Dodaj do ulubionych

W pobliżu wody ...

11.02.11, 13:12
czyli bor de l'eau - tak lokalizowano (ze względów higienicznych) średniowiczne domy uciech :D Św. Tomasz z Akwinu twierdził, że miasto bez burdelu jest jak pałac bez ustępu.

Na sejm do Frankfurtu w 1394 roku przyjechało 800 wędrownych ladacznic, a na sobór w Konstancji zjechało 1400 prostytutek. Zarobek jednej szacowano na około 800 złotych dukatów, były to ogromne sumy.

Kiedy papież Innocenty IV po 9-letnim pobycie opuszczał Lion, w mieście było kilkanaście domów publicznych (w dniu przybycia papieża do miasta były tu tylko 3-4 burdele). Gdy w 1414 roku do Berna przybył cesarz Zygmunt, rada miasta oddała wszystkie burdele w mieście do dyspozycji dworu cesarskiego. Kiedy 10-letni król Anglii Henryk VI odwiedzał Paryż, przy bramie św. Dionizego witały go trzy nagie prostytutki.

Pieniądze z prostytucji szły też do szkatuły Watykanu. Papież Klemens II zarządził, aby połowa dochodów z pracy ladacznic szła na utrzymanie zakonów. W 1471 roku papież Sykstus IV obłożył podatkiem prostytutki w Rzymie, a przychody przeznaczył m.in. na sfinansowanie budowy Bazyliki św. Piotra.

Ale bordello ... :D
Obserwuj wątek
    • alik-w-plomieniach Re: W pobliżu wody ... 11.02.11, 13:14
      > Ale bordello ... :D
      Bum Bum! Bordello militare!
      • kicho_nor Re: W pobliżu wody ... 11.02.11, 13:34
        Burdel to ja mam w piwnicy.
        Jak trzeba słoik z maślakami, to muszę najpierw usunąć worek z cementem co zaschnął.
        Pozytywna tego strona taka, że nikt nie chce haraczu od mojego burdelu
        • kriss67 Re: W pobliżu wody ... 11.02.11, 16:13
          Oooo, Kichonor, to mamy podobnie:)
    • don.giovanni Re: W pobliżu wody ... 11.02.11, 15:55
      I proszę, nie można by dzisiaj też otwarcie wspierać szczytnego nomen omen, celu? Wtedy i ja za Morycem chętnie zawołam: papież, to jest firma!
      • kicho_nor Re: W pobliżu wody ... 11.02.11, 17:00
        Czy burdele są potrzebne?
        -hm, czy ja wiem.

Ale agencje towarzyskie tak.
        Naoglądasz się serialu Plebania, chciałbyś podyskutować i nie ma z kim
        W takiej agencji więcej zrozumienia, agentce obojętne, nawet woli bo nie musi
        do Plebani rozbierać sie
        • don.giovanni Re: W pobliżu wody ... 12.02.11, 16:41
          Kiedyś czytałem zwierzenia damy z agencji, wielu frajerów przychodzi tylko pogadać i potulić się. Smutne czy nie?
    • twardycukierek Re: W pobliżu wody ... 11.02.11, 18:50
      Buuummer, a jaka była wtedy populacja Konstancji czy Frankfurtu?? ;O
      Kruca bąba, duzo ludzia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka