itymonka 01.06.05, 15:32 Niedawno uslyszalam jak mama woła tak do swojego dziecka) Chociaz chlopak byl juz dosc duzy ok 11lat To imie zaczyna mi sie podobac ) choc jeszcze niedawo bylam na nie.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Wawrzyniec 01.06.05, 15:47 Bardzo, bardzo mi się podoba, mam je na liście Odpowiedz Link Zgłoś
epoche Re: Wawrzyniec 01.06.05, 15:59 Bardzo fajne imię, mam do niego sympatię (mój biolog ma tak na imię, a to fantastyczny człowiek. tyle, ze cieżko je ładnie zdrobnić... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wawrzyniec 01.06.05, 17:50 Bardzo mi się podoba, razem ze zdrobnieniem Wawrzek. Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: Wawrzyniec 03.06.05, 18:15 Agnieszka Chylińska ma brata Wawrzyńca i mówi na niego Wawrzyn... imię zaiste ładne, ale zdrobnienie Wawrzek / Wawrek dla mojego ucha brzmi wprost obrzydliwie! Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Wawrzyniec 03.06.05, 18:38 Wawrzyn moim zdaniem brzmi super glista_ludzka napisała: > Agnieszka Chylińska ma brata Wawrzyńca i mówi na niego Wawrzyn... > imię zaiste ładne, ale zdrobnienie Wawrzek / Wawrek dla mojego ucha brzmi > wprost obrzydliwie! Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: Wawrzyniec 03.06.05, 19:00 aurelia_b napisała: > Wawrzyn moim zdaniem brzmi super > >Wawrzyn faktycznie brzmi fajnie, ale ten Wawrek / Wawrzek to mi sie cholernie nie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wawrzyniec 25.10.06, 17:47 A o wawrzynie, czyli laurach, sie nie slyszalo??? Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Wawrzyniec 04.06.05, 16:34 Jak najbardzeij popieram. Jak sie na to imie patrzy to czlowiek prawie zaluje, ze nie wiecej imion zostalo "przetlumaczonych". Akurat w tym wypadku swietnie wyszlo. Laurenty co prawda tez fajnie, ale Wawrzynca nie przebije. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wawrzyniec 31.10.05, 23:33 Ze mna do szkoly chodzil Wawrzyniec, wiec jestem osluchana. Imie odbieram neutralnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Wawrzyniec 01.11.05, 14:29 A ja jestem na nie. Jest jeszcze zdrobnienie; Wawrzuś Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: Wawrzyniec 01.11.05, 22:54 nie podoba mi się, a już zdrobnienia są okropne Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Wawrzyniec 03.11.05, 09:33 Mąż mojej ciotki ma na imie Wawrzyniec. Wszyscy mówią do nirgo Wawrek. Mi sie podoba. Podobno mama tegoż Wawrzyńca nazwała tak synka na sugestię księdza który miał chłopca chrzcić. Ksiądz powiedział że takie piękne, święte imię no i kobieta nie miała wyjscia Odpowiedz Link Zgłoś
samboraga Re: Wawrzyniec 03.11.05, 17:34 ja mam synka Wawrzyńca, a raczej na razie to Wawrzek, Wawrzuś, Wawrzyn, Wawrzynek... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mirabilandia Re: Wawrzyniec 04.11.05, 16:17 OOO nie! Tylko nie Wawrzyniec. Chodzilam kiedys z takim do szkoly - byl okropny - zarozumialy, msciwy, wulgarny. to imie baardzo mi sie nie podoba i mam same zle skojarzenia z nim. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Wawrzyniec 04.11.05, 16:53 Strasznie gryzie mnie w uszy, a Wawrzek jeszcze bardziej. W sumie konsekwentnie, mam ogólną awersję do imion zawierających 'rz' albo 'ż' Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wawrzyniec 04.11.05, 19:28 Ciekawe, bo ja mialam bardzo fajnego (i przystojnego) kolege Wawrzka w szkole Chyba wszystkim podobalo sie jego imie Co ciekawe, funkcjonowalo jako imie zupelnie normalne; byly imiona znacznie rzadsze. Odpowiedz Link Zgłoś
aja_maja Re: Wawrzyniec 04.11.05, 19:50 mnie sie bardzo podoba.i pasuje zwlaszcza do nazwiska konczacego sie na-ski. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wawrzyniec 03.04.06, 20:40 Wawrzyniec Konarski - jest taki politolog lat czterdzieścikilka. Imię komponuje się z nazwiskiem wyśmienicie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wawrzyniec 24.10.06, 19:54 Mam sentyment do tego imienia Nosił je mój pradziadek. Ładne! Mój tata ma ucznia - Wawrzka (późna podstawówka, wczesne gimnazjum - jakoś tak). Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Wawrzuś, Wawer i Lorens 03.04.06, 20:56 Prawda jest, że ciężko do tego imienia wymyślić ładne zdrobnienie. Mnie się Wawrzuś kojarzy z "Historią żółtej ciżemki" i nie chce inaczej Wawrzek, Wawrzon, Wawer (bo i o takim zdrobnieniu czytałam) jakoś mi nie chcą leżeć w uchu Wawrzyńca Puttkamera (tego, co się ożenił z Marylą zamiast Mickiewicza) przyjaciele nazywali z cudzoziemska Lorens. Może to byłoby jakieś wyjście, gdyby nie kojarzył się z Lawrence'em... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wawrzyniec 03.04.06, 21:54 A moze wersja lacinska "Laurencjusz"??? Lorenzo Magnifico to przeciez Wawrzyniec Wspanialy... Odpowiedz Link Zgłoś
lauro25 Re: Wawrzyniec 27.05.06, 12:34 mam tak na imię, i nie cierpię wszelkich zdrobnień. i tak większość traktuje to jako nazwisko, moje nie kończy się na ...ski. w urzędach etc mam ubaw, choć czasem denerwujący. i z obcokrajowcami mam zabawę Odpowiedz Link Zgłoś
samboraga Re: Wawrzyniec 25.10.06, 10:08 > i tak większość traktuje to jako nazwisko o tak, z tym też się spotkałam jak zapisywałam kiedyś syna w przychodni a pełne imię - i mój syn czasami lubi, zresztą tak się przedstawia obcym, bo Wawrzyńca jeszcze kojarzą (mój pradziadek miał tak na imię, więc to nie było wieki temu a Wawrzek zlewa im się, nie wiedzieć czemu, z Bartkiem)) za to jest dumny, że jeden z bohaterów Dzieci z Bullerbyn (jedna z ulubionych książek) tak ma na imię (oczywiście w szwedzkiej wersji) Odpowiedz Link Zgłoś
samboraga Wawrzyniec po szwedzku;) 25.10.06, 22:20 > A jak jest Wawrzus po szwedzku??? jest trzech chłopięcych bohaterów Dzieci z Bullerbyn - Lasse, Bosse i Olle Lasse to Wawrzek, Wawrzuś, pełan forma to Lars (Wawrzyniec), zresztą to forma w wielu krajach skansynawskich jest też forma Lavrans ('Krystyna córka Lavransa' S. Undset ale to chyba wersja bardziej typu polski Laurencjusz, Laurenty Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wawrzyniec po szwedzku;) 25.10.06, 23:17 Ooo, znalam jednego Lassego (pol-Dunczyka) i dlugo myslalam, ze to zdrobnienie od Larsa...Czyli mialam nosa.)))). Lavrans funkcjonuje w Pl jako Lawrans (tak tez sie pisze w tytule wg nowszego chyba tlumaczenia: K corka Lawransa)... Odpowiedz Link Zgłoś
samboraga Re: Wawrzyniec po szwedzku;) 25.10.06, 23:22 Lavrans funkcjonuje w Pl jako Lawrans (tak > tez sie pisze w tytule wg nowszego chyba tlumaczenia: K corka Lawransa)... a tak, pisze się przez 'w' nie przez 'v' ale to chyba nie imię tak funkcjonuje w PL, tylko tłumacz spolszczył wesję szwedzką (zamiast przetłumaczyć - ale to oczywiście dozwolone) Odpowiedz Link Zgłoś
martunia78 o nie... 26.10.06, 08:18 mój teściu ma tak na imię, nie podoba mi się w ogóle, skojarzenia niestety z odyńcem Odpowiedz Link Zgłoś
asia_mod Re: Wawrzyniec 26.10.06, 19:52 tak na imię ma mój mąż. Dziadek mojego dziadka tak miał, z kolei drugi miał na imię Ludwik-z tąd nasz syn na drugie tak ma. Samo imię Wawrzyniec jest moim zdaniem dość oryginalne i z ma wielką historię. Jak wiele zresztą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzusiowa Re: Wawrzyniec 09.11.06, 18:15 Mój syn też ma tak na imię, na razie jest Wawrzkiem, Wawrzynkiem, Wawrinkiem, chodzi do przedszkola i dzieci tak do niego mówią. Ma tak na imię bo to rodzinna tradycja i szczerze mówiąc mi się to imię odoba (patrz mój login) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Wawrzyniec 09.11.06, 18:46 A zdrobnienie Wowo, to nie od Wawrzyńca ??? Był Wowo Bielicki, ale nie wiem, jak miał naprawdę na imię. Odpowiedz Link Zgłoś