kinguch Re: Kinga 02.07.05, 12:37 Ja mam na imię kinga i jestem z tego baaaardzo dumna co do Ali to mam bardzo złe skojarzenia, a poza tym jakoś tak nasówa mi się Ala ma kota (w głowie), jedno z przezwisk na znajomą alicje! Acha i do mojej znajomej nikt nigdy nie mówi Alicja tylko Ala a to strasznie jakieś bez dźwięku jest Ja tam stanowczo za Kingą jestem, ba nie miałam nigdy przezwiska od imienia bo o nie trudno a poza tym jest naprawdę wygodne i rzadkie co uważam za ogromny plus! i słodko brzmią zdrobnienia, Kinia, Kinguś! A do tego ma wspaniałą patronkę Kinga przyszła na świat 5 marca 1234 r. w Ostrzyhomiu, jako trzecia córka króla Beli IV i Marii, córki cesarza greckiego Teodora I. Kinga nie posiadając dzieci stała się matką swego ludu. Troszczyła się o dobro poddanych, była wrażliwa na najmniejszą krzywdę, osobiście angażowała się w sprawy sądowe, aby bronić sierot, wdów i ubogich. Starała się nie dopuścić do zdzierstwa i bezlitosnego ściągania podatków. Szczególną troską otaczała ubogie kobiety, które oczekiwały potomstwa. Troszczyła się również o rozwój gospodarczy swych ziem, o czym też świadczy legenda o pierścieniu w pierwszej grudzie polskiej soli. Żywo starała się o kanonizację krakowskiego biskupa Stanisława, męczennika - to właśnie Kinga ze swych funduszy pokryła koszty procesu kanonizacyjnego. Jako dobra matka zabiegała również o podniesienie poziomu duchowego i moralnego swych przybranych dzieci. Dlatego fundowała wiele kościołów, z których najsławniejszy jest starosądecki klasztor klarysek, który założyła po śmierci męża (1279) i uposażywszy go przywilejem w roku 1280, mieszkała w nim aż do śmierci, 24 lipca 1292 roku. A na koniec opowiem tak szybciutko moja historię Więc zupełnie przez przypadek, mój tato postanowił mnie tak nazwać, dopiero po moim urodzeniu i chrzcie moja mama sięgnęła do żywota błogosławionych(jeszcze wtedy nie była świętą) i jak się okazało ja, jak i święta Kinga urodzone jesteśmy 5.3 więc musi być coś magicznego w tym imieniu I zawsze z ogromną przyjemnością jeżdżę do kopalni soli w Wieliczce i czy Alicja może pochwalić się swoim własnym tak wspaniałym zabytkiem. Jeśli tak to przepraszam i proszę mnie poprawić Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Kinga czy Alicja ? 03.09.05, 18:04 Mnie się Kinga wogóle nie podoba,więc Alicja,choć też bez przekonania. Odpowiedz Link Zgłoś
kajka29 Re: Kinga czy Alicja ? 05.09.05, 23:37 i co wybraliście ? bo u nas ten sam problem Nasza Malutka: tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;16;11/st/20051111/k/ade3/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kinga czy Alicja ? 06.09.05, 08:31 Alicja jest przepięknym imieniem, ale niestety tylko w tej formie. Pamiętaj o tym, że i tak będzie Alą (małą), Alką (trochę większą), a zanim awansuje na Alicję to jeszcze sporo czasu musi minąć.. Osobiście wybrałabym jednak Kingę. Odpowiedz Link Zgłoś
alisek88 Re: Kinga czy Alicja ? 11.09.05, 22:14 jestem za alicja - kinga to zdrobnienie od kunegundy!!! dla nieprzekonanych : "wplyw imienia na zycie" pierre'a LeRouzic, ciekawe i "kino wedlug alicji" - bardzo ciekawe, do poczytania zanim urodzi sie robaczek Odpowiedz Link Zgłoś
pieszczoszek5 Alka czy Kinga 12.09.05, 10:05 Cofnij się trochę do 14 numeru strony( fakt tam jest tylko imię Alka- bez porównania)i prawie wszystkim się bardzo NIE PODOBA - mówią że brzydkie imię ja też tak uważam. Może po prostu ono przy Kindze wydaje się niektórym lepsze. Ja Ci powiem,że Alka- należy dla mnie do najbrzydszych i najbardziej nijakich imion i to właśnie Alke dałabym jako najpaskudniejsze imię i na pierwszym miejscu, na drugim Sylwię- też taka nijaka. Kinga - nie piękne , nie brzydkie. Może tak piszę ,bo moja koleżanka tak miała na imię- nigdy go nie zaakceptowała a w wieku 18 lat zmieniła w urzędzie na inne. Odpowiedz Link Zgłoś
kaimek Alicja po stokroć! 28.09.05, 22:20 Fakt, że zrobnienie "Alka" nie brzmi fortunnie, ale jak żyję 29 lat na tym świecie nikt nigdy mnie tak nie nazwał. Najczęściej jestem Alą i uwielbiam nią być (dla znajomych); dla nowopoznanych jestem Alicją. Tak się przedstawiam i tak mówią. Zdrobnienia można mnożyć wg pomysłów, zawsze można wymyśleć jakieś koszmarne typu "Kiniusia, Kiniulka" (od Kingi). Alicja brzmi dostojnie, tajemniczo, a Kinga kojarzy mi się.. z taką "fes" kobietą. Alicja już tutaj nie mieszka Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Kinga czy Alicja ? 29.09.05, 10:03 Oba maja cos w sobie, ja wybralabym Kinge. Mam duzy sentyment do tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Kinga czy Alicja ? 11.02.06, 19:36 Oba imiona są ładne. Chyba wolę Kingę. Ale Ci pomagamy Odpowiedz Link Zgłoś
adelheid Re: Kinga czy Alicja ? 14.02.06, 00:12 jako Alicja poleca Alicje tylko niech sie dziecko nastawi na uwagi co krok: o! Alicja z krainy czarow!!! o! Ala Ma Kota... po 20 latach robi sie nuuuuudno... Ale imie polecam bo sie niezle z nim czuje Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Kinga czy Alicja ? 15.02.06, 22:44 Jako Alicja mogę powiedzieć, że to w porządku imię - dobrze się nosi i nie puszcza w praniu ))) Nikt raczej nie nazywał mnie Alką. Alunią i Alusią - babcie i ciotki. Alikiem - mama. Tata mówił na mnie Aliś albo (pod wpływem Waldorfa) Aliści. W szkole przezywali mnie "Alicja-milicja" albo "Ala z elementarza" )) Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: Kinga czy Alicja ? 16.02.06, 20:25 Ja bym dała na imię Kinga , -bo moja córeczka ma tak na imię a na drugie Stella (łac. gwiazdka) miała mieć tak na pierwsze, ale Tatuś Małej się nie zgodził, (do dziś nie wiem czemu??? chciałam aby miała rzadkie imię jak ja). Kimi jest małym urwiskiem i baaardzo rozkoszna i słodziudka mimo, iż ma dopiero 5 m-cy, i nie ma ani jednej osoby której by nie oczarowała pozdrwiam mama Daria Odpowiedz Link Zgłoś
layla12 Re: Kinga czy Alicja ? 18.02.06, 12:37 Hej!Mi bardziej podoba się Kingunia Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś