mankencja 05.11.05, 14:51 Wiem już, z innego wątku [i zgadzam się z tą opinią], że na tym forum raczej potępia się połączen ia typu Patryk i Patrycja czy Anna i Hanna. Jak z tym jest w szerszym kontekście? Tzn. czy wolicie, by imiona rodzeństwa do siebie pasowały [np. oba - lub więcej staropolskie, "zwyczajne" - tzn. często nadawane/rzadkie/kończące się podobnie - przykładowo: Katarzyna i Martyna], czy każde może być "z innej parafii" - Dżesika i Bożydar, Świetopełk i Tomasz, etc.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: imiona rodzeństwa 05.11.05, 16:56 Był już podobny wątek, ale mi sie szukać nie chce. Moim zdaniem imiona rodzeństwa powinny do siebie pasować, choć może to troche bez sensu, bo większość życia upłynie im jednak osobno... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona rodzeństwa 05.11.05, 21:17 Bylo sporo dyskusji na ten temat lub podobnych, ot chocby takie watki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=18611417&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=22139246&v=2&s=0 - zarchiwizowane, wiec spokojnie mozna sie przniesc do tego watku. Jesli o mnie chodzi, to nie jestem za dramatycznym rozjazdem stylistycznym imion rodzenstwa, ale jesli chodzi o reszte - wolnoc Tomku. Klucz, wedlug ktorego rodzice dobieraja imiona, moze byc bardzo rozny, i jesli np. nadaja imiona na czesc ulubionych kompozytorow albo czlonkow rodziny, imiona na pierwszy rzut oka z zewnatrz moga sprawiac wrazenie niedobranych. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: imiona rodzeństwa 05.11.05, 19:23 > wolicie, by imiona rodzeństwa do siebie > pasowały Tak. Ale nie za bardzo . Ogólna wykładnia (moja): Imiona o mniej więcej podobnym charakterze (czyli np. "zwyczajne", staropolskie itd.) i zbliżonej (nie)popularności, niebrzmiące zbyt podobnie, najlepiej nierymujące się. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: imiona rodzeństwa 05.11.05, 21:05 dla mnie musza pasowac-juz uzasadnialam: oczywiscie dzieci sa osobnymi jednostkami i spedza zycie oddzielnie, ale tez tworza razem pewna calosc- rodzine. I tak zamierzam o nich myslec, i to chcialabym podkreslic. Pomijajac fakt, ze dla mnie bardzoniedobrane stylistycznei imiona typu Dzesika i Bozydar sa a) swiadectwem braku tego czegos, ne wiem, nie wyksztalcenia, ale po prostu smaku, gustu ale tez pewnej wiedzy i dobrego wyczucia b) swietnym zarzewiem przyszlych konfliktow miedzy rodzenstwem ("mamo, czemu ja jestem taka zwyczajana ania a ona ma tkie ladne, oryginalne imie?" lub "mamo, czemu ja dostalam takie wydziwione a ona jest po prostu Ania?") Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: imiona rodzeństwa 06.11.05, 11:32 Kiedy bylam mala myslalam ze imiona rodzenstwa powinny sie rymowac dlatego ze moje imie i mojej siostry rymowaly sie , wiec obmyslalam sobie rozne konfiguracje dla przyszlych corek lub synow ;P Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: imiona rodzeństwa 06.11.05, 15:01 Na forum Bliżnięta jest Dominik i Dominika. Jak myślicie, co tu zadecydowało o wyborze tych imion? Takie dla nich uwielbienie, brak wyobrazni rodziców, czy coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imiona rodzeństwa 06.11.05, 18:37 gaja011 napisała: > Na forum Bliżnięta jest Dominik i Dominika. Jak myślicie, co tu zadecydowało o > wyborze tych imion? Takie dla nich uwielbienie, brak wyobrazni rodziców, czy > coś innego? Mysle ze to ewidentny bark wyobrazni, oraz podejrzewam glupote. Bez urazy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona rodzeństwa 05.04.06, 20:25 Są rodzice, którym podoba się tylko jedno imię; dla mnie to z kolei jest trudne do zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
jusienka Re: imiona rodzeństwa 05.04.06, 23:25 Wsrod moich sasiadow sa szescioletnie bliznieta (jak dwie krople wody). Maja na imie: Aleksandra i Aleksander. Imiona dla blizniat wedlug mnie musza jakos wspolgrac, ale zeby byly identyczne, badz bardzo podobne - zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: imiona rodzeństwa 06.04.06, 02:02 Wedlug mnie imiona musza sie roznic ale tez musza byc jakos tam z jednej bajki, tej ktora tworzy dana rodzina. Dlatego tez moga te imiona nie pasowac wedlug jednych a byc idealnie dobrane wedlug drugich. Blizniakom dalabym imiona ktore wskazywalyby na ich wspolne pochodzenie czyli na ta sama litere, podobne brzmieniowo (ale nie kalki) lub znaczeniowo. Ale te o ktorych wspominacie to zupelny brak wyobrazni. Przypomina mi to znane mi z zagranicy identyczne blizniaczki France i Francine (France zostala niedawno babcia identycznych dziewczynek: Elodie i Delphine) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imiona rodzeństwa 06.04.06, 18:04 Ja ostatnio widzialam zdjecie rodzenstwa podpisane: Lina i Linus Odpowiedz Link Zgłoś
kejtka1 Re: imiona rodzeństwa 07.04.06, 10:54 Ja mam Jasia i Natalkę. Przy wyborze imienia nie sugerowaliśmy się niczym szczególnym, te imiona nam się poprostu podobają. Wydaje mi się, że to jest najważniejsze. A w rodzinie mam bliźnięta Czarka i Eryka a ich starszy brat to Krzyś. Jaś i Natalka Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: imiona rodzeństwa 02.09.06, 11:36 Moim zdaniem imiona rodzeństwa powienny do siebie pasować. Podoba mi sie po prostu jesli razem tworzą ładny zestaw, a nie chaos. Czasami zupełnie irracjonalnie pewne imiona mi do siebie nie pasuja... Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: imiona rodzeństwa 27.01.07, 18:56 Moi rodzice koniecznie chcieli mieć dzieci na M (jak miłość - choć wcale tego serialu ejszcze wtedy nie było w tv) więc jesteśmy Michał i Magdalena. Rodzina dalsza też to podłapała i mieli po nas Marka, Michała, Marcina, a następni Martę i Macieja. M. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imiona rodzeństwa 21.06.07, 17:22 Niedawno w rodzinie wykryłam rodzeństwo Jessica (13 lat) i Jan (7 lat). Uważam, że wybitnie nie pasują do siebie te imiona. Nie lubię takich zestawień. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: imiona rodzeństwa 21.06.07, 17:24 Ja lubię jak imiona są na jedną literę, ale nie żeby od razu jakieś Andżeliki i Andrzeje łączyć ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś