Gość: tymianek21 IP: *.slowianin.pl 03.11.09, 12:43 Cześć!podczas pobytu na cmentarzu zobaczyłam nagrobek pani Chryzantemy (ur w 1928).Pierwszy raz zobaczyłam takie imię. Mam pytanie -dlaczego to imię zniknęło? Znam małe Jagody, Kalinkę, 2 Lile a nawet Jaśminę.Są Róże i Maliny. Czy zniknęła bo Chryzantema kojarzy się z nagrobnym kwiatem? Pozdrawiam (Acha teść mojej siostry to Narcyz!) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: Chryzantema 03.11.09, 14:33 Myślę, że w odróżnieniu od Róży czy Narcyza to imię nigdy sie nie spopularyzowało na tyle, żeby w ogóle być uważane za imię. Samo to, że zostało kiedyś komuś nadane nie sprawia od razu, że będzie funkcjonowało jako imię w szerszym obiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Chryzantema 03.11.09, 21:17 Myślę, ze Chryzantema to twórcza przeróbka męskiego imienia Chryzant. Tak naprawdę jednak żeński jego odpowiednik powinien brzmieć Chryzanta. Sama chryzantema to wyraz pospolity. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Chryzantema 04.11.09, 12:28 Może dlatego, że chryzantema to taki niewdzięczny kwiatek... Kojarzy się głównie z grobami. Odpowiedz Link Zgłoś