akisiele 10.11.05, 17:30 Moj dzidzius (bedzie chlopiec) ma urodzic sie na poczatku lutego 2006 i wszyscy nas pytaja o imie, a my jestesmy bardzo niezdecydowani. Mieszkamy w Kanadzie (w prowincji Quebec) i poniewaz moj maz jest latynosem, szukamy imienia, ktore ma odpowiedniki w polskim, angielskim, hiszpanskim i francuskim. Do tego, bardzo podobaja mi sie staromodne imiona (w tej chwili, waham sie miedzy Stefanem a Antonim). Na drugie bedzie mial Marek, po jednym z dziadkow. Co myslicie o malym Stefanku, ktory w przyszlosci bedzie panem Stefanem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lunatica Uwielbiem imię Stefan, 10.11.05, 18:25 brzmi bardzo przyjemnie, ma ładne zdrobnienia i generalnie jest IMHO bardzo męskie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Uwielbiem imię Stefan, 10.11.05, 18:45 Mysle, ze to bardzo dobry kompromis dostosowania do tych wszystkich jezykow. No a samo imie bardzo mi sie podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: STEFAN 10.11.05, 22:22 bardzo ladne, bardzo uniwersalne i meskie imie. Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: STEFAN 10.11.05, 22:33 Antoni brzmi o wiele ładniej,bardzo mi sie podoba. Skrót Antoś jest śliczny a Stefanek,stefek dla mnie brzmi okropnie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: STEFAN 11.11.05, 14:51 STEFAN - jak dla mnie bardzo nieciekawe. Może pomyślcie jeszcze nad innym np.ERYK, ROLAND,ARON,ADAM Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: STEFAN 13.11.05, 01:05 IMO sliczne imie; bardzo meskie i uniwersalne. Odpowiedz Link Zgłoś
madamczu Re: STEFAN 13.11.05, 14:12 NIE!!! Kojarzy mi się z rolnikiem, pijakiem... Bez obrazy, ale jak to bbrzmi: pan Stefan... W szkole będzie miał przechlap... Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: STEFAN 14.11.05, 14:19 madamczu napisał: > NIE!!! Kojarzy mi się z rolnikiem, pijakiem... Bez obrazy, ale jak to bbrzmi: > pan Stefan... W szkole będzie miał przechlap... w Kanadzie?! jestem za mniej z powodu brzmienia, bardziej dla świętego Stefana, pierwszego króla Węgier ;o) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: STEFAN 13.11.05, 16:48 Stefan to bardzo ładne imię a na dodatek w Waszej sytuacji bardzo dobrze "wpasuje się" w cztery rózne kultury. Pasuje i do małego Stefanka i do dorosłego Pana Stefana. Dobry wybór! Za to widzę, że powiększa się nam kolekcja imion, które co poniektórym kojarzą się z pijanym rolnikiem, hi hi... Jakieś traumatyczne przezycia z dzieciństwa?? ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: STEFAN 15.11.05, 15:28 aurelia_b napisała: > Za to widzę, że powiększa się nam kolekcja imion, które co poniektórym kojarzą > się z pijanym rolnikiem, hi hi... Jakieś traumatyczne przezycia z > dzieciństwa?? ))))) Moze by trzeba jakis watek oddzielny zalozyc, co? Jeszzes ie posmiejemy... Odpowiedz Link Zgłoś
kajtus6 Re: STEFAN 17.11.05, 12:31 MI sie bardzo podoba. Fajne i wcale z niczym mi sie nie kojarzy! Tez ladnie Adam, Aleksander (Alejandro, Alejo),David, Sebastian, Victor, albo Oskar. Nie podoba mi sie Daniel, ale na warunki kanadyjskie tez pasuje. Pozdrawiam, i zycze powodzenia!! Kasia z mala Klara. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Stefana odradzam. Adam? Artur? Marcin? Robert? 06.08.06, 21:54 A to, ponieważ z tego, co wiem i co sam obserwowałem, dla osoby, dla której językiem ojczystym jest hiszpański, zbitka st, sk, sc lub sp na początku wyrazu jest upiornie trudna do wymówienia, wyjdzie mu Estefan. Nawiasem mówiąc, odpowiednik angielski (Steven, Stephen) i prawidłowy hiszpański Esteban nie są uderzająco podobne do oryginału. Odpowiedz Link Zgłoś