Dodaj do ulubionych

Kinga czy Alicja ?

• kinguch Re: Kinga 02.07.05, 12:37
      Ja mam na imię kinga i jestem z tego baaaardzo dumna co do Ali to mam bardzo
      złe skojarzenia, a poza tym jakoś tak nasówa mi się Ala ma kota (w głowie),
      jedno z przezwisk na znajomą alicje! Acha i do mojej znajomej nikt nigdy nie
      mówi Alicja tylko Ala a to strasznie jakieś bez dźwięku jest smile
      Ja tam stanowczo za Kingą jestem, ba nie miałam nigdy przezwiska od imienia bo
      o nie trudno smile a poza tym jest naprawdę wygodne i rzadkie co uważam za ogromny
      plus! i słodko brzmią zdrobnienia, Kinia, Kinguś!
      A do tego ma wspaniałą patronkę smile
      Kinga przyszła na świat 5 marca 1234 r. w Ostrzyhomiu, jako trzecia córka króla
      Beli IV i Marii, córki cesarza greckiego Teodora I.
      Kinga nie posiadając dzieci stała się matką swego ludu. Troszczyła się o dobro
      poddanych, była wrażliwa na najmniejszą krzywdę, osobiście angażowała się w
      sprawy sądowe, aby bronić sierot, wdów i ubogich. Starała się nie dopuścić do
      zdzierstwa i bezlitosnego ściągania podatków. Szczególną troską otaczała ubogie
      kobiety, które oczekiwały potomstwa.
      Troszczyła się również o rozwój gospodarczy swych ziem, o czym też
      świadczy legenda o pierścieniu w pierwszej grudzie polskiej soli. Żywo starała
      się o kanonizację krakowskiego biskupa Stanisława, męczennika - to właśnie
      Kinga ze swych funduszy pokryła koszty procesu kanonizacyjnego. Jako dobra
      matka zabiegała również o podniesienie poziomu duchowego i moralnego swych
      przybranych dzieci. Dlatego fundowała wiele kościołów, z których najsławniejszy
      jest starosądecki klasztor klarysek, który założyła po śmierci męża (1279) i
      uposażywszy go przywilejem w roku 1280, mieszkała w nim aż do śmierci, 24 lipca
      1292 roku.
      A na koniec opowiem tak szybciutko moja historię smile Więc zupełnie przez
      przypadek, mój tato postanowił mnie tak nazwać, dopiero po moim urodzeniu i
      chrzcie moja mama sięgnęła do żywota błogosławionych(jeszcze wtedy nie była
      świętą) i jak się okazało ja, jak i święta Kinga urodzone jesteśmy 5.3 więc
      musi być coś magicznego w tym imieniu smile
      I zawsze z ogromną przyjemnością jeżdżę do kopalni soli w Wieliczce smile i czy
      Alicja może pochwalić się swoim własnym tak wspaniałym zabytkiem. Jeśli tak to
      przepraszam i proszę mnie poprawić wink
      • sylwik7 Re: Alicja Kinga 14.08.05, 23:37
        My mamy Alicję Kingę
        • clit1 Re: Alicja Kinga 15.08.05, 00:19
          Alicja jest bardzo ladnie !!!
    • wanda731 Re: Kinga czy Alicja ? 16.08.05, 22:20
      Alicja!
    • linna-altair Re: Kinga czy Alicja ? 03.09.05, 18:04
      Mnie się Kinga wogóle nie podoba,więc Alicja,choć też bez przekonania.
    • kajka29 Re: Kinga czy Alicja ? 05.09.05, 23:37
      i co wybraliście ? bo u nas ten sam problem
      Nasza Malutka:
      tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;16;11/st/20051111/k/ade3/preg.png
    • koza_w_rajtuzach Re: Kinga czy Alicja ? 06.09.05, 08:31
      Alicja jest przepięknym imieniem, ale niestety tylko w tej formie. Pamiętaj o
      tym, że i tak będzie Alą (małą), Alką (trochę większą), a zanim awansuje na
      Alicję to jeszcze sporo czasu musi minąć..
      Osobiście wybrałabym jednak Kingę.
    • iza131 Re: Kinga czy Alicja ? 06.09.05, 09:00
      Alicja!
    • aomega Re: Kinga czy Alicja ? 06.09.05, 18:32
      Alicja!!
    • alisek88 Re: Kinga czy Alicja ? 11.09.05, 22:14
      jestem za alicja - kinga to zdrobnienie od kunegundy!!!
      dla nieprzekonanych : "wplyw imienia na zycie" pierre'a LeRouzic, ciekawe
      i "kino wedlug alicji" - bardzo ciekawe, do poczytania zanim urodzi sie
      robaczek
    • pieszczoszek5 Alka czy Kinga 12.09.05, 10:05
      Cofnij się trochę do 14 numeru strony( fakt tam jest tylko imię Alka- bez
      porównania)i prawie wszystkim się bardzo NIE PODOBA - mówią że brzydkie imię
      ja też tak uważam. Może po prostu ono przy Kindze wydaje się niektórym lepsze.
      Ja Ci powiem,że Alka- należy dla mnie do najbrzydszych i najbardziej nijakich
      imion i to właśnie Alke dałabym jako najpaskudniejsze imię i na pierwszym
      miejscu, na drugim Sylwię- też taka nijaka. Kinga - nie piękne , nie brzydkie.
      Może tak piszę ,bo moja koleżanka tak miała na imię- nigdy go nie zaakceptowała
      a w wieku 18 lat zmieniła w urzędzie na inne.
    • kaimek Alicja po stokroć! 28.09.05, 22:20
      Fakt, że zrobnienie "Alka" nie brzmi fortunnie, ale jak żyję 29 lat na tym
      świecie nikt nigdy mnie tak nie nazwał. Najczęściej jestem Alą i uwielbiam nią
      być (dla znajomych); dla nowopoznanych jestem Alicją. Tak się przedstawiam i
      tak mówią. Zdrobnienia można mnożyć wg pomysłów, zawsze można wymyśleć jakieś
      koszmarne typu "Kiniusia, Kiniulka" (od Kingi). Alicja brzmi dostojnie,
      tajemniczo, a Kinga kojarzy mi się.. z taką "fes" kobietą.

Alicja już tutaj nie mieszkasmile
    • agi40 Re: Kinga czy Alicja ? 29.09.05, 10:03
      Oba maja cos w sobie, ja wybralabym Kinge. Mam duzy sentyment do tego imienia.
      • brattt1 Re: Kinga czy Alicja ? 10.02.06, 15:52
        Absolutnie Kinga...!!!!!!!!
        • skorpionica77 Re: Kinga czy Alicja ? 10.02.06, 19:11
          Alicja! smile
    • pepperann Re: Kinga czy Alicja ? 11.02.06, 19:36
      Oba imiona są ładne. Chyba wolę Kingę. Ale Ci pomagamy wink
      • adelheid Re: Kinga czy Alicja ? 14.02.06, 00:12
        jako Alicja poleca Alicjebig_grin tylko niech sie dziecko nastawi na uwagi co krok: o! Alicja z krainy czarow!!! o! Ala Ma Kota...
        po 20 latach robi sie nuuuuudno...
        Ale imie polecam bo sie niezle z nim czujebig_grin
    • minerwamcg Re: Kinga czy Alicja ? 15.02.06, 22:44
      Jako Alicja mogę powiedzieć, że to w porządku imię - dobrze się nosi i nie
      puszcza w praniu smile)))
      Nikt raczej nie nazywał mnie Alką. Alunią i Alusią - babcie i ciotki. Alikiem -
      mama. Tata mówił na mnie Aliś albo (pod wpływem Waldorfa) Aliści. W szkole
      przezywali mnie "Alicja-milicja" albo "Ala z elementarza" smile))
    • robin2510 Re: Kinga czy Alicja ? 16.02.06, 20:25
      Ja bym dała na imię Kinga , -bo moja córeczka ma tak na imię a na drugie Stella
      (łac. gwiazdka) miała mieć tak na pierwsze, ale Tatuś Małej się nie zgodził,
      (do dziś nie wiem czemu??? chciałam aby miała rzadkie imię jak ja). Kimi jest
      małym urwiskiem i baaardzo rozkoszna i słodziudka mimo, iż ma dopiero 5 m-cy, i
      nie ma ani jednej osoby której by nie oczarowała
      pozdrwiam mama Daria
    • layla12 Re: Kinga czy Alicja ? 18.02.06, 12:37
      Hej!Mi bardziej podoba się Kingunia smile
      Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.