rycheza 21.12.05, 16:10 - które zaliczyłybyście do tej kategorii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agmani Re: "Niemęskie" imiona 21.12.05, 16:32 Emil i Kamil. Z niepolskich np. Kim (unisex, ale toleruje jedynie jako dziewczece). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "Niemęskie" imiona 21.12.05, 18:32 Kamil, Adrian, Milan, Arkadiusz, Oskar, Miłosz, Mariusz, Daniel, Damian, Krystian, Gerard, Marcel (ale nie Marceli), Artur, Gracjan, Dawid, Olaf, Oliwier, Alan, Kewin, Norbert, Kaj, Tristan. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=17168816&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Upss... 21.12.05, 19:16 Nie użyłam wyszukiwarki, za co przepraszam. Przeczytałam wątek i mam wrażenie, że jednomyślnie wygrywa Kamil. To ciekawe, ale znałam ich w życiu kilku i we wszystkich przypadkach ta teoria się sprawdza. W pewien sposób mogę, to samo powiedzieć o Kamili. W takim razie zmiana wątku - jakie są imona niekobiece? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Upss... 21.12.05, 19:33 Tamten watek już się zarchiwizował i jest martwy, a pewnie będą jeszcze chętne, żeby się na temat imion niemęskich wypowiedzieć, więc nie kładźmy jeszcze tak szybko krzyżyka na wątku obecnym Za Kamilą też nie przepadam, ale nie dlatego, żebym uważała to imię za niekobiece, tylko raczej może nijakie... A, i trochę dresiarskie... Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: "Niemęskie" imiona 23.12.05, 00:06 agmani napisała: > Emil i Kamil. Z niepolskich np. Kim (unisex, ale toleruje jedynie jako > dziewczece). Niby Kim jest unisex, ale wszystkim kojazy sie jednak z kobiecym imieniem. Mam wspolpracownia o tym imieniu, ktorzy ciagle spotyka sie z zaskoczeniem rozmowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
chryzantema Re: "Niemęskie" imiona 27.05.06, 14:00 Wszyscy mają "pretensje" do Kamila... A mój Mężczyzna to Kamil i zdecydowanie jest męski Co śmieszniejsze, jego brat nazywa się Emil i też nie jest zniewieściały Jeśli chodzi o temat wątku - moje typy to Gabriel (brrr, złe skojarzenia), Dawid, Krystian, Daniel... Odpowiedz Link Zgłoś
chryzantema Jeszcze co do Kamila 27.05.06, 14:08 swoją drogą, w kilku źródłach w Internecie przeczytałam, iż Kamil po arabsku znaczy "doskonały, idealny" Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: "Niemęskie" imiona 22.12.05, 13:04 Kamil,Gracjan,Fabian,Adrian,Miłosz,Cyprian,Alan,Florian,Eustachy,Felik s(w tej chwili jedynie te przyszły mi na my?l) Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: "Niemęskie" imiona 22.12.05, 20:21 Daniel, Kamil, Gracjan, Kewin, Alan, Fabian. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: "Niemęskie" imiona 23.12.05, 11:38 Kamil, Adrian, Gracjan, Damian, Dorian, Dominik Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: "Niemęskie" imiona 23.12.05, 14:02 Dorian - nigdy niemęsko Doriana nie odbierałam, ale coś w tym jest. Wpasowuje się łagodnie w Adriana, Gracjana, Damiana i innych ianów. Choć na przykład Floriana bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Re: "Niemęskie" imiona 24.12.05, 01:10 zdecydowanie Narcyz ale Adrian? jak dla mnie brzmi twardo, nie wiem jak może wydawac sie niemeskie Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: "Niemęskie" imiona 25.12.05, 10:18 A czy myślicie, że Jowita jest imieniem żeńskim? Otóż nie. Był święty Jowita. Święty, a nie święta. Tylko, że to imię praktycznie nie było przez całe wieki w użyciu. I pojawiło się u Dygata jako imię żeńskie i jako takie zaczęło być nadawane. A jak się dobrze zastanowić, to końcówka -ita lub -yta jest końcówką rzeczowników rodzaju męskiego (Miechowita, husyta). Ale tak już jest, że wyrazy kończące się na -a podświadomie zaliczamy do rodzaju żeńskiego. No i imię męskie "Jowita" stało się imieniem niemęskim. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Jowita 25.12.05, 14:09 horpyna4 napisała: > A czy myślicie, że Jowita jest imieniem żeńskim? Otóż nie. Był święty Jowita. Mamy właśnie o tym wątek jeszcze cały czas na pierwszej stronie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "Niemęskie" imiona 25.12.05, 14:11 Adrian jest jak Adria i jeszcze ma końcówkę "an"; poza tym nie spotkalam w życiu męskich Adrianów... Odpowiedz Link Zgłoś
kamila22-1985 Re: "Niemęskie" imiona 25.12.05, 12:32 ja mam meza adriana i synka cyprianka i zapewniam ze obydwoje sa 100% mezczyznami poza tym nie uwazam aby te imiona byly malo meskie i pierwszy raz spotykam sie z takimi opiniami. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: "Niemęskie" imiona 29.12.05, 20:30 hm, nigdy nie uważałam że Adrian, Damian czy Kamil to "niemęskie imiona", może przez skojarzenia z osobami... Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: "Niemęskie" imiona 29.12.05, 23:47 tez mi sie zawsze wydawało ze to zenskie imiona pochodza od męskich, nie na odwrót, ale jak widac człowiek się całe zycie uczy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "Niemęskie" imiona 02.01.06, 16:01 Adrian pochodzi od nazwy miasta Adria (upraszczając). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: "Niemęskie" imiona 26.05.06, 22:49 Ciekawe, ze mowimy cesarz Hadrian, ale imie przyjete w Polsce to Adrian... Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: "Niemęskie" imiona 30.12.05, 08:34 Mysle, ze : Emil, Kamil, Gabriel (zdrobnienie Gabrys- kompletnie dla mnie nie do przyjecia) Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: "Niemęskie" imiona 03.01.06, 16:13 myśle identycznie! Emil, Kamil, Gabriel. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: "Niemęskie" imiona 26.05.06, 22:40 Dla mnie niemeskie, jak dla wielu widze osob, sa imiona Kamil, Emil, Daniel, Gabriel, czyli te zakonczone na "l". Choc na przyklad Karol juz nie, ale moze nie jestem obiektywna bo tak miala na imie moja pierwsza milosc Dodatkowo wyjatkowo niemeski jest Gracjan. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Więc jakie będą "męskie"? 27.05.06, 16:57 Takie ostre jak Rychu)) albo klasyczne jak Tomasz np... Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Więc jakie będą "męskie"? 27.05.06, 20:11 A z ciekawszych propozycji? Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Więc jakie będą "męskie"? 27.05.06, 20:12 A z ciekawszych, bardziej oryginalnych propozycji? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Więc jakie będą "męskie"? 27.05.06, 20:43 He, he. Moj T. by sie nadal, jakby to zobaczyl... Konrad, Hubert, Franciszek, Ernest, ERyk...To propozycje na szybcika - aha, nie cierpie imion pretensjonalnych (Typu Pamfil)). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Więc jakie będą "męskie"? 27.05.06, 21:50 Bruno, Olgierd, Ksawery, Jeremi, Błażej, Gustaw Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Więc jakie będą "męskie"? 28.05.06, 11:32 Z osobistych czysto względów wybrałabym Xaviera a nie Ksawerego, pisownia francuska bowiem bardziej mi odpowiada. Szkoda, że Pan Zielonowłosy nazwał tak synka Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Więc jakie będą "męskie"? 28.05.06, 11:53 Xawery o ile wiem uchodzi, aZielonowlosy powolal sie na obywatelstwo niemeickie, aby mu zarejestrowali dzieci po francusku...Swoja droga jka to brzmi Fabienne Wisniewska??? Juz Solange byloby lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Więc jakie będą "męskie"? 28.05.06, 11:58 Mnie podoba się jego wybór, pomijając fakt, iż cała reszta jego osoby i wizerunku to totalne bezguście Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Więc jakie będą "męskie"? 28.05.06, 12:00 MNie jego wybor odrzuca ze wzgledu na to, ze dzieci sa wychowywane w PL, a imiona dal francuskie zupelnie bez sensu...(tak samo, jak odrzucaja mnie tego typu imiona w Niemczech)...Jestem zwolenniczka tozsamosci jezykowej)): w PL polskie imiona, w Niemczech niemeickie, we Francji francuskie... Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Więc jakie będą "męskie"? 28.05.06, 12:08 Ja mam imię francuskie, tzn pisownia jest francuska. Swoetnie mi się z tym żyje, a imię zwraca uwagę. Po mężu mam czysto polskie nazwisko i powiem szczerze, jest to bardzo ciekawa kompilacja. Szkoda, że nie jesteśmy bardziej "otwarci" na imiona z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Więc jakie będą "męskie"? 28.05.06, 12:30 To nie zawsze ma cos wspolnego z otwartoscia. Np. w Niemczech Wschodnich co drugie dziecko nazywa sie po francusku lub "amerykansku"...A tyle jest pieknych imion germanskich. Ba, doszlo do absurdu, ze imiona od wiekow wymawiane po niemeicku, nagle ludzie czytaja po pseudoangielsku. Zaznaczam, ze sa to osoby nie majace obcego pochodzenia...Przejadla mi sie ta moda)). A moglabys zdradzic swoje imie na priva? I ewentualnie historie zwiazana z takim, a nie innym wyborem rodzicow? Odpowiedz Link Zgłoś