lilith76 07.06.05, 12:53 niestety, poprzedni wątek jest już zarchiwizowany i nie mogę się dopisać. śpieszę donieść, że to jest to w tej chwili - dla mojej "pasierbicy" (7 lat) - najpiękniejsze i najcudowniejsze imię pod słońcem. zobaczyła je w jakiejś bajce. ja dopóki nie przejrzałam archiwum nawet nie wiedziałam, że takie istnieje na prawdę. skorzystałam z okazji i dopytałam się, czy w takim razie podoba się jej Józefinka? - To takie imię istnieje? - była zaskoczona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emi28 Re: Serafina 07.06.05, 13:17 Mnie się Serafina kojarzy z bohaterką "Sierocych doli" Kraszewskiego.Niezbyt przyjemna postać, jeśli dobrze pamiętam. A i imię nieszczególnie mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Serafina 07.06.05, 13:24 Serafina występuje w filmie pod tytułem "Barbie: Księżniczka i Żebraczka". O ile pamiętam, jest chyba kotem Podoba mi się to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Serafina 07.06.05, 13:29 no właśnie!!! dla mnie to imię jakieś trochę sztuczne. Józefinka jest lepsza! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Serafina 07.06.05, 15:37 lilith76 napisała: > no właśnie!!! > > dla mnie to imię jakieś trochę sztuczne. > > Józefinka jest lepsza! A ja nie widzę w Serafinie nic sztucznego Podoba mi się i fajnie się kojarzy. Chociaż może Józefina jest lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Serafina 07.06.05, 19:53 Siostra Serafina uczyła mnie religii w pierwszych latach podstawówki .Kojarzy mi sie "anielsko"( serafinowie to zdaje się wysoko stali w anielskiej hierarchii ),z hebrajskiego "płomienna ". Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Serafina 20.07.05, 16:29 Mnie sie kojarzy z parafina A Serafin z jakims groznym, wasatym dziadkiem. Takze jestem zdziwiona, ze takkie imie podoba sie siedmiolatce , ale to dobrze wrozy na przyszlosc)) moze tez zainteresuje sie immienictwem ?! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Serafina 20.07.05, 16:32 Nie moge sie oprzec skojarzeniu z serafinami i herbuniami Ale imie samo w sobie niezle! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Serafina 24.08.05, 10:09 Dopisuje sie, bo wczoraj poznalam mala Seraphine (nie jest Polka) - bylam zaskoczona! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Serafina 12.05.06, 20:22 Zdaje się, ze w żadnym kraju to imię nie jest częste. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Serafina 03.09.05, 14:24 nie podoba mi sie. Bardziej dla zwierzęcia niż dla człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Serafina 03.09.05, 14:26 Właśnie czytam książkę, w której Serafinę skraca się do formy "Sera". Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Serafina 13.12.05, 11:20 tawananna napisała: > Właśnie czytam książkę, w której Serafinę skraca się do formy "Sera". > Paskudne zdrobnienie . A szkoda, bo Serafina brzmi tak pięknie i dostojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Serafina 12.05.06, 22:46 właśnie Serafina kojarzy mi się z sioatrą zakonna ,one z reguły mają takie długie ,udziwnione imiona np.Eufrozyna ale imię takie anielskie i ma swój wdzięk Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: a Seweryna 13.05.06, 08:42 Troche inne, ale chyba jednak w podobnym guscie. Znalam jedna wspniala kobiete o tym imieniu i sentyment mi pozostal. Tylko jak Seweryne zdrabniac - Sewerka? Odpowiedz Link Zgłoś