itymonka 21.04.05, 23:17 Spotkałam się kiedyś z tym imieniem (chłopaczek ma dziś pewnie z 8-10 lat) ładne imię tylko jak zdrabniać? niestety większość zwracała się do niego drugim imieniem.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Sykstus 21.04.05, 23:22 Ładne, papieskie Bogdan Kupis podaje zdrobnienia Sykstusek, Sykstuś. Na pewno coś by się jeszcze dało wymyślić. A poza tym jest więcej imion trudnych do zdrabniania (Konrad, Ernest, Mateusz), które funkcjonują normalnie... To chyba zalezy w głównej mierze od determinacji rodziców i od tego, czy sami nie zrezygnują z mówienia na dziecko pierwszym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Sykstus 21.04.05, 23:27 gaudencja napisała: > A poza tym jest więcej imion trudnych do (Konrad, Ernest, Mateusz) Hmm...o dziwo wymieniłaś drugie imię dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Sykstus 22.04.05, 22:59 Zgadłaś Moim skromnym zdaniem Sykstus ładniej Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sykstus 23.09.05, 20:53 Moim oczywiście też I z czasem coraz bardziej mi się ten Sykstus podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Sykstus 22.04.05, 17:17 Tusiek, Tusek (brzmi prawie jak Tusk), Tunio (był takowy- o ile pamiętam w książkach Musierowcz), Tosiek Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Sykstus 23.04.05, 03:55 Eeeee, brzmi jak Sanktus i kojarzy mi sie z liturgia Mszy Sw. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Sykstus 26.04.05, 13:33 Podoba mi sie, zdecydowanie bardziej od Konrada - ktorego nie lubie. Kojarzy mi sie troche z Tytusem - a to imie rowniez mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Sykstus 18.10.05, 19:24 <<Tusiek, Tusek (brzmi prawie jak Tusk), Tunio (był takowy- o ile pamiętam w książkach Musierowcz), Tosiek >> Taaaaaaaaak.A może Tuskuś? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sykstus 17.03.06, 17:17 Tusek to rzeczywiście taka, hmmm..., polityczna modła zdrabniania tego imieina. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Sykstus 17.03.06, 18:22 Super, bardzo mi się podoba, ale te zdrobnienia są - według mego zdania - dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sykstus 15.08.06, 00:40 Z niejakim zdziwieniem dowiedziałam się, że jest to przeinaczony grecki Ksystus, bo zawsze wydawało mi się, że chodzi o "szóstego". Tymczasem "szósty" to Sekstus. pl.wikipedia.org/wiki/Sykstus Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Sykstus 15.08.06, 22:22 gaudencja napisała: > Z niejakim zdziwieniem dowiedziałam się, że jest to przeinaczony grecki > Ksystus, bo zawsze wydawało mi się, że chodzi o "szóstego". Tymczasem "szósty" > to Sekstus. > pl.wikipedia.org/wiki/Sykstus > Też jestem zaskoczona! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Podnoszę 04.09.13, 21:46 Sykstus zalicza się do ścisłej czołówki moich ulubionych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Sykstus 05.09.13, 00:07 A dla mnie jest zbyt 'sepleniące' - aż trzy "s" w dwóch sylabach to jakoś za dużo, jak na moje ucho Samo imię kojarzy mi się przede wszystkim z Kaplicą Sykstyńską - miejsce piękne, ale generalnie mam niezbyt przyjemne skojarzenia związane z momentem zwiedzania go. Odpowiedz Link Zgłoś