to_co_bylo_jest_legenda 03.11.05, 19:18 Wiem,ze jest ich bardzo duzo...ale jakie Wam sie najbardziej podobaja?Czy nadalibyscie ktores z nich swojemu dziecku? Pozdrawiam Anastazja Aniela Antonina Ariadna Barbara Beata Blanka Bonita Bratumiła Cecylia Cezaria Dagmara Dalia Damroka Danuta Dorota Eglantyna Emilia Emma Ernestyna Erwina Eudoksja Eufemia Eulalia Eunika Felicja FIlipina Flora Franciszka Fryderyka Gerda Helena Hermina Hilaria Ignacja Ilona Imisława Imogena Irena Irena Iwetta Iwona Izyda Jadwiga Jaśmina Joanna Jolanta Jowita Józefina Julianna Karolina Kazimiera Kinga Kira Klara Klementyna Konstancja Koralia Kryspina Ksenia Laura Lea Ligia Lilianna Ludgarda Ludwika Łucja Małgorzata Martyna Meredia Michalina Miłosława Monika Nina Ofelia Oksana Oriana Otylia Ożanna Petronia Pomona Prakseda Rebeka Regina Renata Romualda Rozalia Salomea Tarsylia Tarsylia Teodozja Teresa Tomira Urszula Waleria Wanda Wiwianna Zinaida Zoja Zwinisława Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martka_k Re: Moje ulubione imiona zenskie 03.11.05, 19:52 czesc mis ie podoba bardzo, czesc mniej, czesc wcale... a jedno z nich nadalam swojemudziecku a drugie-dostala na drugie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moje ulubione imiona zenskie 03.11.05, 20:37 Anastazja - neutralnie Aniela - bardzo ladne Antonina - super Ariadna - neutralne, na pewno bym nie nadala Barbara - neutralne Beata - neutralnie, na pewno bym nie nadala Blanka - super Bonita - absolutnie odpada Bratumiła - nie podoba mi sie Cecylia - bardzo ladnie Cezaria - nie podoba mi sie Dagmara - absolutnie odpada Dalia - bardzo ladnie Damroka - neztralnie Danuta - neutralnie Dorota - bardzo mi sie podoba Eglantyna - nie podoba mi sie Emilia - neutralnie Emma - nie podoba mi sie Ernestyna - nie podoba mi sie Erwina - patrz wyzej Eudoksja - patrz wyzej Eufemia - bardzo fajne Eulalia - bardzo fajne, ale bez zdrobnienia Lalka Eunika - bardzo fajne Felicja - super FIlipina - czemu nie? Flora - super! Franciszka - bardzo ladnie Fryderyka - super Gerda - odpada absolutnie Helena - super Hermina - neutralnie Hilaria - fajne Ignacja - bardzo ladne Ilona - absolutnie odpada Imisława - pierwsze slysze, nie mam zdania Imogena - neutralnie Irena - nie podoba mi sie Iwetta - absolutnie odpada Iwona - ok Izyda - odpada ze wzgl. na skojarzenia Jadwiga - neutralnie Jaśmina - bardzo ladnie Joanna - neutralnie Jolanta - odpada Jowita - nie podoba mi sie Józefina - super Julianna - ok Karolina - neutralnie Kazimiera - ladnie Kinga - nie podoba mi sie Kira - neutralnie Klara - super Klementyna - bardzo ladnie Konstancja - super Koralia - nie podoba mi sie Kryspina - nie podoba mi sie Ksenia - ladnie Laura - neutralnie Lea - super Ligia - neutralnie Lilianna - nie podoba mi sie Ludgarda - patrz wyzej Ludwika - super Łucja - super Małgorzata - neutralnie Martyna - absolutnie odpada Meredia - nie mam zdania, slysze pierwszy raz Michalina - super Miłosława - bardzo ladnie Monika - neutralnie Nina - ok Ofelia - skojarzenia mnie odrzucaja Oksana - ok Oriana - neutralnie Otylia - ok Ożanna - ok Petronia - podoba mi sie Pomona - pierwsze slysze, brzmi okropnie Prakseda - nie podoba mi sie Rebeka - ok Regina - nie podoba mi sie Renata - patrz wyzej Romualda - tylko jako Roma Rozalia - bardzo ladnie Salomea - bardzo ladnie Tarsylia - neutralnie Teodozja - patrz wyzej Teresa - patrz wyzej Tomira - patrz wyzej Urszula - patrz wyzej Waleria - patrz wyzej Wanda - nie podoba mi sie Wiwianna - odpada absolutnie Zinaida - nie podoba mi sie Zoja - ok Zwinisława - nie podoba mi sie Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Moje ulubione imiona zenskie 03.11.05, 21:30 Anastazja - niezłe, ale chyba bym nie nadała Aniela - ładne Antonina - ładne, ale chyba bym nie nadała Ariadna - nie Barbara - ok Beata - neutralnie Blanka - odpada Bonita - odpada Bratumiła - zdecydowanie nie Cecylia - neutralnie Cezaria - nie Dagmara - nie Dalia - nie Damroka - nie Danuta - może być Dorota - może być Eglantyna - odpada Emilia - oki Emma - nie Ernestyna - zdecydowanie nie Erwina - nie Eudoksja - nie Eufemia - nie Eulalia - nie Eunika - nie Felicja - neutralnie FIlipina - nie Flora - neutralnie Franciszka - nie Fryderyka - nie Gerda -nie Helena - ładne, jest też na mojej liście Hermina - nie Hilaria - nie Ignacja - nie Ilona - neutralnie Imisława - odpada Imogena - nie Irena - oki Irena Iwetta - odpada Iwona - neutralnie Izyda - odpada Jadwiga - neutralnie z lekkim wahaniem na tak Jaśmina - nie Joanna - może być Jolanta - może być Jowita - oki Józefina - nie Julianna - ładne Karolina - ładne Kazimiera - nie Kinga - też jest na mojej liście Kira - nie Klara - neutralnie Klementyna - neutralnie Konstancja - neutralnie Koralia - nie Kryspina - nie Ksenia - nie Laura - nie Lea - nie Ligia - neutralnie Lilianna - może być Ludgarda - odpada Ludwika - nie Łucja - ładne Małgorzata - może być Martyna - może byc Meredia - nie Michalina - niezłe Miłosława - nie Monika - może być Nina - też może być Ofelia - nie Oksana - nie Oriana - nie Otylia - neutralnie Ożanna - zdecydowanie nie Petronia - nie Pomona - odpada Prakseda - też odpada Rebeka - nie Regina - nie Renata - niezłe Romualda - nie Rozalia - ładne, też mam na liście Salomea - nie Tarsylia - nie Tarsylia Teodozja - nie Teresa - ładne Tomira - nie, podoba mi się tylko męska wersja Urszula - oki Waleria - oki Wanda - oki Wiwianna - nie Zinaida -nie Zoja - nie Zwinisława - nie Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Moje ulubione imiona zenskie 03.11.05, 21:36 Anastazja -neutralne Aniela -ładne Antonina -ładne Ariadna -bardzo ładne Barbara - moja koleżaka Baszka Beata -moje Blanka -ładne Bonita -neutralne Bratumiła -neutralne Cecylia-ładne Cezaria -mocne ,ładne Dagmara -moja przyjaciółka ,bardzo niezależna Dalia - ładne ,ale Idalia śliczniej Damroka -smutne Danuta-neutralne Dorota-neutralne Eglantyna-ciekawe Emilia-ładne ,nawet bardzo Emma-ładne Ernestyna-neutralne Erwina-neutralne ,ładna jest forma męska Eudoksja- przepiękne ,mogłabym dać córeczce Eufemia- jak Eudoksja Eulalia-"mająca dar wymowy " to o córce ,którą już mam ładne Eunika -śliczne Felicja -śliczne FIlipina -śliczne Flora- cudo,choć wybrałabym Florentynę Franciszka -bardzo ładne Fryderyka -śliczności ,mogłabym nadać ,gdybym już nie wybrała dla syna Gerda-ładne Helena- moja babcia ,kochana i niezłomna Hermina- neutralne Hilaria-"wesoła" ,ładne Ignacja-śliczne ,już jest wśród moich dzieci ale w formie męskiej Ilona -neutralne Imisława -neutralne Imogena -ładne ,ciekawe Irena-'mądra",ładne Iwetta- nie w Polsce Iwona -neutralne Izyda-neutralne Jadwiga-ładne Jaśmina-śliczne Joanna-neutralne Jolanta-neutralne Jowita-neutralne Józefina- och ,dałabym córce ,zdecydowanie !!!! Julianna-neutralne Karolina-neutralne Kazimiera-neutralne Kinga-neutralne Kira-neutralne Klara-ładne (troszkę mi się znudziło ,ale kiedyś bardzo lubiłam ) Klementyna -prawie jak Józefina ,wspaniałe Konstancja -tuż za Klementyną ,śliczne Koralia-neutralne Kryspina-neutralne Ksenia-śliczne ,też mogłabym dać córce Laura-ładne Lea-śliczne Ligia-śliczne Lilianna-ładne Ludgarda-neutralne Ludwika-znów zachwyt ,mogłabym wybrać Łucja-ładne Małgorzata-neutralne Martyna-neutralne Meredia-ładne Michalina-ładne Miłosława-ładne Monika-neutralne Nina-neutralne Ofelia-piękne Oksana-ładne Oriana-ładne Otylia-ładne Ożanna-ładne Petronia-bardzo ładne Pomona-ładne Prakseda-bardzo je lubię Rebeka-neutralne Regina-neutralne Renata-neutralne Romualda -neutralne Rozalia-ładne Salomea-jedno z ulubionych ,piekne Tarsylia-śliczne Teodozja- również jedno z tych ,które lubię ,dla córeczki Teresa-neutralne Tomira-neutralne Urszula-bardzo ładne Waleria-ładne Wanda-neutralne Wiwianna-nie w Polsce Zinaida- ładne Zoja -lubię ,ale Zoe ,więc nie w Polsce Zwinisława-neutralne Beata-mama Sary(04.95),Jędrka(05.00),Frycka(05.03)i Gwiszka(06.05) Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Moje ulubione imiona zenskie 03.11.05, 22:29 Anastazja-cudne po prostu... Aniela-może być Antonina-j.w ale już mniej Ariadna-ładne ale silne skojarzenia z mitem... Barbara-za dużo "r" i "b" ale OK. Podoba mi się też bardzo zdrobnienie-Basia. Beata-OK. Znałam kiedyś super dziewczyną Beatę i pewnie też dlatego lubię to imię Blanka-kiedyś to było moje ulubione imię, dziś nie bardzo mi się podoba. Bonita-hę? "la isla bonita"? Nie słyszałam o tym imieniu, nie podoba mi się. Kojarzy mi się z laską ebonitową, cokolwiek by to nie było. Bratumiła-łee...okropne. Kojarzy mi się z kazirodztwem. Cecylia-cudne, przepiękne! Takie dziewczęce i pełne uroku. Cezaria-nie, nie...za bardzo "męskie". Dagmara- bardzo OK Dalia- ładnie brzmi, delikatne, chociaż...brzmi trochę jak "balia". Damroka- nie podoba mi się, od razu przed oczami mi staje jakaś zakonnica(nie wiedzieć czemu)... Danuta-OK Dorota-bardzo ładne Eglantyna-moje ukochane imię...nie sądziłam że oprócz mnie ktoś je zna i komuś się podoba :] a jednak :] Emilia- śliczne Emma-ładne Ernestyna-kiedys straaasznie mi się podobało, jednak teraz...no, troche mniej. Ale może być. Erwina- OK... Eudoksja-NIE Eufemia-nie Eulalia-super! tez jedno z moich ulubionych imion Eunika- niezłe Felicja- OK, chociaż bardziej na nie...takie dla babć. Filipina- nie bardzo Flora- OK Franciszka- super Fryderyka-tak sobie Gerda- e, nie bardzo...bedzie sie kojarzyć z zamkami w drzwiach. Helena- OK Hermina- jak Hermiona...OK Hilaria-boże...co to za twór? nie! Ignacja-j.w Ilona-ładne, podoba mi się Imisława-OK Imogena-super! Irena-nie bardzo Iwetta-ciekawe... Iwona-OK Izyda-raczej nie Jadwiga-nie.. Jaśmina-bardzo ładne Joanna-OK, ale bardzo popularne Jolanta- OK Jowita-OK Józefina-OK Julianna-OK ale wolę Julię Karolina-baaardzo ładne szkoda że pewna hiperwredna osoba je nosi... Kazimiera- raczej nie Kinga-j.w Kira- super! Klara-OK Klementyna-OK Konstancja- nie bardzo Koralia-j.w Kryspina-j.w Ksenia-OK Laura-śliczne ale coś ostatnio takie popularne sie zrobiło Lea-OK Ligia-ładne Lilianna-ładne Ludgarda-jeju...nie! Ludwika-nie.skojarzenie z płynem do mycia naczyń. Łucja-ładne i to bardzo Małgorzata-j.w Martyna-patrz Łucja Meredia-nigdy nie słyszałam...nawet fajne Michalina-OK Miłosława-nie Monika-OK Nina-śliczne od razu przypomina mi się piosenka analogsów:"tak słodka jest ta Nina, wie co to kokaina, dla jej tańczących bioder w marzeniach tonie świat". Ofelia-OK, ale mi się kojarzy z koniem bo kiedyś na takiem jeździłam Oksana-OK Oriana- bardzo ładne Otylia-takie nie bardzo...kojarzy sie z otyłą osobą. Ożanna-ohydne, bez obrazy. Petronia-OK Pomona-OK Prakseda-nie bardzo Rebeka-OK Regina-OK Renata-OK Romualda-okropne Rozalia-ładne Salomea-cudne Tarsylia-może być...pierwszy raz się z tym imieniem spotykam Teodozja-nie bardzo...o wiele bardziej wolę Teodorę. Teresa-OK, ładne Tomira-nie... Urszula-OK Waleria-nie Wanda-nie Wiwianna-prześliczne po prostu Zinaida- prawie jak znajda...nie! Zoja-ładne Zwinisława-nie. Bardzo dużo imion ci się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Moje ulubione imiona zenskie 03.11.05, 22:30 Dziecku nadałabym Eglantyna, Cecylia lub Imogena. Odpowiedz Link Zgłoś
reirei Re: Moje ulubione imiona zenskie 04.11.05, 11:13 podobają mi się: Anastazja Antonina Blanka Emma Felicja Helena Jaśmina Joanna Jolanta Julianna Kira Klara Koralia Lea Ligia Lilianna Rozalia Salomea Tomira Urszula Zoja A trzy najpiekniejsze to Julianna, Kira i Emma. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kajtus6 Re: Moje ulubione imiona zenskie 04.11.05, 12:33 generalnie imiona mi sie podobaja, a coreczce bym mogla dac: Anastazja, Dalia, Emma, Jasmina, Kira, Koralia lub Tomira. Moja mala ma na ime Klara. Bardzo fajnie jej sie to imie nosi, ma mnostwo zdrobnien, i tak jak na pewno kazda mama, nie wyobrazam sobie by sie inaczej nazywala. Pzdrw, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
anieczkapoleczka Re: Moje ulubione imiona zenskie 04.11.05, 12:37 Te mi się podobają Anastazja Antonina Barbara Dorota Joanna Julianna Karolina Kinga Laura Lilianna Łucja Małgorzata Martyna Nina Renata Rozalia, ale w pełnym brzmieniu Teresa Urszula Odpowiedz Link Zgłoś
llora to teraz ja:) 04.11.05, 12:51 najpierw imiona wg.mnie okropne: Bratumiła,Cezaria,Damroka,Eglantyna,Ernestyna,Eufemia,Hilaria,Ignacja,Imisława,I rena,Kazimiera,Kinga,Kira,Ludgarda,ludwika,Nina,ofelia,otylia,pomona,prakseda,re beka,regina,renata,romualda,salomea,wanda,zinajda,zwinisława. a teraz ładne:Antonina,Barbara,Blanka,Bonita,Emma,Felicja,Franciszka,Gerda,Julianna,Kons tancja,Lilianna,Monika a imiona piękne z podanych przez Ciebie,które bym nadała dziecku: Eulalia,Laura,Lea Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Moje ulubione imiona zenskie 04.11.05, 13:31 Sporo imion z Twojej listy bardzo mi się podoba i na pewno będę je rozpatrywać pod kątem przyszłej córeczki: Aniela, Antonina, Barbara, Cecylia, Felicja, Franciszka, Irena, Julianna, Kazimiera, Klementyna, Ludwika, Łucja, Michalina, Miłosława, Rozalia, Teodozja, Wanda Jest kilka imion, które bardzo mi się podobają brzmieniowo, ale nie nadałabym ich swojej córce: Cezaria, Ernestyna, Eulalia, Hilaria, Ignacja, Józefina, Lea, Tarsylia, Teresa Jest też kilka, których bardzo nie lubię - Blanka, Bonita, Erwina, Gerda, Iwetta, Jowita, Karolina, Kryspina, Laura, Romualda, Wiwianna Pozostałe są dla mnie neutralne, z dwoma wyjątkami: Meredia kojarzy mi się jedynie z lekiem o tej nazwie a Pomony w ogóle nie odbieram jako imienia Odpowiedz Link Zgłoś
to_co_bylo_jest_legenda Re: Moje ulubione imiona zenskie 04.11.05, 15:51 Bardzo dziekuje za dotychczasowe opinie i czekam na wiecej! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Moje ulubione imiona zenskie 05.11.05, 16:43 Podobaja mi sie: Cezaria, Damroka, Danuta, Emma, Eulalia, Felicja (wchodzi u mnie w gre dla ew. coreczki), Izyda (z brzmienia bardzo mi sie podoba i mogloby wyladowac w kategorii "do nadania", ale konotacje troche mi przeszkadzaja), Jadwiga, Jaśmina, Lea, Michalina (normalnie moze bym i nadala dziecku, ale z pewnych wzgledow to niemozliwe), Rozalia, Urszula Podobaja mi sie do tego stopnia, ze moglabym nadac je swojemu dziecku: Antonina, Ariadna (!), Blanka, Bratumiła (ale wymagaloby to spelnienia rownych warunkow, np. posiadania przez dziecko brata), Emilia, Ernestyna, Erwina, Eufemia (z pewnymi wahaniami, bo uwielbiam zdrobnienia, a pelna forma podoba mi sie mniej), Eunika (!), Filipina, Flora (!), Franciszka, Fryderyka, Helena, Hermina, Hilaria, Ignacja (!), Imisława (!), Józefina, Julianna, Kazimiera (!), Klara, Klementyna, Konstancja, Kryspina, Ksenia, Laura, Ligia (!), Ludgarda, Ludwika, Łucja, Miłosława, Ofelia, Otylia, Ożanna, Petronia, Salomea, Tarsylia, Teodozja (!), Tomira, Waleria, Wanda Podobaja mi sie umiarkowanie: Anastazja, Aniela, Cecylia, Dagmara, Eudoksja, Jowita, Kira, Małgorzata (ale juz Gosia bardzo mi sie nie podoba), Meredia (ladne, ale kojarzy mi sie z remedium), Oriana, Pomona, Rebeka, Teresa, Zoja (ale wolalabym Zoe), Zwinisława Raczej mi sie nie podobaja: Barbara, Beata, Dalia, Dorota, Imogena, Irena, Iwona, Joanna, Karolina, Kinga, Lilianna, Nina, Prakseda, Regina Zdecydowanie mi sie nie podobaja: Eglantyna, Gerda, Iwetta, Jolanta, Koralia, Martyna, Monika, Renata, Romualda Nie w Polsce: Bonita (powinna to byc Bonicja), Ilona (wegierska Helena), Oksana (chyba ze dla rodzin pochodzenia ukrainskiego, bo polska wersja tego imienia to Ksenia), Wiwianna (prawidlowo Bibiana lub Bibianna), Zinaida (powinno byc Zenaida). Uszeregowalam imiona wylacznie pod katem nadwania tych imion moim ew. dzieciom. Bo ogolnie np. Irena i Joanna mi sie podobaja, ale Irena dla osob z pokolenia, w ktorym wystepuje najczesciej, a Joasia ogolnie jest ok, ale sama coreczki bym tak zdecydowanie nie nazwala. Imogena - u innych bardzo chetnie, ale sama bym tez nie rozwazala dla dziecka tego imienia. Od kategorii "raczej mi sie nie podoba" w dol umiescilam imiona, z ktorymi absolutnie nie moge sobie wyobrazic wlasnego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś