ajlii 11.05.05, 16:01 Mamy taki mały spór z mężem - które imię ładniejsze i które ma nosi nasz przyszły syn. A jakie jest Wasze zdanie? Mi się podoba jeszcze Duszan, ale mąż jest zdecydowanie przeciwny... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Zbyszko czy Mieszko...? 11.05.05, 16:04 Zbyszko, znaczy się Zbigniew, bo Zbyszko jest niepoważnie Mieszko kojarzy mi się z (telewizyjną - informuję "beztelewizorowych") reklamą jakichś słodyczy, w której śpiewano: "Mieszko, uwierz mi: ma serce, ma duszę, ma sny"... Nie pamiętam, co to dokładnie było, ale myślę, że chyba jakaś bombonierka. Według mnie to bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Zbyszko czy Mieszko...? 11.05.05, 16:07 Zdecydowanie bardziej podoba mi sie Mieszko. Z prostej przyczyny: nie lubie Zbigniewa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Mieszko 11.05.05, 16:07 Jestem zdecydowanie za Mieszkiem I to z bardzo prostego powodu. Zbyszko jest zdrobnieniem od Zbigniewa (a prawidłowo od Zbygniewa), a Mieszko - też zdrobnieniem, tylko dokładnie nie wiadomo, od jakiego imienia: najprawdopodobniej od Miecisława. Więc przy tak ustawionym wyborze optuję za Mieszkiem, chyba że, hmmm, byłby wybór między Zbigniewem i Mieszkiem - wtedy nie byłabym taka pewna, co wybrać. A Duszan mi też się nie podoba - kojarzy mi się z duszeniem i czystkami etniczymi... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Mieszko 11.05.05, 16:11 gaudencja napisała: > Jestem zdecydowanie za Mieszkiem I to z bardzo prostego powodu. Zbyszko jest > > zdrobnieniem od Zbigniewa (a prawidłowo od Zbygniewa), a Mieszko - też > zdrobnieniem, tylko dokładnie nie wiadomo, od jakiego imienia: > najprawdopodobniej od Miecisława. Więc przy tak ustawionym wyborze optuję za > Mieszkiem, chyba że, hmmm, byłby wybór między Zbigniewem i Mieszkiem - wtedy > nie byłabym taka pewna, co wybrać. > > A Duszan mi też się nie podoba - kojarzy mi się z duszeniem i czystkami > etniczymi... Ja wybrałabym Zbigniewa, chociaż jeszcze chętniej ZbYgniewa (przez "y" w środku), bo tak powinna brzmieć prawidłowa forma tego imienia. Ale w dzisiejszej Polsce zostałoby to uznane za literówkę i notorycznie mylone ze Zbigniewem, który już się w takiej formie spopularyzował w innych pokoleniach. Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Mieszko 11.05.05, 16:49 Mieszko niekoniecznie pochodzi od Miecisława czy Mieczysława (imię Mieczysław pojawia się dopiero w 18 w.). Być może pochodzi od Miećko, co oznaczało niedzwiedzia. A Zbigniew nie podoba mi sie ze wzgledu na skrót: Zbyszek. Ja wolałabym Zbyszka (a więc chyba Zbygniewa?). A Duszan to imię wegierskie w zasadzie... spotkałam się też z nim u K. Bunsha I tak mam dylemat - a mąż akceptuje tylko Zbyszka albo Mieszka... albo Dobrawę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mieszko 11.05.05, 17:30 ajlii napisała: > Mieszko niekoniecznie pochodzi od Miecisława czy Mieczysława (imię Mieczysław p > ojawia się dopiero w 18 w.). Być może pochodzi od Miećko, co oznaczało niedzwie > dzia. Nowsze badania porównawcze raczej wykluczają pochodzenie Mieszka od niedźwiedzia. Natomiast Miecisław jest uważany za najbardziej prawdopodobne imię, od którego Mieszko się wywodzi. O Mieczysławie lepiej w ogóle nie mowić, bo jest to zniekształcenie imienia Miecisław > A Zbigniew nie podoba mi sie ze wzgledu na skrót: Zbyszek. Ja wolałabym Zbyszka > (a więc chyba Zbygniewa?). Oprócz Zbygniewa i Zbysława może być jeszcze Zbylut i Zbywoj. Z których najbardziej podobają mi się Zbylut i Zbygniew. > A Duszan to imię wegierskie w zasadzie... spotkałam się też z nim u K. Bunsha Duszan jest imieniem słowiańskim. Występuje u Bunsha zapewne, bo w ramach Austrowęgier wpływy wzajemne, również ze Słowianami południowymi, rozwijały się bez wielkich przeszkod. > I tak mam dylemat - a mąż akceptuje tylko Zbyszka albo Mieszka... albo Dobrawę > Ale Zbyszka tylko nadanego jako Zbyszko? Jeśli tak, to wybrałabym Mieszka, po co nazywać dziecko od razu zdrobnieniem? Wyobraź sobie schorowanego 70-latka o dziarskim imieniu Zbyszko - jakoś to dziwnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: Zbyszko czy Mieszko...? 11.05.05, 17:55 Zbyszko kojarzy mi się z napojami a Mieszko z cukierkami Tak to niestety jest gdy rzeczom/markom nadaje się "ludzkie imiona" buty Bartek, gazeta Claudia i Oliwia, baton Maciek i Pawełek itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Zbyszko czy Mieszko...? 11.05.05, 18:16 i napoje Helena woda Dobrawa też mi sie nie podoba ten zwyczaj... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Batonik "Danusia" 11.05.05, 19:07 A o batonie Danusia to zapomnieliście ? Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Zbyszko czy Mieszko...? 11.05.05, 21:56 Ja bym byla za Duszanem... W nastepnej kolejnosci za Zbigniewem, potem Mieszkiem i na koncu Zbyszkiem, jako "Zbyszko". Dla mnie fajne dla chlopaczka i smieszne u doroslego czlowieka... Odpowiedz Link Zgłoś
amanda_gris Re: Zbyszko czy Mieszko...? 11.05.05, 21:58 Obydwa mi się nie podobają. Ale przynajmniej Twój mąż odrzucił najbrzydsze z całego zestawu - ten Duszan to dla mnie jak skrót od Duszanbe. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Zbyszko czy Mieszko...? 12.05.05, 23:01 Szczerze mówiąc wybrałabym Zbigniewa, ale spośród tych dwóch zdecydowanie Zbyszko Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Zbyszko czy Mieszko...? 13.05.05, 10:43 Ja bym optowala za Zbyszko, ale i tak niektorzy beda mowic Zbyszek, moze nawet wiekszosc. Zbyszko- brzmi troche nienaturalnie. Mieszko- moim zdaniem neutralnie i okej. A moze zamiast Dobrawy, Dobrochna, albo Miłochna?! Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Zbyszko czy Mieszko...? 30.05.05, 19:11 ania_nahorna napisała: > a moze Gniewko? Najlepiej Gniewomir, wtedy można zdrabniać i jako Gniewko i jako Gniewosz. Imię przeurocze, tyle w nim energii. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko02 Re: Zbyszko czy Mieszko...? 30.05.05, 23:08 My mamy Mieszka, braciszek Mieszka miał mieć na imię Gniewko, Zbyszko lub Jonasz, ale urodziła się siostrzyczka Zbyszko dobrze mi się kojarzy, ponieważ na studiach miałam suuuper wykładowcę o tym imieniu, i wcale imię nie ujmowało mu powagi. Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Zbyszko czy Mieszko...? 30.05.05, 23:41 )))))))))))) a jak ma na imię siostrzyczka Mieszka...? Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko02 Re: Zbyszko czy Mieszko...? 31.05.05, 07:36 Halszka))) musiało zaszszszeleścić) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko02 Re: Zbyszko czy Mieszko...? 31.05.05, 07:38 ach, jeszcze gwoli ścisłości - ja jestem Dobrosławą, która początkowo miała być Dobrawą Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Zbyszko czy Mieszko...? 31.05.05, 09:10 ))))))) super my myślimy też o Dobrawie choć ja chciałabym też Aminę... Odpowiedz Link Zgłoś