Dodaj do ulubionych

taki problem mam...

14.09.06, 10:14
witajcie!
mam problem o którym chciałam powiedziec , może któraś z dziewczyn miała
podobną sytuację lub orientuje się w takiej sprawie. Zauważyłam że wiekszość
dziewczyn tutaj utraciło planowane ciąże więc chciałabym prosić o nie
ocenianie moich zachowań bo jeszcze niedawno sama byłam przeciwniczką
wszystkich złych uczynków az do czasu gdy sama w to nie wlazłam...
3 września spałam z n-męzem, był to ostatni lub przedostani dzień płodny (moje
cykle wachają sie miedzy 27a30 dni), zastosowalismy prezerwatywy które 2 razy
zmieniał, obawiałam sie ze chcacy lub niechcacy dotknął spermy którą mógł
przenieśc na nową gumkę a razem z nią do mego ciała, więc po 10 godzinach
zazyłam 1 tabletkę postironu a później po kolejnych 12godz. drugą (tak jak
zalecił lekarz)i od nastepnego dnia zaczeły sie bóle brzucha i pleców,
nudności, uderzenia gorąca i problemy jelitowe, po dwóch dniach miało wystąpić
plamienie (choć niekoniecznie)które sie nie pojawiło, dziś powinnam dostać
okres (najwczesniej wczoraj)wciąż mam silne bóle pleców i troche brzucha a
poza tym nic, przy pierwszej ciązy tez miałam bóle pleców i brzucha ale nie do
takiego stopnia, fakt, nie wiem czy rzeczywiście jestem w ciązy , dziś zrobię
test ale on też nie zawsze wykaże ciąże,mimo ze jest napisane ze 6 dniowa
wskazuje. Mój problem głównie polega na tym iż postiron prędzej doprowadzni do
ciąży pozamacicznej niż uniemożliwi zagnieżdzenie (również napisane jest to w
ulotce)wiec chciałabym dowiedzieć się czy taką ciąże 2-3 tygodniową od dnia
zapłodnienia zobaczy się na usg ? jakie badania powinnam wykonać i czy
powinnam poczekać jeszcze kilka dni by je zrobić. Czy może któraś z dziewczyn
miała podobną sytuację? Tak szczerze mówiąc sam nie wiedziałam gdzie mam o tym
napisać bo nikt nigdzie nie opisywał takich lub podobnych przypadków

z góry dziekuję za każdą wypowiedź

estera
Obserwuj wątek
    • estusia Re: taki problem mam... 14.09.06, 12:15

widzę brak chętnych do dyskusji...
      wynik testu ciążowego negatywny. Co dalej? za trzy dni następny i tak do skutku ?
      • nana202 Re: taki problem mam... 14.09.06, 16:39
        Hej, też kiedyś brałam postinor, ale nie było żadnych problemów. TAk swoją
        drogą nie rozumiem tekstu o złych uczynkach, bo niby co w tym było złego?
        Ciązę pozamaciczną podejrzewałam dużo pózniej, nic wspólnego z postinorem to
        nie miało. Zrobiłam perę testów- wszystkie negatywne, 2 razy beta HCG-
        negatywne i 2 razy byłam u gina, USG w 4, a potem w 6 tygodniu- pusto.
        Diagnoza: nigdy nie byłam w ciąży, czy też mało prawdopodobne aby było to
        bardzo wczesne poronienie. Wolałabym być pewną że to nie było poronienie na 100
        % ale nie narzekam. Powodzenia, ale 2, 3 tydzień to trochę za wcześnie na USG,
        zrób beta HCG.
    • rafulka Re: taki problem mam... 14.09.06, 16:16
      Nie dziecinko. Najlepiej zrób betę HCG z krwi (hormon ciązowy) - on jest
      najbardziej miarodajny. Co do Twoich objawów bólowych to idź do gina, powiedź
      mu co wzięłaś, bo może to jakieś powikłania. Gdyby to była ciąża - nawet
      pozamaciczna - test wykazałby ten fakt, więc raczej ciąży nie ma.
      Nie sądzę, że dziewczyny nie chcą dyskutować akurat na temat przez ciebie
      poruszony, tylko generalnie słaba tutaj frekwencja. Ja wychodzę z założenia, że
      niech rzuci w drugiego ten, co nie zgrzeszył... To Ty z tym będziesz żyła i
      musisz sobie poradzić. Trzymaj się cieplutko i idź do labo na pobranie krwi -
      tylko spytaj kiedy będą wyniki, bo z tym bywa różnie (najlpiej do dużego labo
      przyszpitalnego - najczęściej mają taniej i mogą zrobić nawet w godzinę)
      • akasz12 Re: taki problem mam... 14.09.06, 23:35
        Moja droga dobrze poradziły ci poprzedniczki. Zrób badanie krwi beta HCG po nim
        będziesz wiedziała, czy w ogóle jesteś w ciąży. Jeśli wyjdzie pozytywnie to
        wtedy wiesz, że jesteś w ciąży. A jeśli negatywny to nie. Generalnie 3 tydzień
        to chyba za wcześnie, aby było widać zarodek na USG (chociaż mogę się mylić,
        ale nie jestem lekarką). W moim przypadku ciążę pozam. widać było w jajowodzie
        dopiero ok. 6 tyg.
        Nie wiem jak inne Dziewczyny, ale forum odwiedzam co kilka dni, w zależności od
        rozkładu dnia. A to, że od razu nie odpowiadamy może wynikać równiez z tego nie
        nie znamy się tak dobrze na wszystkich sprawach i na pewno nie chciałybyśmy ci
        coś złego poradzić.
        Na razie bądź dobrej myśli, zrób badania, a przynajmniej coś powoli zacznie się
        wyjaśniać. Zyczę powodzenia i pozdrawiam. O.
        • estusia Re: taki problem mam... 15.09.06, 08:32
          dziekuje za odpowiedzi , w poniedziałek wybieram sie do lekarza a jutro zrobie
          to badanie,dziś przyznam się ze czuje sie troche lepiej wczoraj bardzo źle sie
          czułam miałam problemy jelitowe (biegunke),ale kręgosłup i tak mnie boli ale juz
          w mniejszym stopniu. ak czegoś się dowiem to dam znać. dziekuję za pomoc
          pozdrawiam
          • estusia Re: taki problem mam... 15.09.06, 09:35
            jeszcze jendo, dziś oglądnęłam test kóry robiłam wczoraj i zauważyłam drugą
            bardzo bladą kreseczkę, wczoraj tego nie widziałam, może powtórzyć test ? czy od
            razu robic badanie z krwi?
            • akasz12 Re: taki problem mam... 15.09.06, 11:33
              Zrób badanie z krwi, jest wiarygodniejsze, a te z moczu nie zawsze wychodzą w
              początkowych tygodniach ciąży. Chociaż, jeśli ma cię to uspokoić to zrób też
              test. W każdym większym laboratorium wyniki możesz otrzymasz w tym samym dniu.
              Przy badaniu Beta HCG nie musisz być na czczo. Pozdr. O.
              • estusia Re: taki problem mam... 15.09.06, 14:04
                a czy w tym wyniku bedzie jakas skala -od-do- czy wynik na brak ciązy powinien
                wynosic 0
                z góry dziękuje

estera
                • nana202 Re: taki problem mam... 15.09.06, 17:42
                  u mnie hcg było < 0.100 IU/l tzn. bardzo mało biorąc pod uwagę, że choć w
                  zależności od labolatorium normy mogą się nieco różnić to nigdy nie słyszałam o
                  normie niższej niż 2.0. Zazwyczaj jeśli masz poniżej 5.0 na beta hcg to uznaje
                  sie to za negatywny. A ta druga blada kreska, to albo nie zauważyłaś wczoraj,
                  albo przez noc zaszły jakieś reakcje chem. i ten wynik nie musi być prawidłowy.
                  Zazwyczaj producenci testów ostrzegają żeby nie odczytywać wyników po dłużej
                  niż 15 minutach. Powodzenia
    • nana202 Re: taki problem mam... 15.09.06, 18:00
      A tak swoją drogą, to naprwdę nikt Cię tu nie ocenia, bo chociaż większość
      kobiet tutaj chciała mieć dziecko, a przez pozamaciczną ma problem, to np. ja
      nie chciałam być w ciąży teraz, nawet normalnej nie wspominając o
      pozamacicznej. Poza tym Postinor to nic złego. Sama to brałam, to nie lek
      poronny. To ogólnie akceptowany środek zarejestrowany jako antykoncepcyjny.
      Właśnie po to go wymyślono, żeby ograniczyć nieplanowane ciąże i aborcję.
      • estusia już jest 16.09.06, 13:49
        dziękuję dziewczyny za wszystkie wypowiedzi i słowa, wczoraj dostałam okres dość
        obfity ale mniej wiecej taki sam jak zawsze, wiec czy mam robić to badanie z
        krwi czy dac sobie na spokój, przyznam się że z pojawieniem się miesiączki
        odeszły wszystkie bolączki
        pozdrawiam
        • nana202 Re: już jest 16.09.06, 17:34
          Cześć,
          gratulacje, ale ja na Twoim miejscu bym to Beta HCG jeszcze zrobiła,tak dla
          świętego spokoju, to ok. 20-30 zł, więc nie majątek. Może to irracjonalne, ale
          lepiej mieć podwójne potwierdzenie. U mnie 2 lekarzy, 2 beta HCG i 5 testów
          wykluczało ciążę, kosztowało mnie to w sumie koło 300 zł, bo prywatnie lekarze
          sporo sobie liczą za USG, ale spokój jest wart każdej ceny- może jestem
          panikarą, ale to taka kwestia, że można spanikować...
          Grunt, że wszystko u CIebie OK.
          • miska1762 Re: już jest 19.09.06, 09:44
            Hej!
            jakoś w lipcu też brałam tabletki "po" i okres dostalam z kolei za wczesnie az
            dwa razy ale pomimo to balam sie ze bylam w ciazy i zrobilam testy ale
            wychodzily negatywne...ostatnio okres ostalam w spodziewanym terminie wiec
            wykluczam mozliwosc ciazy.
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka