Dodaj do ulubionych

Benamin, Szymon czy Hubert?

10.12.05, 14:48
które z tych imion jest najładniejsze?
Dziękismile
Obserwuj wątek
    • martka_k Beniamin 10.12.05, 14:55
      i to zdecydowanie Beniamin...
    • aedo Re: Benamin, Szymon czy Hubert? 10.12.05, 15:44
      Wszystkie mi się podobają, ale Szymonów jakoś wkoło mnie ostatnio za dużo.
      Wybrałabym więc Beniamina albo Huberta.
      • gaudencja Re: Benamin, Szymon czy Hubert? 10.12.05, 19:04
        Beniamin.
    • kartoflanka Re: Benamin, Szymon czy Hubert? 10.12.05, 19:32
      Chyba Hubert...
      • shilla01 Re: Benamin, Szymon czy Hubert? 12.12.05, 00:22
        jak juz z tych trzech mam wybierac to raczej hubert
    • nessa27 Re: Benjamin, Szymon czy Hubert? 12.12.05, 00:30

Benjamin

(nie Beniamin)
      • gaudencja do nessa27 12.12.05, 16:45
        Benjamin jest słabo rejestrowalny w Polsce, więc przy nieteoretycznych poradach
        może dobrze byłoby trzymać się polskich realiów ortograficznych?
        • nessa27 Re: do nessa27 12.12.05, 18:06
          gaudencja napisała:

> Benjamin jest słabo rejestrowalny w Polsce, więc przy nieteoretycznych poradach
          >
          > może dobrze byłoby trzymać się polskich realiów ortograficznych?

Litera "j" ma zapewniona pozycje w realiach polskiej ortografii.

Co zrobimy z litera "j" w takich imionach jak: Lucjan, Kasjan, Stojan, Jan ?

Wiec chyba Benjamin - imie uzywane w tej formie w jezyku polskim od dziesiatek lat.

• gaudencja Re: do nessa27 12.12.05, 18:08

Po polsku: Beniamin, nie: Benjamin

Odpowiadając na pismo USC w Warszawie, Oddział Śródmieście, potwierdzam
            przekazaną telefonicznie informację, że od roku 1936 jedyną zgodną z zasadami i
            zwyczajami polskiej ortografii postacią imienia Beniamin jest zapis z krótkim
            i, tzn. właśnie Beniamin. Krótkiego i używamy też w pochodzącym od imienia
            Beniamin wyrazie pospolitym beniaminek. Zasada użycia litery i po literze n nie
            obowiązuje nazwisk osób działających po r. 1800 oraz nazwisk cudzoziemców, bo w
            imionach cudzoziemców, używających zgodnie z angielską ortografią np. zapisu
            Benjamin, mamy już prawo (choć nie jest to obowiązek) używania spolszczonego
            zapisu Beniamin.

rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=16&letter=B
            • nessa27 Re: do nessa27 12.12.05, 18:24
              Luc-jan, Kas-jan, Sto-jan, Ben-jamin - imiona te wyraznie skladaja sie z dwoch
              czlonow; drugim czlonem jest oczywiscie imie Jan, lub pokrewne.

Litera "j" jest jak najbardziej prawidlowa ortografia w tym wypadku.

Ktos potraktowal imie Benjamin jak rzeczownik jezyka polskiego. Klasyczny
              przypadek osob na pozycji wydawania decyzji, bez nalezytego pojecia.
              • gaudencja Re: do nessa27 12.12.05, 19:01
                Jesteś polonistką??
                Bo ja nie, ale w 1936 roku miała miejsce reforma ortografii polskiej i właśnie
                od wtedy pisownia typu Danja, Benjamin itp. jest nieortograficzna, a zamiast
                nich używa się pisowni Dania, Beniamin. Nie ma tu znaczenia, że litera j
                występuje w języku polskim. Nasze polonistki może jeszcze zabiorą głos, ale z
                tego, co pisały, istotne są zestawienia liter, a nie samo ich występowanie.

Ogólnie biorąc, mam jednak dosyć duże - choć ograniczone - zaufanie do RJP, bo
                są to wybitni naukowcy z dziedziny filologii polskiej i raczej bym ich nie
                podejrzewała o pomylenie imienia z rzeczownikiem pospolitym.

Również słownik ortograficzny podaje jako jedyną pisownię - Beniamin; nie masz
                więc racji, że "> Litera "j" jest jak najbardziej prawidlowa ortografia w tym
                wypadku".
                • martka_k Re: do nessa27 12.12.05, 23:37
                  mogetez sie wtracic???
                  O ile nie moze byc inaczej niz Lucjan czy Kasjan, bo w j.polskim zbitki ci czy
                  si czytamy jako ć i ś, byloby wiec lućan i kaśan, o tyle Beniamin moze byc jak
                  najbardziej... zwlaszcza, ze wymowa tego imienia bardziej jest zblizona do
                  wymowy typowego ń niz zbitki nj...
                  J uzywamy tylko w przypadkach, kiedy uzycie i powodowaloby znieksztalcenie
                  wymowy-tak jak lućan, w innych jest i-masz Marie, Darie, Nadie, Manie, Anie...
                • nessa27 Re: do nessa27 13.12.05, 02:14
                  gaudencja napisała:

> Jesteś polonistką??

Przez przypadek jestem nauczycielka.

Be-niamin versus Ben-jamin, to dwie rozne odmiany imienia.

Moj kolega ze szkoly to Ben-jamin.

Ktokolwiek zmienil ortografie tego imienia, jednoczesnie stworzyl jego inna wersje.
                  • gaudencja Re: do nessa27 13.12.05, 19:43
                    nessa27 napisała:

> gaudencja napisała:
                    >
                    > > Jesteś polonistką??
                    >
                    > Przez przypadek jestem nauczycielka.

Ale nie polskiego, prawda? W każdym razie mam taką nadzieję wink

> Be-niamin versus Ben-jamin, to dwie rozne odmiany imienia.
                    >
                    >
                    > Moj kolega ze szkoly to Ben-jamin.

Mógłby się nazywać nawet Wredzia, albo Jeży, ale to nic nie zmienia. Jedyną
                    poprawną formą tego imienia jest po polsku Beniamin.
    • cataluna Re: Benamin, Szymon czy Hubert? 13.12.05, 08:41
      Wybrałabym Beniaminasmile
      • gaja011 Re: Benamin, Szymon czy Hubert? 13.12.05, 19:28
        Ja też zdecydowanie BENIAMINA
    • abiela Beniamin 13.12.05, 21:46
    • lila1974 Re: Hubert 14.12.05, 18:13
      wiem co mówię - posiadam egzemplarz w postaci małża smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.