goralica 03.11.05, 09:11 co powiecie o tym imieniu?? wlasnie go odkrylam-podoba mi sie, ze nie jest popularne. Ale jak go zdrabniac?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koza_w_rajtuzach Re: OLEG?? 03.11.05, 10:29 Moim zdaniem imię nie jest złe. A zdrabniać jak? Ja bym zdrabniała Oluś. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: OLEG?? 03.11.05, 10:41 Znam malutkiego Olega i jestem z imieniem osluchana. Zwroc jedynie uwage na dosc nietypowa deklinacje, ktora niektorym osobom moze sprawiac problemy. Poza tym znany mi Oleg zdrabniany jest do Olka wiec czemu nie Aleksy badz Aleksander? Alternatywnie proponowalabym jeszcze Olgierda. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: OLEG?? 03.11.05, 14:08 No wiesz, popularne nie jest, ale jesli chodzi o podobne niepopularne imie, to sto razy bardziej rekomendowalabym Olega, z roznych wzgledow. Kto bedzie znal rosyjski, ten zawsze bedzie wymawila Olega jako miekkie "Alieg" z akcentem na ostatnia sylabe. Dziecko bedzie pytane, czy jest Rosjaninem, bo imie jest odbierane jako jednoznacznie rosyjskie, nie zinternacjonalizowane. Poza tym osobiscie uwazam to imie za brzydkie, ale to juz inna sprawa. W Rosji niezwykle popularne w pokoleniu dzisiejszych 30-40-latkow, moze i szerzej, ale najwiecej kontaktow mialam z ta wlasnie grupa wiekowa, wiec tyle wiem Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: OLEG?? 03.11.05, 17:56 > ale jesli chodzi o podobne niepopularne imie, to > sto razy bardziej rekomendowalabym Olega, z roznych wzgledow. Gaudencjo, Olega? Czy może miałaś na myśli Olgierda albo jakieś inne imię? Pogubiłam się w argumentacji Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: OLEG?? 03.11.05, 19:32 Olgierda oczywiscie! Ech, te przejezyczenia. Dziekuje Ci za zwrocenie uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: OLEG?? 03.11.05, 19:36 A moze Filon? Podobnie do Filipa, o ktorym pisalas jakis czas temu, a takze do popularnego obecnie Szymona i coraz popularniejszego Tymona; z drugiej strony klasycznie, grecko i filozoficznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: OLEG?? 03.11.05, 22:32 Jeśli wziąć pod uwagę polski akcent na przedostatniej sylabie i fakt, że samogłoska na końcu traci dźwięczność, będzie brzmiało jak Olek. Popieram gaudencję z Olgierdem. Odpowiedz Link Zgłoś