lilith18 05.05.05, 23:55 ...ciekawe, czy pokryją się z gustem forumowiczek . K: Antonina Marta Konstancja Ida(lia) Lena Pola Helena Aurelia Natasza Nadia Irena M: Bruno Antoni Stanisław Franciszek Wojciech Maciej Nie do końca chcę podażać za trendem imion z lamusa. Ww podobały mi się - w mniejszym lub większym stopniu - zawsze. martwi mnie rosnąca popularność. Bruno i Antonina Ewa. Taki żelazny zestaw. Reflektujecie? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tawananna Re: moje ulubione imiona 06.05.05, 00:12 Idalia, Konstancja - te dwa imiona wielbię absolutnie . Przepiękne po prostu . Helena - bardzo mi się podoba, poza tym można zdrabniać jako Lena (ładnie), a daje dużo większe od Leny możliwości. Marta, Irena - całkiem ładnie, choć nie budzą we mnie większych emocji. Aurelia, Antonina - generalnie nie mam nic przeciwko, chociaż za żadnym z nich szczególnie się nie przepadam. Lena, Pola, Nadia - jestem na nie. Wolę pełniejsze formy - więcej możliwości . I nie podoba mi się moda na zdrobnienia. Natasza - sama nie wiem. Z brzmienia nawet mi się podoba (i ładne zdrobnienie Nataszka), ale na pewno nie zdecydowałabym się - to po prostu Natalia... A skojarzenia z Rosją zbyt silne. Z chłopcami będzie trudniej. Najbardziej podoba mi się Maciej (ale bardziej zdrobnienia: Maciek, Maciuś - pięknie!). Pozostałe jakoś nie budzą we mnie większych emocji. Na Antoniego, Stanisława czy Franciszka nie zdecydowałabym się, bo to takie ikony obecnej mody na imiona dziadków . Szukałabym ew. czegoś z tego pokolenia, ale bardziej oryginalnego. Brunona z kolei za bardzo nie "czuję"; zraża mnie też odmiana. A Wojciech nawet podoba mi się, ale zdrobnienie Wojtek - bez większych zachwytów. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: moje ulubione imiona 06.05.05, 09:11 > Antonina- ładnie, choć wolę Antonię > Marta - nie podoba mi sie, za twarde wg mnie > Konstancja - nawet ładnie, ale nie podobają mi sie zdrobnienia > Ida(lia) - obydwa tj. Ida i Idalia bardzo ładne > Lena - podoba mi sie > Pola - ładnie > Helena - nie moj gust > Aurelia- takie sobie > Natasza - kieds bardzo mi sie podobało, w tej chwili mniej > Nadia- j.w. robi sie zbyt popularne > Irena - nie podoba mi sie > > > M: > Bruno - ładnie > Antoni - podoba mi sie coraz bardziej, słodko brzmi - Antoś. > Stanisław - jako Staś tak Imie mego taty. > Franciszek - tak sobie > Wojciech - bardzo ładnie, toimie mego brata > Maciej- ładnie > >> > Bruno i Antonina Ewa. ładny zestaw No, może bez tej Ewy. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: moje ulubione imiona 06.05.05, 09:18 Antonina - prześliczne Marta - tu już wolałabym Martynę (pomimo wszystkich złych konotacji...) Konstancja - sama będę je rozważać, piękne Ida - nigdy Idalia - prześliczne Lena - w życiu Pola - podobnie Helena - ładne Aurelia - piękne Natasza - nie mój gust Nadia - nie lubię go Irena - ładne Bruno - nie Antoni - ładne Stanisław - ładne Franciszek - bardzo ładne Wojciech - nie wybrałabym go Maciej - w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: moje ulubione imiona 06.05.05, 09:24 Z Twoich propozycji podoba mi się: Ida,Idalia,Natasza i Nadia oraz Antoni i Bruno A Twój zestaw Bruno i Tosia jest ok (a jakie 2-gie imię dla synka?) Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: moje ulubione imiona 06.05.05, 09:46 Hej Antonina- b.ładnie Marta - tak sobie/ nie przepadam zbytnio Konstancja - ładne choc bez zachwytow Ida(lia) - Ida/Idalia - bez zachwytow /wole Ide (skojarzenia z Idalia) Lena - ładne Pola - b.ładne pod warunkiem ze bedzie to Apolonia) /ale Pola jako zdrobnienie wspaniałe)) Helena - ładne Aurelia - to samo co z Konstancja Natasza - podoba mi sie pewna ros. a samo imie srednio Irena - sentymentalnie moze byc a z chlopiecych wszystkie bardzo bardzo mi sie podobaja ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
anik223 Re: moje ulubione imiona 06.05.05, 10:14 > Ww podobały mi się - w mniejszym lub większym stopniu - zawsze. > martwi mnie rosnąca popularność. ja myślę,że każdy zna to uczuciedopiero teraz (podążając za zachodem) odważamy się nadawać dzieciom oryginalne imiona.(za dużo pop kultury) teraz większość stawia na oryginalność,indywidualizm.kiedyś martwiliśmy się o to,czy uda się kupić trochę sera i czy dziecko nie będzie miało problemów z imieniem np w przedszkolu. > K: > Antonina - nie bardzo > Marta - nigdy! > Konstancja -raczej nie > Ida(lia) -Ida jest ok > Lena -ok > Pola -podoba mi się > Helena -ładnie > Aurelia -ładne nawet > Natasza -bardzo mi sie podoba > Nadia -fajne,choc trochę pretensjonalne > Irena -ok,ale zbytnio kajarzy mi sie z pokoleniem naszych babci > > > M: > Bruno -bardzo,bardzo > Antoni -super (Antek jest 1sza klasa) > Stanisław -raczej nie > Franciszek -Franek jest ok,choć ryzykowne > Wojciech -lubię > Maciej-lubię Odpowiedz Link Zgłoś
liliana1 Re: moje ulubione imiona 06.05.05, 10:24 Natasza, Nadia, Lena - bardzo ładne, kobiece Konstancja, Ida, Helena - też mi sie podobają Antonina, Marta - neutralne Irena - nie, ze względu na skojarzenie Bruno, Antoni, Franciszek - bardzo ładne Wojciech - zdecydowanie NIE, Inne - obojetne Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: moje ulubione imiona 06.05.05, 10:39 ocena w skali od 1 do 5 (5 - najwyższa) > > K: > Antonina - 5 > Marta - 4 > Konstancja - 4 > Ida 3 Idalia 5 > Lena - 2 > Pola - 2 > Helena - 4 > Aurelia - 2 > Natasza - 2 > Nadia - 2 (Nadzieja 4) > Irena - 3 > > > M: > Bruno - 3 > Antoni - 5 > Stanisław - 5 > Franciszek - 5 > Wojciech - 5 > Maciej - 4 > Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: moje ulubione imiona 06.05.05, 10:59 Antonina - lubię, ale głównie za zdrobnienie Tosia (cudne) Marta- też lubię, bo moje Konstancja - ładne Ida - ładne, Idalia dla mnie odpada (ciotka Idalia) Lena - OK Pola - jw Helena - jw Aurelia - jw Natasza - nigdy w życiu Nadia - nie podoba mi się Irena - ostatnio je polubiłam Bruno - niespecjalnie, wiele osób ma problemy z prawidłową odmianą Antoni - bardzo lubię Stanisław - jw Franciszek - nie bardzo. Franek brzmi ładnie, w pełnej formie takie jakieś zasuszone Wojciech - w porządku Maciej - jw Ogólnie imiona fajne Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: moje ulubione imiona 06.05.05, 12:03 Antonina- może być, ale wolę Antonię. Bądź co bądź imię o znacznie dłuższej tradycji nadawania w Polsce. Marta- ojjjj nie!! Jeden z moich antytypów Konstancja- prześliczne Ida- chyba nie muszę komentować Świetnie się sprawdza Lena- tylko jeśli miałaby być zdrobnieniem od Helenki, w każdym innym przypadku nie. Pola- tylko jeśli miałaby być zdrobnieniem od Apolonii, reszta jw Helena- cudo!! Aurelia- jw Natasza- oj NIE!! Wolę Nadzieję Nadia- NIE. W żadnym wypadku NIE!! Irena- śliczne, byle by nie zdrabniać go jako Irki Bruno- no jakoś nie. Antoni- może być Stanisław- chyba nazbyt popularne ostatnio Franciszek- popularny ale mimo to lubię to imię, nawet bardzo lubie Wojciech- nieeee, ale nie wiem czemu. Po prostu nie i już Maciej- fajne, słodziuteńkie w formie Maciuś Odpowiedz Link Zgłoś
lilith18 Re: moje ulubione imiona 06.05.05, 12:42 dziękuję serdecznie . I, niczym, shrekowy Osioł: ja chcę jeszcze raz. Czyli - proszę o jeszcze. Moje dzieci. Ach. Biologicznie za 3 do 5 lat. Mentalnie - pewnie później. Jestem b. ciekawa, czy moje typy nadal będą rsoły w popularnośc. Oby nie, bo...Same wiecie. Teoretycznie nie mam ochoty na dziwaczenie i wymyślanie imion z kosmosu (tudzież z lamusa), ale synek Karolek chodzący do klasy z trzema innymi Karolkami i jedną Karolinką...Oj, nie. Pozdrawiam serdecznie. PS Znajomy miał w klasie dziewięć Małgorzat - to autentyczny autentyk! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: moje ulubione imiona 06.05.05, 18:47 Proszę bardzo: K: Antonina - śliczne Marta - kiedyś neutralne, potem je bardzo polubiłam w związku z jedną Martą Konstancja - śliczne Ida(lia) - śliczne Lena - ładne zdrobnienie, obstawiałabym w tej chwili jako formę pełną zwłaszcza Eleonorę, ale też Leontynę lub Leonię Pola - ładne zdrobnienie, może być od Apolonii lub Pauliny Helena - śliczne Aurelia - niebrzydkie, ale do końca nie mam przekonania, moze dzięki jednej Aurelii (nie naszej forumowej!) Natasza - nie znoszę tego imienia, i z brzmienia (kanciaste, zupełnie nie rozumiem, co w nim można odbierać jako "kobiece"), i przez skojarzenia ze znajomymi Nataszami: kojarzy mi sie z histeryczką bez klasy. Poza tym jest bardzo oklepane, w Rosji oczywiście, ale to nasi bliscy sąsiedzi Nadia - ładne rosyjskie zdrobnienie od Nadziei (a ściślej od Nadieżdy) Irena - niebrzydkie, ale nie przekonuje mnie do końca. Ma ładne znaczenie M: Bruno - bardzo mi się podoba Antoni - jw. Stanisław - jw. Franciszek - nie przekonuje mnie do końca Wojciech - podoba mi się Maciej - nie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: moje ulubione imiona 06.05.05, 19:16 > Antonina +- > Marta - > Konstancja ++ > Ida(lia) ++ > Lena - > Pola - > Helena +- > Aurelia + > Natasza -- > Nadia - > Irena -- > Bruno + > Antoni + > Stanisław - > Franciszek +- > Wojciech + > Maciej + Odpowiedz Link Zgłoś
iza131 Re: moje ulubione imiona 07.05.05, 01:28 Lubię: Idę, Lenę, Nadię,Helenę, Franciszka,Antoniego Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: moje ulubione imiona 07.05.05, 11:03 > Antonina - bardzo ładne, słodkie zdrobnienie Tosia > Marta - oj nie > Konstancja - ładne ale bez wielkiego entuzjazmu > Ida(lia) - śliczne > Lena - nie, nawet jako zdrobnienie od Heleny > Pola - może lepiej Apolonia? > Helena - ładne > Aurelia - no tu obiektywna nie będe > Natasza - bez przekonania > Nadia - może lepiej Nadzieja? > Irena - bardzo ładne i obecnie chyba nieczęsto nadawane > > > M: > Bruno - trochę przeraża mnie odmiana, raczej bez zachwytów > Antoni - ładne, ale chyba za bardzo popularne teraz > Stanisław - jw, chociaż jakiś mam sentyment do tego imienia > Franciszek - jw > Wojciech - neutralne jak dla mnie > Maciej - lubię zdrobnienie Maciuś dla bobasa Nie bardzo "na ucho" pasuje mi zestawienie Antoniny z Ewą - każde z tych imion osobno bardzo lubię, ale jakoś nie współbrzmią ze sobą. A co do Brunona to patrz wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
joannarzad Re: moje ulubione imiona 09.05.05, 11:04 Antonina.... właśnie uważam ze to naprawdę piękne imię JEdnak nikt z naszej rodziny ani męz anie pochwala tego, czy powinniśmy ich ignorować ? Odpowiedz Link Zgłoś