Dodaj do ulubionych

Wrócisława... :)

14.06.05, 20:56
oglądałam dzisiaj film o tematyce chemicznej, którego autorką była pani o imieniu Wrócisława własnie.
Co sądzicie o takim imieniu?
Obserwuj wątek
    • lukrecja_mniam Re: Wrócisława... :) 14.06.05, 22:41
      jakos nie za bardzo mi pasuje.
    • emi28 Re: Wrócisława... :) 14.06.05, 23:00
      Takie, hmmmm.... Błagalno - proszące? Nie podoba mi się.
    • dziewczyna_andrzeja Re: Wrócisława... :) 15.06.05, 07:05
      A co tu sądzić w ogóle? Beznadziejne i tyle!
    • gaudencja Wrocisława 15.06.05, 10:48
      To imię powinno brzmieć Wrocisława; od jego męskiej wersji pochodzi nazwa
      miasta Wrocław (które jest po prostu zdrobnieniem imienia Wrocisław). BARDZO mi
      się podoba, ale gdybym miała wybierać je dla dziecka, pewnie miałoby któryś tam
      priorytet po imionach, które podobają mi się jeszcze bardziej, jak np.
      Dobroniega czy Suligniewa.
      • adziunia Re: Wrócisława 15.06.05, 11:11
        mi sie kojarzy z "wracaniem" albo "wróci sława" smile Nie podoba mi sie w ogole. A
        co do tematyki chemicznej autorką mojego podrecznika do chemii jest pani o
        imieniu Szarota smile do tego jeszcze ma smieszne nazwisko.
      • bartekgo Re: Wrocisława 17.11.05, 12:54
        gaudencja napisała:

> To imię powinno brzmieć Wrocisława; od jego męskiej wersji pochodzi nazwa
        > miasta Wrocław (które jest po prostu zdrobnieniem imienia Wrocisław). BARDZO

Pierwotnie to chyba w ogóle był Warcisław. W jakiejś książce występował facet na
        którego mówili Wartko.

B.

mi
        >
        > się podoba, ale gdybym miała wybierać je dla dziecka, pewnie miałoby któryś tam
        >
        > priorytet po imionach, które podobają mi się jeszcze bardziej, jak np.
        > Dobroniega czy Suligniewa.
        • gaudencja Re: Wrocisława 17.11.05, 12:58
          bartekgo napisał(a):

> Pierwotnie to chyba w ogóle był Warcisław. W jakiejś książce występował facet
          n
          > a
          > którego mówili Wartko.

Istnial obocznie i Warcislaw, i Wrocislaw (tzn sa to dwie formy tego samego
          imienia). Warcislaw byl wersja mazowiecka, a od jednego z jego zdrobnien -
          Warsz - pochodzi nazwa stolicy smile
    • basia027 Re: Wrócisława... :) 15.06.05, 16:16
      nie podoba mi się.
    • polichymnia Re: Wrócisława... :) 15.06.05, 19:15
      O,dobry Boże! Po prostu okropne!
      • epoche Re: Wrócisława... :) 15.06.05, 22:27
        zastanawiam się, czy takie imie da sie zdrobnić, ale jakoś nic mi do głowy nie przychodzi...

gaudencjo- możliwe, że poprawna forma to Wrocisława, ale tam naprawdę była Wrócisława...
        • gaudencja Re: Wrócisława... :) 16.06.05, 17:36
          epoche, nie neguję, że była to Wrócisława - wiele imion staropolskich
          funkcjonuje w przekręconych formach. Niemniej _powinna_być_ Wrocisława smile

Stare zdrobnienia żeńskie to Wrocka, Wrochna, pewnie też możnaby zdrobnić
          Wroszka kierując się logiką zdrobnień męskich, również Wrotka (ale to
          ryzykowne).
    • lilith76 Re: Wrócisława... :) 16.06.05, 14:04
      oj nie sad
      • theodorka Re: Wrócisława... :) 18.06.05, 13:12
        A mi się Wrocisława podoba. Wrocka, Wrochna też smile
    • a_weasley Re: Wrócisława... :) 18.06.05, 13:14
      epoche napisała:

> oglądałam dzisiaj film o tematyce chemicznej, którego autorką była pani o
      imien
      > iu Wrócisława własnie.
      > Co sądzicie o takim imieniu?

Matko i córko! W pierwszej chwili myślałem, że ta pani była bohaterką filmu,
      postacią fikcyjną. To prawie tak, jakby gdzieś występował pan Wodogrzmot i jego
      syn Dobiegniew.
      • gaudencja Re: Wrócisława... :) 18.06.05, 13:15
        a_weasley napisał:

To prawie tak, jakby gdzieś występował pan Wodogrzmot i jego
        >
        > syn Dobiegniew.

Sam jesteś Wodogrzmot, tylko tyle Ci powiem big_grinD
        • polichymnia Re: Wrócisława... :) 18.06.05, 14:53
          gaudencja napisała:

> a_weasley napisał:
          >
          > To prawie tak, jakby gdzieś występował pan Wodogrzmot i jego
          > >
          > > syn Dobiegniew.
          >
          > Sam jesteś Wodogrzmot, tylko tyle Ci powiem big_grinD
          No no....pomalutku zniżamy sie do takich argumentów??? Strach pomyslec.co
          bedzie dalejbig_grinD
          • gaudencja Re: Wrócisława... :) 18.06.05, 15:03
            polichymnia napisała:

> > Sam jesteś Wodogrzmot, tylko tyle Ci powiem big_grinD
            > No no....pomalutku zniżamy sie do takich argumentów??? Strach pomyslec.co
            > bedzie dalejbig_grinD

Ech, pożartować sobie nie można smile
    • minerwamcg Re: Wrócisława... :) 18.06.05, 13:16
      Jak to się zdrabnia? Wrotka?!
      • theodorka Wodogrzmot :) 18.06.05, 15:15
        Wodogrzmot jest nie do pobicia! smile Podejrzewam, że A_Weasley go wymyślił,
        ponieważ nigdy w życiu nie słyszałam o takim imieniu smile Gratulacje! Jego imię i
        nazwisko będzie umieszczane w słownikach imion smile A zdrobnienie Woduś, Wodek -
        rewelacja! I pomału przestaje się nawet z Włodkiem kojarzyć, gdyż imię wychodzi
        z użycia smile
        • gaudencja Re: Wodogrzmot :) 18.06.05, 17:24
          theodorka napisała:

> Wodogrzmot jest nie do pobicia! smile Podejrzewam, że A_Weasley go wymyślił,
          > ponieważ nigdy w życiu nie słyszałam o takim imieniu smile

Jestem tego nawet pewna, tylko ciekawa jestem, czemu zestawił go z Dobiesławem,
          imieniem bądź co bądź stosunkowo znanym - nosił je m.in. wybitny aktor
          Dobiesław Damięcki, były prezes ZASP, mąż równie wybitnej aktorki Ireny
          Górskiej, ojciec Damiana i Macieja. A tu wygląda, ze dla kolegi a_weasleya imię
          to jest rownie dziwaczne i nieznane, jak jakiś z palca wyssany Wodogrzmot. No
          comment.
          • theodorka Re: Wodogrzmot :) 18.06.05, 17:31
            gaudencja napisała:

> Jestem tego nawet pewna, tylko ciekawa jestem, czemu zestawił go z
            Dobiesławem,
            >
            > imieniem bądź co bądź stosunkowo znanym - nosił je m.in. wybitny aktor
            > Dobiesław Damięcki, były prezes ZASP, mąż równie wybitnej aktorki Ireny
            > Górskiej, ojciec Damiana i Macieja. A tu wygląda, ze dla kolegi a_weasleya
            imię
            >
            > to jest rownie dziwaczne i nieznane, jak jakiś z palca wyssany Wodogrzmot. No
            > comment.

To typowe dla takich osób. Ten typ tak ma smile
          • a_weasley Ja coś mówiłem o Dobiesławie? 18.06.05, 22:03
            gaudencja napisała:

> theodorka napisała:
            >
            > > Wodogrzmot jest nie do pobicia! smile Podejrzewam, że A_Weasley go wymyślił,
            >
            > > ponieważ nigdy w życiu nie słyszałam o takim imieniu smile
            >
            > Jestem tego nawet pewna, tylko ciekawa jestem, czemu zestawił go z
            Dobiesławem,
            >
            > imieniem bądź co bądź stosunkowo znanym

A ja jestem ciekaw, gdzie widziałaś w mojej notce Dobiesława lub inne
            istniejące imię męskie.

> Dobiesław Damięcki,

Co skądinąd samo w sobie nie czyni go imieniem znanym. Ostatecznie mniej osób
            wie o aktorzez z dawnych lat niż o całkiem niedawnym szefie UOP, nikt jednak
            nie powie, że znanym imieniem jest Gromosław.
            • gaudencja Re: Ja coś mówiłem o Dobiesławie? 18.06.05, 22:19
              a_weasley napisał:

> A ja jestem ciekaw, gdzie widziałaś w mojej notce Dobiesława lub inne
              > istniejące imię męskie.

Tfu tfu, Dobiegniewa. Imię oczywiście istniejące. Fakt, że nie jest to imie
              Damięckiego, ale tak czy inaczej, jeśli się o Dobiesławie Damięckim choć raz
              słyszało, powinno się być oswojonym z imionami tej konstrukcji nieco bardziej,
              niż z Wodogrzmotem na ten przykład.

> > Dobiesław Damięcki,
              >
              > Co skądinąd samo w sobie nie czyni go imieniem znanym. Ostatecznie mniej osób
              > wie o aktorzez z dawnych lat niż o całkiem niedawnym szefie UOP, nikt jednak
              > nie powie, że znanym imieniem jest Gromosław.

To już problem tych osób, które nie wiedzą (i niewiedza raczej nie jest powodem
              do dumy), a Gromosław jest znanym imieniem o tyle, ze kazdy, kto choć trochę
              czytał gazety/oglądał telewizję, powinien slyszeć o Czempińskim - i to nie raz.
              • minerwamcg Re: Ja coś mówiłem o Dobiesławie? 20.06.05, 13:25
                Eee tam. To, że ktoś znany nosi niespotykane imię jeszcze nie sprawia, że imię
                staje się znane. Taka np. Xymena - znane? A przecież o wybitnej scenografce o
                tym imieniu słyszał "każdy". Podobnie jak "każdy" musiał przecież znać Alojzego
                Fortunata Żółkowskiego, warszawskiego aktora. Który jednakowoż imienia Fortunat
                nie rozsławił smile))
                • gaudencja Re: Ja coś mówiłem o Dobiesławie? 20.06.05, 16:23
                  minerwamcg napisała:

> Eee tam. To, że ktoś znany nosi niespotykane imię jeszcze nie sprawia, że
                  imię
                  > staje się znane. Taka np. Xymena - znane? A przecież o wybitnej scenografce o
                  > tym imieniu słyszał "każdy".

To zależy, jak definiujesz "znaność" imienia. Xymenę uważam za imię znane
                  (właśnie z powodu Zaniewskiej), choc rzadko nadawane.
    • gaudencja Re: Wrocisława... :) 17.11.05, 12:07
      Coraz bardziej mi sie ta Wrocisława podoba (ale bez ó!).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.