Dodaj do ulubionych

Ciążowe hormony, czyli jakie imię w końcu :))))

14.10.05, 21:10
Chyba mi znowu skoczył poziom jakiegoś hormonu, bo powróciło wahanie i
niezdecydowanie w kwestii doboru imienia dla córci smile))
Jakiś czas temu- dzięki Waszym sugestiom i pomocy - upewniłam sie, że chcę,
aby córka miała na imię Oksana. Po ostatnich "dziwnych" reakcjach ludzi z
otoczenia nabrałam wątpliwości czy na pewno chcę, aby to było to imię, w tym
właśnie brzmieniu. Może mniej by raziła Ksenia. A w ogóle dziś na szczycie
mojej top listy jest Anastazją (Nastuśka, Nastka), którą jakiś czas temu
obaliła Oksana... Zwariuję od tych wątpliwości, tym bardziej, że mąż dał mi
wolną rękę w wyborze któregoś z tych imion smile)) Ileż to razy jeszcze mi się
zmieni smile))) To jak ta mała ma mieć w końcu na imię smile) Z wyborem imienia dla
chłopaka nie miałabym problemu. Był zaklepany Julian i basta. Nigdy nie
zastanawiałam się nad imieniem dla dziewczynki, a teraz mam nie lada
kłopot smile)

bonnie75 tylko się ze mnie nie śmiej smile))
Obserwuj wątek
    • bodomlake Re: Ciążowe hormony, czyli jakie imię w końcu :)) 15.10.05, 02:14
      a może zamiast Oksany-Roksana?
    • ankaiw Re: Ciążowe hormony, czyli jakie imię w końcu :)) 15.10.05, 08:06
      Nie, nie Roksana nie wchodzi w grę. Coś spomiędzy tych trzech.
    • theodorka Re: Ciążowe hormony, czyli jakie imię w końcu :)) 15.10.05, 09:20
      Wybieram Anastazję smile Córka na pewno będzie zadowolona smile To takie ładne imię smile
    • sdomitrz Re: Ciążowe hormony, czyli jakie imię w końcu :)) 15.10.05, 12:04
      Wiesz, najlepsza wg mnie jest Ksenia, chociaż Nastusia mi naprawdę też się
      bardzo podoba.
      Jeślibym wybierała, to już tylko z tych 2 imion. Oksana - wg mnie
      za bardzo ukraińskie (tak samo, jak Swietłana lub Tatiana będzie kojarzyło się
      wyłącznie ze Wschodem) i jeżeli dziecko będzie dorastało w Polsce, ten fakt
      może nie raz sprowokować nieprzyjemne sytuacje, jak się zetknie a jakąś niezbyt
      tolerancyjną lub ograniczoną osobą
    • koza_w_rajtuzach Re: Ciążowe hormony, czyli jakie imię w końcu :)) 15.10.05, 13:22
      Wybierz Anastazję. Moim zdaniem śliczne jest. Oprócz zdrobnień, które podałaś
      (Nastuśka, Nastka) jest jeszcze Nastinka, które według mnie jest fenomenalne smile.
      Moja praprababcia tak się nazywała - zawsze uważałam, że ładnie smile.
    • tawananna Re: Ciążowe hormony, czyli jakie imię w końcu :)) 15.10.05, 13:33
      Anastazja!

Piękne imię, świetny wybór smile.

Oksana nie ma tego uroku, a poza tym kojarzy się bardzo "wschodnio", co, jak
      pisała sdomitrz, niekoniecznie jest w Polsce plusem.
    • martka_k Re: Ciążowe hormony, czyli jakie imię w końcu :)) 15.10.05, 16:05
      Anastazja.
      Ladne imie i ladnie do Aleksandr pasuje.

Oksana nie, skoro masz watpliwosci, bo zawszes ie bedziesz zastanawiac, poza
      trym to po prostu znaczy, ze tonie jest TO imie. Ksenia, jesli ma byc tylko po
      to, zeby ludzi emniej dziwnie reagowali-tez nie.
    • gaudencja Ksenia 15.10.05, 17:55
      Jak poprzednio smile jestem za Ksenia. Uwazam, ze najlepiej pasuje do nazwiska i
      poza tym najbardziej mi sie podoba. Anastazja jest troche zbyt delikatna do
      Waszego nazwiska; nie razi, ale nie jest to zestaw stuprocentowo harmonijny.

Ale reakcjami ludzi naprawde nie ma co sie przejmowac, nie krzywiliby sie tylko
      na Anie, Kasie, Joasie i kilka innych najbardziej osluchanych imion, a i to nie
      jest tak naprawde pewne. Ale najwazniejsze to to, ze po paru miesiacach od
      urodzenia dziecka przestaja komentowac.

Juz pisalam na tym forum, ze specjalnie przed urodzeniem sie mojego dziecka nie
      mowilam, jak sie bedzie nazywac, choc bylo to pewne od dluzszego czasu.
      Utrzymywalam, ze nie jestem zdecydowana, wlasnie po to, zeby uniknac
      bezplodnych dyskusji. Jedyna osoba, ktorej powiedzialam o swoim wyborze (nie z
      rodziny!), zaczela nalegac, zeby dziecko sie nazywalo Jas lub Krzys, choc sa to
      akurat imiona, ktore calkowicie mi nie leza (dla mojego dziecka, bo poza tym
      nic do nich nie mam). Sama wiec widzisz, jaki byl sens w tym przypadku
      dzielenia sie z nia ta decyzja wink To tak samo, jak sluchac porady, na jaki
      kolor pomalowac mieszkanie albo jakiej muzyki sluchac. Przy nastepnych
      dzieciach na pewno zrobie to samo, bo nie mam zamiaru tracic energii na
      dyskutowanie z ludzmi o czyms, co jest moja i meza prywatna decyzja; osoby
      postronne niepytane nie powinny wyrazac o niej swojego zdania. Kazdemu, kto sie
      uskarza na komentarze otoczenia, doradzam tez to samo wink

Nie musze dodawac ze teraz, jesli ktos komentuje imie mojego synka, to tylko
      przychylnie. Tak samo bedzie z imieniem Twojej coreczki smile
      • gogo2 Re: Ksenia 18.10.05, 15:12
        gaudencjo
        jak ma na imię twoje dziecko?
    • ankaiw Re: Ciążowe hormony, czyli jakie imię w końcu :)) 15.10.05, 19:20
      Dzięki za wsparcie i pomoc. Mam nadzieję, że niebawem moje wątpliwości rozwieją
      się całkowicie. Oby nie doszły tylko nowe imiona smile))
      Pozdrawiam ciepło smile
      • abiela Re: Ciążowe hormony, czyli jakie imię w końcu :)) 17.10.05, 15:29
        Ja chyba rowniez wybralabym Ksenie. Anastazje klasyfikuje na drugim miejscu,
        glownie ze wzgledu na piekne zdrobnienia. Wobec tych dwoch imion odrzucilabym
        Oksane, ktorej jednak ogolnie nie neguje.
    • aedo Re: Ciążowe hormony, czyli jakie imię w końcu :)) 17.10.05, 22:20
      A ja bym chyba wybrała Anastazję...
    • ikaes Anastazja 18.10.05, 14:18

• ikaes Re: Anastazja 18.10.05, 14:20

może dlatego, że znałam jedną Ksenię i nie należała ona do ulubionych moich
        koleżanek - była strasznie zarozumiała, a rodzice robili z niej księżniczkę.
        Rozumiem, że imię jest książęce, ale bez przesady.
        Chociaż samo imię Ksenia nawet mi się podoba, ale wolę Anastazję
    • aurelia_b Re: Ciążowe hormony, czyli jakie imię w końcu :)) 19.10.05, 17:26
      Moim zdaniem Oksana.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.