pysia201 30.07.05, 13:48 Szukałam dzisiaj informacji na temat mojego imienia-Joanna! wiem ,że od tego imienia jest bardzo dużo zdrobnień np. Asia , Joasia, Asiula itd. Ale z tymi spotkałam się po raz pierwszy: Nina, Janka, Żanna!!! i jestem zdumiona skąd w ogóle pomysł na takie zdrobnienia!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mercka Re: Zdziwiona x2 30.07.05, 14:33 Tez mnie to zadziwlo... nie pomyslabym ze Asia moze byc jako Nina... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pysia201 Re: Zdziwiona 30.07.05, 15:39 No właśnie! zawsze myślałam , że Nina to osobne imię! po za tym mam znajomą o imieniu Nina i to jest pełna wersja jej imienia ,więc nie mam pojęcia skąd pomysł ,że Joanna może być Niną =)) A może ktoś z was spotakał sie z jakąś Joanna na którą zdrobniale mówiono właśnie Nina , Janka czy Żanna??! Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Zdziwiona 30.07.05, 19:33 Wszystkie moje znajome Joanny mają tradycyjne zdrobnienia. Żanna rozumiem, skąd się bierze - francuski odpowiednik Joanny to Jeanne. Janka i Nina chyba biora się z powiązań Joanny z Janiną. Technicznie rzecz biorąc jedno i drugie jest żeńską wersją Jana Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Zdziwiona 30.07.05, 21:31 Znam Joanne zdrabniana wlasnie na Janke. Tak jak aniadm pisala, Janina i Joannna to imiona blisko spokrenwione, jako zenskie wersje Jana. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zdziwiona 31.07.05, 00:19 ...i Nina to bardziej od Janiny. Ale oczywiście jest duża dowolność zdrobnień i Joannę można zdrabniać nawet Myszka Odpowiedz Link Zgłoś