Dodaj do ulubionych

Prawomił? Prawomysł?

07.06.05, 18:30
Jest na pewno takie czeskie imie (Pravomil).
www.vestirna.com/www2/_jmena/jmena.php?pismeno=P&jmeno=Pravomil
W Polsce tylko wystepuje jako herb szlachecki rodu Duczyńskich - przynajmniej
to tylko znalazlam. Ale zdaje mi sie, ze niektore z tych herbow maja
pochodzenie od nazw osobowych - przynajmniej tak wygladaja.
www.dig.pl/pdf/Szlachta_wylegitymowana.pdf
Znazlam jeszcze Prawomysła ale w tym tekscie to chyba zart:
www.fahrenheit.eisp.pl/f45/29.html
Jest znowu taki herb: genealog.home.pl/g.pl?kd=4&hy=p&nr=6

Ale jesli istnieje w Poznanskiem miescowosc Prawomyśl to moze i imie Prawomysł
istnialo (tak jak Przemyśl od Przemysła):
bip.kaczory.com.pl/index.php?a=364
Jak Wam sie podobaja?
Zdrobnienie byloby pewnie: Prawek, Prawik, Prawko itp.
Mnie sie Prawomił szczegolnie podoba, ale oba wygladaja dosc "imionowato"
nawet jak na dzisiejsze czasy: Prawomił Kowalski, Prawomysł Kowalski - chyba
by uszlo?
Jedyne potwierdzone staropolskie imie jakie znalazlam potwierdzone z czlonem
"praw" to "Biezpraw (Bezpraw)". To co prawda odpowiada temu, ze niby: "Polska
nierzadem stoi", ale jako imie to chyba nie za sympatycznie. wink
Obserwuj wątek
    • gunka2 Re: Prawomił 07.06.05, 19:06
      www.mvcr.cz/statistiky/jmena/muzi/abeceda/cetn5.html
      Nadawalnosc w Czechach: PRAVOMIL: miejce: 455, nadan: 54.
      Najbardziej znanym jest Pravomil L. Reichl - dzialacz antykomunistyczty:
      www.cesky-dialog.net/clanek.php?idcl=466&aidci=
    • gaudencja Re: Prawomił? Prawomysł? 07.06.05, 20:43
      gunka2 napisała:

> Jedyne potwierdzone staropolskie imie jakie znalazlam potwierdzone z czlonem
      > "praw" to "Biezpraw (Bezpraw)". To co prawda odpowiada temu, ze niby: "Polska
      > nierzadem stoi", ale jako imie to chyba nie za sympatycznie. wink

Jest jeszcze Siepraw - co oznacza, że człon ten był używany w imionach na pewno
      (Biezpraw, Brzezpraw i Przezpraw mogły mieć charakter bardziej przezwiskowy,
      niż imienny, tak jak i wszystkie inne "negatywne" nazwy osobowe typu Niewsza
      czy Kazirod). Ciekawe jest to, co piszesz. Zasób imion słowiańskich nie był
      oczywiście identyczny we wszytkich krajach, z drugiej strony te herby i
      miejscowości mogą o czymś świadczyć. Może o czeskim pochodzeniu właścicieli,
      ale kto wie?
      • gunka2 Re: Siepraw 08.06.05, 14:14
        Ale ladne imie! Wszepraw jeszcze lepiej.

Co do Pravomila - nie wiem, kiedy to imie w Czechach powstalo. Czy jest
        starodawne czy tez np. powstalo wtedy kiedy w Niemczech zaczely byc modne
        "nowotwory" typu: "Gottlieb" itp. jako slowianska odpowiedz - Czechy byly wtedy
        jescze pod "zaborem" niemieckim.
        W Czechach o imieninach Pravomila: 12.1. Pravoslav slovanský Jméno se vykládá
        jako "slavící právo, právem slavný", obdoby jména jsou Prvoslav "první slavný",
        Pravomil "právo milující" a Pravdomil "pravdu milující". Katolická církev v
        dnešní den připomíná sv. Probuse, prvního známého biskupa ve Veroně ze 3. století.

Z kolei na Slowacji z tego typu imion sa jeszcze (oprocz Pravoslava) Pravdolub i
        Pravolub. Ale sa podane jako imiona "nowsze":

Pravdoľub
        m. novšie sloven. meno, jeho pôv. význam by bol ľúbiaci, milujúci pravdu
        Pravoľub
        m. - Pravoľuba ž. novšie sloven. meno, pôv. význam by bol ľúbiaci pravdu, právo
        ako v menách Pravomil, Pravoslav
        Pravomil
        m. - Parvomila ž. novšie meno s pôv. významom milujúci právo, pravdu
        Pravoslav
        m. - Pravoslava ž. novšie meno s pôv. významom oslavujúci právo, pravdu, slávny
        pravdou
        www.sined.sk/meno/index.php?file=show_name&table=popis_mien&first_row=c_meno&letter=P
        Imieniny slowackie: Pravoľub 09.01. Pravomil 08.01. Pravoslav 15.02.

W kazdym razie Prawomysł w Czechach nie wystepuje. Jesli byl to pewnie byl
        imieniem polskim. Jesli od niego powstala miejscowosc Prawomyśl to raczej nie
        moze to byc imie "nowsze" w Polsce.
        -mysły w Czechach:
        1698 PRZEMYSLAW 4
        341 PŘEMEK 114
        84 PŘEMYSL 5545
        2008 PŘEMYSLAV 3
        Dla porownania: imiona slowianskie w Czechach (bez wiekszoszci zdrobnien i form
        pobocznych tego samego imienia): BELOMÍR BIVOJ BLAHOMIL BLAHOMÍR BLAHOSLAV
        BLAHOŠ BOGDAN BOGUSLAV BOGUSLAW BOHDAN BOHDAR BOHUMIL BOHUMIR BOHUSLAV BOHUŠ
        BOJAN BOJISLAV BOLEK BOLESLAV BOREŠ BORIS BORISLAV BORIVOJ BORYSLAV BOŘEK BOŘÍK
        BOŘISLAV BOŘIVOJ BOŠKO BOŽAN BOŽEJ BOŽEK BOŽETĚCH BOŽIDAR BOŽÍK BOŽIMÍR BOŽISLAV
        BRANIMÍR BRANISLAV BRANKO BRONĚK BRONISLAV BŘETISLAV BYSTRÍK CTIBOR CTIMÍR
        CTIRAD CTISLAV CVETAN CVETKO CZESLAV ČECHOSLAV ČESLAV ČESTA ČESTISLAV ČESTMÍR
        DALIBOR DALIMIL DALIMÍR DAMIR DANISLAV DANKO DANUŠ DAVOR DOBROMIL DOBROMÍR
        DOBROSLAV DRAGAN DRAGOLJUB DRAHOMIL DRAHOMÍR DRAHOŇ DRAHOSLAV DRAHOŠ DUCHOSLAV
        DUŠAN GORAN GORAZD HORYMÍR HOSTIMIL HOSTISLAV HOSTIVÍT HVĚZDOSLAV CHOTIMÍR
        JARMIL JAROMIL JAROMIR JAROSLAV JAROŠ KAZIMIERZ KAZIMÍR KRASIMIR KRASOSLAV
        KRUNOSLAV KŘEŠIMÍR KVĚTOMIL KVĚTOMÍR KVĚTOŇ KVETOSLAV KVĚTOŠ LAĎA LADISLAV LECH
        LESLAV LESZEK LEŠAN LEŠEK LEV LIBOMÍR LIBOR LIBOSLAV LIBOŠ LIDUMIL LJUBEN
        LJUBOMIR LJUBOŠ LJUDMIL LUBISLAV LUBO LUBOMIL LUBOMIR LUBOR LUBOSLAV LUBOŠ
        LUDEVIT LUDISLAV LUDMIL LUDOMÍR LUDOSLAV LUDOVIT LUMÍR LUTOBOR MÁJOSLAV MEČISLAV
        MIECZYSLAW MILAD MILAN MILIČ MILÍK MILIVOJ MILOMÍR MILOŇ MILORAD MILOSLAV MILOŠ
        MILOVAN MIODRAG MIRAN MIREK MIROMIL (MIRON) MIROSLAV MÍROSLAV MIROSLAW MIROŠ
        MIRSAD MÍRUMIL MLADEN MNISLAV MOJMÍR MSTISLAV NĚHOSLAV ODOLEN POMNĚN PRAVDOMIL
        PRAVOMIL PRAVOMÍR PRAVOSLAV PREDRAG PRZEMYSLAW PŘEMYSL PŘEMYSLAV PŘIBYSLAV RADAM
        RADAN RADEGAST RADIM RADIMIL RADIMÍR RADISLAV RADIVOJ RADMIL RADOMIL RADOMIR
        RADOMÍR RADOŇ RADOSLAV RADOŠ RADOVAN RADSLAV RADUŠ RADVAN RADWAN RASTISLAV
        RATIBOR RATISLAV RATMÍR ROSTISLAV ROZSTISLAV SAMIR SEMIR SLAVA SLAVIBOJ SLAVIBOR
        SLAVIŠ SLAVOJ SLAVOMIL SLAVOMÍR SLAVOŠ SLOBODAN SOBĚSLAV SPYTIHNĚV SPYTIMÍR
        STANISLAV STANISLAW STANISŁAW STOJAN STŘEZIMÍR SVATOBOJ SVATOBOR SVATOMIL
        SVATOMÍR SVATOŇ SVATOPLUK SVATOSLAV SVATOŠ SVETISLAV SVĚTOMÍR SVETOSLAV SVETOZAR
        SVOJMÍR ŠLECHTISLAV TIVADAR TOMISLAV TUGOMÍR VÁCLAV VĚKOSLAV VELEN VELESLAV
        VELIMÍR VELISLAV VĚNCESLAV VENCISLAV VĚROMÍR VĚROSLAV VESELIN VĚSLAV VIEROSLAV
        VILKO VILOŠ VIT VÍŤAZOSLAV VÍTĚSLAV VÍTĚZ VÍTĚZMÍR VITĚZSLAV VJAČESLAV VJEKOSLAV
        VLADAN VLADIBOJ VLADIM VLADIMIR VLADISLAV VLADIVOJ VLASLAV VLASTIBOR VLASTIK
        VLASTIMIL VLASTIMIR VLASTISLAV VLASTMIL VNISLAV VOJAN VOJEN VOJISLAV VOJMÍR
        VOJSLAV VOJTECH VOLOĎA VRATISLAV VSEVOLOD VŠEBOR WIESLAV WLADYSLAW WOJCIECH
        ZÁVIŠ ZBIGNIEW ZBIHNĚV ZBISLAV ZBYGNIEW ZBYHNĚV ZBYSLAV ZDAR ZDENEK ZDENKO ZDÍK
        ZDIRAD ZDISLAV ZDRAVKO ZDZISLAW ZDZISŁAW ZLATAN ZLATOMÍR ZORAN ZOROSLAV ZVONIMÍR
        ŽELIMÍR ŽITOMÍR ŽIVAN
        Praktycznie rzecz biorac Przemysł jest jedynym czeskim -mysłem wogole.

Ciekawa jestem skad ten autor w mym drugim poscie wytrzasnal tego Prawomysla do
        swego opowiadania. Moze do niego napisze, jesli sie da. Czuje sie troche tak,
        jakbym "odkryla" imie. wink

W kazdym razie polecam te strone:
        www.mvcr.cz/statistiky/jmena/muzi/index.html
        Szkoda bardzo, ze nie ma czegos takiego dla Polski.

• gunka2 starorosyjski Prawotarch 21.06.05, 10:57
        Z imion starorosyjskich:
        www.sca.org/heraldry/paul/pp-q.html
        # Prav (m)
    • a_weasley Imię do nabijania 21.06.05, 11:42
      gunka2 napisała:

> Jak Wam sie podobaja?

Równie dobre jak Gościmir, Przybygniew i Wodotrysk. Takie walizkowe imiona,
      jeśli nie naprawdę odleżałe w polszczyźnie, wyglądają jakby ktoś się wygłupiał.

> Zdrobnienie byloby pewnie: Prawek, Prawik, Prawko itp.

a wśród kolegów miałby ksywę Prawiczek. Super.
      A prawko to jest gwarowe określenie prawa jazdy.

> nawet jak na dzisiejsze czasy: Prawomił Kowalski, Prawomysł Kowalski - chyba
      > by uszlo?

Piękne. Prawie jak Dolores Miednica.
      • polichymnia Re: Imię do nabijania 21.06.05, 11:55
        Nie podoba Ci się? No coś Ty! Ani Siepraw,ani Prawomysł? Prawie tak pięknie jak
        Zbylut vel Przybylut.Jesteś baaardzo wybrednysad
      • gunka2 Re: Imię do nabijania 21.06.05, 14:48
        a_weasley napisał:
        > gunka2 napisała:
        > > Jak Wam sie podobaja?
        > Równie dobre jak Gościmir, Przybygniew i Wodotrysk. Takie walizkowe imiona,
        > jeśli nie naprawdę odleżałe w polszczyźnie, wyglądają jakby ktoś się
        > wygłupiał.

Jesli rownie dobre jak Gościmir i Przybygniew to swietnie! Wodotryska
        opuszczam, bo to by bylo od "wyrazow potocznych" wink.

A imiona na "Praw-" sa w Czechach uzywane do dzis, mozna wiec zoporzyczyc od
        chrzestnych sasiadow, a nie wszystko "zza oceanu".
        Skoro ludzie przyzwyczaili sie do Ziemowita to i do Prawomysla by sie pewnie z
        czasem przyzwyczaili.

> > Zdrobnienie byloby pewnie: Prawek, Prawik, Prawko itp.
        >
        > a wśród kolegów miałby ksywę Prawiczek. Super.
        > A prawko to jest gwarowe określenie prawa jazdy.

Podoba mi sie Prawin. Prawie tak jak Kewin - zadowolony? wink

> > nawet jak na dzisiejsze czasy: Prawomił Kowalski, Prawomysł Kowalski - ch
        > > yba by uszlo?
        > Piękne. Prawie jak Dolores Miednica.
        No, Addolorata Miednica byloby lepiej - przyznaje wink.

Na powaznie:
        Dzieki za opinie. Byla pierwsza, mimo ze watek byl juz na forum jakis czas.
        • a_weasley A to Polak ma być? 22.06.05, 11:24
          gunka2 napisała:

> A imiona na "Praw-" sa w Czechach uzywane do dzis, mozna wiec zoporzyczyc od
          > chrzestnych sasiadow, a nie wszystko "zza oceanu".

Zapożyczaniu zza oceanu, różnym Kewinom, Alanom, Brajanom i Dżesikom też jestem
          ostro przeciwny. Rozumiem, że rozmowa dotyczy imienia dla Polaka, a nie dla
          Czecha?
          Imiona świetnie się komponujące w języku, w którym twarz zwie się obliczem,
          dziewczyna divką, a stałe miejsce zamieszkania trvalym bydliskiem, w Polsce
          brzmią jak pseudonimy z zabawy w Prasłowian.
          • gunka2 Re: A to Polak ma być? 22.06.05, 11:30
            Pytanie dotyczy mozliwego nadania imienia w Polsce.

W takim razie jak odnosisz sie do bierzacej fali powrotu -gniewon i Gniewkow?

Mnie sie zdaje ze to tylko kwestia pewnego przyzwyczajenia, mody imiennicze sie
            zmieniaja, jak juz to bylo pisane. Jesli np. przyswoilismy taka Alicje a nawet i
            Zanete a teraz wlasnie "trawimy" Nikole to z Prawomirem powinno nie byc
            wiekszych problemow.
            • a_weasley Bardzo płytka fala 22.06.05, 18:09
              gunka2 napisała:

> Pytanie dotyczy mozliwego nadania imienia w Polsce.
              >
              > W takim razie jak odnosisz sie do bierzacej fali powrotu -gniewon i Gniewkow?

Do czego, przepraszam? Nie zaobserwowałem. Tutaj, o:
              www.gorny.najlepsze.pl/imiona/
              jest statystyka warszawska za ostatni rok, 4352 chłopców i 4167 dziewczynek, i
              żadne imię nie zawiera zbitki "gniew". Nawet zwyczajnego Zbyszka nie ma.
              Ogólnie biorąc imiona słowiańskie są nadawane bardzo rzadko.
              • gunka2 Re: Bardzo płytka fala 22.06.05, 18:51
                Moze, ale jesli sa dyskutowane imiona slowianskie to Gniewko zazwyczaj jest
                obecny obok Mieszka. Powoli sie przyjmuje za "normalne imie" a to o czyms
                swiadczy. Mimo ze pewnie nie jest ich duzo.
                Jarogniewow i Gniewomirow jest troche a i nadaja Gniewko jako samodzielna imie:
                www.wirtualnypoznan.pl/wiadomosci/wydarzenia/12361
                Mysle, ze troche staroslowianskich imion spopularyzowalo sie po obchodach
                milenijnych w 1966r.
                Nie wiem nawet czy wszystkich Gniewkow razem nie byloby wiecej niz Bozydarow?
                • a_weasley Re: Bardzo płytka fala 23.06.05, 09:11
                  gunka2 napisała:

> Moze, ale jesli sa dyskutowane imiona slowianskie to Gniewko zazwyczaj jest
                  > obecny obok Mieszka. Powoli sie przyjmuje za "normalne imie" a to o czyms
                  > swiadczy. Mimo ze pewnie nie jest ich duzo.
                  > Jarogniewow i Gniewomirow jest troche

Tak? Może... Ja nie spotkałem żadnego jak żyję. W ogóle nie spotkałem nikogo,
                  kto by miał w imieniu człon -gniew, na początku, w środku czy na końcu, poza
                  Zbigniewami.

a i nadaja Gniewko jako samodzielna imie:
                  > www.wirtualnypoznan.pl/wiadomosci/wydarzenia/12361

Hm. Tam mówią, że nadano imię GNiewko. Raz. To trochę mało na falę.

> Mysle, ze troche staroslowianskich imion spopularyzowalo sie po obchodach
                  > milenijnych w 1966r.

Ja się urodziłem w rok później i nie przypominam sobie. W liceum miałem w
                  klasie jednego Jaromira i dwóch Jarosławów, w podstawówce jednego Jarosława i
                  na tym koniec. Wcześniej też różnych sławów nadawano, teraz już za
                  niepodległości zaczęli zanikać.

> Nie wiem nawet czy wszystkich Gniewkow razem nie byloby wiecej niz Bozydarow?

Bożydar, hm. Nie jest to chyba bardzo popularne imię?
                  • gunka2 Re: Bardzo płytka fala 23.06.05, 11:27
                    >
                    > Hm. Tam mówią, że nadano imię Gniewko. Raz. To trochę mało na falę.
                    Wiem ale to jedyne zrodlo potwierdzenia. Polskie urzedy nie zdaja sprawy z
                    rejestrowanych imion - od czasu do czasu kapna jakas informacje. Nie tak jak np.
                    Czesi ktorzy podaja statystyki nadanych imion (posylam do stony podanej powyzej).
                    Gniewomirow jest samych w internecie dosc sporo w najrozniejszym wieku. Gniewko
                    pojawia sie regularnie w dyskusjach na temat nadawania imion slowianskich
                    dzisiaj, ustepuje chyba tylko Mieszkowi i Ziemowitowi.
                    • etre2 Re: Unikalnosc imienia 20.11.05, 22:48
                      Mam w rodzinie 29 letniego Gniewosza, zwanego Gniewosz lub Gniewko.

Sprawiala nam satysfakcje wowczas, i w nadchodzacych latach unikalnosc tego
                      imienia. Brak "fali" czy popularnosci tego imienia bylo bardzo przyjemne.

Ta unikalnosc sprawia, ze jest takie piekne... przypomina "Stara Basn"
                      Kraszewskiego.
                • a_weasley Potęga TV 23.06.05, 11:52
                  gunka2 napisała:

> Moze, ale jesli sa dyskutowane imiona slowianskie to Gniewko zazwyczaj jest
                  > obecny obok Mieszka. Powoli sie przyjmuje za "normalne imie" a to o czyms
                  > swiadczy.

I nawet wiem o czym. O obecności w pamięci ludzi serialu "Gniewko, syn rybaka".
                  • gunka2 Re: Potęga TV 23.06.05, 12:12
                    To bardzo ciekawe. O tym nie wiedzialam (mieszkam za granica). Ale to potwierdza
                    tylko moja teorie powrotu Gniewow do wspolczesnosci, ktory to powrot mnie prawde
                    mowiac troche dziwil.
                    • a_weasley Re: Potęga TV 23.06.05, 12:19
                      gunka2 napisała:

> To bardzo ciekawe. O tym nie wiedzialam (mieszkam za granica).

Może powinienem dopowiedzieć: to jest film z lat wczesnych 70tych, a jego akcja
                      rozgrywa się w średniowieczu.
      • gunka2 Prawin, Stanik i Dolores M. 22.06.05, 11:18
        jeszcze raz do a_weasley'a:

Prawin (Pravin, Praveen) to tez dosc popularne chlopiece imie hinduskie. Oznacza
        tyle co nasz wielkomorawski Gorazd - czyli: biegly, doscwiadczony, kompetentny.
        Tak wiec domniemany Prawomysl, Prawomir czy Prawomil mialby nie dosc ze
        slowianskie imie o pieknym zyczeniowym znaczeniu ale i miedzynarodowe zdrobnienie.

Stanislawa mozna tez zdrabniac do Stanika i jakos to nikomu nie przeszkadza.
        Poza tym jakos nie bardzo podobaja mi sie te odlezane w polszczenie imiona -
        czesto maja znaczenia ktorych bym bynajmniej dziecku nnie zyczyla, oprocz moze
        Kazimierza, ale ten mi sie zle kojarzy z powodow osobistych.
        Mysle, ze takie troche mniej znane imiona stropolskie wlasnie nikomu sie zle nie
        kojarza i dlatego moze maja troche wiecej tej "przezroczystosci" o ktorej tu
        niektore forumowiczki mowily. Te imiona nie maja obciazen.
        Poza tym jesli mamy okazje na wlasna rodzima egzotyke to preferuje ja nad
        nadawanie imion typu Keanu (hawaiskie) czy nawet Jessica
        (angielsko-pseudohebraiskie) itp. itd.

I jakos nie widze wiekszej roznicy brzmieniowej pomiedzy Bogumilem Kowalskim a
        Prawomilem Kowalskim ani tez pomiedzy Przemyslawem Kowalskim a Prawomyslem
        Kowalskim (tyle tylko ze Przemyslaw jest: 1. imieniem znieksztalconym, 2.
        kojarzy sie dzis z industralizacja i fabryka). Dlatego porownanie do Dolores
        Miednicy odczuwam jako troche przesadzone.

Np. zestawy: Metody Prawomysl Kowalski, Metody Prawomir Kowalski czy Metody
        Prawomil Kowalski zdaja mi sie posiadac racje bytu nawet i dzisiaj.

Czekam na odpowiedz.wink
        • minerwamcg Re: Prawin, Stanik i Dolores M. 23.06.05, 10:32
          Hm... adwokat Prawomił kojarzyłby mi się cokolwiek zabawnie smile A nieprawomyślny
          rewolucjonista Prawomysł? A luteranin Prawosław? Z prawem lepiej nie żartować,
          nawet w sprawach imienia smile
          • gaudencja Re: Prawin, Stanik i Dolores M. 23.06.05, 10:42
            E, to nie tak. A co w takim razie zrobisz ze złośliwą i małostkową Beatą? z
            Michałem, któremu jest od Boga baaardzo daleko? Z bojaźliwą i przegrywającą w
            życiu Wiktorią? Z Jakubem - zbrodniarzem i pechowcem? Z Kacprem - błaznem
            klasowym (Kacper oznacza "dostojny", przynajmniej wedle tych źródeł, do których
            w tej chwili mam dostęp)? Wiele imion ma swoje znaczenia, z którymi
            niekoniecznie zgodne są charaktery i losy życiowe nosicieli.
            • a_weasley Któż-jak-Bóg - a kto to kojarzy? 23.06.05, 11:39
              Gaudencja przedstawiła rzeczywiście pyszne zestawienie:

> E, to nie tak. A co w takim razie zrobisz ze złośliwą i małostkową Beatą? z
              > Michałem, któremu jest od Boga baaardzo daleko? Z bojaźliwą i przegrywającą w
              > życiu Wiktorią? Z Jakubem - zbrodniarzem i pechowcem? Z Kacprem - błaznem
              > klasowym (Kacper oznacza "dostojny",

Jako też z furiatem Klemensem, kurduplem Arturem, tchórzem Edwardem,
              puszczalską Wirginią i Martą, co ma dwie lewe ręce do robót domowych.

> w tej chwili mam dostęp)? Wiele imion ma swoje znaczenia, z którymi
              > niekoniecznie zgodne są charaktery i losy życiowe nosicieli.

Wszystko to prawda. Mało kto się zastanawia nad tym, co jego imię, tudzież
              imiona jego dzieci, znaczą. Ja zresztą też nie wiem, skąd pochodzą imiona,
              które wybraliśmy dla swoich dzieci. Już prędzej poniektóry pomyśli o świętym
              patronie lub, jak ja, o ludziach znanych z realu i postaciach historycznych.
              Natomiast to znaczenie może być ukryte, a może leżeć na wierzchu.
              Są imiona, które co innego, kiedy ono coś tam kiedyś znaczyły w mało w Polsce
              znanym czy martwym języku, a po drodze albo zgoła coś kiedyś znaczyło, a po
              drodze przeszło ileś przekształceń. Chociażby Michał. Ty się interesujesz i
              wiesz, co się skąd wzięło, ale przeciętny obywatel nie wie, że Edward to
              obrońca dziedzictwa, a Artur niedźwiedź. To są w powszechnym odczuciu po prostu
              imiona, równie jak kompletnie sztuczne imię Grażyna czy Wanda. Tak samo przy
              odleżałych imionach słowiańskich nie myśli się o tym, że Stanisław to stań się
              sławnym, a Bolesław bolej (więcej) sławy.
              Co innego, kiedy to imię coś znaczy po łacinie, i - co gorsza - po angielsku. Z
              tego właśnie powodu zawahałbym się przed Wiktorem, WIktorią czy Wirginią.
              A jeszcze inaczej ma się sprawa z imionami, których znaczenie, jak tych
              wymienionych przez Minerwę, leży na wierzchu.
              • gaudencja Re: Któż-jak-Bóg - a kto to kojarzy? 23.06.05, 11:42
                No niezupełnie, bo Prawomysł to zgoła nie "osoba prawomyślna". Itd.
              • a_weasley poprawione 23.06.05, 11:43
                Gaudencja przedstawiła rzeczywiście pyszne zestawienie:

> E, to nie tak. A co w takim razie zrobisz ze złośliwą i małostkową Beatą? z
                > Michałem, któremu jest od Boga baaardzo daleko? Z bojaźliwą i przegrywającą w
                > życiu Wiktorią? Z Jakubem - zbrodniarzem i pechowcem? Z Kacprem - błaznem
                > klasowym (Kacper oznacza "dostojny",

Jako też z furiatem Klemensem, kurduplem Arturem, tchórzem Edwardem,
                puszczalską Wirginią i Martą, co ma dwie lewe ręce do robót domowych.

> w tej chwili mam dostęp)? Wiele imion ma swoje znaczenia, z którymi

Wszystko to prawda. Mało kto się zastanawia nad tym, co jego imię, tudzież
                imiona jego dzieci, znaczą. Ja zresztą też nie wiem, skąd pochodzą imiona,
                które wybraliśmy dla swoich dzieci. Już prędzej poniektóry pomyśli o świętym
                patronie lub, jak ja, o ludziach znanych z realu i postaciach historycznych.
                Natomiast to znaczenie może być ukryte, a może leżeć na wierzchu.
                Są imiona, które coś tam kiedyś znaczyły w mało języku martwym lub mało znanym
                w Polsce, a po drodze albo zgoła coś kiedyś znaczyło, a po
                drodze przeszło ileś przekształceń. Chociażby Michał, który w odczuciu
                większości obywateli swoim imieniem nie głosi chwały Bożej - imię jak imię. Ty
                się interesujesz i wiesz, co się skąd wzięło, ale przeciętny obywatel nie wie,
                że Edward to obrońca dziedzictwa, a Artur niedźwiedź. To są w powszechnym
                odczuciu po prostu imiona, równie jak kompletnie sztuczne imię Grażyna czy
                Wanda. Tak samo przy odleżałych imionach słowiańskich nie myśli się o tym, że
                Stanisław to stań się sławnym, a Bolesław bolej (więcej) sławy.
                Co innego, kiedy to imię coś znaczy po łacinie, i - co gorsza - po angielsku. Z
                tego właśnie powodu zawahałbym się przed Wiktorem, WIktorią czy Wirginią.
                A jeszcze inaczej ma się sprawa z imionami, których znaczenie, jak tych
                wymienionych przez Minerwę, leży na wierzchu.
                • gunka2 Kto to kojarzy 23.06.05, 12:26
                  Ja zawsze od dziecka myslalam ze Stanislaw to slawiacy stan (np. rycerski), a
                  Wladyslaw to chcacy miec wladze i byc slawnym (czyli egoista).
                  Za Agata znaczy dobra wiedzialam tez dosc wczesnie a znaczenie Beaty odkrylam
                  sama kiedy tylko poznalam slowo beatyfikacja.
                  Od dziecka zawsze chcialam wiedziec co znacza imiona ludzi ktorych poznaje i sie
                  o to dopytywalam, oprocz moze takich jak Anna ktore wydawaly mi sie wtedy tylko
                  zbitkiem dzwiekow.
                  Moze jestem wyjatkiem, ale wsrod mych znajomych tez raczej wszyscy wiedza co ich
                  imie oznacza i cos o swym imieniu umieja powiedziec.
                  • a_weasley Re: Kto to kojarzy 23.06.05, 14:18
                    gunka2 napisała:

> wsrod mych znajomych tez raczej wszyscy wiedza co ich
                    > imie oznacza i cos o swym imieniu umieja powiedziec.

Własne tak, ja też się o swoim dowiedziałem wcześnie, ale już o imionach mojej
                    najbliższej rodziny tego nie wiem. Zaraz sprawdzę.
              • gunka2 Re: Któż-jak-Bóg - a kto to kojarzy? 23.06.05, 12:31
                Ale ludzie tez nadawaja imiona oczywiste np. taka Nadzieja, Jagoda, Roza,
                Malina, Slawa, Gracja itp.
            • gunka2 Re: Prawin, Stanik i Dolores M. 23.06.05, 11:41
              > Wiele imion ma swoje znaczenia, z którymi
              Niestety. Ale jako rodzic robi sie co moze.wink
              Choc np. nie podejrzewam by rodzice Moniki chcieli aby byla samotna a Blazeja by
              seplenil (czy np. spelnienia sie imienia Jarogniew) itp. itd. wink
        • gaudencja Re: Prawin, Stanik i Dolores M. 20.11.05, 20:52
          gunka2 napisała:

> I jakos nie widze wiekszej roznicy brzmieniowej pomiedzy Bogumilem Kowalskim a
          > Prawomilem Kowalskim ani tez pomiedzy Przemyslawem Kowalskim a Prawomyslem
          > Kowalskim (tyle tylko ze Przemyslaw jest: 1. imieniem znieksztalconym, 2.
          > kojarzy sie dzis z industralizacja i fabryka). Dlatego porownanie do Dolores
          > Miednicy odczuwam jako troche przesadzone.

Ja rowniez uwazam, ze np. Prawomysl Kowalski brzmi swietnie, ale na pewno nie
          nadalabym tego imienia ze wzgledu na problem ze zdrobnieniem. No i wolalabym
          jednak nadac imie, ktore jest potwierdzone w zrodlach polskich.
    • gunka2 imieniny oraz skojarzenia lacinskie 23.06.05, 13:41
      Na czeskiej stronie znalazlam co nstepuje:

Pravomil (Justin), Pravomila 14. 5.
      Pravoň 19. 10.
      Pravoslav (Justus) 14. 3., 4. 5., 10. 5.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.