosc popularne. Najpierw uslyszalam je u jakis znajomych, potem ochrzcilam tak misia a na koniec braciszka. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dzieci dzieciom 04.04.05, 14:39 Gdy miał sie urodzić najmłodszy, starsze dzieci brały po prostu na równi z nami udział w dyskusjach rodzinnych. Postanowilismy, ze nie nadamy imienia, ktore byłoby nie do przyjecia chocby dla jednej osoby w rodzinie. I tak np. najmlodszy nie został Marcinem, poniewaz sprzeciwił sie jego starszy brat. Uwazam, ze starsze dzieci powinny mieć prawo - moze nie decyzji, to zalezy od rodzicow - ale prawo weta. Nie wyobrazam sobie nazwania mlodszego dziecka imieniem, którego starsze nie znosi. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Dzieci dzieciom 04.04.05, 15:54 verdana napisała: >> Uwazam, ze starsze dzieci powinny mieć prawo - moze nie decyzji, to zalezy od > rodzicow - ale prawo weta. Nie wyobrazam sobie nazwania mlodszego dziecka > imieniem, którego starsze nie znosi. Prawo veta tez jest prawem decyzji-negatywnej. Ja sobie nie wyobrazam pytania dziecka-po prostu, choc nastepna pociecha jeszcze nie w drodze opowiadamy coreczce, ze bedzie miala siostrzyczke "to imie" lub braciszka "tu imie" Ja tez jakos tam imie dla brata wybralam, to znaczy sposrod Karola i Kuby zaglosowalam na Kube i jest Kuba. i moge powiedziec, ze to zupelnie bez sensu, bo kilkuletnie dziecko nie ma jeszcze wyrobionego gustu, daje imie po koledze albo postaci z TV, a potem jak dorosnie niekoniecznie mus ie imie brata/siostry podoba, za to rodzenstwu zostaje imie na zawsze, czasem wbrew rodzicom. Mam kolezanke Darie, ktora ku mojemu zdumieniu okazala sie Anna-imie nadala jej siostra, wowczas osmioletnia. A rodzice i tak mowili zawsze "Daria"- to po co to w zasadze bylo? Nawiasem mowiac uwazam, ze moja kolezanka i tak zle na tym nie wyszla, bo jej siostra juz jest dzieciata i swojej corce dala na imie Nella )) Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Dzieci dzieciom 04.04.05, 17:02 verdana napisała: > Gdy miał sie urodzić najmłodszy, starsze dzieci brały po prostu na równi z nami > > udział w dyskusjach rodzinnych. Postanowilismy, ze nie nadamy imienia, ktore > byłoby nie do przyjecia chocby dla jednej osoby w rodzinie. I tak np. > najmlodszy nie został Marcinem, poniewaz sprzeciwił sie jego starszy brat. A na jakim imieniu stanelo?! W koncu to jest najwazniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dzieci dzieciom 05.04.05, 17:31 Maciej Grzegorz. I nie zgodze się, że dzieci nie maja gustu i ze nie nalezy ich pytac. Moze nie dwulatki, ale dzieci starsze powinny mieć jednak jakies prawo głosu w najważniejszych decyzjach domowych. Uważam, że to doskonale wpływa na przyjęcie nowego członka rodziny. Nie chciałabym, aby moj syn miał brata, którego imienia od urodzenia nie znosi. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Dzieci dzieciom 05.04.05, 18:21 Verdano, kazda z nas pozostanie jednak przy swoim zdaniu-ja na pewno dzieci pytac nie bede-jak beda mialy swoje dzieci, to same wybiora imiona... A do przygotowania dziecka na przyjecie brata czy siostry nie trzeba sie uciekac do dawania mu prawa wyboru imienia-mozna to zrobic inaczej. Poza tym nie sadze,m zeby dajmy na to cztero- czy nawet szescioletnie dziecko mialo "imiona ktorych nie znosi". A gust ma, owszem, ale zmieni mu sie on wielokrotnie, za to i dziecko, i rodzice z tym imieniem zostana-odsylam nizej do postu o Natalce ktora wybrala Kasie lub Kube a "rodzice zachwyceni nie sa". To po co dziciakowi takie prawo dawali?? Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Dzieci dzieciom 05.04.05, 18:29 Przepraszam, że się wtrącę. oni oczywiście wychodzą z założenia, że to Natalce pomoże łatwiej zaakceptowac konkurencję, że poczuje się ważna. Żartuję sobie, że powinni się cieszyć, ze Natalka nie wybrała imienia Denis (uwielbia bajkę o tej postaci) . A samo założenie wydaje mi sie dość wątpliwe. Ale to oczywiście indywidualna decyzja kazdego rodzica. Pozdrawiam ciepło. Emilia Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Dzieci dzieciom 05.04.05, 19:48 emi28 napisała: > Przepraszam, że się wtrącę. oni oczywiście wychodzą z założenia, że to Natalce > pomoże łatwiej zaakceptowac konkurencję, że poczuje się ważna. Żartuję sobie, > że powinni się cieszyć, ze Natalka nie wybrała imienia Denis (uwielbia bajkę o > tej postaci) . A samo założenie wydaje mi sie dość wątpliwe. Ale to > oczywiście indywidualna decyzja kazdego rodzica. Pozdrawiam ciepło. Emilia Emilio, wlasnie o tym pomyslalam-co bym zrobila jakby moja corka wybrala dla siostry imie Dzesika???? No bo jak juz se dziecku obiecuje wybor imienia, to potem nie mozna powiedziec "nie". A robic tak, jak rodzice mojej kolezanki- nazywac dziecko Anna, jak chciala siostra i mowic potem Daria, ti juz zupelnie bez sensu-nikt zadowolony nie jest-ani siostra, ani rodzice. A wiem po sobie, jak to jest-jak mialam 4 lata to chcialam Kube, a teraz juz bym nie chciala za to Kuba z tym imieniem zostal. Ja zamierzam to rozegrac inaczej-caly czas opowiadam coreczce o siostrze, uzywajac po prostu jej przyszlego imienia i mysle, ze nie bedzie szoku ani jak juz sie siostra pojawi, ani ze bedzie sie tak nazywac No ale, jak ktos wczesiej napisal-nie dla wszystkich rodzicow imie dziecka jest takie wazne... A szkoda pozdrawiam bardzo cieplo Marta Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Dzieci dzieciom 05.04.05, 22:07 Myślę, że to faktycznie najlepsza metoda . Ja również nie zaproponowałabym swojemu synkowi wyboru imienia dla przyszłego rodzeństwa. Sądząc po tym, jak nazywał swoje zwierzątka mielibyśmy w domu Truskawkę lub Maślaka - w zalezności od aktualnej fascynacji przyrodniczej. A tak serio to uważam, ze na wybór czterolatka bardzo łatwo można wpłynąć. Sądzę, że jeśli np. moja koleżanka zaproponuje Natalce inne imię i troszkę nad nią popracuje, to mała bez bólu porzuci Kubusia i Kasię. Ale oczywiście dzieci są rózne. Dlatego nie szafowałabym zbyt łatwo tego typu obietnicami.Właśnie mi się przypomniało, że moje kuzynki kilkanaście lat temu wybierały imię dla swojej siostry. Magdalena i Michalina zdecydowały, że najmłodsza będzie Miłosława. W tym wypadku podobało się wszystkim zainteresowanym . Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Dzieci dzieciom 05.04.05, 23:13 Truskawka albo Maslak jeszcze do przezycia, gorzej jakbychcial, dajmy na to, szczezuje Ucaluj malegp przyrodnika Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: Dzieci dzieciom 05.04.05, 23:05 Myślę, że dziecko jest pełnoprawnym członkiem rodziny dobrze jest gdy ma prawo głosu w wyborze imienia. Dzieci powinno się traktować jak małego człwieczka które mają poglądy i gust i to uwzględniać. Pamiętam jak rodziła się moja siostra cała rodzina wybierała imię i wszyscy musieli zaakceptować trudno było ale wybraliśmy i ona jest ze swojego imienia zadowolona a my czułyśmy się ważne i to było takie niesamowite wymyślanie imion. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Dzieci dzieciom 05.04.05, 23:15 biedrona1 napisała: > Myślę, że dziecko jest pełnoprawnym członkiem rodziny dobrze jest gdy ma prawo > głosu w wyborze imienia. Dzieci powinno się traktować jak małego człwieczka > które mają poglądy i gust i to uwzględniać. Chetnie uwzglednie, jak bedzie sobie wybierac, dajmy na to, sukienke. Ale dalej nie uwazam, ze powinnam pytac kilkuletnie dziecko o imie dla brata/siostry. I nie bede tak uwazac, niezaleznie od argumentow. Jak wiadomo-tyle metod wychowawczych ile matek pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: Dzieci dzieciom 07.04.05, 16:07 pewnie i nigdy nie wiadomo która metoda jest najlepsza. Choć sądzę, że jest to tez okazja do wyrobienia gustu dziecka. Można spytać jakie imiona mu się podobają i wytłumaczyć dlaczego pewne imiona nam się nie podobają. Jak ktoś wyżej napisał gustem dziecka można łatwo kierować wystarczy powiedzieć mu historię o pięknym imieniu i już będziemy mieli imie które nam pasuje a dziecko satysfakcję wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Dzieci dzieciom 07.04.05, 18:51 tez fakt I tez metoda-kazdy w koncu ma swoje koncepcje wychowawcze. Ja si ena to nie zdecyduje, bo a) nie chce mlodej oszukiwac b) nie zamierzam jej przyzwyczajac do tego, ze ma glos rownorzedny w sprawie zycia swoich rodzicow c) nie zamierzam w sposob czynny sterowac jej gustem. Ale koncepcja ogolnie jest dobra, popieram. I pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: Dzieci dzieciom 07.04.05, 19:42 Ja jeszcze nie mam dzieci wiec to na razie teoria ty pewnie z praktyki już wiesz, jak psotępować Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Dzieci dzieciom 05.04.05, 17:41 Moja koleżanka ma czteroletnią Natalię. teraz spodziewa się drugiego dziecka. natalka zdecydowała, że będzie Kuba albo Kasia. Rodzice jakoś zachwyceni nie są ale się zgodzili. Namawiam Anię po cichu, żeby jednak Natalkę troszkę od tego Kuby odwiodła . Jest tyle pięknych, nie tak popularnych imion. Ale o ile Natalka nie zmieni zdania będzie Kuba. Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Dzieci dzieciom 06.04.05, 10:42 a moj 3,5 letni synek zapytany kiedys jakby nazwal swoje mlodsze rodzenstwo odpowiedzial: Mamba lub Mentos )))))) Odpowiedz Link Zgłoś
warna Re: Dzieci dzieciom 07.04.05, 15:48 Moja koleżanka ze studiów opowiadała, jak wybierała imię dla swojego rodzeństwa - nie znała płci, bo USG nie było rozpowszechnione. Ona sama miała już 7 lat i umiała czytać. Wzięła kalendarz i zaczęła szukać. Najbardziej spodobał jej się POPIELEC. Dłuugo nie dawała sobie wytłumaczyć, że to nie imię. Rodzice siostrze dali imię Katarzyna..... Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: Dzieci dzieciom 07.04.05, 16:09 ahahha Mentos jest świetne A jakie zdrobneinia Menek, Mentosik, Mensik, Mento Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Dzieci dzieciom 07.04.05, 18:36 biedrona1 napisała: > ahahha Mentos jest świetne A jakie zdrobneinia Menek, Mentosik, Mensik, > Mento No, u nas na osiedlu sa dwa jamniki-Mentos i Kacper-od razu propozycja dla rodzenstwa )) Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Dzieci dzieciom 05.09.05, 02:52 ja wybrałam dla siostry Kamila. Scholastyka...sorry, ale zawsze mi sie kojarzyło "schlastana swastyka". Odpowiedz Link Zgłoś