08.11.05, 23:25
Mam takie pytanko czy podoba się Wam to imię ?? nadalibyście je swojemu
dziecko i jak cio to prosze uzasadnić smile Potrzebuje jakiś argumentów na nie
bo osobiście jestem przeciwna aby moja dzidzia miała tak na imię !! i po
cichu licze na dziewuszke big_grin Mojemu mężowi i teściowej się podoba a ja się
nie zgadzam !! Co Wy na to ???
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Oliwier ! 08.11.05, 23:59
      Poszukaj w wyszukiwarce, rozmawialysmy juz o tym imionu. Na forum znajdziesz
      raczej jego przeciwniczki. Ja tez do nich naleze, uwazam, ze imie jest
      pretensjonalne.
    • gaudencja Re: Oliwier ! 09.11.05, 08:29
      Mamrysiu, IMO Oliwier to jedno z najbardziej pretensjonalnych nadawanych
      obecnie imion, jesli nie najbardziej pretensjonalne. Wpisuje sie, jak zauwazono
      w poprzednim watku o Oliwierze, w mode na disco polo i harlekiny. Nadac dziecku
      to imie to jak zafundowac mu rzad zlotych zebow na przedzie. Co mam Ci jeszcze
      napisac? smile
    • malgosiek2 Re: Oliwier ! 09.11.05, 11:48
      Wcale mnie się nie podoba.Okropne niestety i nie na nasz język.
      Nie podobają się mi jeszcze Nicole,Dżesiiki,Jakub(bo zbyt oklepane)Oliwer czy
      Olivier,Pascal,itp.
      Pzdr.Gosia
    • mamrysia21 Re: Oliwier ! 09.11.05, 12:41
      Zgadzam Się z Wami jak najbardziej - dlatego nie rozumiem jak można upierać się
      przy takim imieniu a wybrzydzać jak mówie że może Hubert , Cezary ( fajne bo
      miło się zdrobnia Czarek , CZaruś ) , Szymon , Jan a jak teściowa usłyszała
      Weronika to jakby cytryne jadła !! i wywaliła mi Roksane !!!!! brakuje to
      ładnych polskich imion które krzywdy dziecku nie robią !!
      Pozdrawiam smile
      • szczekuszka Re: Oliwier ! 09.11.05, 13:49
        mamrysia21 napisała:

> Zgadzam Się z Wami jak najbardziej - dlatego nie rozumiem jak można upierać się
        >
        > przy takim imieniu a wybrzydzać jak mówie że może Hubert , Cezary ( fajne bo
        > miło się zdrobnia Czarek , CZaruś ) , Szymon , Jan a jak teściowa usłyszała
        > Weronika to jakby cytryne jadła !! i wywaliła mi Roksane !!!!! brakuje to
        > ładnych polskich imion które krzywdy dziecku nie robią !!
        > Pozdrawiam smile

Tesciowa to pikus, mam tylko nadzieje, ze przekonasz meza iz Oliwier to nie jest
        imie o ktore sie powinno toczyc boje.
        Oliwier- imie typowo sezonowe, zaslyszane z mediow i niby takie zachodnie...

Hubert i Szymon o wiele, wiele ladniej, choc tez kojarzy sie z tvn winksmile)
        Na dokladne dla dziewczynki : Kinga, Martyna, Anita, Justyna, Magda wink))
    • aurelia_b Re: Oliwier ! 09.11.05, 13:43
      Hmmm... miałam bardzo podobny problem. Moja teściowa również lubuje się w
      imionach typu Olivier. Na szczęście mąż stał po mojej stronie, mimo, że też nie
      był do końca przekonany. Mogę Ci tylko poradzić abyś do znudzenia, ale niezbyt
      nachalnie, powtarzała mężowi imiona, które Ci się podobają - w końcu się z nimi
      osłucha. Na sugestie teściowej ze słodką minką odpowiadałam, że bardzo dziękuję
      za poradę, ale imiona są już wybrane. Byłam grzeczna, ale bardzo stanowcza (i
      całą siłą woli starałam się nie wpaść w furię wink).
      U mnie zadziałało - czego i Tobie życzę smile.
    • koza_w_rajtuzach Re: Oliwier ! 09.11.05, 13:57
      A ja może nie do końca na temat. Skąd właściwie wzięła się ta fatalna moda na
      imię Oliwier? Dopiero od niedawna ciągle słyszę to imię.

Dla mnie to imię jest fatalne i strasznie obciachowe. Mam nadzieję, że
      postawisz na swoim.

Ja też liczyłam na dziewuszkę, właśnie z tego powodu, że co się tyczy męskiego
      imienia, to chyba nigdy bym się z mężem nie zgodziła smile. Na szczęście on mi nie
      proponował żadnego fatalnego Oliwiera.
      A teraz moglę się, żeby ta dziewczynka jednak nie okazała się być chłopcem.
      Dziś mam USG - mam nadzieję, że ginekolog niczego dziwnego tam nie dostrzeże smile.
      • mamrysia21 Re: Oliwier ! 09.11.05, 15:55
        Bardzo dziekuje za wszelkie sugestie smile klops w tym że małżonkowi dość Oliwier
        się podoba sad ale to są wpływy teściowej !! Więc jak mówicie postaram się
        podsuwać mu inne imionka żeby się bestyja osłuchała smile i wybiła Oliwiera z
        głowy !!!
        koza ja dzisiaj miałam swoje pierwsze USG smile suuuuuper sprawa ale jeszcze nie
        wiem cio się wykluje -to modlimy się razem za śliczne panienki smile mój tata też
        się dołączy bo marzy mu się wnusia i na Oliwiera nei pozwoli smile
        Pozdrawiam wink
        • figrut Re: Oliwier ! 09.11.05, 16:24
          A ja jestem mama Oliwera[choc nie zupelnie z wlasnego wyboru bo mial byc Eliasz
          ale rodzina sie zbuntowala-nawet ta dalsza].Teraz juz sie troche oswoilam [maly
          ma juz18miesiecy].Spruboj postawic na swoim,ale majac cala rodzine przeciwko
          sobie-bedzie ciezko. Powodzenia.
          • karolinanka1 Re: Oliwier ! 13.02.06, 10:19
            Moj synek ma na imie Oliver i mi sie bardzo podoba,mieszkamy w Austrii i tutaj
            jest to jedno z najladniejszych imion meskich.
            Co do popularnych ostatnio imion w Polsce:Czarek,Max to wola sie na
            psa.Jasiu,Franiu,Wladziu,Leon,Roch,Stasiu sa przestarzale i wiejskie.
            Imie Szymon tez jest juz bardzo rozpowszechnione,ale jakos sie podoba.
            Kazdy wybiera imie dla dziecka wedlug swojego gustu.Imie dziecka powinno sie
            podobac obydwojgu z rodzicow,w tym wypadku tesciowa nie ma nic do powiedzenia.
            Twoj maz powinnien uszanowac tez i Twoje sugestie,a ustalac imie dla dziecka z
            mamusia.
            Pozdrawiam
            • abiela Re: Oliwier ! 13.02.06, 20:30
              karolinanka1 napisała:

> Moj synek ma na imie Oliver i mi sie bardzo podoba,mieszkamy w Austrii i tutaj
              > jest to jedno z najladniejszych imion meskich.
              >

A jaki obiektywny organ to stwierdzil?
              • annajustyna Re: Oliwier ! 08.09.06, 23:54
                Coz, badania w obszarze niemieckojezycznym o zaleznosci miedzy tzw. poziomem
                rodzicow a imieniem tez byly prowadzone...Im rodzice bardziej "Kultiviert", tym
                -ze zacytuje Karolinke- imiona bardziej pieskie...
        • malgosiek2 Re: Oliwier ! 09.11.05, 16:25
          A może wydrukuj nasze wypowiedzi.
          Może to da coś do myślenia.
          pzdr.Gosia
          • szczekuszka Re: Oliwier ! 09.11.05, 16:27
            malgosiek2 napisała:

> A może wydrukuj nasze wypowiedzi.
            > Może to da coś do myślenia.

Nie tylko nasz gromow na Oliwiera na tym Forum nie brakuje wink
    • martka_k Re: Oliwier ! 09.11.05, 16:34
      po pierwsze-ja sobie nie wyobrazam, zeby jakakolwiek rodzina miala wplyw na
      imie dla mojegodziecka-moje i meza jest i tonasza sprawa-tesciowa sie juz
      wykazala, nie jej broszka.
      po drugie-imie musi byc kompromisem Twoim i meza-jesli Tobie si enie podoba
      Oliwier, to przeciez nie moze tak dziecka nazwac wbrew Tobie! I nie musisz
      szukac argumentow-NIE PODOBA Ci sie i juz! my trzy miesiace dyskutowalismy,
      zanim znalezlismy takie,c os ie podoba obojgu, bez zadnych argumentow,
      obalajace bylo samo nie. To wspolne dziecko i wspolnie bedziecie je wychowywac
      iw spolnie jego imieniem wolac...
      po trzecie-imie jest okropne, pretensjonalne, zaloze sie, ze wybitnie sezonowe,
      obciachowe i niemeskie-wystarczy? big_grin
      • hilda1007 Re: Oliwier ! 09.11.05, 21:05
        Katastrofa! Ale przecież nie zrobisz tego swojemu dziecku! W końcu to Ty jesteś
        w ciąży i Twój mąż na pewno to doceni, zwłaszcza w końcówce.
        • mamrysia21 Re: Oliwier ! 09.11.05, 21:46
          Dziewczyny jesteście świetne smile pewnie że nie zrobie takiej krzywdy dziecku !!
          i będziemy szukać innego imienia dla naszej kuleczki smile Tylko zastanawia mnie
          fenomen tego jak TV działa na życie człowieka bo teściowej podoba się Oliwier
          bo się jej kojarzy z Oliwierem Janiakiem z TVN !!!!!!!!!! do faceat nic nie mam
          ale jak dla mnie jest lekko narcyzowaty !!
          Pozdrawiam smile
          • aurelia_b Re: Oliwier ! 09.11.05, 21:52
            Aż sobie wstukałam tego Oliwiera Janiaka w wyszukiwarkę. Jego zdjęcia są dla
            mnie kolejnym argumentem na to, że NIE należy nazywać tak dziecka! wink))
    • framberg Re: Oliwier ! 12.11.05, 22:59
      Chciałem tak dać synowi i okazało się, że to imię stało się bardzo popularne.
      Nie przeszkadza mi popularność ale to, że staje się mniej identyfikujące.
    • driadea Re: Oliwier ! 13.11.05, 15:56
      Dość popularne, mi się średnio podoba (a może średnio nie podoba?), nie
      nazwałabym tak syna.
      • ksas Re: Oliwier ! 24.11.05, 12:06
        a ja troche tak off topic,ale nie do konca.... jak mozna sie sugerowac az tak
        dalece opiniami tesciowej czy znajomych, by miec taki problem i szukac
        argumentow na forum.... dasz dziecku imie, ktorego nielubisz , bo tesciowa ma
        wplyw na meza - oboje bym pogonila, a w druga strone zrezygnujesz z imienia ,
        bo kolezanki sie krzywia... nie dajmy sie zwariowacsmile
        pozdrawiam i zycze samych samodzielnych i trafnych wyborow:
        )
    • nana30 Re: Oliwier ! 24.11.05, 23:14
      A mnie się podoba, co więcej, mój synuś ma tak na imię- z mojej zresztą
      sugestii. Podoba mi się dużo bardziej niż na przykład równiez popularne-
      Stanisław , czy Franciszek, czy inne tego typu. I argumenty, że to bardziej
      polskie imię, jakoś mnie nie przekonują. Nie bardzo wyobrażam sobie, że
      miałabym do dziecka mówić Stasiu, Franuś, czy Filipek, niechby były
      najbardziej polskie- nic by na to nie wpłynęło, bo mi się po prostu nie
      podobają. A Oliwier jest OK. Nawet jeśli Janiak wcale mi się nie podoba. Lepper
      też mi się nie podoba, a imię Andrzej- owszem. I gadanie o pretensjonalności
      jest tu tylko dorabianiem sobie ideologii do własnej religii.
      Inna sprawa, że rozumiem, iż może się komuś to imię nie podobać. Gdyby jakieś
      imię mi się nie podobało, na pewno zdanie teściowej, czy mojej mamy a nawet
      męża na pewno nie byłoby decydujące.
      pozdrawiam
      • gaudencja Re: Oliwier ! 25.11.05, 09:46
        nana30 napisała:

> A mnie się podoba, co więcej, mój synuś ma tak na imię- z mojej zresztą
        > sugestii. Podoba mi się dużo bardziej niż na przykład równiez popularne-
        > Stanisław , czy Franciszek, czy inne tego typu. I argumenty, że to bardziej
        > polskie imię, jakoś mnie nie przekonują. Nie bardzo wyobrażam sobie, że
        > miałabym do dziecka mówić Stasiu, Franuś, czy Filipek,

Na szczescie istnieje wiecej imion meskich niz trzy wymienione powyzej plus
        Oliwier, wiec nie jestesmy skazani na Oliwiera, jesli te trzy imiona nam nie
        odpowiadaja.

Coz poczac, naprawde uwazam, ze to imie jest pretensjonalne i nie podoba mi
        sie; nie ma to nic wspolnego z zadna religia. Ale zycze Twojemu Oliwierkowi,
        zeby byl zadowolony ze swojego imienia. Pozdrawiam smile
    • trissie Re: Oliwier ! 25.11.05, 11:42
      Moim skromnym zdaniem, to imię z kręgu mam Nicol, Kevinków i Olivii. Mam
      wyjątkową awersję do tego imienia. Wiem, że o gustach sie nie dyskutuje, ale nie
      daj się namówić teściowej. Kolejnemu Oliwierowi powiedzmy stanowczo nie smile
    • nana30 Re: Oliwier ! 25.11.05, 11:42
      Zdrobnienie: Oliwierek jest faktycznie okropne. Wolę mówić Olo.
      Dzięki za życzenia i myślę, że powinno mu się podobać.
      pozdrawiam
    • linna-altair Re: Oliwier ! 25.11.05, 16:30
      Mnie też sie nie podoba i nie nazwałabym tak swojego dziecka.
    • mankencja Re: Oliwier ! 25.11.05, 17:01
      To dziecko twoje, nie teściowej, więc imię nie powinno być jej decyzją. A
      Oliwier brzmi okropnie, jest pretensjonalne i kojarzy mi się z Oliverem
      Twistem.

W sumie, jeśli mąż się przyzwyczaił do myśli o Oliwierze, możesz zaproponować
      mu Aleksandra argumentując, że również można zdrabniać Olek (a jest to MSZ
      jedyne znośne zdrobnienie od imienia Oliwier)
    • karolinanka1 Re: Oliwier ! 13.02.06, 10:27
      Mi sie podoba,moj syn ma na imie Oliver.Zdrabniam Oli.
      Jezeli Tobie sie nie podoba,to musisz to przedyskutowac z mezem.Tesciowa sie
      nie liczy.Zawsze mozna znalezc rozwiazanie zadowalajace obydwie strony.
      • olivka_83 Re: Oliwier ! 14.02.06, 13:03
        Ja ma syna Oliwiera!!!Uważam ze to urodziwe imię z reszta jak większość!Ale
        zeby zaraz pisac ze to tandeta i smierdzi Disco Polo??Przesada!!
        Ja na swojego synka mówie: Oli, Olinek, Oluś, Lolek a ostatnio nawet Toluśsmile i
        mu wyraźnie sie podoba.

Pozdrawiam mamy Oliwierków.
    • abiela odswiezam dla misia9944 11.04.06, 21:26

• misia9944 Re: odswiezam dla misia9944 11.04.06, 21:30
        Dziękuje smile
    • gaudencja Urodziła się... dziewczynka 08.09.06, 23:50
      - i nic więcej nie wiadomo wink Gratuluję!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=43204748&a=43204748
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.