abiela 30.06.05, 12:31 Odkrylam Oresta wsrod uczniow w roku szk. 1938/39 Ciekawa jestem co sklonilo rodzicow do nadania takiego imienia... Jak sie wam podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Orest 30.06.05, 13:07 Zawsze bardzo mi się podobało; przypuszczam, ze przynajmniej jedno z rodziców moglo być pochodzenia białoruskiego lub ukraińskiego... Tam tego rodzaju imiona nie sa niczym dziwnym, mam wrażenie... (choć nie dysponuję żadnymi statystykami) Odpowiedz Link Zgłoś
leysa Re: Orest 30.06.05, 15:25 Ja się z tym imieniem spotkałam na Ukrainie. Spotkałam ze trzech Orestów, więc imię jest chyba w tamtych stronach dosyć popularne. Dodam, że żaden z tych Orestów nie miał na oko mniej niż 40 lat, więc być może było popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Orest 30.06.05, 18:23 W formie Orestes podoba mi się ogromnie ,z j.greckiego "góral",w mitologii -syn Agamemnona i Klitajmestry . Odpowiedz Link Zgłoś
estera.rs Re: Orest 30.06.05, 22:33 Moj maz to Orest . Rocznik '71, pochodzenia wylacznie polskiego . Kiedys zapytalam mojej tesciowej dlaczego tak nazwala swojego syna, a ona na to, ze spotkala sie w literaturze z imieniem Orestes, ale nie mogla go tak nazwac i najbardziej zblizone imie bylo wlasnie Orest. Pozdrawiam Estera Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Orest 30.06.05, 23:25 W takim razie oryginalną stanowicie parę I dobraną brzmieniowo. Pozazdrościć Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Orest 01.07.05, 18:36 Lubie to imie. Aryst (wlasciwie: Arysteusz) z resta tez (choc Arystea bardziej). "Orest i Aryst" to by byla dobrana para. Zenska wersja Oresta jest ...Oresta, nieprawda? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Orest 01.07.05, 19:31 Znajomy ma syna,ktoremu dal na imie Oren.Czy to jakas pochodna Oresta? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Oren 01.07.05, 21:54 OREN Gender: Masculine Usage: Jewish Extra Info: Popularity, Related Names, Namesakes Options: Contribute Information, Add to List Means "pine tree" in Hebrew. - oto, co znalazłam. Wychodzi więc na to, ze z Orestesem nie ma wiele wspólnego. Z Orestesem, bo taka jest oczywiscie polska, nie wschodniosłowiańska wersja tego imienia. Podobnie, jak wschodni Sokrat jest polskim Sokratesem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Oresta 01.07.05, 21:55 Oczywiscie - to jest własnie żeńska forma Orestesa Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Orest 27.07.21, 02:01 Orest podoba mi się bardzo, wyłącznie w tej formie. Orestesa bym nie rozważała przy wyborze imienia dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Orest 27.07.21, 12:10 Mi rowniez Orest natomiast tak- dziwne poniewaz dsyc podobne brzmieniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
penelloppa Re: Orest 27.07.21, 10:38 W grupie mojej córki w przedszkolu jest Orest, ale jest z Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś