Dodaj do ulubionych

Taye - ratunku!

12.07.05, 23:35
czesc! bede miala synka mulatka a do tego nie-męża, nie-ojca, tylko
narzeczonego, który, podobnie jak ojciec dziecka jest ciemnoskóry. i będziemy
penie mieszkać w Polsce. na razie nie mamy ślubu, więc dziecko będzie nosić
moje nazwisko i będzie obywatelem polski. no lae chcemy mieć Taye i już.
Nawet Tayego. To afrykańskie imię i nie ma polskiej wersji. No i co zrobić z
tą "panią z okienka"?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Taye - ratunku! 12.07.05, 23:39
      Jeśli nie-ojciec uzna ojcostwo, wtedy nie ma żadnego problemu. Jesli nie, można
      np. iść z dzieciaczkiem i nie-ojcem, pokazać, że do małego pasuje obce imię wink
      i na pewno "pani z okienka" nie będzie stawiać przeszkód. Pozdrawiam!
      • akrusz Re: Taye - ratunku! 12.07.05, 23:50
        Dzięki! Jeśli naprawdę im wystarczy... pasowanie, to jestem uratowana wink

Agnieszka

----------------

Dość już Agnieszek!!!! /Anonim/
        • asiaasia1 Re: Taye - ratunku! 13.07.05, 00:40
          Nie ma problemu .
          Po urodzeniu się dziecka idziecie do USC. Twój narzeczony mówi (idiotyczną)
          formułkę , z której wynika, że jest ojcem dziecka. Ma dokumenty tożsamości ze
          sobą. Jeśli nie mówi po polsku, musicie wynająć tłumacza przysięgłego.Jeśli
          mówi, 400 złotych macie w kieszeni smilePanie z USC sporządzają metrykę urodzenia
          dziecka.To wszystko.

Miałam podobną sytuację.Nie jesteśmy małżeństwem.Może pod koniec tego roku
          weźmiemy ślub , jak się nam będzie chciało smileDzieci mają niepolskie
          imiona.Nazwiska po ojcu. Podwójne obywatelstwo (polskie i amerykańskie).Sprawdź
          czy narzeczony może zarejestrować synka w ambasadzie.Twój syn może mieć podwójne
          obywatelstwo.
          • asiaasia1 Re: Taye - ratunku! 13.07.05, 00:48
            Ups ... nie przeczytałam do końca Twojego postu.
            Najlepiej zapytaj narzeczonego, czy chciałby zostać ojcem formalnie czyli czy
            uznałby dziecko.Wtedy nie ma problemu z niepolską pisownią imienia.

Ja także mam ciemnoskóre dzieci i , mimo , że na razie mieszkam w PL, nie
            nadałam dzieciom ani polskich ani międzynarodowych imion. W oczach większości
            Polaków osoby ciemnoskóre nawet urodzone tutaj i mówiące nienaganną polszczyzną,
            nie są " nasze","tutejsze",polskie . Nie chciałam więc na siłę integrować moich
            dzieci. W domu mówimy po angielsku. Może dzieci będą mieszkać w USA , co
            zrobiłyby z Elżbietą po babci lub Grażyną po prababci smile
        • gaudencja Re: Taye - ratunku! 13.07.05, 11:03
          Przypuszczam, ze nawet jeśli dziecko nie będzie formalnie miało ojca
          cudzoziemca, widok mężczyzny cudzoziemca, który potencjalnie uzna dziecko,
          powinien wystarczyć w USC. Ew. możesz jeszcze np. zadzwonić do USC, i zapytać
          co zrobić, jeśli dziecko ma ojca cudzoziemca, który na razie nie moze sie
          stawić, zeby uznać małego, a Ty chcesz juz nadać dziecku obce imię. Możesz
          dodać, że ojciec jest Afrykaninem, to uwiarygadnia Twoją motywację. I
          zobaczysz, co powiedzą - moze wystarczy jakieś Twoje oświadczenie albo coś w
          tym stylu. Pozdrawiam i napisz nam, jaki będzie wynik tej sprawy!
          • asiaasia1 Re: Taye - ratunku! 13.07.05, 12:33
            Wydaje mi się , że sam "wygląd"nie wystarczy. Nie ma podstaw prawnych, żeby
            wykonać taki kaskaderski numer.Zadzwoń do USC.Załatwiałam podobną sprawę,tyle że
            z ojcem dzieci , moim partnerem,więc miałam łatwiej.Najlepiej , żeby jeden albo
            drugi mężczyzna po prostu uznali dziecko w USC.
            • tawananna Re: Taye - ratunku! 13.07.05, 14:14
              > Wydaje mi się , że sam "wygląd"nie wystarczy.

A ja myślę, że może wystarczyć smile. Skoro są panie w USC rejestrujące imiona,
              które ewidentnie nie powinny być zarejestrowane (Viktoria, Jeży, Nicolea itd.),
              to dlaczego tym razem nie można trafić szczęśliwie?smile
              • gaudencja Antos 08.12.05, 16:49
                Urodzil sie maly Antos, gratuluje i zycze duzo sil mamusi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.