bonnie75 27.04.05, 21:56 Tak ma na imie syn Roberta Janowskiego. Czy oprocz Makarego, Zacharego, Januarego, Damazego, Alojzego, Innocentego, Jacentego, Onufrego, Protazego, Gerwazego, Bonifacego, Serwacego, Pafnucego, Pankracego i Cezarego nasuwaja sie Wam jeszcze jakies imiona zakonczone na -y? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
itymonka Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 27.04.05, 21:59 Maurycy, Aleksy, Achacy wszystkie mi sie bardzo podobaja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 27.04.05, 22:00 Achacy i Gaudenty, oczywiście! Poza tym Aleksy, Ambroży (Brożek!), Anastazy, Apolinary, Atanazy, Arkady i pewnie będzie pełno innych, tylko trzeba poszukać Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 27.04.05, 22:02 Dionizy, Dezydery i Eustachy jeszcze mi się przypomnieli Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 28.04.05, 10:08 Eustachy podoba mi się wyjątkowo- tylko jak go zdrobnić, bo chyba nie Staszek?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Eustachy 28.04.05, 20:01 Właściwie czemu nie Staszek? Dawniej zdrabniano to imię Stachej, co było również zdrobnieniem od Stanisława. Kiedyś myślałam, że Ostasz, Ostap, ale okazuje się, ze to wersje nieco innego imienia Eustacjusz (pisanego też Eustazjusz). Myślę, że może Eustach, Ostach, albo z dawniejszych wersji/zdrobnien: Awstacy, Abstach, Jawczek, Jaszcz, Jaszczek, Jaszczko. No i Stachej. To imię znane u nas od średniowiecza i chyba już pisałam, że teżbardzo mi sie podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Eustachy 08.09.21, 23:05 Może nie w temacie końcówki "y", a Stanisława. Kilkakroć zetknęłam się że zdrobnieniem tego imienia do Stachny, np: "Stachny uwielbiał pierogi z wiśniami", czy "Stachny pytał, kiedy przyjedziesz?". Najpierw myślałam, że to jeden, konkretny Stanisław był po prostu tak wołany, ale nie, dotyczyło to co najmniej trzech różnych Staśków. Ciekawi mnie czy to jakaś forma regionalna? Ze zdrobnieniem tym zetknęłam się w dawnej,przedwojennej jeszcze korespondencji z Kresów. Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 27.04.05, 22:06 jeszcze Anastazy, Afanazy, Walenty, Atanazy, Arkady, Wincenty , Walery itd. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Atanazy 27.04.05, 22:13 itymonka napisała: > jeszcze Anastazy, Afanazy, Afanazy to Atanazy, itymonko (Afanasij, ze Wschodu). Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Atanazy 27.04.05, 22:16 gaudencja napisała: > itymonka napisała: > > > jeszcze Anastazy, Afanazy, > > Afanazy to Atanazy, itymonko (Afanasij, ze Wschodu). > a mozliwe nie jestem obeznana tak jak ty gaudencjo a imie znalazlam w jakims dziwnym kalendarzu Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Atanazja 28.04.05, 10:19 Mnie sie dosc podoba Atanazja, bardziej niz Anastazja, ale czy ona dzis sie nie za bardzo z eutanazja by kojarzyla? Chyba bym odradzala nadawanie tego imienia. U Atanazego to skojarzenie na szczescie nie wystepuje. Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 27.04.05, 22:09 Ignacy duzo tych imion na y..i jakie fajne Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 27.04.05, 22:22 A co sadzicie o samym Makarym? Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: MAKARY 27.04.05, 22:26 Mnie tez sie podoba, ale juz nasuwa sie (mnie przynajmniej) smaczne przezwisko dla urwisa. Kto zgadnie jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: MAKARY 27.04.05, 22:29 bonnie75 napisała: > Mnie tez sie podoba, ale juz nasuwa sie (mnie przynajmniej) smaczne przezwisko > dla urwisa. Kto zgadnie jakie? czyzby Makaron? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 28.04.05, 10:10 Kojarzy mi się z dwoma, oddzielnymi wyrazami- "ma" oraz "kary" w związku z czym z imion zakończonych na "y" wolę Bonifacego, Maurycego, Walerego i Eustachego, choć i sam Makary nie jest zły Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 28.04.05, 10:07 Oczywiście Maurycy Swoją droga przepiękne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 28.04.05, 10:10 Duzo jest tych imion, ale aktualnie nie sa one w modzie. Mnie sie podoba: Maurycy, Aleksy, Zachary ;P, Diniozy, KSawery. Makary nie, jakos kojarzy mi sie z makoa ;O Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Gonsalwy 09.01.06, 18:55 Dodaję jeszcze Gonsalwego z sąsiedniego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Dezydery i Fulgenty 09.01.06, 19:36 Dopisuję dwa imiona do tej wdzięcznej listy Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 28.04.05, 14:25 I jeszcze Konstanty-jedno z moich ulubionych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 23.07.05, 10:24 bonnie75 napisała: > Tak ma na imie syn Roberta Janowskiego. A to już wiem czemu moja koleżanka się zastanawia nad Makarym właśnie (rzadko spotykane imię, a inne jej propozycje to Mateusz i Jakub). Zapytana o zdanie poparłam Makarego w ramach szerzenia różnorodności. Nie wiem tylko co ze zdrobnieniami - Makuś? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 13.12.05, 11:25 Imię Makary bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
duszka30 Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 13.12.05, 12:31 Mam synka Makarego, imię trafione w dychę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 13.12.05, 14:38 duszka30 napisała: > Mam synka Makarego, imię trafione w dychę!!! Naprawdę? Gratuluję odwagi )) A ile lat ma Twój Makary? Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że imię dobrze się sprawdza w swojej roli, więc pewnie pasuje do synka Odpowiedz Link Zgłoś
duszka30 Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 13.12.05, 15:43 Mój Makary ma dopiero 9 miesięcy, jest pogodny i kochany, drugi synek 6 lat ma na imię Błażej, imię też bardzo do niego pasuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 13.12.05, 16:39 duszka30 napisała: > Mój Makary ma dopiero 9 miesięcy, jest pogodny i kochany, drugi synek 6 lat ma > na imię Błażej, imię też bardzo do niego pasuje!!! Makary i Błażej - dobrane stylistycznie, pasują do siebie Lubię tego typu imiona i zawsze kibicuję rodzicom, którzy decydują się nazwać swoje dzieci trochę inaczej, niż pozostali Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
polixena Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 23.06.06, 11:14 Makary Jakub ma już 9 miesięcy i jak koleżanka mówi, jest bardzo zadowolona z tego, że Makoś tak ma na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
nessa27 Alojzy....Zachary 13.12.05, 15:23 Alojzy, Ambrozy, Arkady, Atanazy, Cezary, Damazy, Dionizy, Gary, Harry, Henry, Kory, Ksawery, Maurycy, Serwacy, Walenty, Walery, Zachary Odpowiedz Link Zgłoś
gupi_kaowiec Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 13.12.05, 16:28 Tyle postów w wątku, pojawili się nawet Henry, Harry i Zachary, ale nikt jeszcze nie wpadł na imię: ***JERZY*** Może znacie takie pzdr. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 13.12.05, 16:31 gupi_kaowiec napisał: > Tyle postów w wątku, pojawili się nawet Henry, Harry i Zachary, ale nikt jeszcz > e > nie wpadł na imię: > > ***JERZY*** > > Może znacie takie Znamy, znamy )) Dodaję jeszcze imię Kantorbery wyśledzone w jednym z wątków przez Gaudencję. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 31.03.21, 21:35 Znamy, znamy ja na przykład bardzo lubię to imię Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 14.12.05, 09:06 Makary i Maurycy bardzo mi sie podobają. O , jeszcze Ignacy Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 10.01.06, 09:07 Reasumując, na razie lista imion zakończonych na "y" wygląda tak: Achacy Aleksy Aleksy Alojzy Ambroży Anastazy Apolinary Arkady Atanazy Awstacy Bonifacy Cezary Damazy Dezydery Dionizy Eustachy Ewstacy Fulgenty Gaudenty Gerwazy Gonsalwy Hipacy Horacy Ignacy Innocenty Jacenty January Jawstacy Jerzy Kantorbery Konstanty Ksawery Makary Maurycy Onufry Pafnucy Pankracy Protazy Salezy Serwacy Walenty Walery Wincenty Zachary Oczywiście jeśli coś znajdziecie lub coś Wam się przypomni - dopisujcie Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 10.01.06, 17:24 No i Euchary - oczywiscie . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 10.01.06, 18:06 Dodałabym jeszcze imiona na -i, o tym samym wzorcu odmiany: Jeremi Marceli Odpowiedz Link Zgłoś
klubofaza Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 11.01.06, 10:42 Ksawery oczywiście, jak zauważyłyscie.. Mały jest i zaczynam dostrzegać malutkie malutkie minusiki: dość długie w odmianie....Ksaweremu, Ksawerego, z Ksawerym... Makary mi się też podoba. A na razie jest Ksawerek Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Eustazy, Symplicy, Kalasanty, Szczęsny, Antoni 11.01.06, 15:27 Eustazy Symplicy Kalasanty Szczęsny Antoni (skoro już jesteśmy przy imionach zakończonych na "i") Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Tyburcy, Patrycy 11.01.06, 15:34 Przypomniały mi się jeszcze te imiona Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Uaktualniona wersja listy - imiona zak. na "y","i" 11.01.06, 18:32 Oczywiście znajdują się tu również imiona zakończone na "i" Achacy Afanazy Aleksy Alojzy Ambroży Anastazy Antoni Apolinary Arkady Atanazy Awstacy Bazyli Bonifacy Cezary Damazy Dezydery Dionizy Euchary Eustachy Eustazy Ewstacy Fulgenty Gaudenty Gerwazy Gonsalwy Hipacy Horacy Idzi Ignacy Innocenty Jacenty January Jawstacy Jeremi Jerzy Kalasanty Kantorbery Konstanty Ksawery Makary Marceli Maurycy Nemezy (pomysł Bei-sjf - imię pewnie nie istnieje, ale nie ma żadnych przeszkód, aby funkcjonowało w polszczyźnie, skoro istnieje np. notowany u Grzeni Symplicy) Onufry Pafnucy Pankracy Patrycy Protazy Salezy Serwacy Symplicy Szczęsny Teodozy Tyburcy Walenty Walery Wincenty Zachary To już chyba wszystko ? No chyba, że ktoś znajdzie coś jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Nemezy :) +Neftali 11.01.06, 18:35 theodorka napisała: > Nemezy (pomysł Bei-sjf - imię pewnie nie istnieje, ale nie ma żadnych > przeszkód, aby funkcjonowało w polszczyźnie, skoro istnieje np. notowany u > Grzeni Symplicy) Może to zaskakujące, ale w sł. Ossolineum figuruje Nemezy jako równoprawny wariant tego imienia obok Nemezjusza A w wolnej chwili przepiszę fragment z Frosa, Sowy o tej oboczności w jęz. polskim. Dorzucam jeszcze: Neftali Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Neftali 11.01.06, 18:40 gaudencja napisała: > Dorzucam jeszcze: Neftali Neftali - ładne Nigdy o nim nie słyszałam. Żeńska wersja pewnie Neftalia? Podobna do Natalii, a jednak ma coś w sobie Oczywiście może nie istnieć, ale skoro istnieje Nemezy... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Neftali 11.01.06, 18:52 Znalazłam jakieś Neftalie w internecie, ale niepolskie. Teoretycznie zapewne można stworzyć takie imię, choć nie brzmi mi zbyt zgrabnie. Może to kwestia przyzwyczajenia. A Neftali oczywiście to imię biblijne Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Neftali 11.01.06, 18:53 gaudencja napisała: > A Neftali oczywiście to imię biblijne O tym już wiem Wyszperałam w wyszukiwarce internetowej, bo nie znałam tego akurat fragmentu Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Metody 11.01.06, 18:48 Pojawił się w innym wątku i dlatego mi się przypomniał Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Nikazy 13.01.06, 22:28 Nikazy, wariant imienia Nikazjusz. Jest w nowym Mikołajku Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Lista następna 15.01.06, 18:46 Achacy Afanazy Aleksy Alojzy Ambroży Anastazy Antoni Apolinary Arkady Artemi Atanazy Awstacy Bazyli Bonifacy Cezary Damazy Dezydery Dionizy Euchary Eustachy Eustazy Ewstacy Fulgenty Gaudenty Gerwazy Gonsalwy Hilary Hipacy Horacy Idzi Ignacy Innocenty Jacenty January Jawstacy Jeremi Jerzy Kalasanty Kantorbery Konstanty Ksawery Makary Marceli Maurycy Metody Neftali Nemezy Nikazy Onufry Pafnucy Pankracy Patrycy Protazy Salezy Serwacy Symplicy Szczęsny Teodozy Tyburcy Walenty Walery Wincenty Zachary Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lista następna 15.01.06, 18:46 Ups - wykreślamy Afanazego. To jest Atanazy po rosyjsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bette Barbacy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.10.06, 02:40 Natknelam sie na kilka imion na ...y Barbacy Dalmacy Eleutery Fabrycy Galezy Porfiry Wenanty Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Lista następna 01.04.21, 00:26 Podobaja mi sie imiona zakonczone na "y" Wincenty, Makary, Apolinary, Damazy, Idzi, Ignacy, Jerzy, Nikazy, Szczesny, Walery i Walenty sa ulubionymi, ale wiele innych z listy sa dla mnie nadawalne. Odpowiedz Link Zgłoś
etre2 Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 12.02.06, 15:01 Aureli Fantazy Genady Wasyli Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 12.02.06, 18:26 Wasylego już mamy jako Bazylego Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 21.11.15, 21:12 Laurenty Patrycy Florenty Lewi Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 14.03.21, 11:27 Wątek bardzo stary i pewnie już zakurzony (), ale wyciągam, bo ostatnio nurtuje mnie pewna kwestia Które z imion zakończonych na "-y" byłybyście w stanie nadać?... Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 14.03.21, 18:07 Hmm, dobre pytanie... Chyba tylko Wincentego (bardzo go lubię). Jeszcze Ignacy mógłby być na drugie. Podoba mi się też Maurycy, ale jego raczej nie nadałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 14.03.21, 20:20 chayah napisała: > Które z imion zakończonych na "-y" byłybyście w stanie nadać?... U mnie byłyby to: - mój ukochany Ignacy <3 - Maurycy (z przyjemnością) - Jerzy (z przyjemnością) Poza tym podobają mi się: Horacy (pozostałość dawnej fascynacji starożytnym Rzymem i sympatia do Tego Horacego ), Konstanty, Makary, Walery, Aleksy, Walenty, Wincenty, ale na razie nie nadałabym żadnego z nich, chyba że mąż by nalegał Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 15.03.21, 20:53 Jeszcze w sumie podoba mi się Achacy (ale bym się chyba nie odważyła), Pankracy (ale dla synka bym nie rozważała), Gerwazy (kojarzy mi się trochę z "Zemstą" Fredry i strącaniem makówki, a że "Zemstę" bardzo lubię, to imię u mnie dużo zyskało ) i Protazy. I zapomniałam jeszcze o Apolinarym, który ostatnio szalenie mi się podoba. Ma dla mnie jakiś taki XIX-wieczny urok, nie wiem dlaczego. Nabrałam dość dużej sympatii dla tego imienia po obejrzeniu serialu, w którym jeden z bohaterów miał tak na drugie imię. Tak się do mnie przyczepił ten nieszczęsny Apolinary i za nic nie chce się odczepić. Taka nowa fascynacja imiennicza Poza tym moja sygnaturka jest jak szlachectwo - zobowiązuje Chyba już wiem, jakby miał na imię bohater kolejnego opowiadania A z takich zakończonych na "-i" to oczywiście Jeremi. Lubię też Antoniego i Marcelego, ale do tego drugiego zniechęca mnie popularność "Marcela bez i" w moim rejonie Odpowiedz Link Zgłoś
fabia_marcella Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 20.03.21, 04:39 Uwielbiam Dionizego i Wincentego - te imiona nadałabym najchętniej i bez oporów (gdyby w grę wchodziły wyłącznie imiona zakończone na "y"). Inne, które mogłabym nadać, to Aleksy, Konstanty, Ksawery i Ignacy, czyli raczej zapobiegawczo. Bardzo lubię też Damazego, Dezyderego, Nikazego, Innocentego, Ambrożego czy Achacego, ale pewnie bym się nie odważyła nadać ich na pierwsze, za to na drugie chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 08.09.21, 23:08 Podobaja mi sie Wincenty, Makary i Apolinary najbardziej, ale ogolnie lubi imiona konczace sie na -y. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 15.03.21, 14:30 Maurycy, Konstanty, Aleksy, Jerzy, Eustachy, Jeremi - z przyjemnością Wincentego i Makarego doceniłabym u kogoś. Odpowiedz Link Zgłoś
juta.malcolm Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 08.09.21, 22:19 Ksawery (piękne!), Wincenty, Walnety, Ignacy, Aleksy Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: MAKARY ...*** i inne na ...-y 17.09.22, 19:38 Chyba wszystkie już wymieniono wyżej. Bardzo mi się podobają: Aleksy, Serwacy, Cezary (ale nie lubię zdrobnienia Czarek), Anastazy, Achacy i Ksawery. Makary niestety kojarzy mi się z makaronem. Gdyby nie to skojarzenie, podobałby mi się bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś