edek52 01.09.05, 16:01 Jakie imię dla chłopc pasuje do nazwiska Król, mi na przyklad się nie podoba Jan Król. Niedługo będzie syn chrzczony, a my jeszcze nie wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edek52 Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 16:47 no dalej drogie Panie, musimy coś wykombinować Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 17:03 Faktycznie Jan Król nie pasuje, do tak krotkiego nazwiska pownno byc dluzsze imie - tak najlepiej brzmi. Nie wiem czy chcecie imie popularne czy oryginalne, wiec proponuje "w slepo"" Łukasz Mateusz Ignacy Antoni Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
edek52 Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 17:10 W naszej rodzinie jest tak, że nadaje się nazwiska klasyczne ale malo popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 17:10 Jan Król - trochę za krótko. Lepiej król Jan A tak na serio: Krzysztof Król Mateusz Król Michał Król Stanisław Król (król Stanisław Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 17:19 Jan Król trochę zbyt bezbarwnie. Dałabym imię ani za krotkie, ani za długie, które się jeszcze nie opatrzyło, ale które jest mimo to dosyć znane, np. Mikołaj Szymon (choć te dwa są teraz w pierwszej 10-tce i wkrótce się opatrzą) Błażej Nikodem Maksym (bo Maksymilian nieco zbyt długi do nazwiska) Albert Joachim Gustaw Marceli (nie Marcel, tym bardziej że imię i nazwisko kończyłoby się tak samo) Sergiusz Ernest Miłych wyborów i daj nam znać, na jakie imię padnie! Odpowiedz Link Zgłoś
edek52 Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 17:24 no tak, ale jakoś mi nie pasuje : Szymon Król Marceli Król Nikodem Król Ernest Król coś mi nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 17:25 Mi pasuje idealnie, ale to Wam ma pasować Odpowiedz Link Zgłoś
edek52 Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 17:29 gaudencja, nam chodzi o to, aby te nazwisko i imię było takie mocno dopasowane, zlewało się ze sobą, a np. Nikodem Król to dla mnie dwa oddzielne wyrazyny, nie wiem, czy się dobrze wyrażam, ale mam nadzieje, że mnie zrozumiesz. Baaaaaaaaaardzo mi sie pododba zestawienie Amadeusz Król, ale te juz w rodzinie występuję, coś podobnego by się przydało. Dzięki bardzo za wszystkie propozycje . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 17:33 Ach! W takim razie może Remigiusz? - Remik. Albo Klaudiusz? Odpowiedz Link Zgłoś
edek52 Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 17:34 Remigiusz Król już bardziej, ale te zdrobnienie Remik to jak reklama proszku do prania - Remik - wypierze wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
dominiczka79 Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 17:37 No to moze Tymoteusz Krol? Pozdrawiam,Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 17:40 Arkadiusz Król Eugeniusz Król Apoloniusz Król Fryderyk Król Franciszek Król Ireneusz Król Jeremi Król Eliasz Król Odpowiedz Link Zgłoś
edek52 Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 17:54 Ja też go znam, znasz go osobiście? Dla mnie ekstra facet. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 17:55 edek52 napisał: > Ja też go znam, znasz go osobiście? Dla mnie ekstra facet. hahaha-z Krakowa? Odpowiedz Link Zgłoś
edek52 Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 18:02 Nie pochodzi z Poznania, a teraz mieszka w W-wie Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 18:14 edek52 napisał: > Nie pochodzi z Poznania, a teraz mieszka w W-wie Wobec tego,to nie ten W książce telefonicznej jest ich jeszcze więcej! Może zobacz tam,może coś Ci się rzuci w oczy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 17:48 Zdrobnieniem od Remigiusza może być też Remek. Jeszcze: Aureliusz Król Eligiusz Król (to było moje pierwsze skojarzenie) Flawiusz Król Liwiusz Król Korneliusz Król Sylweriusz Król Benedykt Król Beniamin Król Felicjan Król Eliasz Król Zachariasz Król Demetriusz Król Juliusz Król Bogusław Król Bernard Król Augustyn Król Odpowiedz Link Zgłoś
edek52 Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 17:53 Tylko to jest trochę trudne do wymawiania. Na razie wygrywa Arkadiusz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 17:59 > Na razie wygrywa Arkadiusz !!! IMHO, bodaj ze wszystkim propozycji z tego wątku to imię najmniej mi się podoba . Ja forowałabym Tymoteusza - piękne imię z ładnymi zdrobnieniami. Poza tym dobrze brzmi mi razem Julian Król. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 18:03 O Arkadiuszu można powiedzieć wszystko, tylko nie to, że jest imieniem mało popularnym. Na razie nie mam wiele więcej propozycji, tylko: Jonasz Król A z imion na "a" poddaję się. Moim zdaniem najlepszy jest w tym przypadku Aureliusz lub Arseniusz Odpowiedz Link Zgłoś
sdomitrz Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 18:02 W grupie mojego synka jest chłopczyk, który się nazywa Mateusz Król. Mnie osobiście pasują prawie wszystkie imiona kończące się na -usz. Może być też Aleksander... Odpowiedz Link Zgłoś
skrzywdzona Re: Jak do nazwiska KRÓL 01.09.05, 19:11 Jonasz - imię kojarzy mi się z jakimiś fanatykami religijnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Jonasz 01.09.05, 19:24 A mi z przemiłym 7-latkiem, kolegą z plaży mojego synka. I jeszcze z Jonaszem Koftą. I z brzuchem ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Jonasz 02.09.05, 09:26 Powinnam siedzieć cicho, bo jestem znana z tego, ze nie lubię wymyślnych imion. Ale sama mam nazwisko "znaczące" i jestem głęboko przekonana, że nalezy do niego dobierać imiona - może nie nazbyt popularne, ale i nie dziwaczne. Inaczej mozna wylądować w wątku "Najdziwniejsze zestawy z jakimi się spotkaliście". Dla mnie Arkadiusz jest OK (choć imienia nie lubię), ale już Jonasz sprawia z tym nazwiskiem pretensjonalne wrażenie. I bardzo unikałabym zestawów kojarzących się z jakimiś postaciami. Dla rodziców to śmieszne, a dziecko dostaje szału po setnym pytaniu "O król Maciuś", czy "Król Karol - co kupiłes królowej Karolinie"? Wiem coś o tym... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jonasz 02.09.05, 11:25 Podzielam wrażenie, że do tego nazwiska nie powinno się dobierać zbyt dziwnych imion, ale skoro ideałem jest Amadeusz Król, propozycje powinny być IMO utrzyman w tym samym stylu. Dla odmiany, uważam Jonasza za imię całkowicie neutralne, prawie przezoczyste, i zupełnie nieudziwacznione Ale to już kwestia indywidualnych odczuć. Zresztą mam wrażenie, że ludzie teraz en masse nie bardzo kojarzą Jonasza z historią o rybie (niestety!). Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Jak do nazwiska KRÓL 02.09.05, 10:12 Ja znam rodzeństwo Lambert Król i Dominik Król. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jak do nazwiska KRÓL 02.09.05, 10:30 Mnie z tych wielu propozycji najbardziej przypadl do gustu Tymoteusz Krol. Odpowiedz Link Zgłoś
boczek30 Re: Bartek Król 02.09.05, 11:43 moja propozycja to Rafał Król. tak sie nazywa mój ukochany chłpak. najcudowniejszy człowiek na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
edek52 Re: Bartek Król 02.09.05, 15:27 Więc na razie zastanawiamy się nad : Arkadiusz Król Tymoteusz Król Remigiusz Król POzdrawiam ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bartek Król 02.09.05, 15:31 To fajnie Ja zwykle, odradzałabym Arkadiusza - to bardzo oklepane imię. Jestem za Remigiuszem lub Tymoteuszem, ew. za innym wariantem Arkadiusza: Arkadym (Arkady Król). Ale oczywiscie to Wasza decyzja, tylko nie zapomnij się pochwalić, jak już wybierzecie! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: Bartek Król 02.09.05, 15:33 Arkadusz Król - nie Tymmoteusz Król - tak Remigiusz król - nie Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Jak do nazwiska KRÓL 02.09.05, 17:33 A może Konstanty? Tomasz? Dominik? Jerzy? Andrzej? Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Jak do nazwiska KRÓL 02.09.05, 22:03 Jestem za Remigiuszem bo uwielbiam to imie Lubie tez Tymka a Arka nieee Odpowiedz Link Zgłoś